Lengvosios atletikos maniežą siūlo pavadinti V. Adamkaus vardu | Diena.lt

LENGVOSIOS ATLETIKOS MANIEŽĄ SIŪLO PAVADINTI V. ADAMKAUS VARDU

Ąžuolyne kyla naujas sporto objektas – Lengvosios atletikos maniežas. Artimiausiame tarybos posėdyje bus siūloma šį sporto kompleksą pavadinti prezidento Valdo Adamkaus vardu.

Už nuopelnus

Liepos mėnesio numatytame Kauno tarybos posėdyje bus svarstoma Dariaus ir Girėno stadiono pašonėje statomam lengvosios atletikos maniežui suteikti V. Adamkaus vardą. Projekte nurodoma, kad buvęs Lietuvos prezidentas yra įnešęs didelį indėlį į šalies sporto istoriją, todėl tikrai verta tokiu būdu atiduoti jam pagarbą.

Projekto rengėjai kreipėsi į Kauno miesto savivaldybės pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo darbo grupę, kad Perkūno al. 5 esantis naujasis maniežas būtų pavadintas prezidento V. Adamkaus vardu. Šį klausimą Kauno taryba svarstys liepos 9 dieną.

„Kauno miesto garbės piliečio, Prezidento V. Adamkaus veikla bei nuopelnai Kaunui ir Lietuvai yra verti aukščiausio įvertinimo. V. Adamkus aktyviai dalyvavo lietuvių išeivijos visuomeninėje ir politinėje veikloje, buvo aktyvus sporto renginių dalyvis ir organizatorius. 1948 metais Vokietijoje vykusioje Pavergtųjų tautų olimpiadoje lengvosios atletikos rungtyse laimėjo du aukso ir du sidabro medalius. Buvo Vyriausiojo fizinio auklėjimo ir sporto komiteto generaliniu sekretoriumi ir pirmininku“, – rašoma sprendimo projekte.

Taip pat aiškinamajame rašte įvardyti ir kiti prezidento nuopelnai sportui. Štai 1951 m. V. Adamkus įsteigė JAV lietuvių akademinį sporto klubą „Lituanica“. 1983 m. ėjo Pasaulio lietuvių žaidynių organizacinio komiteto pirmininko pareigas. 1988 m. jam suteiktas Tarptautinis gamtosauginis apdovanojimas už išskirtinius nuopelnus tarptautinėje arenoje. Apdovanotas JAV aplinkos apsaugos agentūros Aukso medaliu bei JAV Prezidento apdovanojimu už pasižymėjimą tarnyboje.

Be to, V. Adamkus yra Vilniaus universiteto (1989 m.), Indianos valstijos Šv. Juozapo koledžo (JAV, 1991 m.), Nortvesterno universiteto (JAV, 1994 m.), Kauno technologijos universiteto (1998 m.), Amerikos katalikiškojo universiteto (JAV, 1998 m.), Lietuvos žemės ūkio universiteto (1999 m.), Ilinojaus Technologijos instituto (1999 m.), Čikagos De Paul universiteto (JAV, 2001 m.), Lietuvos Teisės universiteto (2001 m.) ir Vytauto Didžiojo universiteto (2002 m.) garbės daktaras bei Astanos universiteto (Kazachstanas, 2000 m.) garbės profesorius.

„Kauno miesto tarybos sprendimu, Garbės piliečio vardas suteiktas 2006 m. lapkričio 30 dieną“, – priminė projekto autoriai.

Prezidento vizitas

Kauno miesto savivaldybė gegužę dalijosi V. Adamkaus vizito Dariaus ir Girėno stadione bei sporto halėje akimirkomis. Tąkart buvęs šalies vadovas pasidalijo prisiminimais ir apie jo gyvenime vietą atradusią lengvąją atletiką.

„Jau važiuojant čia nustebau. Žavu! Čia pasaulinio masto… Turbūt gražiausias stadionas Baltijos valstybėse, – vos įžengęs į tribūnas ir nužvelgęs iš pagrindų atnaujiną erdvę, pirmus įspūdžius išsakė V. Adamkus. – Savotiška nostalgija ir daug sentimentų šiai aikštei išliko“.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Prezidentas prisiminimais sugrįžo į jaunystės laikus. Tuomet pajėgus lengvaatletis ne kartą gerino mūsų šalies 100 metrų bėgimo rekordą, buvo įveikęs 11 sekundžių ribą ir atstovavo Lietuvai tarptautinio rango varžybose.

„Aš prisimenu, kaip čia buvo seniai, kadangi bėgau tais takais, – kalbėjo V. Adamkus, pasakodamas ir apie anuomet šalia aikštės stovėjusias medines tribūnas. – Čia būdavo raudoni takai šlako, kiek prisimenu. Buvo ir juodi, kada aš dar su lopetėle sau starto duobutes kasdavau – jokių starto blokų, nieko“.

Jau važiuojant čia nustebau. Žavu! Čia pasaulinio masto…

Kokie darbai atlikti?

Stadiono pašonėje jau išliko naujas sporto objektas, kuriame lengvaatlečiai galės treniruotis ir siekti aukščiausių pergalių. Didieji statybos darbai jau atlikti, dabar darbininkai pradeda įrenginėti vidaus erdves, o miestiečiai nekantriai laukia maniežo atidarymo.

Neseniai Kauno miesto savivaldybė skelbė, kad jau padaryta daugiau kaip du trečdaliai visų darbų: veiksmas verda tiek viduje, tiek išorėje. Sumontuoti vitrininiai langai, įrengiami sanitariniai mazgai, netrukus prasidės interjero kūrimo darbai.

Tikimasi lengvosios atletikos maniežą įrengti ir jo duris atverti dar šiemet.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Daugiau prezidento akcentų

Kaune V. Adamkaus vardas suteiktas ne vienam objektui. Štai centre veikia prezidento biblioteka, Aleksote, Bitininkų gatvėje, yra jo vardo gimnazija, kuri taip pat laukia pokyčių.

Savivaldybė skelbė, kad netrukus miestas atliks kapitalinę šios įstaigos renovaciją, įrengiant papildomą aukštą ir gerokai išplečiant pagrindinio pastato plotą.

„Šiuo metu rengiamas projektas Prezidento V. Adamkaus gimnazijos pradinių klasių korpuso rekonstrukcijai. Planuojama buvusį Moksleivių aplinkotyros centro pastatą Šeštokų gatvėje pakeisti naujomis erdvėmis, jų plotą padidinant bemaž tris kartus – nuo 1,6 tūkst. iki 4,5 tūkst. kv. m.

Vietoje dabartinių septynių kabinetų bus įrengtos 24 klasės pradinukams su visomis papildomomis personalo patalpomis ir universalia aktų bei sporto sale. Tokį poreikį padiktavo itin sparti Aleksoto mikrorajono plėtra ir kasmet vis didėjantis gimnazijos populiarumas tarp mažųjų kauniečių ir jų tėvelių“, – nurodė miesto atstovai.

Ekologinę kryptį pasirinkusios gimnazijos auklėtiniai čia pat turės edukacinį šiltnamį bei vidinį kiemelį, tiksiantį ir vietos bendruomenės susibūrimams.

Rašyti komentarą
Komentarai (47)

Pasitvarkiusi

Įstatymus

Šančių ,,kibiras,,

1998-2009-tai kaip ir laikotarpis,kada banditinė mafija,pasitarkite įstatymus,ir tapo įstatyminę mafija.

ALGIRDAS.

Jam būnant prezidentu ,, jo padėjėjas , irgi amerikantas , Vilniuje prishvatizavo ištisus kvartalus , o nuotraukoje , jo žvilgsnis IEŠKO TAPKIŲ .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS