Mirštanti dviejų vaikų mama: negalime pasiduoti, nors gydymo kaina – žvėriška | Diena.lt

MIRŠTANTI DVIEJŲ VAIKŲ MAMA: NEGALIME PASIDUOTI, NORS GYDYMO KAINA – ŽVĖRIŠKA

  • 38

Raimondai sunku kalbėti, valgyti, sunkiau girdėti, neapsieina be nuskausminamųjų, jau neminint daugybės kitų šalutinių taikyto gydymo, kuris iki šiol buvo neveiksmingas, poveikių. Jau treji metai, kaip pats didžiausias jos antrokės dukrytės ir į pirmą klasę eisiančio sūnaus noras – kad mamytė pasveiktų, tačiau Manto ir Raimondos Mačių šeimos laukia didžiulis mūšis dėl moters gyvybės. Visų šeimos pajėgų reikia ne tik dėl to, kad palaikytų morališkai, padėtų ištverti itin sunkią kasdienybę, bet ir sprendžiant, ko griebtis, kad būtų prieinamas veiksmingas gydymas.

„Šiandien esame pasimetę, tarp žemės ir dangaus“, – neslėpė emocijų M. Mačius.

Visos šeimos iš Naujosios Akmenės negandos prasidėjo nuo, atrodytų, nekalto peršalimo.  34-erių moters balsas vis buvo stipriai prikimęs, tačiau gydytojų siūlomos priemonės bėdų niekaip neišsprendė.  

Galų gale paaiškėjo, kad balsas pakito dėl onkologinės ligos. Diagnozuota pirmos stadijos limfoma. Imtasi agresyvios spindulinės terapijos. Po 4 mėnesių paaiškėjo, kad liga tik progresuoja. „Gydytojams kilo įtarimas, kad vėžys buvo blogai diagnozuotas. Atlikus pakartotiną tyrimą – nauja diagnozė. Plačialastelinė karcinoma“, – pasakojo M. Mačius. Raimondos laukė chemoterapijos kartu su spinduline terapija kursas. Rezultatai negerėjo. 

„Keturių centimetrų auglys žandikaulyje. Taikyta penkių kursų chemoterapija, beveik metus biologinė terapija. Vėl magnetinis rezonansas, PET tyrimas ir... vėžio progresas!“ – vardijo vyras.

Šeimos asmeninio archyvo nuotr.

Maža to, ne mažiau nei rezultatai į neviltį varė nežinia. „Paklausus gydančio gydytojo, ką daryti, buvo gautas atsakymas: „Nežinau“, – kalbėjo M. Mačius.

Tuomet pradėtos gydymo paieškos Nacionaliniame vėžio institute. Rasta apčiuopiamos vilties. „Jie pateikė prašymą su konsiliumų išvadomis Valstybinei ligonių kasai dėl imunoterapinio gydymo taikymo ir kompensavimo“, – dėstė M. Mačius.

Beviltiškumas... Bet mes negalime pasiduoti!

Belaukdama atsakymo ir gydybiškai būtino gydymo R. Mačiuvienė, kaip pasakojo vyras, pateko į intensyviosios terapijos skyrių. Visa laimė, kad jis tuomet buvo namie ir galėjo iškviesti medikus. 

Tuomet šeima nusprendė pradėti gydymą savo lėšomis, tikėdamiesi, kad vėliau bus gautas finansavimas iš Ligonių kasos. Deja, Mačių prašymas buvo atmestas. 

„Beviltiškumas... Bet mes negalime pasiduoti!“ – žmoną ir savo vaikų mamą bet kokia kaina nusiteikęs gelbėti M. Mačius.

Šeimos asmeninio archyvo nuotr.

Jis sakė nesitikėjęs iš aplinkinių sulaukti tiek daug palaikymo ir net finansinės paramos, tačiau išlaidos gydymui – milžiniškos. „Tai žvėriški pinigai. Nors Raimonda dažniausiai šypsosi, iš tikro jai labai sunku ir jai labai reikia jūsų pagalbos“, – nepraranda vilties ir socialiniame tinkle pagalbos kreipėsi net ir į nepažįstamus žmones.

Gydytojai, anot M. Mačiaus, pilnos imunoterapinio gydymo kainos pasakyti negali. Mėnesiui tai gali kainuoti 4 – 6 tūkstančius eurų, o metų laiko trukmės gydymas gali kainuoti ir šimtą tūkstančių eurų.

M. Mačius kalbėjo, kad kai sulaukė viešumo, pasipylė ir pasiūlymai, patarimai dėl įvairių gydymo metodų. Kol kas jie tęsia prieš mėnesį pradėtą gydymą, jo rezultatus bus galima įvertinti tik liepą. Žmona, jo teigimu, jaučia poveikį, tačiau nežinia, į gera jis ar ne. 

Jis dėkojo žmonėms, kurie padeda. Šeimai, kaip ir kitiems su sunkia problema susidūrusiesiems, reikalingas ir moralinis, ir materialinis palaikymas. „Mes bent turime vienas kitą, dabar įsijungė ir bendruomenė. O yra nemažai tokių, kurie prieš ligą lieka vieni. Gydytojas pasakė, nežinau, ką toliau daryti, ir žmogus paliekamas vienas. Tikiuosi, kad tai pasikeis“, – vylėsi šalies medicinos sistemos pokyčių.

Jis kalbėjo, kad finansinė aplinkinių parama šeimai atriša rankas, suteikia galimybę „plačiau pažvelgti į gydymą“, tačiau didžiulį  nerimą kelia ir tai, kad visi gydymo būdai turi šalutinių poveikių, kurių nemaža dalis yra negrįžtami. Raimondai pažeisti audiniai, raumenys, prasidėjo kaulų trupėjimas, nuėjo kojų nagai. Dėl žandikaulio pažeidimų ji vos vos gali prasižioti.

Beje, R. Mačienė tebedirba, tiesa, jau nebe pilnu etatu. „Nežinau, iš kur ji semiasi tiek stiprybės“, – žavėjosi žmona vyras.  Visas likusias jėgas sukaupusi moteris treniruoja vaikus, moka valstybei mokesčius, tačiau, neslėpė apmaudo vyras, susirgusi turi kliautis ne Valstybine ligonių kasa, o aplinkinių žmonių geranoriškumu.

Šeimos asmeninio archyvo nuotr.

Norintieji prisidėti prie pagalbos Raimondai Mačiuvienei, tai padaryti galite šiuo būdu:

Raimondos Mačiuvienės paramos sąskaitą LT147300010158799765

Arba PayPal

raimondamaciuviene@gmail.com

GALERIJA

  • Mirštanti dviejų vaikų mama: negalime pasiduoti, nors gydymo kaina – žvėriška
  • Mirštanti dviejų vaikų mama: negalime pasiduoti, nors gydymo kaina – žvėriška
  • Mirštanti dviejų vaikų mama: negalime pasiduoti, nors gydymo kaina – žvėriška
  • Mirštanti dviejų vaikų mama: negalime pasiduoti, nors gydymo kaina – žvėriška
  • Mirštanti dviejų vaikų mama: negalime pasiduoti, nors gydymo kaina – žvėriška
Šeimos asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (38)

MZK

Kiek žinau, moteris mirė

Anonimas

AR ŽMOGUS DAR G Y V A S ???? STRAIPSNIS METŲ SENUMO, KAS ČIA PER BAJERIAI...........

JONAS

Veryga kiek milijonu skyriai Kukuraičio ir tos išperos Šakalienės šunybėms igivendinti visada palaIKIAU VERYGA BET DABAR PAMAČIUS TA ŠOU supratau kad tu žmogau nesi tinkamas tame darbe
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS