Komandiruotėse – dėmesys kultūrai, sportui ir saugumui | Diena.lt

KOMANDIRUOTĖSE – DĖMESYS KULTŪRAI, SPORTUI IR SAUGUMUI

Kauno miesto vadovai ir administracija šiemet pakeliavo po Europą susipažindami su patirtimis, kurias būtų galima pritaikyti ir mūsų mieste. Be to, Kaune pasitikta ne viena svečių delegacija.

Susitikimas su partneriais

Šiais metais Kauno miesto vadovai daugiausia keliavo po Europos miestus, su kuriais pasirašytos bendradarbiavimo sutartys. Pagrindiniai kelionių akcentai – kultūrinių sąsajų paieškos.

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis vyko vos į vieną kelionę Barselonoje. Balandį miesto vadovas šiame mieste dalyvavo architektūros festivalyje. Kaip tikino V. Matijošaitis, buvo naudinga galimybė palyginti Barselonos architektūros planus ir vykdomus projektus su Kaune įgyvendinamomis programomis, pvz., „Kauno akcentų“, Paveldotvarkos, visuomeninių objektų pritaikymo, daugiabučių gyvenamųjų namų kiemų sutvarkymo programomis.

Vicemeras Mantas Jurgutis šiemet keliavo šiek tiek daugiau. Jo kelionės taip pat susijusios su ryšių mezgimu ir bendradarbiavimu.

Štai gegužę mero pavaduotojas keliavo į Lenkijos Torunę. Čia paminėtas Kauno ir šio miesto penkerių metų partnerystės sukaktis. „Kaunas toliau stiprina tarpusavio ryšį su šiuo miestu, tad komandiruotėje aptartos ateities perspektyvos ir tolimesnis abiejų miestų bendradarbiavimas kultūros, ekonomikos ir švietimo srityse. Maža to, itin aktuali Torunės patirtis vystant miesto viešąjį transportą – šiame Lenkijos mieste kursuoja tramvajus. Apie tokio transporto poreikį jau kuris laikas svarsto ir Kaunas“, – pasakojo M. Jurgutis.

Jis tikino, kad ryšys su Torune kuriamas ir per Hanzos miestų istoriją.

Patirtis: savivaldybės atstovai neabejoja, kad Torunės miesto patirtis prisidėjo prie sėkmingo projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė“ įgyvendinimo. / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

„Torunės patirtis neabejotinai prisidėjo prie sėkmingo projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė“ įgyvendinimo, užmezgėme vertingus ryšius tarp mokyklų, universitetų ir kultūros įstaigų, dalijamės įžvalgomis apie kultūros paveldo apsaugą ir kelionę UNESCO Pasaulio paveldo sąrašo link. Drauge siekiame pažangos ir išlikti motyvuojančiu pavyzdžiu vienas kitam“, – apie šį vizitą pridūrė vicemeras.

Maždaug po mėnesio jis keliavo į Vokietijoje esantį Hamburgo miestą, kur vyko Baltijos miestų sąjungos valdybos posėdis. Rudens pradžioje M. Jurgutis buvo komandiruotas į Grenoblį Prancūzijoje. Šioje komandiruotėje Grenoblio nacionalinei aukštajai architektūros mokyklai pristatytas projektas „Kaunas ir Grenoblis – XXI amžiaus architektūriniai ženklai. Kas toliau?“ Projektas bus vykdomas Lietuvos kultūros sezono Prancūzijoje laikotarpiu nuo 2024 m. rugsėjo 12 d. iki gruodžio 12 d.

Beje, vasarą Pietų Korėjoje vyko Tarptautinės žaidynės, kurios prilygsta vaikų olimpiadai. Šiame mieste jaunųjų sportininkų ir jų trenerių delegacijai taip pat vadovavo M. Jurgutis. Tąkart į Kauną parvežtas ne vienas medalis.

„Kauniečiai savo sunkiu darbu ir kovingumu parodė, kad į Daegu atvyko atstovaudami tikram sporto miestui. Jie atidavė visas jėgas, siekdami aukščiausių laimėjimų. Belieka tik pasidžiaugti sportininkų įgyta patirtimi ir pelnytomis pergalėmis. Tegul tai bus tvirtas atspirties taškas bei įkvėpimas kiekvienam iš jų toliau augant tikrais savo sporto šakų profesionalais. Tikiu, kad ateityje jie dar ne kartą savo rezultatais garsins Kauno vardą ir išliks stipriais mūsų miesto ambasadoriais“, – įspūdžiais dalijosi Pietų Korėjoje Kauno delegacijai vadovavęs mero pavaduotojas M. Jurgutis.

Apdovanojimai: Torunės mieste buvusiam Lietuvos garbės konsului J. Bankovskiui skirtas (po mirties) 1-ojo laipsnio Santakos garbės ženklo apdovanojimas už ypatingus nuopelnus Kaunui. / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Keliavo ne visi

Kitas vicemeras, Tomas Jarusevičius, buvo išvykęs į kelias keliones, kuriose jam kompaniją palaikė ir savivaldybės administracijos atstovai.

Štai birželį jis ir savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gedeminas Barčauskas lankėsi Briuselyje, kur Kauno atstovai dalyvavo Europos miestų viršūnių susitikime, seminaruose urbanistikos ir miestų vystymo temomis, kur akcentuotos tvarumo idėjos infrastruktūros prieinamumo bei patogumo prioritetai.

Rugsėjį T. Jarusevičius jau keliavo su kitu administracijos direktoriaus pavaduotoju Pauliumi Keru į Kyjivą. Ukrainoje kauniečiai dalyvavo forume „Charkivas: restartas“. Kauno atstovai susitiko su Charkivo meru Ihoriu Terechovu, aptarė tolesnes paramos galimybes šiam Kauno partneriui. „Susitikimo metu pasidalyta Ukrainos patirtimi, susijusia su gyventojų apsauga, savivaldybės funkcijų užtikrinimu ir savivaldos darbu karo sąlygomis“, – pasakojo T. Jarusevičius.

Tiesa, vienas Kauno mero komandos narys šiemet nevyko nė į vieną kelionę užsienyje.

70,2 tūkst. eurų – tiek šiemet išleista Kauno vadovų ir specialistų komandiruotėms.

„Jokioje komandiruotėje nebuvau išvykęs, tad nieko Kaunui neparvežiau“, – išgirdęs „Kauno dienos“ prašymą pasidalyti įspūdžiais iš kelionių, tarė vicemeras Andrius Palionis. Jis tikino, kad šiais metais tiesiog taip susiklostė, kad nevyko nė į vieną kelionę, nors ankstesnėse kadencijose tikrai yra tekę vykti į ne vieną komandiruotę ir ieškoti įvairių sprendimų, kaip gerinti kauniečių gyvenimą.

Specialistų kelionės

Administracijos direktorius Tadas Metelionis šiemet deleguotas į dvi keliones – Lenkijoje aplankė Vroclovą ir Katovicus, o Suomijoje viešėjo sostinėje Helsinkyje.

Lenkijoje savivaldybės vadovas aplankė ir įvertino modernias koncertų sales. Jam buvo aprodytos šių salių erdvės, atsakyta į rūpimus klausimus. Gauta patirtis leis tinkamai įvertinti projektuojamas M. K. Čiurlionio koncertų rūmų erdves ir jas optimaliai pritaikyti Kauno poreikiams.

T. Metelionio rudenį Helsinkyje vykusios komandiruotės tikslas – dalyvauti Suomijos Aplinkos apsaugos ministerijos organizuotame Suomijos maisto atliekų tvarkymo sistemos pristatyme. „Pasisemta patirties biologinių atliekų tvarkymo ir maistinių medžiagų perdirbimo klausimais“, – teigė administracijos direktorius.

Jo pavaduotoja Eglė Andriuškienė taip pat buvo išvykusi į kelias darbo keliones. Spalį ji vyko į Ričionę (Italija) ir dalyvavo ECAD organizacijos (Europos miestai prieš narkotikus) organizuotame mokomajame vizite „San Patrignano“ bendruomenėje. „San Patrignano“ reabilitacijos centras laikomas didžiausiu pasaulyje, kuriame vykdomos prevencinės ir terapinės programos švietimo ir reabilitacijos pagrindu. Centre siekiama reabilituoti jaunus asmenis, priklausomus nuo toksinių ir narkotinių medžiagų.

Svarbu: Ukrainoje kauniečiai dalyvavo forume „Charkivas: restartas“. / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

To paties mėnesio pabaigoje E. Andriuškienė deleguota ir į Turkijos miestą Antaliją. Šio miesto Muratpašos savivaldybė pakvietė pasižvalgyti po Kaleici senamiesčio festivalį. „Diskutuota apie gyvųjų senovinių miestų problemas ir jų sprendimo būdus, didinant supratimą apie istorinio ir kultūrinio paveldo išsaugojimą bei perdavimą ateities kartoms, organizuojant kultūrinius renginius“, – vizito tikslą įvardijo direktoriaus pavaduotoja.

G. Barčauskas, be minėtos kelionės kartu su vicemeru T. Jarusevičiumi, vasaros viduryje dar buvo Lenkijoje. Myslibužo mieste paminėtos S. Dariaus ir D. Girėno skrydžio per Atlantą 90-osios metinės. Lapkritį jis vėl lankėsi Lenkijoje, tik šį kartą komandiruotė vyko Gdanske. Tarptautinėje konferencijoje „Miestų transformavimas – plėtros politikos formavimas“ aptarti ir Kaunui aktualūs klausimai, susiję su miesto urbanizavimu, planavimu, transformacijomis, kurios galėtų vykti dabar apleistose teritorijose. Taip pat ieškota atsakymų, kaip spręsti eismo problemas.

„2023 metais į komandiruotes atstovauti Kauno miesto savivaldybei buvo išvykę ir renginiuose, posėdžiuose bei susitikimuose dalyvavo trylika skyrių vedėjų ir 20 darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartį, ar valstybės tarnautojų. Visi jie vyko tais pačiais tikslais kaip ir vadovai – atstovauti Kaunui renginiuose, pristatyti šiandienines augančio miesto tendencijas posėdžiuose, įvairiuose forumuose, dalintis gerąją patirtimi ir semtis aktualių bei sektinų pavyzdžių susitikimuose su užsienio šalių atstovais“, – metines komandiruotes apžvelgė savivaldybės viešųjų ryšių specialistai.

Šiemet Kauno vadovų ir specialistų komandiruotėms išleista 70,2 tūkst. eurų.

Vizitai Kaune

Bendradarbiauti su miestais partneriais vykta ne tik į užsienį, tačiau svečių delegacijos priimtos ir Kaune.

Mūsų mieste lankėsi Izraelio, Kazachstano, Kanados, Portugalijos, Švedijos, Čekijos ambasadoriai. „Susitikimų temos – susipažinti, aptarti bendradarbiavimą, pristatyti dabartinį Kauną, ryškiausius mūsų miesto pokyčius, pasiektą pažangą ir įvairiose srityse augantį potencialą“, – pažymėta „Kauno dienai“ atsiųstame komentare.

Be to, Kaune svečiavosi ir miestų partnerių delegacijos. Štai Tartu (Estija) miesto švietimo bendruomenės atstovų vizito metu pasidalyta gerąja patirtimi iš Kauno mokyklų. Apžvelgtos čia vykdomos iniciatyvos, technologijų naudojimas ir pan.

Į Kauną atvyko ir Charkivo dūmos deputatas, kuris su miesto atstovais aptarė Kauno humanitarinės pagalbos teikimo klausimus, svarstė, kaip padėti miestui, nukentėjusiam nuo Rusijos agresijos.

Sėkmė: jaunimo sporto delegacija iš Pietų Korėjoje vykusių žaidynių į Kauną parvežė gausybę medalių. / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Su Japonijos Hiracukos miestu Kaunas jau seniai užmezgęs tvirtus ryšius, tad bendradarbiavimas tik stiprinamas. Dėl to Kaune lankėsi Hiracukos miesto meras Katsuhiro Ochiai. Šios delegacijos vizito Kaune tikslas – tolesnis bendradarbiavimo skatinimas, abipusiai patirčių mainai tobulinant švietimo, kultūros, sporto, turizmo, urbanistinės plėtros, miesto tvarkymo bei tarptautines veiklas. Šio susitikimo metu pasirašyta miestų susigiminiavimo sutartis.

Parašais oficialiai patvirtiname tapimą giminingais miestais. Norėčiau, kad švietimo mainuose sukauptą patirtį panaudotume plėtodami bendradarbiavimą ir kitose srityse. Tikiuosi, kad, mokydamiesi vieni iš kitų ir dalydamiesi gerąja patirtimi, kartu augsime bei stiprinsime mūsų ryšius.

Šio vizito metu aplankiau įžymias Kauno vietas, apžiūrėjau istorinius pastatus, grožėjausi miesto panorama ir visur buvau labai šiltai sutiktas. Man didelė garbė, kad Hiracuka susigiminiavo su tokiu nuostabiu miestu. Nuoširdžiai laukiu, kada artimoje ateityje galėsiu sutikti svečius iš Kauno Hiracukoje“, – Kauno pilyje per iškilmingą ceremoniją kalbėjo lapkritį su delegacija Kaune viešėjęs Hiracukos meras.

„Tautų draugystei tūkstančiai kilometrų – ne kliūtis. Tai įrodo ne vienus metus besitęsianti Kauno ir Hiratsukos miestų partnerystė. Turime nemažai bendro su Tekančios Saulės šalimi – istoriniai įvykiai, Kaune gyvenusios asmenybės, meniniai akcentai gatvėse. Taip pat bendras noras keistis žiniomis ir gerosiomis praktikomis. Kaunas turi ko pasimokyti iš turtingos japonų patirties. Tikiu, kad ir patys galime daug kuo pasidalyti“, – Kauno ir Hiracukos partnerystės svarbą tąkart akcentavo ir V. Matijošaitis.

Kaunas priėmė ir Kuldigos (Latvija) savivaldybės delegaciją. Šio vizito pagrindiniu akcentu tapo UNESCO tema, mat abiejų miestų išskirtiniai objektai šių metų rugsėjį buvo įrašyti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. „Kaimynai atvyko užmegzti draugiškų santykių ir pasidalyti gerąja patirtimi. Kuldiga į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įrašyta ir kaip gamtos vertybė, todėl pas juos vienodai svarbus ir urbanistikos, ir aplinkosaugos dėmuo“, – pažymėjo savivaldybės atstovai.

Miestas šiemet priėmė ir estus. Talino (Estija) savivaldybės delegacija siekė susipažinti su Kauno miesto ilgalaike prevencine veikla nuo 2006 m. bendradarbiaujant su islandais pagal programą „Jaunimo planeta“.

GALERIJA

  • Komandiruotėse – dėmesys kultūrai, sportui ir saugumui
  • Komandiruotėse – dėmesys kultūrai, sportui ir saugumui
  • Komandiruotėse – dėmesys kultūrai, sportui ir saugumui
  • Komandiruotėse – dėmesys kultūrai, sportui ir saugumui
Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (48)

Irena

psichopatai tautybės neturi.

Laiptai

Kokia krabo tautybe?

:))) papildė informaciją

:))) yra iš kaimo išvytas durnius, matyt, gerai ten visus užkniso.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS