Linksmakalnis atsigauna ir kuria naujas tradicijas | Diena.lt

LINKSMAKALNIS ATSIGAUNA IR KURIA NAUJAS TRADICIJAS

Praėjo daugiau kaip ketvirtis amžiaus, tačiau Linksmakalnis dažnam vis dar asocijuojasi su slaptu ir uždaru sovietų kariuomenės miesteliu. Viena mažiausių pakaunės seniūnijų gyventojų skaičiumi kol kas nepasiekė 1955–1993 m. lygio, tačiau atsigavimo ženklai – ryškūs, čia bendruomenė kuria naujas tradicijas.

Klestėjimo ir tuštėjimo metai

Karui ritantis link pabaigos, 1944 m. sovietai Linksmakalnyje įkūrė slaptą KGB užsienio žvalgybos ir diplomatinio ryšio su Vakarų Europa dalinį, kuriame keli šimtai kariškių ir vertėjų klausėsi Europoje transliuojamų radijo stočių. Dalinyje dirbantys žmonės vienas po kito kartu su šeimomis kūrėsi Linksmakalnyje. Čia išdygo ne tik kareivinės, bet ir nusidriekė dviaukščių gyvenamųjų namų virtinė. Pasirūpinta viskuo, kad nebūtų reikalo išvykti kitur: mokykla, vaikų darželiu, kultūros namais, ligonine, parduotuve.

1993 m., pasitraukus sovietų armijai, Linksmakalnyje buvo likę vos kelios dešimtys gyventojų. Atrodė, kad išskirtinio kraštovaizdžio miestelis Šventupės ir Jiesios santakoje pasmerktas merdėti. Linksmakalnio seniūnas Vaclovas Žvirblis tvirtino, kad šiuo metu miestelyje gyvena apie 900 žmonių, tiesa, čia deklaravusių gyvenamąją vietą – kiek mažiau, apie 750. "Jeigu ne išvykusieji į užsienį, gyventojų būtų dar daugiau. Linksmakalnis tikrai atsigauna", – patikino V.Žvirblis.

Tikisi demografinio šuolio

Dideles plėtros viltis seniūnas sieja su individualių gyvenamųjų namų statybos projektu. Linksmakalnyje suprojektuota apie 170 sklypų. Planuojama, kad iki pavasario sklypai bus įregistruoti Registrų centre, kuoliukais pažymėtos jų ribos ir pradėtas pardavimas, tačiau jau ir šiuo metu galima rezervuoti pageidaujamą sklypą.

"Jei nuo pavasario prasidės statybos, bus stipri plėtra. Net jei tik pusė tų sklypų bus parduota, gyventojų skaičius iš karto ūgtelės. Manau, kad namus statosi daugiausia jaunos šeimos. Gal ir vaikų atsiras daugiau, ir mokyklai lengviau bus išsilaikyti. Kol kas mokinių skaičius labai banguotas. Vienais metais į pirmą klasę ateina dvylika vaikų, o kitais – jau tik trys pirmokėliai. Šiuo metu priešmokyklinę grupę lanko vienuolika vaikų, tad rugsėjį susidarys jau nemaža grupė pirmokėlių. Naujakurių šeimos šį skaičių dar padidintų", – įsitikinęs Linksmakalnio seniūnas.

V. Žvirblis

Kasmet – po svarų darbą

Miestelio patrauklumą didina ir kasmet nuveikiami didesni ar mažesni darbai. Svarbiausiu pernykščiu projektu V.Žvirblis įvardijo stadiono rekonstrukciją. Atnaujinant Linksmakalnio sporto aikštyną įrengta riedlenčių, tinklinio, šuolio į tolį, futbolo ir daugiafunkcė (krepšinio, tinklinio ir badmintono) sporto aikštelė, guminės dangos bėgimo takas, pastatyta 200 vietų tribūna, nuo jos iki automobilių aikštelės nutiestas takas, sumontuoti lauko treniruokliai. Sporto aikštynas aptvertas, atnaujinta ir automobilių stovėjimo aikštelė.

Didžiąją seniūnijos šventę ir anksčiau rengdavome stadione, kai jis dar buvo kaip pieva. Dabar žmonėms bus daug patogiau, nes yra kur atsisėsti.

"Tarp vaikų ir jaunimo populiariausia yra riedlenčių aikštelė. Stadione gyva ir dienomis, ir vakarais. Atsirado daug bėgiojančių, žaidžiančių krepšinį. Dienomis pasivaikščioti ateina senjoros, netgi judančios su vaikštynėmis apsuka kelis ratus. Aikštynas išties yra labai funkcionalus, naudingas ir reikalingas", – tvirtino seniūnas.

V.Žvirblis neabejojo, kad šiltuoju metų laiku aikštyne bus galima organizuoti ir kultūrinius renginius. "Didžiąją seniūnijos šventę ir anksčiau rengdavome stadione, kai jis dar buvo kaip pieva. Dabar žmonėms bus daug patogiau, nes yra kur atsisėsti. Galbūt čia surengsime koncertą ar filmo peržiūrą", – planais dalijosi V.Žvirblis.

Ankstesniu finansiniu laikotarpiu, pasinaudojus Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemone "Kaimo atnaujinimas ir plėtra" ("Leader" metodu) Linksmakalnyje rekonstruota ir bendruomenės poreikiams pritaikyta sporto salė. Joje, pasak seniūno, dažniau vyksta kultūriniai renginiai. Ši erdvė atvira ir mėgstantiems sportuoti. Atšalus iš aikštyno į salę persikėlė krepšinio mėgėjai. Vakarais į aerobikos užsiėmimus su trenere renkasi moterys.

Daugiau dėmesio saugumui

Pasak V.Žvirblio, miestelio gyventojams ne mažiau svarbu ir tai, kad išasfaltuota visa Saulės gatvė. "Gerai, kad atsiranda geri keliai. Tų gatvių nedaug, tai praktiškai jau visos asfaltuotos, tiesa, kurias dar reikia pataisyti", – pasakojo V.Žvirblis.

Seniūnas pabrėžė, kad Linksmkalnis – saugus ir šviesus. Naujas apšvietimas įrengtas Sandėlių ir išasfaltuotoje Saulės gatvėse. "Miestelyje visos gatvės apšviestos ir tos vietos, kur būna didesni susibūrimai (pvz., autobusų stotelė), kur reikia eiti pėsčiomis. Atkarpa iki plento irgi apšviesta. Beveik pusė šviestuvų jau yra LED, ekonomiški ir gerai šviečiantys. Seniūnijoje veikianti įmonė "Elektros taupymo sprendimai" Linksmakalnio bendruomenei padovanojo septynis naujus šviestuvus, kurie įrengti pagrindinėje miestelio gatvėje", – vardijo pašnekovas.

Pernai saugumui padidinti įrengtos dvi stebėjimo kameros. Jos fiksuoja, kas vyksta judriausiose vietose: aikštelėje prie mokyklos-darželio, seniūnijos, autobusų stotelės, pagrindinio įvažiavimo.

"Tos dvi kameros pastatytos 2019 m., ir jos veikia puikiai. Kamerų turėjome ir anksčiau, bet jos buvo prastesnės. Bet ir tai padėdavo nustatyti vieną kitą pažeidimą. Naudodamiesi šiomis stebėjimo kameromis, patys suradome, kas apgadino autobusų stoteles, įrašai pasitarnavo ir policijai. Stebėjimo kameros – iš tikrųjų reikalingas ir naudingas dalykas", – įsitikinęs seniūnas.

Seniūnijoje taip pat įkurtos ir veikia kelios saugios kaimynystės grupės.

Telpa visi norintys

Prieš kelerius metus daugiausia dėmesio skirta Linksmakalnio mokyklai-darželiui. Čia ne tik įsteigta nauja ikimokyklinio ugdymo grupė, atliktas laiptinių, renginių salės, valgyklos, klasių ir grupių remontas, naujai įrengti psichologės, logopedės ir dietistės kabinetai, atnaujinti ikimokyklinių ugdymo grupių baldai, virtuvės įranga, mokyklos-darželio teritorija aptverta nauja tvora. "Žinoma, bendruomenę labiausiai džiugina tai, kad mokykla-darželis priėmė visus norinčius jį lankyti", – akcentavo V.Žvirblis.

Permainų yra sulaukęs ir Linksmakalnyje veikiantis Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos filialas. Atlikus remontą, praplėstos bibliotekos patalpos, modernizuotos bendruomenei reikalingos erdvės. Kurį laiką miestelis buvo likęs be pirminės sveikatos priežiūros paslaugų. Garliavos R.Šliūpo poliklinikos Linksmakalnio filialas įkurtas kapitališkai suremontuotose patalpose Žaliojoje gatvėje, tame pačiame pastate, kaip ir mokykla-darželis bei biblioteka. "Dabar šis pastatas kaip koks daugiafunkcis centras. Gyventojus priima ir konsultuoja atvykstanti gydytoja. Vyresnio amžiaus žmonėms tai labai patogu", – neabejojo pašnekovas.

Šiemet – dvejos pabaigtuvės

Šiais metais Linksmakalnyje planuojama užbaigti Saulės gatvės pabaigoje kuriamą parką. Jau anksčiau pagal patvirtintą vidinės miškotvarkos projektą, atlikti teritorijos valymo darbai. Pašalinus menkaverčius medžius ir krūmus, atsivėrė šviesus beržynas. Parke jau iškastas tvenkinys ir įrengta beveik pusės kilometro pasivaikščiojimo takų, suoliukai ir pavėsinė.

"Šiemet liko pastatyti skulptūras, įrengti rodykles, stendą, ir projektas bus baigtas. Parkas jau dabar funkcionalus, žmonės eina pasivaikščioti, pailsi, pasėdi, pasikalba. Šią vietą jau spėjo pamėgti vyresnio amžiaus žmonės", – džiaugėsi seniūnas.

Kitas nemažas ir svarbus projektas, kurį Linksmakalnyje šiemet ketinama pradėti ir užbaigti, yra vaikų dienos centro įkūrimas seniūnijos pastato pastogėje. "Pastogėje yra apie 230 kv. m. Projektą finansuos Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Planuojame, kad vaikų dienos centrą lankys 25–26 vaikai. Jie, pasibaigus pamokoms, sugrįžta po pietų iš kitų mokyklų ir nelabai turi kur pasidėti, nes tėvai dirba. Centre darbuotojai juos užimtų, ir auklėjamasis poveikis būtų geresnis nei gatvėje", – neabejojo V.Žvirblis.

Kol kas pastogė tuščia, ją pritaikant vaikų dienos centro reikmėms reikės apšiltinti, pastatyti pertvaras, įrengti stoglangius, tualetus, dušą. Planuojama įsigyti skalbimo mašiną, kad vaikai išmoktų ja naudotis, įrengti nedidelę valgyklėlę su virykle. Iš vienos pusės, tai būtina ir praktiška, iš kitos pusės – socialinių įgūdžių didinimas.

Pasak seniūno, dokumentacija viešųjų pirkimų konkursui jau parengta, belikę paskelbti patį konkursą rangovui parinkti. Jei konkursas bus sklandus ir projektą įgyvendinti imsis rimta bendrovė, darbams atlikti užtektų trijų mėnesių. Tad rugsėjį nenaudojamoje palėpėje jau galėtų vykti džiugios įkurtuvės.

GALERIJA

  • Linksmakalnis atsigauna ir kuria naujas tradicijas
  • Linksmakalnis atsigauna ir kuria naujas tradicijas
  • Linksmakalnis atsigauna ir kuria naujas tradicijas
  • V. Žvirblis
  • Linksmakalnis atsigauna ir kuria naujas tradicijas
  • Linksmakalnis atsigauna ir kuria naujas tradicijas
  • Linksmakalnis atsigauna ir kuria naujas tradicijas
  • Linksmakalnis atsigauna ir kuria naujas tradicijas
Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

gyventoja

Kaip būtų gerai,kad pasivaikščiojant link stadiono nebūtų to šunyno,baisus kvapas

jonas

Gerai kad tvarko mano prosenelio Baltramiejaus iki sukilimo prieš carinę Rusiją buvusią nuosavybę, tada vadintu Vesiolovo folivarku. Šaunuoliai.

Gyventojas

Seniūnas daug geru darbu padarė daro. Na jeigu dar šunynas iš Linksmakalnio išsikraustytu butu super gyvenvietė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS