Prie „Maximos“ susmukusią moterį puolė gaivinti darbuotojai: laikas, atrodo, sustoja vietoje | Diena.lt

PRIE „MAXIMOS“ SUSMUKUSIĄ MOTERĮ PUOLĖ GAIVINTI DARBUOTOJAI: LAIKAS, ATRODO, SUSTOJA VIETOJE

Greitosios pagalbos medikai pastebi, kad žmonės vis dažniau ir drąsiau stoja gelbėti viešoje vietoje sukniubusį žmogų iki atvyks profesionalai.

Reagavo žaibiškai

Medikai nuolat kartoja, kad iškart pradėjus daryti širdies masažą tikimybė išgelbėti žmogų tampa gerokai didesnė, o kiekviena sugaišta minutė tą tikimybę mažina bene 10 proc.

Vasario 13 diena T.Masiulio gatvėje esančio „Maxima“ prekybos centro apsaugininkui Dainiui ir „Eurovaistinės“ farmakotechnikei Sonatai Jameikienei neužsimirš ilgai.

To sekmadienio popietę į vaistinę įbėgusi moteris pasakė, kad gatvėje nukrito praeivė ir, regis, guli be gyvybės ženklų.

Gerai, kad buvome trise, nes jėgų reikia daug, o laikas, atrodo, sustoja vietoje. Viena sekundė – kaip viena minutė.

„Buvo pirkėja, tai dar turėjau ją aptarnauti. Mačiau, kad ta moteris priėjo ir prie apsaugos darbuotojo, o jis išbėgo į lauką. Pasiėmiau amoniako, nes pagalvojau, kad gal apalpo“, – portalui kauno.diena.lt pasakojo S.Jameikienė.

Apsaugos darbuotojas Dainius išbėgęs į lauką pamatė be gyvybės ženklų gulinčią moterį. Nieko nelaukdamas pradėjo daryti širdies masažą, jam padėjo pribėgusi vaistinės darbuotoja. Prisijungė dar viena moteris.

Greitajai medicinos pagalbai paskambino vienas iš tuo metu aikštelėje buvusių žmonių. Buvo įjungtas telefono garsiakalbis ir medikai davė nurodymus, kaip toliau gaivinti nelaimės ištiktą žmogų.

Pasak Dainiaus, tuo metu jis tiesiog susitelkė į tai, ką reikia daryti ir kartu jaudinosi, kad spėtų atvykti greitoji medicinos pagalba. Taip pasikeisdami trise darė širdies masažą pagal greitosios medicinos pagalbos stoties dispečerio nurodymus.

Dainius/Vilmanto Raupelio nuotr.

„Gerai, kad buvome trise, nes jėgų reikia daug, o laikas, atrodo, sustoja vietoje. Viena sekundė – kaip viena minutė“, – tęsė S.Jameikienė.

Farmakotechnikė neslėpė, kad tai buvo pirmas kartas jos gyvenime, kai teko daryti širdies masažą. Iš pradžių įsitikinę, kad moteris nekvėpuoja, gelbėtojai atkreipė dėmesį, kad jiems masažuojant ji ėmė retai, bet giliai įkvėpti.

S.Jameikienė atviravo, kad greitosios sirena tuo momentu buvo laukiamiausias garsas. Vaistinės darbuotoja prisiminė, kad moteris, kurią gaivino jai buvo matyta, galimai kažkur netoli gyveno ir užsukdavo čia apsipirkti.

Dainius iš pradžių dar abejojo, ar viską tinkamai daro, bet atvykę medikai viską darė taip pat, tad pamažu palengvėjo.

Pirmą kartą

Dainiui iki šiol nebuvo tekę teikti pirmą pagalbą žmogui, kuriam šios pagalbos reikia. Pirmosios pagalbos įgūdžius jis kasmet atnaujina savanoriškose krašto pajėgose, kuriose tarnauja jau aštuonerius metus.

„Moteriai buvo gal apie 60 metų. Kai jau perėmė medikai, mačiau, kad greitoji dar keliolika minučių stovėjo ir, turbūt, automobilio viduje dar teikė pagalbą. Po to išvažiavo“, – sekmadienio įvykius prisiminė S.Jameikienė.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Greitosios pagalbos duomenimis, moteriai buvo atkurta spontaninė kraujotaka, pulsas, kvėpavimas, tačiau į ligoninę išvežta dar nepilnai sąmoninga. Deja, bet po kelių dienų ligoninėje moteris mirė.

Tačiau medikai kartoja, kad žmonės, puolę gelbėti gyvybę, padarė viską, ką galėjo ir ką turėjo padaryti.

Penktadienį apie tokios itin svarbios pirmos pagalbos reikalingumą ir prasmingumą Kauno greitosios pagalbos medikų atstovai parašė ir socialiniame tinklalapyje.

Ragina padėti

Pasak jų, per 7 darbo paras – 8 gaivinimai ir, net 6 iš jų – sėkmingi, kai pacientai su atkurta spontanine kraujotaka, skubiai pervežti į gydymo įstaigas, su viltimi ir tikėjimu, kad sutelkus visas jėgas gyvybę pavyks išgelbėti.

„Dviem atvejais klinikinė mirtis ištiko viešose vietose.  Džiaugiamės, kad šiose vietose buvo drąsių ir ryžtingų piliečių, kurie pamatę susmukusį žmogų, nepasidavė baimei ir sąmyšiui, o skubiai kreipėsi į greitąją medicinos pagalbą ir tuo pat metu pradėjo atlikti pradinio gaivinimo veiksmus“, – pilietiškais žmonėmis džiaugiasi medikai.

Pagalbos teikėjų vaidmuo nuo pat pirmųjų sekundžių yra ypatingai svarbus.

Jie rašė, kad išties klinikinė mirtis ištinka staiga ir netikėtai, nesirenkant nei laiko, nei vietos, todėl pagalbos teikėju gali tapti bet kuris iš mūsų.

„Labai svarbu, kad ištikus tokiai nelaimei, pirmiausia, pasistengtume išlikti ramūs, nedelsdami kviestume greitąją medicinos pagalbą, ir, jei yra žinoma, kad netoliese yra pasiekiamas automatinis išorinis defibriliatorius – paprašytume šalia esančio žmogaus jį atnešti. Tokioje situacijoje niekada neliksime  vieni, nes skambinant į greitąją medicinos pagalbą, iki GMP brigados atvykimo, dispečeris telefonu nuolat teiks instrukcijas kaip teikti pagalbą nukentėjusiam asmeniui.

Tomo Raginos nuotr.

Pirmosios minutės po to, kai asmuo susmuko, yra pačios svarbiausios. Įvykio vietoje nepradėjus gaivinimo išgyvena mažiau nei 1 proc. žmonių, vadinasi pagalbos teikėjų vaidmuo nuo pat pirmųjų sekundžių yra ypatingai svarbus, todėl ištikus nelaimei nelikime abejingi, pasitikėkime savimi, būkime drąsūs ir nebijokime padėti!“ – ragino jie.

GALERIJA

  • Prie „Maximos“ susmukusią moterį puolė gaivinti darbuotojai: laikas, atrodo, sustoja vietoje
  • Prie „Maximos“ susmukusią moterį puolė gaivinti darbuotojai: laikas, atrodo, sustoja vietoje
  • Apsaugininkas Dainius
Vilmanto Raupelio, Ž. Gedvilos/BNS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Ernestas.

Melas. Lietuvos Respublikos lietuvių karo kurstymas, propoganda. Tie Jogailiečiai tundros, Jogaila tik 70 metų pamatė jūra. Suvėrinės teisės ir laisvas savarankiškas valdymasis tautų, kurios buvo jėga prijungtos, turi būti atstatytos. Lietuvos Respublikos Velnio išpažintojai išdavikai-žvalgai, visuomenės okupacija, visuomenės veiklos ryšys, tautos pasipriešinimas, žmonių atsparumas. Pinigus atiduoti laiku. Lietuvos Respublikos antieuropossąjungos atsišaukimų platinimas, eurosąjungosfikacija. Lietuvos Respublikos išdavikai išpažįstantys Velnią veikė tik Lietuvos teise, vardu, slėpdami, teisybę. Lietuvos Respublikos Kauno vpk, D. Žukauskas, M. Baršys. G. Žaliagiris, A. Venckus. V. Adamkus, A. Kubilius. D. Šermukšnienė. Všį Ernmar Respublika. 1.2 procento gyventojo paramos 2022 metų forma. Luminor LT294010051005573106. Direktorius, Ernestas Marcinkevičius.

Irena

Ar jums visiems neatsibodo varyti ant tu skiepu??? Neskiepyta si moteris buvo, kadangi buvo persirgusi covidu, praejo daug laiko, daresi antikuniu testa, rado tukstancius antikuniu, tai kam jai skiepytis??? Sirdies infarktai nusinesa tukstancius. Ir visiskai nenujauti kada jis gali ivykti. Ji ta diena buvo linksma, patenkinta, niekuo nesiskunde ir va.....

Nuo skiepu taip

Kaip nutiko moteriai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS