Meistrui iš Ramučių pavyko atidaryti Amerikos rinkos vartus | Diena.lt

MEISTRUI IŠ RAMUČIŲ PAVYKO ATIDARYTI AMERIKOS RINKOS VARTUS

Kazimieras Stankevičius, meninio automobilių lyginimo meistras ir unikalių šiam darbui reikalingų įrankių kūrėjas, tarp abiejų savo veiklų deda lygybės ženklą. "Tiek viena, tiek kita man labai patinka", – sako auksinių rankų meistras.

Gavo aukščiausią įvertinimą pasaulyje

Pernai Orlande (Florida) vykusioje pasaulinėje "Mobile Tech Expo" parodoje jam buvo įteiktas apdovanojimas už viso gyvenimo nuopelnus ("Lifetime Achievement Award"). Šis prizas yra laikomas aukščiausiu profesinės veiklos įvertinimu pasaulyje, o pakaunės gyventojas tituluojamas vienu geriausių meninio (kai automobilio kėbulas ištiesinamas nepažeidžiant originalaus dažų sluoksnio) automobilių lyginimo meistrų pasaulyje.

Naujam įrankiui sukonstruoti prireikia mėnesio, o pagaminti trunka gerokai trumpiau. "Masinės gamybos nėra, tai ekskliuzyviniai rankų darbo gaminiai", – pabrėžė pašnekovas. Auksarankis iš Ramučių yra sukūręs per 150 įrankių pozicijų ir dar turi sumanymų 5–8 metams į priekį.

"Kadangi ir pats užsiimu meniniu automobilių kėbulų lyginimu, esu įsitikinęs, kad tik įrankiai ir nauji metodai gali labai palengvinti darbą. Prieš dešimt metų nusprendžiau radikaliai pakeisti visą šią sistemą. Šiandien galiu drąsiai teigti, kad savo tikslus įgyvendinau", – tvirtino meistras.

Prireikė dvidešimt penkerių metų, kad atidaryčiau Amerikos rinkos vartus. Niekas rimtai nežiūri į įmones iš buvusios Sovietų Sąjungos, dažnas nė nežino, kur yra Lietuva.

Įrankių gamybos procese kūrybingam tėčiui padeda vyresnysis sūnus Eimantas, o Tomas ir Mantas, gyvenantys Kanadoje, – atsakingi už reklamą, įrankių platinimą ir renginių organizavimą. "Esame verslo partneriai", – pabrėžė K.Stankevičius.

"Prireikė dvidešimt penkerių metų, kad atidaryčiau Amerikos rinkos vartus. Niekas rimtai nežiūri į įmones iš buvusios Sovietų Sąjungos, dažnas nė nežino, kur yra Lietuva. Tai buvo be galo sunkus kelias, šimtai bemiegių naktų, savo tikslą pasiekiau geležinės kantrybės ir sveikatos kaina. Mano rankomis sukurti meninio lyginimo įrankiai šiuo metu yra populiariausi pasaulyje", – šypsojosi pašnekovas.

Mokosi ir profesionalai

Meistras ne tik kuria naujus įrankius, bet ir moko jais dirbti. Į organizuojamus mokymus atvyksta ne tik pradedantieji ar meistrai, bet ir garsiausi pasaulio profesionalai iš Rusijos, Vokietijos, Graikijos, Pietų Afrikos, Naujosios Zelandijos, Kanados, Japonijos ir net iš Australijos. Kazimieras neslepia: ar mokinys taps puikiu meistru, vos užmetusi akį į naujoką geriausiai įspėja žmona Asta. Mokymų metu mokiniai įgauna praktinių žinių, apmokomi dirbti naujausiais įrankiais ir metodais. Meninio kėbulų lyginimo meistras pabrėžė, kad automobilius šiuo metu remontuoja tik mokymų metu.

"Įrankių galima įsigyti interneto parduotuvėje, bet to neužtenka. Norint tapti geru specialistu, reikia mokytis. Ne visiems ir mokslai padeda, ypač jei neturi tam tikrų savybių: kruopštumo, kantrybės, o fizinės jėgos čia visai nereikia. Todėl Amerikoje, Japonijoje ši profesija ypač populiari tarp merginų. Kai kurios iš jų savo gebėjimais lenkia vyrus", – aiškino meistras.

Paslaptis – kūno judesių valdymas

Pasak Kazimiero, norint perduoti mokiniams žinias, reikia turėti nepaprastai daug kantrybės. Vykstančiuose mokymuose visada dalyvauja ir jauniausias – devyniolikmetis – sūnus Paulius. "Dažnas mokymų dalyvis atsisveikindamas gražiausiais žodžiais dėkoja jaunajam mokytojui. Stengiamės kartu dalyvauti ir pasauliniuose renginiuose. Paulius debiutavo Mančesteryje (Jungtinė Karalystė), kai jam buvo vos keturiolika metų. Jau tada publika žavėjosi jo sugebėjimais", – jauniausiu sūnumi didžiavosi K.Stankevičius.

Paprašytas pademonstruoti savo gebėjimus, Kazimieras ima į rankas plastiko strypą ir giliai įlenkia automobilio dureles. Tuomet išsirenka vieną iš paties pagamintų įrankių. Keletas plastiškų judesių, ir įlenkimas tampa vos pastebimas. Dar keli judesiai kitu įrankiu ir žala atitaisyta. Visa tai buvo atlikta visiškai nenaudojant jėgos. "Visa paslaptis – kūno judesių valdymas, ir jų galima išmokti mokymų metu", – šypsojosi meistras.

GALERIJA

  • Meistrui iš Ramučių pavyko atidaryti Amerikos rinkos vartus
  • Meistrui iš Ramučių pavyko atidaryti Amerikos rinkos vartus
  • Meistrui iš Ramučių pavyko atidaryti Amerikos rinkos vartus
Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Alvydas

Ne Japonijos, Vokietijos Ar JAV gamyklu loboratorijose, o Ramučiuose toks pasiekimas! Sveikinimai!

uu

ar kartais tai nėra autoivykiu maskavimas o vėliau ir katastrofu priežastis [ skardas reikia naujom keisti ]

SUSIJUSIOS NAUJIENOS