Nelegalios statybos Savanorių prospekte: užtvėrė net šaligatvį | Diena.lt

NELEGALIOS STATYBOS SAVANORIŲ PROSPEKTE: UŽTVĖRĖ NET ŠALIGATVĮ

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Savanorių prospekte jau keletą mėnesių vyksta nelegali pastato pertvarka. Be jokio leidimo keičiamos sienos, užimta ir dalis šaligatvio. Verslininko įžūlumas šokiravo ne tik gyventojus.

Neturi leidimų

Dar pernai bendrovė "Nadiras" įsigijo komercines patalpas Savanorių pr. 172 ir pradėjo kapitalinį remontą. Išgriovė sienas, vietoj vienos įeigos nusprendė padaryti tris. Virš patalpų yra butai, šalia – kitos komercinės patalpos. Tad kiti pastato bendraturčiai pakraupę nuo tokių įžūlių verslo veiksmų.

"Kauno dienos" kalbinti pašnekovai vardijo problemas, kurias sukėlė nauji cokolinio aukšto savininkai. Gyventojai ir šalia įsikūrę verslininkai teigė, kad "Nadiras" su jais jokių darbų nederino, o pradėjus domėtis šia situacija, paaiškėjo, kad jie neturi gavę jokių statybos leidimų ir darbus jų pasamdyti darbininkai vykdo nelegaliai.

"Jie gal lapkritį pradėjo viską griauti, bet mes nežinojome, kas ten vyksta. Mano patalpos yra visai šalia, bet pas mane niekas neatėjo nieko derinti. Sulaukiau ir grasinimų, kad užmūrys ir visai į savo patalpas negalėsiu įeiti. Paprašiau, kad parodytų dokumentus, projektus, pagal ką viską daro, tai jis pasakė, kad neturi jokios dokumentacijos. Buvau šokiruotas, kad taip gali būti. Galvojau, gal žmogus blefuoja, bet po to paaiškėjo, kad iš teisų "Nadiras" nieko neturi. Gavome atsakymus iš Statybų inspekcijos, kad jie neturi jokių projektų", – dienraščiui situaciją aiškino bendrovės "Litexpress", kurios patalpos yra greta nelegaliai vykdomos pastato rekonstrukcijos, vadovas Česlovas Paplauskas.

Bando iš gyventojų visokiais būdais gauti pritarimą, tačiau mūsų atveju to tikrai nebus.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) po atlikto patikrinimo nustatė, kad minėtu adresu, ties prekybos paskirties patalpomis, yra nuardyta dalis nelaikančios pastato sienos ir pradėtos montuoti aliuminio profilio vitrinos. Bendraturčiams atsiųstame rašte inspektoriai pažymėjo, kad atliekant tokio tipo darbus būtina turėti leidimą, tačiau statytojo atstovas tokių dokumentų nepateikė. Dėl šios priežasties buvo surašytas protokolas ir liepta stabdyti statybos darbus.

Patikslinus apžiūros metu fiksuotus duomenis, buvo nustatyta, kad vykdytas ne paprastasis remontas, o pastato rekonstrukcija, todėl vasario pradžioje "Nadiras" gavo naują nurodymą.

"Statytojui surašytas naujas savavališkos statybos aktas dėl pastato rekonstravimo ir privalomasis nurodymas ne vėliau kaip per šešis mėnesius pašalinti savavališkos statybos padarinius.

Pažymime, kad priežiūros įstatymo 14 str. 5 dalyje numatyta, jog asmenys turi teisę aktų nustatyta tvarka parengti statinio projektą ir, sumokėję numatytą įmoką už savavališkos statybos įteisinimą, gauti statybą leidžiantį dokumentą ir įteisinti neteisėtai atliktus darbus", – apie tai, kad statybos nelegalios, bet jas galima įteisinti, dėstoma pastato bendraturčiams atsiųstame VTPSI rašte.

Užėmė dalį šaligatvio

Be žymių neteisėtų pastato fasado korekcijų, gyventojai skundžiasi, kad "Nadiras" savavališkai užėmė ir dalį valstybinės žemės. Nuo sienos statytojai iškišo stambias metalo konstrukcijas, kurios praktiškai užėmė šaligatvį, kuriuo vaikščioja daug praeivių.

"Seniau šaligatvis buvo 4 m pločio. Dabar jie neteisėtai jį sumažino iki 2,8 m. Kadangi sumontuoti metaliniai rampos laikikliai, tarpas praeiti prie Savanorių pr. 172 namo šiuo metu yra 1,3 m. Jei aikštelėje stovi automobilis, tarpas sumažėja iki maždaug pusmetrio. Jei automobilis pastatytas galu, praeiti visai neįmanoma. Į tuos strypus žmonės ir susižeisti gali", – dėstė  pašnekovai.

Statytojai savavališkai įrengė metalines konstrukcijas, kurios išsikišo į šaligatvį ir pėstiesiems trukdo praeiti.

"Niekas iki šiol nepasikeitė, tie strypai toliau ten yra, žmonės negali saugiai praeiti. Nežinau, gal jie dabar dokumentus tvarkosi, bet tos savavališkai įrengtos gembės tikrai nepanaikintos. Be to, per jas dabar neįgalieji negali naudotis viena rampa. Kai mes rengėme savo projektą, buvome suderinę su neįgaliųjų bendruomenėmis nuovažas taip, kad būtų patogu jomis naudotis. Dabar jie savavališkai vieną jų praktiškai užblokavo", – apie tai, kad metalinės konstrukcijos trukdo ir neįgaliesiems naudotis seniai įrengta nuovaža, kalbėjo Č.Paplauskas.

Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) atstovai nurodė, kad Savanorių p. 172 sausį buvo atliktas faktinis duomenų patikrinimas.

"NŽT Kauno miesto skyrius nepradėjo procedūros dėl žemės naudojimo kontrolės pažeidimų, nes nebuvo nustatyta valstybinės žemės užėmimo ar nenaudojimo pagal paskirtį. Visas ginčas vyksta sklypo viduje. Dėl valstybinės žemės nuomos sutartis yra sudaryta tik su dviem patalpų savininkais iš 87 bendraturčių. Gyventojai dėl valstybinės žemės nuomos sutarties sudarymo į NŽT Kauno m. skyrių nesikreipė.

Sklypo dalis yra savivaldybės aikštelė ir priskirta suformuotai žemės sklypo Savanorių pr. 172 teritorijai. Kelio (tako) servitutų suformuotame žemės sklype nenustatyta, išskyrus servitutą aptarnauti boilerinę. Taigi sklypas suformuotas konkretiems statiniams eksploatuoti", – atsakymą pateikė NŽT po to, kai dienraštis paprašė patikslinti, ar buvo derintas metalinių konstrukcijų iškišimas į valstybinę žemę ir ar taip nėra pažeistas visuomenės interesas dėl žymiai susiaurėjusio šaligatvio.

Neįgaliųjų pandusas buvo įrengtas jau seniai, tačiau dėl naujų statybų, nebegalima juo naudotis.

Susirinkimų manipuliacijos

Daugiabučio pastato gyventojai ne kartą bandė išsiaiškinti su komercinių patalpų savininkais, kurie vykdo rekonstrukcijos darbus, tačiau verslininkai nesileido į kalbas. Vieno susirinkimo metu tik buvo pasakyta, kad jie neva suklydo pradėdami darbus be leidimų.

"Apsilankė jie keliuose susirinkimuose, bet ten viskuo manipuliuoja. Jie aiškina, kad šaligatviu galima laisvai praeiti, neva čia žmonės išsigalvoja. Jie daro taip, kaip jiems patogiau. Vietoj vienos įvažos jie įrengė tris. Vadinasi, gyventojams padidės ir triukšmas dėl atvežamų prekių. Jie net ir su pastato autoriais dėl tokių sienų pakeitimų nieko nėra suderinę. Tai žmonės, su kuriais neįmanoma normaliai pasikalbėti", – dėstė Č.Paplauskas.

Kiti kalbinti namo bendraturčiai taip pat dėstė karčią patirtį susitikus su "Nadiro" atstovais. Kai kurių gyventojų butuose dėl neteisėtų darbų pradėjo skilti sienos, kiti neapsikenčia triukšmo. Be to, taip pat nerimauja dėl galimų sienų ar kitų konstrukcijų defektų, nes kai nėra projekto, neaišku, ar nėra išgriautos atraminės sienos, kurios laiko viso daugiabučio svorį.

Daugiabučio bendraturčių susirinkime, vykusiame vasarį, buvo nutarta, kad "Nadiras" privalo panaikinti rampos laikiklius bei atlaisvinti praėjimo kelią ir padaryti jį tokį, koks buvo prieš pradedant nelegalius darbus.

Savanorių pr. 172 gyventojai reikalavo, kad sienas išgriovusi bendrovė pasidarytų projektą ir prieš tęsdama darbus atliktų ekspertizę, siekiant išsiaiškinti, ar savavališki darbai nepažeidė namo konstrukcijų. Gyventojų ir kitų bendraturčių teigimu, "Nadiras" į tokius reikalavimus tik numojo ranka ir toliau tyčiojasi iš žmonių, nes konstrukcijos toliau styro iš sienų, niekas iki šiol nematė darbų projekto, todėl žmonės neabejoja, kad verslas tiesiog į viską dar kartą nusispjaus ir rekonstrukciją toliau vykdys taip, kaip jiems patogu, bet nebūtinai tai bus teisėta.

Pašnekovai pasakojo, kad sklinda kalbos, jog Marijampolėje registruota bendrovė ne pirmą kartą veržiasi darbus atlikti bet kokia kaina, nusispjaudama tiek į gyventojus, tiek į šalia vystomų verslų interesus.

"Darbus vykdę darbininkai prasitarė, kad bendrovė "Nadiras" ne pirmą kartą atlieka remonto darbus. Panašus atvejis, pasak jų, buvo ir Vilniuje, kai jie nusipirko patalpas, jas pradėjo pertvarkyti taip, kaip jiems reikia, viską darė be leidimų. Čia jų toks stilius, kai viską pradeda ne pagal įstatymus.

Pasakė, kad neturi jokios dokumentacijos. Buvau šokiruotas, kad taip gali būti.

Tada jie naudojasi VTPSI, nes ji duoda tam tikrą laiką viską susitvarkyti, sumokėti baudas ir įsiteisinti. Tuomet bando iš gyventojų visokiais būdais gauti pritarimą, tačiau mūsų atveju to tikrai nebus. Susirinkimo metu bendraturčiai aiškiai pasisakė, kad tokiai pastato rekonstrukcijai nepritaria", – kalbėjo Savanorių pr. 172 daugiabučio bendraturčiai.

Bendrovės "Nadiras" atstovai nepanoro komentuoti situacijos. Viešojoje erdvėje nurodytu bendrovės vadovo Romualdo Markevičiaus telefonu atsiliepė vadybininkas. Jis nurodė, kad dėl Savanorių pr. 172 pastato tvarkymo darbų reikėtų kreiptis kitu telefonu. Juo atsiliepė dar viena vadybininkė Eglė, tačiau ji rėžė, kad nieko nekomentuos. Ji tik pabrėžė, esą dėl šio objekto yra vienas žmogus, kuris kiša pagalius į ratus, siekdamas sužlugdyti projektą.


VTPSI komentaras dėl Savanorių pr. 172

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos 2020 01 29 atliko patikrinimą vietoje. 2020 02 06 surašytas savavališkos statybos aktas, taip pat privalomasis nurodymas pašalinti savavališkos statybos padarinius.

Patikrinimo metu buvo nustatyta, kad ties prekybos paskirties patalpomis yra nuardyta dalis pastato sienos (fasado), sumontuotos aliuminio profilio vitrinos, įrengtas naujas stogelis. 2020 02 24 statytojui UAB "Nadiras" buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas, kuris išsiųstas į Kauno apylinkės teismo Kauno rūmus dėl nutarimo priėmimo. Tačiau šalyje paskelbus visuotinį karantiną, teismo posėdis dėl baudos skyrimo buvo atidėtas.

Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros įstatymo 14 str. 2 dalyje nurodyta, kad asmuo turi teisę teisės aktų nustatyta tvarka parengti projektinę dokumentaciją ir, sumokėjęs Statybos įstatymo 1 priede nustatytą įmoką už savavališkos statybos įteisinimą, gauti statybą leidžiantį dokumentą, šalinantį savavališkos statybos padarinius, tais atvejais, kai žemės sklype (teritorijoje), kuriame (kurioje) nustatyta savavališka statyba, tokios paskirties naujo statinio statyba yra galima arba tokie šio statinio rekonstravimo, remonto ar griovimo darbai yra galimi pagal galiojančius detaliuosius planus ar žemės valdos projektus (jeigu jie privalomi), taip pat bendruosius planus ar specialiojo teritorijų planavimo dokumentus ir tokia statyba neprieštarauja imperatyviems aplinkos apsaugos, paveldosaugos, saugomų teritorijų apsaugos teisės aktų reikalavimams.

Šiuo konkrečiu atveju, norint įteisinti projektą, statytojas iki 2020 08 06 turi teisę sumokėti įmoką už savavališkos statybos įteisinimą ir gauti statybą leidžiantį dokumentą arba pašalinti savavališkos statybos padarinius.

Statybos įstatymo 27 str. 5 dalies 7 punktas nurodo, kad norint gauti statybą leidžiantį dokumentą, vieni iš pateikiamų dokumentų yra statinio (jo dalies) bendraturčių rašytinis sutikimas ar butų ir kitų patalpų savininkų protokolinio sprendimo dėl nurodytų statybos darbų atlikimo (atitinkamo statinio projekto rengimo ir (ar) įgyvendinimo). Jeigu statytojas nepateiks šių sutikimų, statybą leidžiantis dokumentas negalės būti išduodamas.

Tokiu atveju statytojas turės pašalinti savavališkai atliktus darbus, t.y. išardyti patalpoje prie laikančiosios konstrukcijos (grindų) pritvirtintas metalo konstrukcijas, kuriomis padidinti pastato išorės matmenys, išardyti virš patalpos įrengtą prailgintą stogą, po kuriuo įrengtos naujos laikančiosios konstrukcijos, išardyti naujai įrengtą fasadinę sieną bei išardyti tris metalinių konstrukcijų rampas.

GALERIJA

  • Nelegalios statybos Savanorių prospekte: užtvėrė net šaligatvį
  • Nelegalios statybos Savanorių prospekte: užtvėrė net šaligatvį
  • Nelegalios statybos Savanorių prospekte: užtvėrė net šaligatvį
  • Nelegalios statybos Savanorių prospekte: užtvėrė net šaligatvį
  • Nelegalios statybos Savanorių prospekte: užtvėrė net šaligatvį
  • Nelegalios statybos Savanorių prospekte: užtvėrė net šaligatvį
  • Nelegalios statybos Savanorių prospekte: užtvėrė net šaligatvį
  • Nelegalios statybos Savanorių prospekte: užtvėrė net šaligatvį
  • Nelegalios statybos Savanorių prospekte: užtvėrė net šaligatvį
  • Nelegalios statybos Savanorių prospekte: užtvėrė net šaligatvį
  • Nelegalios statybos Savanorių prospekte: užtvėrė net šaligatvį
  • Nelegalios statybos Savanorių prospekte: užtvėrė net šaligatvį
  • Nelegalios statybos Savanorių prospekte: užtvėrė net šaligatvį
  • Nelegalios statybos Savanorių prospekte: užtvėrė net šaligatvį
  • Nelegalios statybos Savanorių prospekte: užtvėrė net šaligatvį
  • Nelegalios statybos Savanorių prospekte: užtvėrė net šaligatvį
  • Nelegalios statybos Savanorių prospekte: užtvėrė net šaligatvį
"Kauno dienos" skaitytojo, Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (42)

Kaunietis

Šiame straipsnyje išdėstyta vieno žmogaus nepagrįstų ir daug neteisybę skleidžiamų argumentų. Labai gaila, kad namo gyventojus klaidina ir sėja abejones...

Namo bendraturtis

Ponas Č.Paplauskas yra konkurentas, kuris tiesiog kaifuoja kurdamas intrigas ir kiršydamas namo bendruomenę...

Anonimas

o prie stoties magnus , užėmė ar ne
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS