Milžiniškos eilės: Kaune pasą galima užsisakyti tik po trijų mėnesių | Diena.lt

MILŽINIŠKOS EILĖS: KAUNE PASĄ GALIMA UŽSISAKYTI TIK PO TRIJŲ MĖNESIŲ

Į Lietuvą plūstelėjus karo pabėgėliams, Migracijos departamentas vos spėja suktis. Dabar pirmiau dokumentai išduodami ukrainiečiams. Laukti paso ar asmens tapatybės kortelės teks ilgai. Registracija pateikti dokumentus galima tik po trijų mėnesių, dar mėnesį truks gamyba.

Ilga laukti

„Kauno dienos“ skaitytojai neslepia pasipiktinimo, mat paso galiojimas jau eina į pabaigą, o užsisakyti naujo negali. Migracijos tarnyba gyvoje eilėje neaptarnauja, o registracija galima tik birželį.

„Prašau paaiškinti, kodėl norint pateikti prašymą pasibaigusiai galioti tapatybės kortelei pakeisti, reikia laukti vizito du mėnesius, kai tuo tarpu konsultacijai užsieniečių ir LR pilietybės klausimu galima užsiregistruoti jau kitą dienų ir yra daug laisvų vietų visuose Migracijos departamento padaliniuose? Nuo kada Lietuvos piliečiai turi mažiau teisių nei užsieniečiai? Ar Migracijos departamento skyriai dirba, ar tik vaizduoja darbą, prisidengdami politine situacija Ukrainoje?“ – pasipiktinimo neslėpė Sigita.

Patikrinome Migracijos departamento puslapyje, kada Kaune artimiausia vieta registracijai. Paaiškėjo, kad laukti teks ne du, o net tris mėnesius. Artimiausia data – birželio 8 d. Laisvi laikai greitai tirpsta. Prieš savaitę dar buvo galima rasti laisvą vietą gegužės mėnesiui.

„Reikia nepamiršti, kad po trijų mėnesių tik priims prašymą, o dokumentus gamins dar mėnesį. Tačiau nenustebčiau, jei gamyba užtruks, nes dabar labai didelis poreikis“, – pridūrė kaunietis Romas, taip pat medžiojantis laisvą ir patogų laiką, kada galės pateikti prašymą dėl naujų dokumentų.

Ar Migracijos departamento skyriai dirba, ar tik vaizduoja darbą, prisidengdami politine situacija Ukrainoje?

Gyvos eilės nebėra

Vyras kalbėjo, kad naujo paso prisireikė, nes senasis jau baigė galioti. Tikėjosi, jog pastovės gyvoje eilėje valandėlę ir užpildys prašymą, bet dabar Migracijos departamentas neaptarnauja neregistruotų.

„Dabar prašymus Kaune galima pateikti tik vienoje vietoje – A.Juozapavičiaus pr. 57. Anksčiau pasus darydavo keliuose policijos komisariatuose, tuo tikrai patogu, jei kažkur eilės, eini kitur. Nežinau, kodėl nusprendė viską į vieną vietą sugrūsti, bet eilės tikrai nenormalios. Dar prieš maždaug savaitę skaičiau, kad galima gyvoje eilėje stovėti, žmonės patarė, kad geriausia eiti tarp 10 ir 14 val. tada esą būna mažesnė eilė. Nespėjau ir tokia galimybe pasinaudoti, nes dabar priima tik registruotus“, – dėstė kaunietis.

„Jei nepasidarysiu paso, vasaros atostogoms teks rinktis tik ES šalis, net į Turkiją nenuvažiuosiu“, – šyptelėjo Romas.

Migracijos departamentas prieš keletą dienų išplatino panešimą, jog Lietuvos piliečiai bus priimami tik užsiregistravę. Kol didelis žmonių srautas, laikinai stabdoma galimybė dokumentus užsisakyti gyvoje eilėje.

ELTA skelbė, kad be išankstinės rezervacijos atvykę piliečiai aptarnauti nebus. Migracijos departamento sprendimas laikinai neaptarnauti lietuvių gyvoje eilėje esą priimtas atsižvelgus į Lietuvoje įvestą neparastąją padėtį ir išaugusį pagalbos poreikį dėl karo veiksmų savoje šalyje į Lietuvą atvykstantiems Ukrainos piliečiams.

„Visų pirma turime padėti Ukrainos žmonėms, – sako Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė. – Prašau Lietuvos piliečių supratingumo ir kantrybės. Vos tik matysime, kad galime atnaujinti Lietuvos piliečių priėmimą gyva eile, tą ir padarysime“.

Užsiregistruoti galima internete adresu www.migracija.lt.

Brangi alternatyva

Tiesa, yra palikta viena galimybė, kaip asmens tapatybės dokumentus gauti greičiau. Tačiau tai galima padaryti tik sostinėje ir už ženkliai didesnę kainą, nei gaminant dokumentus bendrąja tvarka.

Migracijos departamentas skelbia, kad be išankstinės registracijos išimtis taikoma tik norintiems įgyti pasą tą pačią dieną ir prašymą šiai paslaugai teikiantiems Migracijos departamento Vilniaus skyriuje (Vytenio g. 18).

Tačiau, norint gauti pasą ar asmens tapatybės kortelę tą pačią dieną, reikės nemažai sumokėti. Skubos tvarka per dieną išduodama asmens tapatybės kortelė kainuoja 31,6 euro, įprasta kaina, kai dokumentas gaminamas mėnesį – 8,6 euro. Paso kaina dar didesnė. Tą pačią dieną atsiimant dokumentą teks pakloti 190 eurų, įprasta paso kaina – 43 eurai.

Laukiame platesnio Migracijos departamento komentaro. Kai tik jį gausime, publiakciją papildysime.

Gairės: pasas, dokumentas, Migracijos departamentas, užsieniečiai, karas Ukrainoje, eilės
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS