Išradingos moterys pasistengė – Liučiūnai jau mirga Velykų akcentais | Diena.lt

IŠRADINGOS MOTERYS PASISTENGĖ – LIUČIŪNAI JAU MIRGA VELYKŲ AKCENTAIS

Sakoma, kad šventė jaučiama širdyje, tačiau labiausiai šventinę nuotaiką kuria dekoracijos. Velykos turi savo atributus: zuikučius, kurie Velykų bobutei padeda atgabenti margučius, puokštes, kuriamas pasitelkus vaizduotę iš įvairių medžiagų ar jau išsprogusių augalų. Žinoma, viso to galima nusipirkti parduotuvėse, tačiau niekas nesiginčys, kad pačių pagamintos puošmenos – šiltesnės ir originalesnės.

Išradingos Liučiūnų kaimo (Čekiškės seniūnija) moterys, tautodailės klubo "Kraitė" narės, Velykoms jau papuošė ne tik namus, bet ir Liučiūnų laisvalaikio salę bei kai kurias viešas erdves. Jei rinktume rekordinę dekoraciją, greičiausiai niekas nenurungtų klubo vadovės Elenos Tarolienės, kuri sukūrė 1,5 m aukščio zuikį. Beje, toks jo ūgis yra sėdint, kad net mažiausi vaikučiai galėtų pasigrožėti skeltalūpio pintinėje saugomais margučiais.

Tautodailininkė nepatingėjo net šventiškai papuošti zuikį – jis puikuojasi spalvinga liemene ir dangaus spalvos kaspinu ant kaklo. Šis milžinas įkurdintas Liučiūnų laisvalaikio salėje. Kadangi ji didžiulė, tai ir dekoracijos, anot E.Tarolienės, turi būti didelės, kad tiktų ir matytųsi. Ši tautodailininkė yra pamėgusi darbus iš šiaudelių, šeši jos paveikslai vienu pavadinimu "Gyvybės medis" ir dabar puošia laisvalaikio salės langus.

Akcentai: languose jau karaliauja šventinė nuotaika.

Įvairiausias technikas įvaldžiusi Birutė Stanevičienė šiųmetei šventei nunėrė visą zuikių šeimyną ir pražydino originalias tulpes. Kad tai išties velykinė dekoracija, pašnibžda gėlių viduriukai – kiaušiniai. Dar viena originali puošmena, kurią būtų galima pavadinti Faberžė pagal B.Stanevičienę. Jai tautodailininkė panaudojo net kelias skirtingas, bet gražiai tarpusavyje derančias technikas. O štai Zofija Tomkienė savuosius Faberžė nuvėlė ir numargino karoliukais.

Karoliukais: taip margučius margina Z.Tomkienė.

Kūrybingos ir darbščios B.Stanevičienės pintinė taip pat pilna margučių, kuriais bus papuoštas Velykų medis prie laisvalaikio salės.

"Nors didesnėmis grupėmis susitikimai vis dar draudžiami, paraginau, kad bendruomenės nariai taip pat kurtų margučius ir, atnešę juos, pakabintų ant Velykų medžio. Jei bus galimybių, per Atvelykį planuojame surengti šventę "Pavasario linksmybės" – vyks įvairios varžytuvės, ridensime margučius", – sumanymais dalijosi E.Tarolienė.

Aukštas: šiųmetėms Velykoms E.Tarolienė sukūrė 1,5 m zuikį.

Kita "Kraitės" narė Kazimiera Vištakienė prieš šventes daugiausia darbavosi vąšeliu – nunėrė įvairių paukščiukų. Šiemet ši tautodailininkė margučius sudės į originalią pintinėlę, puoštą lininio austinio audinio "Meškovina" gėlėmis. O štai Ona Tamkevičienė savo kūryba ragina būti draugiškiems aplinkai: jos pintinėlės pagamintos iš popieriaus.

Dekoratyvi: tokią pintinę margučiams nupynė K.Vištakienė.

Kai kurios liučiūniškės "Kraitės" tautodailės klubą lanko net 20 metų. "Nelabai jau turiu ko jas mokyti – viską moterys žino, išbandžiusios įvairiausias technikas, dažnai sakau, kad šios tautodailininkės yra baigusios ne vieną universitetą", – šypsojosi E.Tarolienė.

Lauke: šie margučiai papuoš Velykų medį.

Net ir tas, kurios galvoja, kad nėra gabios kurti įvairius rankdarbius, "Kraitės" vadovė ragino pamėginti ką nors pasigaminti pačioms. "Velykos – atgimimo nuojautų kupina šventė. Jei orai už lango vis dar nedžiugina, namuoses sukurti Velykų nuotaiką galima marginant kiaušinius ir šventiškai puošiant namus. O idėjų internete – daugybė", – drąsino liučiūniškė.

Šeimyna: Velykų laukia kiškė ir jos vaikučiai.

GALERIJA

  • Išradingos moterys pasistengė – Liučiūnai jau mirga Velykų akcentais
  • Išradingos moterys pasistengė – Liučiūnai jau mirga Velykų akcentais
  • Išradingos moterys pasistengė – Liučiūnai jau mirga Velykų akcentais
  • Išradingos moterys pasistengė – Liučiūnai jau mirga Velykų akcentais
  • Išradingos moterys pasistengė – Liučiūnai jau mirga Velykų akcentais
  • Išradingos moterys pasistengė – Liučiūnai jau mirga Velykų akcentais
  • Išradingos moterys pasistengė – Liučiūnai jau mirga Velykų akcentais
Tautodailės klubo „Kraitė“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS