Metų mokytoja vien sau laurų neprisiima | Diena.lt

METŲ MOKYTOJA VIEN SAU LAURŲ NEPRISIIMA

Danutė Marija Dulskienė yra pirmoji Babtų gimnazijos pedagogė, už kūrybišką mokinių matematinių gebėjimų ugdymą pelniusi Metų mokytojos vardą. Ši gimnazija nominantei yra pirmoji ir vienintelė darbovietė per 38 veiklos metus.

Kūrybiškumo variklis – mokiniai

"Babtai – nuostabus kraštas, čia patogios sąlygos gyventi, šaunūs kolegos. Atėjusi dirbti mokykloje radau daug puikių mokytojų, kurie irgi verti Metų mokytojo vardo, aš iš jų mokiausi: tai Regina Prelgauskienė, Rimutė Žmuidzinavičienė, Gražina ir Viktoras Stoniai, Robertas Janušauskas, Dalia Ona Lukminienė. Puikūs ir dabartiniai kolegos. Per iškilmingą ceremoniją sakiau, kad apdovanojimą priimu kaip mažos kaimo mokyklos didelį įvertinimą. Tai ne vien mano, bet ir visų dirbančiųjų įvertinimas, nes vienas žmogus be gero kolektyvo nieko nepadarytų", – sakė Metų mokytoja.

Vis dėlto, pasak D.M.Dulskienės, didžiausias kūrybiškumo variklis yra ugdytiniai. "Būtent smalsūs mokiniai neleidžia sustoti, todėl privalau eiti į priekį, kad pačiai ir jiems būtų įdomu", – tvirtino mokytoja. Ji džiaugėsi, kad klasėje turi interaktyvią lentą, kuri suteikia galimybę mokinius labiau įtraukti į ugdymo procesus, jiems dar labiau sudominti mokytoja naudoja tiek savo, tiek kitų sukurtas interaktyvias pamokas.

D.M.Dulskienė patikino, kad jai Metų mokytojos titulas buvo staigmena. Tiesa, žinojo, kad gimnazijos direktorius Vidas Mikalauskas siūlė jos kandidatūrą šiai nominacijai, tačiau, kad jai bus suteiktas šis titulas, nesitikėjo.

D.M.Dulskienės paruošti mokiniai šluoja pergales konkursuose ir olimpiadose.

Nuopelnų sąrašas – ilgas ir solidus

Vis dėlto už save kalba ilgas ir solidus pastarųjų metų Babtų gimnazijos matematikės nuopelnų sąrašas. Jos ugdytiniai laimėjo akademiko Jono Kubiliaus Raseinių krašto jaunųjų matematikų olimpiadoje, pelnė profesorių prizą respublikiniame J.Matulionio konkurse KTU, sėkmingai dalyvavo respublikinėje jaunųjų matematikų olimpiadoje.

"Šiais metais mano ugdytiniai tapo Kauno rajono jaunųjų matematikų olimpiados prizininkais: Marija Duchovskytė užėmė I vietą, Aleksandras Kondratas – II, o Austėja Zaleckytė – III vietą, 10–12 klasių mokinių komanda užėmė II vietą Kauno rajono matematikos komandinio uždavinių sprendimo konkurse. M.Duchovskytė laimėjo III vietą Lietuvos jaunųjų matematikų konkurse "Žiburys", A.Zaleckytė pateko tarp 50 geriausių respublikos matematikų tarptautiniame konkurse "Kengūra", o šios merginos matematikos žinios egzaminų metu buvo įvertintos 100 balų, – vardijo pedagogė.

Babtų gimnazijoje daugiausiai šimtukų yra gavę būtent D.M.Dulskienės ugdytiniai, tai jau minėta Austėja, Andrius Mikalauskas, Rugilė Stanytė, Šarūnas Bartkus ir mokytojos sūnus Edgaras. "Žinoma, aš labai džiaugiuosi savo ugdytinių matematikos pasiekimais, tačiau manau, kad didesnis pasiekimas yra tai, kai vaikas, kuriam matematika sekasi sunkiai, išlaiko egzaminą. Pavyzdžiui, praėjusiais mokslo metais visi mano mokiniai išlaikė pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrą ir egzaminą, pernykščiai septintokai geriau nei rajono ir šalies vidurkis laikė standartizuotus testus. Aišku, džiugina ir šimtukai, ir buvo ne vienas atvejis, kai pritrūko vos vieno balo iki aukščiausio įvertinimo", – sakė D.M.Dulskienės.

Vienpuse veikla nepasitenkina

Metų mokytoja yra įsitikinusi, kad matematiniai gebėjimai yra svarbūs, tačiau dar svarbiau yra ugdyti moksleivį kaip asmenybę, gilinti ir kitas jo kompetencijas. Todėl D.M.Dulskienė dalyvauja įvairiuose veiklose: jaunimo pilietiškumo projekte "Nepamiršk parašiuto", Babtų gimnazijoje veda protų kovas. 11–12 klasių komanda dalyvavo Lietuvos gimnazijų lygos protų kovose ir tarp Kauno rajono komandų pasirodė geriausiai, moksleiviai ir mokytoja buvo apdovanoti Kauno rajono mero dovanomis.

Būtent smalsūs mokiniai neleidžia sustoti, todėl privalau eiti į priekį, kad pačiai ir jiems būtų įdomu.

"Tik pažindamas mokinys gali ugdytis, todėl treji metai rengiu ir vykdau vasaros programas: "Esu dalelė Lietuvos", "Miega tik bailiai", – pasakojo pedagogė. Vasaros metu mokytoja su vaikais šalies upėmis plaukia baidarėmis ir valtimis, į šią veiklą įtraukia ir tėvelius. "Mano veikla vien matematika neapsiriboja", – šypsojosi moteris.

Mokytoja net aštuoniolika metų yra matematikos valstybinių brandos egzaminų vertintoja, dešimt metų buvo Kauno rajono matematikos mokytojų būrelio pirmininkė ir Kauno apskrities matematikos mokytojų tarybos narė. "Tuo laikotarpiu organizavau olimpiadas, išvažiuojamuosius posėdžius, vedžiau seminarus", – kukliai savo nuopelnus vertino Metų mokytoja.

Ji pabrėžė: apdovanojimas džiugina ir įpareigoja, jis yra labai svarbus. "Tačiau ne mažiau yra svarbus tėvelių, mokinių vertinimas. Labai smagu, kai ateina į mokyklą buvę mokiniai ir sako: džiugu matyti jus dar dirbančią, ačiū, kad mokote mano sūnų arba dukrą. Džiugu, kai penktokai pradėję mokytis dalykinėje sistemoje, pasako, kad jiems labiausiai patiko mano pamoka", – šypsojosi pašnekovė.

Bene sunkiausia iš užduotų klausimų D.M.Dulskienei pasirodė klausimas, dėl ko ji pasirinko matematiką. "Turbūt dėl to, kad šis dalykas man gerai sekėsi mokykloje. Nors, tiesą pasakius, iki devintos klasės galvojau, kad būsiu lituaniste, mat turėjau labai puikius mokytojus. Kai matematikų olimpiadoje pasiekiau neblogų rezultatų, tik tada matematika labiau susidomėjau. Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja, net jau studijuojant matematiką, vis dar stebėjosi mano pasirinkimu", – šypsojosi pašnekovė. Tačiau Metų mokytoja patikino, jog niekada nesigailėjo dėl to, kad pasirinko būtent šią profesiją.

GALERIJA

  • Pomėgis: keliauti mėgstanti matematikos mokytoja net ir vasarą nesiskiria su mokiniais.
  • Įvairiapusiškumas: Sporto dienos metu atkarpą nuo miestelio centro iki gimnazijos D.M.Dulskienė bėga kartu su moksleiviais.
  • Sėkmė: D.M.Dulskienės paruošti mokiniai šluoja pergales konkursuose ir olimpiadose.
Danutės Marijos Dulskienės asmeninio albumo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Viena nuostabiausių mokytojų mano gyvenime. Kadaise nemažai laiko praleista ruošiantis olimpiadoms. Didelis didelis ačiū.

Begalybė

Net keista matyti nepervargusią mokytoją. Nes, sutikite, šiuolaikinės mokytojos įvaizdis - suvargusi moterytė. Kur jūsų energijos paslaptis?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS