Kritikuoja prievolę turėti neigiamą COVID-19 testą: valdžia neturi teisės neįsileisti savo piliečių | Diena.lt

KRITIKUOJA PRIEVOLĘ TURĖTI NEIGIAMĄ COVID-19 TESTĄ: VALDŽIA NETURI TEISĖS NEĮSILEISTI SAVO PILIEČIŲ

Nuo šiandien įsigaliojo reikalavimas į Lietuvą atvykti tik turint neigiamą COVID-19 testą, o ką daryti kelionėje netikėtai koronavirusu susirgusiems Lietuvos piliečiams?

Nepasirūpina savo piliečiais

Vytauto Didžiojo universiteto politologas Bernaras Ivanovas atkreipė dėmesį į ydingą Vyriausybės sprendimą nuo trečiadienio į šalį įleisti tik asmenis, turinčius neigiamą COVID-19 testą. Šis turi būti atliktas ne seniau kaip prieš tris paras.

Vyriausybės sprendime nurodoma, kad nuo kovo 10 d. visi asmenys, grįžtantys ar atvykstantys į Lietuvos Respubliką keleivių vežimo tarptautinio susisiekimo maršrutais reguliariaisiais, specialiaisiais ar užsakomaisiais reisais (visų tipų transportu), privalo turėti dokumentą (su vertimu į lietuvių, anglų ar rusų kalbą) apie asmeniui ne seniau kaip prieš 72 val. atliktą COVID-19 testą. Jis privalo būti neigiamas.

Vilniaus oro uosto nuotr.

Politologas teigė, kad tokie reikalavimai galimai pažeidžia pagrindinį šalies įstatymą – Konstituciją, nes Lietuva nepasirūpina savo piliečiais ir juos palieka už šalies ribų tol, kol šie pasveiks nuo koronaviruso.

"Tai yra protu nesuvokiama istorija. Gal tai klaida, neapsižiūrėjimas arba siaubinga nekompetencija, nes jokia valdžia neturi teisės į šalį neįsileisti savo piliečių. Pastarieji yra valstybės šeimininkai, o valdžia – tik samdiniai, todėl jie neturi jokių galių piliečius atskirti nuo valstybės. Jei lietuvis, prieš grįždamas į Lietuvą, pasidaro teistą ir gauna teigiamą atsakymą, tai kur jam dėtis, jei neturi pinigų?

Tada valstybė turėtų numatyti pagalbos paketą arba bent jau kur tą žmogų karantinuos. O dabar žmogus turi pats galvoti, kur jam būti, kol pasveiks. Niekur pasaulyje nėra, kad šalys neįsileistų savo piliečių. Jei yra kažkokie apribojimai, valstybė privalo pasirūpinti savo žmonėmis", – nuo trečiadienio įsigaliosiančią atvykimo į šalį tvarką kritikavo B.Ivanovas.

B.Ivanovas įsitikinęs, kad šalis turi pasirūpinti savo piliečiais, net jei jie užsienyje užsikrėtė COVID-19 infekcija. (Evaldo Šemioto nuotr.)

Problemų yra ir daugiau

Pasak politologo, problemų keliautojams gali kelti ir reikalavimas išversti testo dokumentus, nes, pavyzdžiui, grįžtant iš ispanakalbių šalių, lietuviai dar turi užsienyje ieškoti, kas testo atsakymą išvers.

"Tai biurokratinis idiotizmas, kitaip nepavadinsi. Be to, neigiamo testo reikalavimas galioja tik tiems, kurie keliauja autobusais, lėktuvais ar keltais, tačiau jei važiuoja savo automobiliu, testo nereikia. Taip žmonės patenka į nelygias situacijas norėdami sugrįžti į Lietuvą. Vežėjai negali būti atsakingi už tai, kad keleiviai turėtų testus, nes jie nėra policininkai, kad galėtų iš žmonių tokių dalykų reikalauti. Aš suprantu valdžios gerus ketinimus, nes susirgimų skaičius yra katastrofiškas, tačiau tokie reikalavimai prasilenkia su bet kokia logika", – savo poziciją dėstė B.Ivanovas.

Politologas teigė, kad, siekiant, jog į šalį nepatektų COVID-19 sergantys asmenys, geriau būtų visai uždaryti sienas. Tuomet būtų aiški tvarka, kad į Lietuvą niekas be rimtos priežasties patekti negali, o dabar palikta landa piliečių diskriminacijai.

"Žinote, ir tie žmonės, kurie išvyksta, oro uostuose už testą sumoka 140 eurų. Tai tiesiog lupikavimas, sudarytos sąlygos kažkam užsidirbti. Nereikia tokiose situacijose kalbėti apie norą rūpintis sveikata, tai  biurokratiniai žaidimai", – kalbėjo pašnekovas.

Jokia valdžia neturi teisės į šalį neįsileisti savo piliečių.

Ministerijos aiškinimas

"Kauno diena" paprašė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pakomentuoti, ar tikrai nėra numatyta kokių nors išimčių, kad teigiamą testą gavę Lietuvos piliečiai vis dėlto galėtų sugrįžti į šalį. Ministerijos specialistai aiškina, kad esą tokia praktika galioja daugelyje Europos valstybių ir jokių teisės aktų nepažeidžia.

"Kaip ir anksčiau, taip ir nuo 2021 m. kovo 10 d., jei asmeniui patvirtinta COVID-19 liga, jis privalo izoliuotis ir negali keliauti (asmuo gali užkrėsti kitus). Pasibaigus izoliacijos terminui, asmuo gali atvykti į Lietuvą ir jam galėtų būti taikoma izoliacijos išimtis kaip persirgusiam asmeniui, jei pateiktų asmens sveikatos priežiūros įstaigos pažymą apie tai, kad persirgo COVID-19 liga, kai diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu SARS-CoV-2 PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu, ir nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 90 dienų iki grįžimo ar atvykimo į Lietuvos Respubliką", – taip į klausimą, ar kelionėje koronavirusu užsikrėtę lietuviai galės grįžti į Lietuvą, atsakė SAM spaudos tarnybos vyr. specialistas Lukas Vosylius.

Pasak jo, toks sprendimas yra taikomas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse ir neprieštarauja nei Lietuvos, nei ES teisės aktams.

Nuo kovo 10 d. į Lietuvą gali atvykti tik neigiamą COVID-19 testą turintys asmenys. (Evaldo Šemioto nuotr.)

"Jei asmeniui užsienyje patvirtinama COVID-19 liga, jis turi išsiaiškinti, kokie taikomi izoliacijos reikalavimai, ir užsitikrinti tinkamas izoliacijos sąlygas. Jei asmens sveikatos būklė yra bloga, jis turėtų kreiptis medicininės pagalbos", – ką turėtų daryti teigimą COVID-19 testo rezultatą užsienyje gavę tautiečiai, komentavo SAM atstovas.

L.Vosylius aiškino, kad ligos inkubacinis periodas yra iki 14 dienų. Turi praeiti tam tikras laikas nuo užsikrėtimo (dažniausiai 5–6 dienos), kad asmeniui išsivystytų simptomai ar būtų gautas teigiamas laboratorinio tyrimo rezultatas. "Tad, jei asmuo užsikrėstų kelionės metu ir, prieš atvykstant, jam nebūtų nustatyta COVID-19 liga, jis turėtų izoliuotis, stebėti savo sveikatos būklę, o atsiradus simptomų, kreiptis į Karštąją liniją 1808 ir registruotis atlikti testą", – pridūrė SAM atstovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (57)

Kvailinimas

žmonių ir didelis pasipinigavimas. Jei jau tokia baisi pandemija ir "krenta" kaip lapai užsikrėtusieji, tai kodėl Lietuvoje jau penktas mėnuo eina antro karantino ir daugelis laisvai keliauja? Koks čia karantinas, po galais, jei sienos atviros? Valdžios neįgalumas. Pasipinigauti sumąstė.

apie teises

bus galima pakalbėti tada, kai bus mažiau susireikšminusių ir su daugiau pilietinės pozicijos.

SUPRATAU

Nesvarbu, kad nesi pasalpinis ir mokescius pilietiskai moki, taciau sergantis Lietuvai nereikalingas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS