Kova su COVID-19 nenutrūksta nei darbo dienomis, nei savaitgaliais | Diena.lt

KOVA SU COVID-19 NENUTRŪKSTA NEI DARBO DIENOMIS, NEI SAVAITGALIAIS

Kauno rajono visuomenės sveikatos biuras (KRVSB), paaštrėjus situacijai, vėl metė visas pajėgas siekiant suvaldyti COVID-19. Pasak biuro direktoriaus Lauryno Dilio, visas darbo laikas, o kartais ir viršvalandžiai, skiriami atvejams tirti ir testuoti, nuošalyje paliekant tradicines veiklas.

Komandos dirba ir savaitgaliais

Nuo rugsėjo 9 d. KRVSB atnaujino bendradarbiavimą su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru ir epidemiologiškai tiria visus Kauno rajono ugdymo įstaigų atvejus, tarp jų – ir biurui nepriklausančių privačių pakaunės ugdymo įstaigų bei sergančių ikimokyklinio ugdymo amžiaus vaikų, nepriregistruotų prie jokios ugdymo įstaigos, atvejus.

Šiuo metu vidutiniškai per dieną KRVSB darbuotojai ištiria iki 55 atvejų, o savaitgaliais – apie 40 atvejų.

"Nuo spalio 16 d. suformavome dirbančių savaitgaliais komandas: šeštadieniais – po tris, sekmadieniais – po du darbuotojas. Pastaruoju metu šeštadieniais dirbanti komanda epidemiologiškai ištiria visus atvejus, o sekmadienio atvejai perkeliami tirti į pirmadienį, todėl šią dieną visos darbuotojos sutelkdavo pajėgas dirbti dvigubu krūviu. Sekmadieniais budinčios specialistės informuoja ugdymo įstaigas apie atvejus, kad jau pirmadienį klasės, esant didelės rizikos sąlyčiui, būtų pasiruošusios taikyti testavimo algoritmus", – pasakojo L.Dilys.

Testuoja paviršius ir mokinius

Prieš mėnesį pakaunės ugdymo įstaigose vėl pradėti vykdyti PGR paviršių tyrimai, kuriose dalyvauti sutiko penkiolika (39 proc.) ikimokyklinių įstaigų su aštuoniolika testuojamųjų taškų. Paviršių testavimas vykdomas kas dvi savaites, vieno testavimo metu 74 grupėse paimama 450–500 mėginių nuo skirtingų paviršių. "Didelio virusinės RNR kiekio ugdymo įstaigų konkrečiose grupėse ar klasėse aplinkos paviršių ėminiuose kol kas nebuvo nustatyta", – teigė KRVSB direktoriaus pavaduotoja Rita Gudauskienė.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistai koordinuoja ir savikontrolės tyrimus greitaisiais antigenų testais 33 mokyklose. Norą testuotis pareiškė 5 512 (55 proc.) pradinio, pagrindinio, vidurinio ir pirminio profesinio ugdymo grupių mokiniai.

Rita Gudauskienė: vidutiniškai per savaitę atliekama 8–9 tūkst. savikontrolės testų ir 1 500–2 000 savikontrolės testų vietoj izoliacijos. / Asmeninio archyvo nuotr.

"Testavimai Kauno rajono ugdymo įstaigose vyksta kas tris dienas. Kadangi tik nedaugelyje ugdymo įstaigų visuomenės sveikatos priežiūros specialistas turi visą darbo krūvį, siekiant užtikrinti sklandų savikontrolės testavimų koordinavimą visose ugdymo įstaigose, teko sudaryti testavimų grafiką. Dalyje ugdymo įstaigų testavimai vyksta kiekvieną savaitės pirmadienį ir ketvirtadienį, likusiose – antradienį ir penktadienį. Vidutiniškai per savaitę atliekama 8–9 tūkst. savikontrolės testų ir 1 500–2 000 savikontrolės testų vietoj izoliacijos", – skaičius vardijo R.Gudauskienė.

Didžiausias iššūkis, su kuriuo susiduria KRVSB, – testavimo užtikrinimas po sąlyčio su COVID-19 ligoniu ar įtariamuoju sergant COVID-19. Tokiais atvejais kiekvienai sąlytį turėjusių asmenų grupei vietoj izoliacijos turi būti laiku užtikrinamas testavimas. "Labai daug laiko sugaištama aiškinantis ir atrenkant asmenis, kuriems netaikomi testavimai po sąlyčio. Jaučiamas specialistų trūkumas, nes dalis biuro darbuotojų, kurie turi nuolatinį kontaktą ugdymo įstaigose, kuriuose fiksuoti COVID-19 ligos protrūkiai, šiandien patys serga šia užkrečiama liga", – problemas vardijo R.Gudauskienė.

Stiprina psichikos sveikatą

Siekdamas sumažinti ilgalaikius neigiamus COVID-19 pandemijos padarinius visuomenės psichikos sveikatai, KRVSB labai daug dėmesio skiria psichologinės gerovės ir psichikos sveikatos stiprinimo paslaugoms.

"Nebūtina sirgti depresija ar patirti panikos priepuolių, kad psichologinės gerovės stiprinimo paslaugos taptų aktualios. Kiekvienas žmogus per dieną patiria įvairių stresinių situacijų, kurios, laikui bėgant, gali peraugti į depresiją ar nerimo atakas. Pastebėjus, kad su streso sukeltais padariniais susidoroti tampa vis sunkiau, reikia kreipkis profesionalios pagalbos. Biuro specialistai nuolat ieško gyventojams patrauklių ir veiksmingų būdų suteikti reikalingą psichologinę pagalbą", – sakė KRVSB direktorius.

Patyrus psichologinių iššūkių, nerimą ar stresą, biuras kviečia pasinaudoti galimybe gauti iki penkių nemokamų individualių psichologo konsultacijų. Psichologų konsultacijos teikiamos anonimiškai, gydytojo siuntimo, norint jose lankytis, nereikia.

Veikla: spalį startavo naujas gongų muzikos terapijos užsiėmimų sezonas. / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Taip pat organizuojami streso, sunkių emocijų ir nerimo valdymo mokymai, kuriuose gali dalyvauti Kauno rajono gyventojai, vyresni kaip šešiolikos metų. Mokymų metu mažose grupėse dalyviai išbando įvairias streso valdymo technikas, išmoksta pažinti savo emocijas ir būdus, kaip adaptyviai jas išreikšti. Nerimo valdymo mokymų metu atsakoma į klausimus, kas yra nerimas ir kokia jo funkcija, mokomasi šios emocinės būsenos valdymo ir darbo su nerimastingomis mintimis praktikų.

Spalį startavo naujas daug gyventojų dėmesio vasarą sulaukusių gongų muzikos terapijos užsiėmimų sezonas.

Gyventojai taip pat kviečiami atitrūkti nuo įtempto gyvenimo ritmo ir atsigręžti į save. KRVSB organizuoja patyrimų savaitgalio stovyklas vyrams ir moterims. Stovyklų metu taikomos įvairios meditacijos ir relaksacinės technikos, meno terapija, patyrę specialistai siekia stiprinti dalyvių psichologinę gerovę ir emocinę sveikatą.

COVID-19 statistika

Lapkričio 5-osios ryto duomenimis, Kauno rajone iš viso buvo paskiepyti 63 605 gyventojai, arba 65,2 proc. visų Kauno rajone gyvenančių asmenų. Lietuvoje paskiepyta 65,3 proc. žmonių (1 818 635).

Koronavirusu pakaunėje serga 717 gyventojų, o šalyje – 31 801 žmonių. Per paskutinę parą Lietuvoje buvo nustatyti 3 183 nauji ligos atvejai, o Kauno rajone – 74.

GALERIJA

  • Veikla: spalį startavo naujas gongų muzikos terapijos užsiėmimų sezonas.
  • Rita Gudauskienė: vidutiniškai per savaitę atliekama 8–9 tūkst. savikontrolės testų ir 1 500–2 000 savikontrolės testų vietoj izoliacijos.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS