Mažamečiui antrą kartą diagnozavus COVID-19, tėvai suabejojo testų patikimumu | Diena.lt

MAŽAMEČIUI ANTRĄ KARTĄ DIAGNOZAVUS COVID-19, TĖVAI SUABEJOJO TESTŲ PATIKIMUMU

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Rugsėjo pradžioje kauniečių šeimai buvo diagnozuotas koronavirusas. Pasibaigus pirmajai saviizoliacijai, jie su niekuo nebendravo, bet netrukus sūnui COVID-19 diagnozuota antrą kartą.

Nukėlė planuotą operaciją

Kauniečių šeimoje auga dvejų metų sūnus ir vos penkių savaičių naujagimė dukra. Būtent berniukui, vieninteliam iš šeimos narių COVID-19 diagnozuota antrą kartą. Dėl to teko nukelti planuotą atlikti operaciją ir vėl užsidaryti namuose. Tėvai suabejojo atlikto testo tikslumu.

"Operacijos mes galime kažkiek palaukti. Sūnui yra kirkšnies išvarža. Medikai pasakė, jei nutiktų taip, kad kirkšnies išvaržai išlindus ji pati į vietą nebesugrįžtų net ir man bandant tai padaryti, kviesčiau greitosios medicinos pagalbą. Tuomet, nors sūnaus COVID-19 testo atsakymas ir teigiamas, medikai ruoštų specialią operacinę ir skubos tvarka operuotų kirkšnies išvaržą", – "Kauno dienai" pasakojo kaunietė Živilė.

Moteris atviravo, kad iš pradžių dėl gydytojų sprendimo atsisakyti operuoti dvimetį buvo šiek tiek pikta. Tačiau medikai šeimai paaiškino, kadangi berniukui yra nustatyta COVID-19 infekcija, jį išoperavus esą gali kilti problemų, susijusių su kvėpavimo takais.

"Neduok Dieve, jei po operacijos pasireikštų stiprus plaučių uždegimas. Suprantame, kad taip nutikus, rizikuotume netekti vaiko. Geriau palauksime", – su jauduliu balse kalbėjo pašnekovė.

Asociatyvi freepik.com nuotr.

Pasijuto blogai

Tačiau kreiptis į "Kauno dieną" šeima nusprendė ne dėl nukeltos kirkšnies išvaržos operacijos, o dėl įtarimų sukėlusio mažamečiui antrą kartą atlikto COVID-19 testo atsakymo. Jis po privalomos keturiolikos dienų saviizoliacijos du kartus buvo neigiamas, tačiau po kelių dienų testą atlikus vėl – teigiamas, nors namiškiai su jokiais pašaliniais asmenimis tikina nebendravę.

"Rugsėjo pradžioje, kai visai mūsų šeimai buvo nustatytas koronavirusas, simptomus jutome. Rugpjūčio 24 d. mane kamavo stiprus galvos skausmas, atrodė, lyg kakta būtų spaudžiama replėmis, – skausmas plito per visą veidą. Temperatūra buvo pakilusi iki 37,4 laipsnio ir laikėsi tris dienas, o paskui visi simptomai dingo. Po savaitės, iš rugpjūčio 31-osios į rugsėjo 1-ąją, sūnui taip pat pakilo temperatūra iki 38,5 laipsnio ir laikėsi kelias dienas. Vyras blogai pasijuto rugsėjo 2 d. Temperatūros jam nebuvo, tačiau kamavo silpnumas. Rugsėjo 3-iąją su sūnumi nuvykome į Kauno klinikas atlikti tyrimų prieš kirkšnies išvaržos operaciją, kurią planuota atlikti rugsėjo 7 d. Maniau, kad vaikas karščiuoja būtent dėl esančios išvaržos. Medikams pasakiau, kad karščiuoja ir mano vyras. Gydytojai priėmė sprendimą mus su sūnumi guldyti į ligoninę ir po dienos, nelaukiant rugsėjo 7-osios, vaiką operuoti", – atviravo Živilė.

Tada dar kartą paprašiau atlikti sūnui pakartotinį COVID-19 testą, bet sulaukiau tik grubaus klausimo: "Kiek galime jums daryti tą testą?"

Sužinojo naktį

Kai moteris su mažamečiu buvo paguldyta į ligoninę, abiem buvo atliktas COVID-19 testas ir pasakyta, kad kol paaiškės jo atsakymas, mama su vaiku gali ramiai miegoti iki ryto. Tačiau naktį iš rugsėjo 3 d. į 4-ąją ramų jų miegą netikėtai nutraukė į palatą įbėgusi medicinos seselė, apsirengusi specialų kostiumą.

"Pasakė: "Renkitės, mes jus išvežame." Iš pradžių nepaaiškino,  nei kur išveža, nei kas bus. Atsibudusi iš miego nesuvokiau, kas vyksta, bet paskui sužinojau, kad mums abiem su sūnumi nustatyta COVID-19 ir esame išvežami į Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų skyrių. Greitai susidėjau daiktus, aprengiau vaiką ir greitosios medicinos pagalbos automobiliu buvome pervežti į Kauno klinikinę ligoninę", – prisiminė kaunietė.

Išaušus rytui, moterį pasiekė informacija, kad COVID-19 testą turi atlikti ir jos vyras. Po dienos ir jo atsakymas dėl užsikrėtimo buvo teigiamas. "Rugsėjo 5 d. mus su sūnumi iš ligoninės išleido namo, visi izoliavomės. Tačiau iškilo klausimas, ką daryti dėl penkių savaičių naujagimės mūsų dukters, – jei jau mums diagnozuotas koronavirusas, tikėtina, kad užsikrėtė ir ji. Rasti išeitį pavyko ne iš karto, nes vaikai tiriami tik nuo dvejų metų, bet rugsėjo 7 d. susisiekus su Kauno klinikų specialistais, jie sutiko atlikti COVID-19 testą ir dukrai. Greitosios medicinos pagalbos automobiliu atvykę paramedikai, apsirengę specialiais kostiumais, nuvežė mane kartu su dukra atlikti tyrimo dėl viruso. Kaip netrukus paaiškėjo, jos atsakymas taip pat buvo teigiamas", – pasakojo Živilė.

Nemaloni žinia

Pasak kaunietės, visa šeima sąžiningai laikėsi privalomos keturiolikos dienų saviizoliacijos, o rugsėjo 19 d. ji kartu su vyru ir sūnumi nuvyko atlikti pirmojo pakartotinio COVID-19 testo. Po kelių dienų sužinojo, kad atsakymai – neigiami. Tuomet rugsėjo 22 d. atlikus antrąjį pakartotinį testą ir pirmąjį penkių savaičių dukrai, rugsėjo 23 d. paaiškėjo, kad ir jo atsakymai visiems keturiems yra neigiami. Rugsėjo 23 d. vakarą naujagimei taip pat buvo atliktas antrasis pakartotinis testas, o po dienos sužinota, kad ir jo atsakymas – neigiamas bei leista oficialiai nutraukti saviizoliaciją.

"Rugsėjo 24 d. dar niekur nėjome iš namų, dezinfekavome aplinką, pakartotinai išskalbėme ir visus drabužius. Po dienos mes, visa šeima, nusprendėme išvažiuoti pasivaikščioti miške ir pakvėpuoti grynu oru vengdami pašalinių žmonių, nes buvo nutarta, kad rugsėjo 29-ąją man su sūnumi vėl teks gultis į ligoninę dėl kirkšnies išvaržos operacijos. Rugsėjo 26 d. dar nuvykome į kapines ir vyro močiutės sodybą. Tose vietose jokių žmonių nebuvo, su niekuo nekontaktavome. Rugsėjo 28 d. sūnų apžiūrėjo šeimos gydytoja, atliko tyrimus, o 29-ąją nuvykome į ligoninę dėl operacijos. Mus paguldė į izoliuotą palatą ir prieš vidurdienį atliko COVID-19 testus. Maždaug 21.21 val. jau žinojau, kad mano testo atsakymas – neigiamas. Sūnaus testo atsakymo nesulaukiau iki vidurnakčio, nors jis buvo atliktas tuo pat metu kaip man. Teiravausi seselės, kodėl vis dar neaišku ir po kiek laiko ji atėjusi pasakė: "Apgailestaujame, bet jūsų sūnui yra nustatyta COVID-19", – atviravo moteris.

Mažamečiui antrą kartą diagnozavus COVID-19, tėvai buvo šokiruoti.

Po pastarosios žinios Živilė vėl išgirdo siūlymą vykti į Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų skyrių. Tačiau kaunietė pareikalavo, kad jos dvimečiam sūnui dar kartą būtų atliktas COVID-19 testas, nes buvo sunku patikėti, jog sūnus serga, kai prieš kelias dienas visos šeimos narių testo atsakymai dėl viruso buvo neigiami.

"Telefonu su manimi susisiekė budintis gydytojas ir pasakė, kad nėra įgaliotas vaikui atlikti dar vieną COVID-19 testą. Prašiau, kad sūnui operacija būtų atlikta išimties tvarka, bet Kauno klinikų administracija priėmė sprendimą, jog ligoninės izoliacinėje palatoje turime laukti iki ryto, kol gydytojai nuspręs, ką su mumis daryti. Apie 7.30 val. ryte sulaukiau skambučio, kad operacijos sūnui atlikti negalės, nes yra tikimybė, kad po jos jis susirgs plaučių uždegimu. Pasakė, kad mūsų ilgiau nebegali laikyti Kauno klinikose, o į Kauno klinikinę ligoninę vykti atsisakiau, nes nejutome jokių simptomų. Tada dar kartą paprašiau atlikti sūnui pakartotinį COVID-19 testą bet sulaukiau tik grubaus klausimo: "Kiek galime jums daryti tą testą?" – pasakojo pašnekovė.

Daug neatsakytų klausimų

Živilė teigė rankų nenuleidusi – iš gydymo įstaigos paprašė išrašo ir raštiškai atsisakė dar keturiolika dienų būti saviizoliacijoje, nes buvo suplanavusi sūnui atlikti pakartotinį mokamą COVID-19 testą kurioje nors laboratorijoje, besitikint, kad įsivėlė žmogiška klaida ir testo atsakymas bus neigiamas.

"Grįžusi namo paskambinau į Kauno klinikas pasiteirauti, ar tokiu atveju, jei vaikui būtų atliktas pakartotinis mokamas koronaviruso testas ir jo atsakymas būtų neigiamas, čia dirbantys medikai rezultatą pripažintų. Tačiau sulaukiau atsakymo – esą galime atlikti kad ir šimtą tokių testų, ir nors jų visų atsakymai būtų neigiami, jie vis tiek negaliotų, nes galioja tik pirmasis, atliktas Kauno klinikose. Tada su vyru nusprendėme, kad nemesime pinigų tarsi į balą ir nedarysime sūnui pakartotinio COVID-19 testo, nes jį atliekant jis klykia. Tiesiog vėl sėdėsime keturiolika dienų užsidarę", – atviravo kaunietė. Ji neslėpoia, kad mintyse jai tebekirba klausimas, kodėl COVID-19 testas, atliktas ne Kauno klinikose, o mokamoje laboratorijoje yra nieko vertas.

Kauno klinikų versija

"Jūsų minėto paciento tyrimas dėl COVID-19 buvo kartotas net tris kartus. Gauti atsakymai tik patvirtino, kad pacientas iš tiesų užsikrėtęs COVID-19 infekcija. Turėtume suprasti, kad COVID-19 infekcija – mums visiems naujas ir dar iki galo neištirtas reiškinys. Jį tyrinėjantys mokslininkai tik dabar gali pasakyti, kad virusas kinta įvairiomis formomis, tačiau visų atsakymų dar nežinome. Šiuo metu tiek Lietuvoje, tiek ir kitose šalyse girdime, kad, COVID-19 užsikrėtus vienam šeimos nariui, nebūtinai kiti artimieji suserga", – paprašyta pakomentuoti pastarąjį atvejį, kai mažamečiui antrąkart buvo diagnozuota COVID-19, o jo šeimos nariams – ne, ir dėl to nukelta berniukui planuota atlikti operacija, sakė Kauno klinikų atstovė Eglė Karalienė.

Uždavus klausimą, ar iš tiesų testą dėl koronaviruso galima atlikti tik Kauno klinikose, nes atliktas kitoje laboratorijoje, jo atsakymas nebus pripažintas, E.Karalienė tai paneigė. Pasak jos, testą dėl COVID-19 galima atlikti ir privačioje klinikoje. Tačiau pridūrė, kad net kai COVID-19 testas yra neigiamas, gydytojai pataria planines operacijas, persirgus virusine infekcija, atidėti trims keturioms savaitėms.

Infektologai pastebi, kad viruso genetinė medžiaga išsiskiria labai ilgai.

"Esant įtarimui, kad virusinė infekcija dar nėra visiškai išgydyta, planinė kirkšnies išvaržos operacija, kuri yra reikalinga minimam pacientui, nesaugi dėl galimų su narkoze susijusių komplikacijų. Jei paciento kirkšnies išvarža komplikuotųsi įstrigimu ir jos nepavyktų atstatyti konservatyviomis gydymo priemonėmis, būklė keltų grėsmę sveikatai ir gyvybei, pacientas būtų operuojamas, nepaisant tyrimo rezultatų", – patikino Kauno klinikų atstovė.


Likučiai gali būti aptinkami kelis mėnesius

Papasakojus kauniečiams nutikusią situaciją, kai po pirmosios saviizoliacijos ir neigiamų testų praėjus vos kelioms dienoms berniukui vėl nustatytas COVID-19, pakomentuoti šį atvejį sutiko LSMU Infekcinių ligų klinikos vadovė prof. dr. Auksė Mickienė.

Mokslininkų duomenys

Pasak jos, nei ant medžių šakų miške, nei ant žolės koronavirusas tikrai nesilaiko. "Polimerazės grandininė reakcija – viruso genetinės medžiagos nustatymas – nebūtinai reiškia, kad virusas yra gyvybingas ir galintis užkrėsti kitą žmogų. Po persirgtos ligos minėta reakcija randa viruso likučius, kurie gali išsiskirti labai ilgai – iki trijų mėnesių ir netgi ilgiau", – paaiškino pašnekovė.

Remiantis mokslininkų sukauptais duomenimis, sakė ji, COVID-19 infekciją sukeliantis virusas gyvybingas gali išlikti maždaug dešimt dienų, jei žmogus serga nesunkia ar vidutiniška šios ligos forma. Arba iki 20 dienų, jei žmogus serga sunkia forma. Išimtis esą yra imunosupresyvūs asmenys, tai yra tie, kurių imuninė sistema ne visada yra pajėgi įveikti virusą, todėl situacija su šiais žmonėmis gali būti kitokia – išskirtinė.

Atnaujinamos rekomendacijos

Prof. dr. A.Mickienė pabrėžė, kas Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO), Amerikos ligų kontrolės centras (CDC) pagal sukauptą naują mokslinę medžiagą atnaujina savo rekomendacijas, kuriose akcentuojama, kad, apibrėžiant COVID-19 pavojingumo terminą, reikia remtis klinikinių simptomų trukme jau minėtais laikotarpiais, o ne tuo, kiek ilgai gali išsiskirti nebegyvybingo viruso dalelės. Atnaujintos rekomendacijos turėtų netrukus įsigalioti ir Lietuvoje.

"Mes, infektologai, pastebime, kad viruso genetinė medžiaga išsiskiria labai ilgai. Todėl vieno atlikto COVID-19 testo atsakymas kartais gaunamas neigiamas, o po kurio laiko – teigiamas, dar vėliau vėl neigiamas ir panašiai. Tai įprastas reiškinys, remiantis ir teorija, ir praktika, pastebimas visame pasaulyje. Todėl laikomasi pandemijos pradžioje nustatytų rekomendacijų, kol dar buvo ne visai aišku, kiek koronavirusas išlieka gyvybingas. O kai susikaupė duomenų, kad jis išlieka gyvybingas trumpiau, pasaulyje rekomendacijos dėl saviizoliacijos po persirgtos ligos buvo pakeistos, jos bus pakeistos ir Lietuvoje, o situacija ir toliau bus stebima ir nuolatos kaupiami nauji mokslo duomenys", – turimomis žiniomis dalijosi LSMU Infekcinių ligų klinikos vadovė.

Kodėl gali skirtis?

Pašnekovės teigimu, atliekant COVID-19 testą, vieną dieną atsakymas gali būti teigiamas, kitą – neigiamas. Taip esą yra dėl to, kad organizme lieka viruso likučių, kurių koncentracija, kol jie visiškai išsivalo, būna itin nedidelė, svyruojanti.

"Jeigu vienoje laboratorijoje atliktas COVID-19 testas yra teigiamas, o kitoje – neigiamas, tai jokiu būdu nereiškia, kad antroji laboratorija – geresnė. Toje pačioje laboratorijoje skirtingomis dienomis atlikto koronaviruso testo atsakymai taip pat gali būti skirtingi", – akcentavo prof. dr. A.Mickienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Eksperimentas

Pabandykite I testa išlavinti alaus-parodys teigiama rezultatą-išbandyta

Anonimas

Būtina aprašyti! Mums įdomu. Juk nauja, nežinoma, neatrasta, neištyrinėta - žymiai įdomiau nei paprasti dalykai...

nesupratau

žurnaliste Berta, ar būtina aprašyti kiekvienos supermamytės isterijas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS