Nauji mokslo metai pakaunėje: vienas startas ir trys finišai | Diena.lt

NAUJI MOKSLO METAI PAKAUNĖJE: VIENAS STARTAS IR TRYS FINIŠAI

Kauno rajono savivaldybė kiekvieną rugsėjį pasitinka gražiais ir reikšmingais darbais. Ne išimtis – ir šis. Nauji mokslo metai pakaunėje prasideda vienu startu ir trimis finišais.

Švietimui investicijų negaili

Finišavo Zapyškio pagrindinės mokyklos ikimokyklinių ugdymo grupių pastato, Kulautuvos lopšelio-darželio ir Ilgakiemio mokyklos-darželio renovacijos projektai, o kapsulės įkasimu rugsėjo 1-ąją pažymėtas VDU Ugnės Karvelis gimnazijos plėtros projekto startas.

„Kaip ir kasmet, daug investavome į švietimą – 34 mln. eurų. Vien įstaigų infrastruktūros atnaujinimo projektai kainavo beveik 7 mln. eurų. Netrukus prasidėsiančiam VDU Ugnės Karvelis gimnazijos plėtros projektui numatyta per 9 mln. eurų. Be to, jau įpusėjo Raudondvario gimnazijos stadiono įrengimo darbai, viso šio projekto sąmatinė vertė – 5 mln. eurų. Visada pabrėžiame – švietimas yra prioritetas. Mūsų siekis – švietimui rasti lėšų tiek, kiek jų reikia, nes tikime, kad tai – tinkamos investicijos“, – „Kauno dienai“ sakė Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas.

Pradžia: kapsulės įkasimu Rugsėjo 1-ąją pažymėtas VDU Ugnės Karvelis gimnazijos plėtros projekto startas. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Kantrybė pasiteisino

Atidarymo šventės Zapyškio seniūnijos bendruomenė laukė 2,5 metų. Darželio atnaujinimas dėl susiklosčiusių aplinkybių užtruko ilgiau, nei planuota, tačiau kantrybė pasiteisino – padaryta daugiau, nei planuota.

Dabar Zapyškio pagrindinės mokyklos ikimokyklinių ugdymo grupių pastate veiks keturios grupės, viena jų įsteigta naujai. „Sensoriniai kambariai, jaukios pavėsinės, net ir žolė žalesnė po sausrų nei kitur“, – vardydamas pokyčius atidarymo šventėje šmaikštavo meras.

Šioje ikimokyklinio ugdymo paslaugas teikiančioje įstaigoje moderniai atnaujintas fasadas, vaikų ugdymo ir poilsio erdvės, virtuvė, administracijos ir pagalbos mokiniui specialistų kabinetai. Sutvarkytos ir lauko erdvės su vaikų žaidimo aikštelėmis. Zapyškio pagrindinės mokyklos ikimokyklinių ugdymo grupių pastatas po atnaujinimo duris atvėrė rugpjūčio 30 d.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Išskirtinis projektas

Štai rugpjūčio 31-ąją iškilmingai atidarytas Kulautuvos lopšelis-darželis nustebino net ir turinčius lakią vaizduotę. Čia įrengtas sensorinis kambarys – išskirtinė erdvė vaikams ugdyti. Jame – ryškūs šviesos elementai, kontrastingų spalvų sprendimai, sensorinės (pojūčių) ir eksperimentinės veiklos zonos.

Aplinka pritaikyta naujiems ugdymo modeliams taikyti, eksperimentinėms ugdymo veikloms organizuoti. Įrengtose zonose vaikai galės atsipalaiduoti arba bus galima stimuliuoti jų pojūčius.

Kaip ir kasmet, daug investavome į švietimą – 34 mln. eurų. Vien įstaigų infrastruktūros atnaujinimo projektai kainavo beveik 7 mln. eurų.

Kambaryje dirbantis specialistas, naudodamas valdymo sistemas, galės keisti temas, muziką, spalvas, taip sukurdamas dar jaukesnę, priimtinesnę atmosferą vaikams. Valdymo sistema leis sukurti norimas temas: vaikai galės „atsidurti“ prie jūros, pievoje ar „nukeliauti“ į spalvingąją Japoniją ir „pasivaikščioti“ po sodus. Kambarys ypač tinkamas atsipalaiduoti hiperaktyviems vaikams, kuriuos sunku sudominti, priversti susikaupti ir kuriems sunku nusiraminti ugdomojoje veikloje. Tai vienintelis darželis Kauno rajone, kuris turės eksperimentinei ugdomajai veiklai pritaikytą aplinką.

Tai dar ne visi Kulautuvos lopšelio-darželio pokyčiai. Mažylių laukia naujos žaidimų aikštelės, lauko aplinka. Vakarinėje pastato dalyje atsirado renginių zona su pakeliama scena ir lauko priemonių zona, o pietinėje dalyje – edukacinė teritorija su darželiais sodinukams. Užeiti kviečia naujos jaukios pavėsinės keturioms grupėms, saugesni nauji pėsčiųjų takeliai, o netrukus mažyliai galės ir sportuoti: baigiama pakloti sportinė danga vaikų fizinei veiklai organizuoti.

Darbai: atnaujintas Ilgakiemio mokyklos-darželio pastato vidus ir išorė. / J. Kinderytės nuotr.

Atnaujinant įdarbino saulę

Šiek tiek vėliau nei planuota užbaigta ir Ilgakiemio mokyklos-darželio pastato renovacija, tačiau tai šventinei nuotaikai rugpjūčio 31-ąją nepakenkė, atvirkščiai – džiaugtasi ir baigtais darbais, ir pagražėjusia aplinka. Ilgakiemyje atlikti pastato vidaus ir išorės atnaujinimo darbai.

Atnaujinant Ilgakiemio mokyklos-darželio pastatą įdarbinta saulė: ant mokyklos stogo veikia saulės elementų elektrinė. Ne tik mažiausieji, bet ir visa įstaigos bendruomenė džiaugiasi lauko terasa. Čia numatyti įvairūs renginiai, mokiniai galės smagiai leisti laiką per pertraukas ir po pamokų.

Smagesnis bus ir mokymo procesas: klasėse ir priešmokyklinio ugdymo grupėje – šiuolaikiški suolai ir kėdės, įrengti interaktyvūs ekranai, kompiuterių krovimo spintos.

Vienintelis: Kauno rajone tik Kulautuvos lopšelis-darželis turi eksperimentinei ugdomajai veiklai pritaikytas aplinkas. / J. Kinderytės nuotr.

Akademijoje – grandiozinis projektas

Pastaruosius kelerius metus VDU Ugnės Karvelis gimnazijoje drąsiai galima vadinti pokyčių laikotarpiu, o ši Rugsėjo 1-oji ugdymo įstaigos istorijoje taip pat nusipelno išskirtinės eilutės: kapsulės įkasimu prasideda VDU Ugnės Karvelis gimnazijos rekonstrukcijos projektas.

Jo vertė – 9,5 mln. eurų. Projektas bus įgyvendinamas etapais. Pirmojo metu suplanuota pastatyti keturių aukštų priestatą su šešiolika mokomųjų kabinetų. Gimnaziją galės lankyti dar 360 vaikų.

Atnaujintame parke naujai įrengtose užimtumo zonose šiltuoju metų laiku vyks netradicinės mokomosios veiklos, pamokos. Pirmojo etapo darbus numatyta baigti jau kitąmet.

Antrajame darbų etape suplanuota rekonstruoti esamas gimnazijos patalpas.

J. Kinderytės nuotr.

Sėkmingai įveikė iššūkius

Tempo šioje srityje Kauno rajono savivaldybė lėtinti neketina, yra suplanavusi ir daugiau darbų švietimo įstaigose, kurie prasidės arba šiais, arba kitais metais. Tai Jonučių mokyklos-darželio, Ringaudų pradinės mokyklos, Neveronių gimnazijos, Užliedžių progimnazijos priestatų, pradinės mokyklos Domeikavoje, Piliuonos gimnazijos ikimokyklinio ugdymo pastatų statybos. Tokius žingsnius žengti verčia kasmet didėjantis mokinių skaičius.

„Džiaugiamės, kad vaikų ir mokinių skaičius Kauno rajone auga: vien į ugdymo įstaigas ateina beveik 17 tūkst. vaikų, o į mokyklas – per 10,8 tūkst. Tai – 404 vaikais daugiau nei pernai. Šie metai išskirtiniai ir tuo, kad privalėsime užtikrinti visuotinio ikimokyklinio ugdymo paradigmą. Mes pasiekėme Vyriausybės iškeltą programinį tikslą, tad šiandien galime pasidžiaugti, kad 2025 m. rugsėjo 1 d. laukiančiam pokyčiui, kai ikimokyklinis ugdymas taps visuotinis vaikams nuo dvejų metų amžiaus, taip pat esame pasiruošę“, – sakė Kauno rajono meras.

Ne mažiau V. Makūnas džiaugėsi ir tuo, kad Kauno rajonas neturi visai Lietuvai būdingos problemos, kai švietimo ir ugdymo srityje trūksta gausaus būrio specialistų. „Neslėpsiu: buvo iššūkis surasti auklėtojų, padėjėjų, specialiųjų pedagogų, mes formuojame ir atviras klases. Noriu patikinti, kad turime visus specialistus, mokomųjų dalykų mokytojus. Jau anksčiau supratome, kad reikia investuoti, sudaryti trišales sutartis, skirti stipendijas studentams, tad šiais metais pedagogo kelią ir studijas pasirinko 22 mūsų krašto abiturientai“, – teigė rajono vadovas.

Mero žodžiais, įtakos turėjo ir Jaunojo pedagogo mokykla perkvalifikavimo studijos, kurias savivaldybė finansuoja. Patrauklios pasirodė ir kitos taikomos priemonės: 5 tūkst. eurų parama įsikūrimui, skiriama jauniems Kauno rajono ugdymo įstaigas pasirinkusiems mokytojams, kelionės į darbą ir iš jo išlaidų kompensacija 800 pedagogų, antri metai taikomas mokytojo krepšelis mokymo priemonėms įsigyti.

GALERIJA

  • Nauji mokslo metai pakaunėje: vienas startas ir trys finišai
  • Nauji mokslo metai pakaunėje: vienas startas ir trys finišai
  • Nauji mokslo metai pakaunėje: vienas startas ir trys finišai
  • Nauji mokslo metai pakaunėje: vienas startas ir trys finišai
  • Nauji mokslo metai pakaunėje: vienas startas ir trys finišai
  • Nauji mokslo metai pakaunėje: vienas startas ir trys finišai
  • Nauji mokslo metai pakaunėje: vienas startas ir trys finišai
  • Nauji mokslo metai pakaunėje: vienas startas ir trys finišai
Regimanto Zakšensko, J. Kinderytės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Joris

SPEKITE is 3 kartu,kas rajono meras.

Turi būt balansas

Viskas vaikams patys vaikščios nuplyše?

:)))

pedoparijos rinkejai nori kusynsko...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS