Nepražiopsokite: netrukus į savo braškyną pakvies garsusis disko metikas A. Gudžius | Diena.lt

NEPRAŽIOPSOKITE: NETRUKUS Į SAVO BRAŠKYNĄ PAKVIES GARSUSIS DISKO METIKAS A. GUDŽIUS

Kauno rajono ūkininkų sąjungos gretas neseniai papildė Andrius Gudžius. Tai nėra joks kitas pakaunės ūkininkas tokiu pačiu vardu ir pavarde. Garsusis Lietuvos disko metikas, 2017 m. pasaulio čempionas, su žmona Dovile ūkininkauja Padauguvos kaime (Vilkijos apylinkių seniūnija). Kokią sritį jie pasirinko, išduoda pavadinimas – Gudžių šeimos ūkis „Tikra uoga“.

Investavo į ūkį

„Tai dar tik pirmieji mūsų žingsniai, ūkininkaujame ketvirti metai“, – šypsojosi disko metikas. Ūkį Gudžiai įregistravo ir veiklą pradėjo 2018-aisiais, tais pačiais metais, kai Andrius Deimantinės lygos varžybose 2018 m. Stokholme (Švedija), nuskraidinęs diską 69,59 m, pasiekė savo asmeninį rekordą. „Tai iš dalies susiję: ūkiui įkurti reikia finansų, o būtent tais metais iš sporto neblogai uždirbau ir investavau“, – patikino garsusis sportininkas.

Ūkininkauti Dovilė ir Andrius ėmėsi jo senelio žemėje. Jos plotas – nedidelis, tad jauna šeima nusprendė plėtoti uogininkystės ūkį ir auginti braškes, sausmedžius ir žemuoges. „Ką labiausiai prisimename iš vaikystės, kas geriausia būdavo nuvažiavus vasarą pas močiutę? – klausimais į klausimą, kas lėmė tokį pasirinkimą, atsakė pašnekovas. – Braškės – skaniausios uogos ir visiems gerai pažįstamos, visi mes jas mėgstame. Nesinorėjo prasidėti su tuo, kas pačiam mažiau patinka.“

Dydis: Viktorija aptiko braškę milžinę. / D. ir A.Gudžių asmeninio albumo nuotr.

Karaliauja uogų karalienės

Būtent uogų karalienėmis tituluojamos braškės Gudžių šeimos ūkyje užima didžiausią plotą – 3,5 ha, o sausmedžiai ir žemuogės – po 0,5 ha. „Sausmedžiai iš viso yra eksperimentas, kol kas mokomės juos auginti, o ir žmonės dar nėra pripratę prie šių uogų, todėl ir patys į šį savo pasirinkimą žiūrime atsargiai“, – neslėpė disko metikas.

Jaunųjų ūkininkų valdose galima aptikti ankstyvųjų, vidutinių ir vėlyvųjų veislių braškių: ‘Flair’, ‘Cristine’, ‘Malwina’, ‘Allegro’, ‘Asia’. „Šiemet nusprendėme išbandyti ‘Domino’. Kol kas dar nesame jų ragavę, rudenį sulauksime pirmųjų uogų. Pasirinkimą lemia tai, kas patinka pirkėjams, kokios veislės geriausiai tinka mūsų klimatui, ką mums geriausiai pavyksta užauginti. Tiek mums patiems, tiek klientams labiausiai patinka ‘Flair’. Tai ankstyviausia veislė, o uogos saldžios. Iš vėlyvųjų populiariausia ‘Malwina‘. O štai ‘Asia’ pirmauja dydžiu ir išvaizda“, – pasakojo A.Gudžius.

Be pagalbos neišsiverčia

Kadangi Andrius sėkmingai tęsia sportininko karjerą, prisipažįsta, kad didžiausio darbymečio metu praktiškai neturi galimybių talkinti ūkyje. „Kad viskas būtų atlikta laiku, rūpinasi mano nuostabioji žmona. Aš prisidedu pavasarį ir rudenį, kai reikia vairuoti traktorių, mano darbas – prižiūrėti techniką, kad ji nenuviltų“, – atviravo pašnekovas.

Nors skirtingų veislių uogos prinoksta ne tuo pačiu metu, be pagalbos Gudžiai neišsiverčia. „Patiems viską aprėpti nėra jokių šansų, samdome darbuotojų. Tačiau surasti patikimų ir motyvuotų, kurie stengtųsi ir kokybiškai atliktų darbą, – tikras iššūkis. Kiekvieną sezoną atrandame ir tokių, kuriais išties džiaugiamės“, – patirtimi dalijosi jaunasis ūkininkas.

Yra nemažai uogynų savininkų, kurie socialiniuose tinkluose ir kitais informacijos kanalais kviečia norinčius pasiskinti uogų. Klientai džiaugiasi tokia galimybe, nes pačių surinktos uogos kainuoja pigiau nei turguje, o augintojams nereikia verstis per galvą ar samdyti skynėjų.

„Praėjusieji metai buvo pirmieji, kai ir mes pasiūlėme tokią akciją, taip daryti už poros savaičių planuojame ir šiemet. Žmonės vėl galės atvykti į mūsų ūkį ir patys prisiskinti braškių. Pradžioje sezono dar truputį baugu, kad dėl tokių nepastovių orų neišplistų ligos, siekiame tam užkirsti kelią, į laukus neįsileisdami daug žmonių“, – paaiškino pašnekovas.

Šiųmečio derliaus uogų ragavo ne tik garsusis sportininkas su žmona ir jų vaikai. „Viename hektare paankstinome dviejų veislių –  ‘Flair’ ir  ‘Allegro’ – derlių, pavasarį lysves pridengdami agroplėvele“, – pasakojo A.Gudžius.

Praėjusį savaitgalį braškėmis galėjo pasimėgauti ir kauniečiai, užsukę į turgų. Beje, kartais jame galima sutikti ir patį Andrių. „Aš pats neprekiauju, tai daro samdyta pardavėja, bet kartais užsuku į prekyvietes pažiūrėti, kaip sekasi, pasisveikinti su klientais. Jie išties pozityviai nusiteikę, kol kas neteko sulaukti pastabų ar kritikos. Kai atpažįsta, reakcijos būna įvairios: vieni nustemba, kitiems net uoga pasirodo skanesnė. Būna, kad paprašo autografo ar kartu nusifotografuoti, smagu ne tik jiems, bet ir man“, – šypsosi garsusis disko metikas.

Nors pradžia išties nebloga, nuo prognozių jaunasis ūkininkas susilaiko. „Prognozės – visiški burtai. Gali tikėtis, ko tik nori, prognozuoti, ką nori, tačiau bus taip, kaip bus. Turėjome tokių metų, kai dėl kaitros ir lietaus praradome 70 proc. derliaus, nes įsimetė puvinys. Kai taip nutinka, derliaus jau neišgelbėsi. Užauginti gali daug, bet kiek pavyks nuskinti ir realizuoti, tėra spėlionės“, – patikino pašnekovas.

Plėtros planai

Šiuo metu įsigyti daugiau žemės Gudžiai neplanuoja, veiklą plečia turimoje valdoje. Pavasarį uogyno plotą padidino 60-čia arų, šį rudenį planuoja statyti šiltnamius, kad produkcijos kitąmet turėtų anksčiau ir ilgiau. Be to, mišriu būdu – lauke ir šiltnamyje – ketina auginti šilauogių.

„Tas plėtimasis – santykinis, nes reikalinga sėjomaina. Kol kas 10-yje hektarų sėjomainai vietos netrūksta, o po kelerių metų tikriausiai tarsimės su kaimynais. Planų turime nemažai ir įvairių, o kaip pavyks įgyvendinti, prognozuoti sunku“, – pasakojo A.Gudžius.

Nuotaika: kol kas derlius džiugina. / D. ir A.Gudžių asmeninio albumo nuotr.

Pernai Padauguvos kaimo ūkininkai Babtuose išbandė liofilizavimą ir klientams pasiūlė šaltyje džiovintų uogų. Dalį produkcijos tokiu būdu perdirbs ir šiemet, tačiau patys įsigyti įrangos neketina. „Esame per maži, kad turėtume tokį cechą“, – neslėpė pašnekovas.

Paklaustas, kurių uogų prekyba pasiteisino labiau, neslėpė: „Žinoma, kad šviežių. Juo labiau kad skiname ne iš vakaro, o ryte, prieš pat veždami į turgų. Liofilizuotos braškės niekuomet neatstos šviežių. Tačiau taip perdirbtas uogas gali panaudoti ten, kur netinka šviežios. Kiekviena produkcija turi savo paskirtį, nišą ir vartojimo laiką“, – sakė jaunasis ūkininkas.

Kas lėmė, kad Dovilė ir Andrius nusprendė tapti Kauno rajono ūkininkų sąjungos nariais? „Ūkininkauti gali ir vienas, tačiau bendrystė ir bendradarbiavimas yra labai geri dalykai. Iškilus problemų galima pasitarti, jei kas neaišku – pasikonsultuoti, pasitarus lengviau priimti sprendimus. Kolektyvinis darbas visuomet yra naudingesnis, vertingesnis ir turbūt net našesnis“, – samprotavo pasaulinio garso disko metikas.

GALERIJA

  • Dydis: Viktorija aptiko braškę milžinę.
  • Nuotaika: kol kas derlius džiugina.
D. ir A.Gudžių asmeninio albumo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Pirkėja

kada ir kur galima nusipirkti jo auginamų braškiu labai lauksiu tik tegul paskelbia kur pardavines jas.

Vladas

Tai ką tas jo disko metimas duoda man ir visuomenei? O va,braškių pasiskinti,tai būtu nauda.

gerai kad stengiasi

netinginiauja

SUSIJUSIOS NAUJIENOS