„Megoje“ atgyja gatvės menas | Diena.lt

„MEGOJE“ ATGYJA GATVĖS MENAS

  • 4

Jau kuris laikas Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, auga gatvės meno populiarumas. Ir profesionalūs gatvės menininkai, ir šios meno rūšies tyrėjai sutaria, kad Kaunas pelnytai gali būti vadinamas gatvės meno sostine – jis diktuoja gatvės meno madas visai Lietuvai, savo pavyzdžiu rodo, kad profesionalus menas nėra uždaromas vien meno galerijose ar muziejuose, o yra integrali viešosios erdvės dalis.

Gatvės menas gali būti kuriamas ant gyvenamųjų ar pramoninių pastatų, universitetų ar mokyklų sienų, įsikurti ant pėsčiųjų perėjų, požeminiuose tuneliuose ar kitose netikėtose miesto vietose. Vieni kūriniai siunčia aiškią socialinę žinutę, kiti – atlieka miesto puošybos funkciją, tačiau gatvės meno entuziastai visus juos noriai traukia į vis labiau populiarėjančius gatvės meno maršrutus. Štai pasaulio miestų gatvės meno žemėlapius kurianti bendruomenė „Street Art Cities“ Kauną yra įtraukusi į savo išmaniąją programėlę. Joje siūloma aplankyti beveik pusšimtį Kauno gatvės meno kūrinių, iš kurių penki priklauso gerai žinomai Kauno menininkų komandai „Gyva grafika“.

„Megos“ nuotr.

Šiomis dienomis Kauno gatvės meno ekspoziciją po atviru dangumi papildė dar vienas „Gyvos grafikos“ darbas – į prekybos ir laisvalaikio centrą „Mega“ vedančiame požeminiame tunelyje atsirado piešinys jūros gelmių motyvais. Jį kuriant sutelktos trijų menininkų – Žygimanto Amelyno, Tado Šimkaus ir Armino Raugevičiaus – pajėgos: Žygimantas kūrė piešinio eskizą, apgalvojo jo perkėlimo ant tunelio paviršiaus eigą, o Tadas ir Arminas atliko piešimo darbus.

„Požeminis tunelis yra vienas iš dviejų pagrindinių į prekybos ir laisvalaikio centrą „Mega“ vedančių įvažiavimų, todėl sumanymas papuošti jį piešiniu jūros gelmių motyvais kilo natūraliai – „Megoje“ veikia vienas iš didžiausių jūrinių akvariumų Baltijos šalyse. Karantino laikotarpiu ėmęsi iniciatyvos techniškai atnaujinti Kauno miestui priklausantį tunelį, įrengti jame funkcionalų, patogiai valdomą ir žalesnės energetikos reikalavimus atitinkantį apšvietimą, nusprendėme padaryti dar daugiau – padovanoti Kaunui gatvės meno kūrinį – žinomų menininkų piešinį, kuris atkartotų jūrinio akvariumo fragmentus. Taip Kauno gatvės meno kūrinių ekspoziciją papildėme dar vienu originaliu piešiniu“, – sako prekybos ir laisvalaikio centrą „Mega“ valdančios bendrovės „Baltic RED“ marketingo skyriaus vadovas Laimis Binderis.

Laimis Binderis/„Megos“ nuotr.

Pasak dailininko Žygimanto Amelyno, jų komanda yra įpratusi, kad sukurti piešinio eskizą ir atlikti paruošiamuosius darbus užtrunka ilgiau nei perkelti kūrinį ant pasirinkto paviršiaus, tačiau šiuo atveju ypač daug iššūkių kėlė gofruotas tunelio paviršius.

„Užmesti akį į paviršių, ant kurio nori piešti, pasidaryti eskizą ir kitą dieną jau piešti sugeba tik išskirtinio talento dailininkai. Mes dar tik lipame į tą kalno viršūnę, todėl prireikia labai daug galvojimo, įvairių variantų eskizavimo ir kruopštaus eigos planavimo.

Mes dar tik lipame į tą kalno viršūnę, todėl prireikia labai daug galvojimo, įvairių variantų eskizavimo ir kruopštaus eigos planavimo.

Šio tunelio paviršius stipriai gofruotas, todėl piešinys „sulaužytas“ į daugybę vertikalių paviršių. Labai smulkūs objektai ir detalės pranyktų, paskęstų visumoje, todėl nusprendėme paviršiaus keliamą iššūkį paversti privalumu – toliau tęsti prizminę kampuotą estetiką, kuri yra abstrakti, išdidinta, bet leidžia žiūrovams įžvelgti jūros gelmių siužetą. Sukurti šį piešinį – lyg sudėlioti dėlionę, kiekvieną jo trikampėlį reikėjo kruopščiai apklijuoti ir padengti dažais. Aiškiausiai piešinys matomas žiūrint į jį tiesiai, tačiau žvelgiant iš perspektyvos jis labai įdomiai „susikarpo“ ir iš įvairių kampų atrodo skirtingai“, – pasakoja Ž. Amelynas.

Pasak šio dailininko, kad ir kokias asociacijas mums keltų jūriniuose akvariumuose įkurdinami ryškiaspalviai koraliniai rifai ir egzotiškos jų žuvys, ant tunelio sienų vaizduojamas jūros gelmių siužetas kurtas naudojant pastelines spalvas.

„Piešinio spalvinė gama turi būti derinama prie aplinkos. Tuomet piešinys atsiranda ne kaip svetimkūnis, o organiškai integruojasi į urbanistiką. Taigi ir šioje vietoje norėjosi solidaus spalvinio sprendimo, nes patys jūros gelmių motyvai yra abstraktūs ir žaismingi“, – teigia Ž. Amelynas.

Piešinio perkėlimo ant tunelio paviršiaus darbai vyko daugiau nei savaitę. Šiuo metu yra rengiamas ir netrukus bus įgyvendintas ir į „Megą“ vedančio tunelio apšvietimo projektas. Bendras šio tunelio plotas yra 800 kvadratinių metrų. Kaip ir daugelis gatvės meno kūrinių, tunelyje išpieštas kūrinys sukurtas aerozoliniais dažais, kurie yra itin atsparūs aplinkos veiksniams ir nepakitę gali išlikti dešimtmečius.

GALERIJA

  • Laimis Binderis
  • „Megoje“ atgyja gatvės menas
  • „Megoje“ atgyja gatvės menas
  • „Megoje“ atgyja gatvės menas
  • „Megoje“ atgyja gatvės menas
„Megos“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Ačiū

betono gerbėjai jau spjaudosi ir burba... O man labai gražu

Rimvis

Įsiminkite visiems laikams, jog Lietuva per visą savo tūkstantmetę istoriją turėjo tik du menininkus- Kristijoną Donelaitį ir Mykalojų Konnstantiną Čiurlionį. Visi kiti nors ir buvo puikūs kūrėjai, jie buvo dailininkai, rašytojai, poetai, architektai. Na, o vadinti tuos gatvės piešėjus meniniais, na tai ką aš žinau...

tikiuos

slykstynems subininiams neleis sdergt ant sienu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS