Neša tėčio iškeltą vėliavą: šis žaidimas nėra skirtas vien tik turtuoliams | Diena.lt

NEŠA TĖČIO IŠKELTĄ VĖLIAVĄ: ŠIS ŽAIDIMAS NĖRA SKIRTAS VIEN TIK TURTUOLIAMS

Tėčio pradėtus darbus tęsia jo sūnus Martynas Dovidavičius. Pagrindinis vyro tikslas – suburti kuo gausesnę golfo bendruomenę ir įrodyti, kad šis žaidimas nėra skirtas vien tik turtuoliams.

Tėčio pėdomis

Jaunystėje, kelionės JAV metu, susipažinęs su golfu, vienas geriausių Europos krepšinio arbitrų Virginijus Dovidavičius šį sportą pradėjo propaguoti gimtinėje. Ne veltui šviesaus atminimo vyras daugumos lūpose iki šiol minimas kaip Lietuvos golfo pradininkas, o sūnus Martynas tėtį vadina golfo ambasadoriumi. V. Dovidavičius buvo vienas iš idėjų autorių ir iniciatorių projektuojant ir statant „Sostinių golfo klubą“ šalia Elektrėnų. Vėliau – ir „Vilkės“ golfo klubą prie Druskininkų, kuris šiandien yra šios sporto šakos mėgėjų traukos objektas.

Įkandin tėčio į aikštynus pasuko ir sūnus M. Dovidavičius. 29-erių vyras juokavo neturėjęs kito pasirinkimo.

Aistra: kažkada žaidęs dėl tėčio, galiausiai M. Dovidavičius suprato, kad golfas yra svarbi jo gyvenimo dalis. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

„Man buvo gal 13–14 metų, kai tėtis vystė golfą. Jis buvo tarsi ambasadorius. Nors man patiko krepšinis, teko pasukti į golfą“, – pradžioje žaidęs dėl tėčio, galiausiai, anot M. Dovidavičiaus, jis pajuto malonumą ir ėmė žaisti dėl savęs. Golfu sudomino ir savo žmoną. Šiandien 29-erių vyras vadovauja „Vilkės“ golfo klubui, tęsia tai, ką pradėjo jo tėtis, ir šventai tiki, kad golfas Lietuvoje gali būti išvystytas, populiarus ir teikti malonumą kiekvienam žmogui, nepriklausomai nuo jo socialinės padėties.

„Lietuvoje ir visame pasaulyje vis dar gaji nuomonė, kad golfas yra turtuolių sportas. Tikrai ne. Yra kur kas brangesnių sporto šakų, tarkim, tenisas“, – M. Dovidavičius griovė stereotipus ir kvietė apsižvalgyti po aikštyną, kuris anuomet jo tėčiui buvo tarsi kūdikis.

Įsikūręs gamtos perle

„Vilkės“ golfo klubas yra tarptautinius standartus atitinkantis, aštuoniolikos duobučių škotiško „links“ tipo golfo aikštynas.

Pagal švedų architekto Johano Benestamo ir amerikiečių dizainerio Roberto Pedigo sumanymą aikštyno projektas parengtas taip, kad išlaikytų natūralų Dzūkijos kraštovaizdį. Vieną aikštyno dalį supa nuostabus pušynas, kita pusė – atvira, o per vidurį teka Vilkės upelis, kurio vardu ir pavadintas golfo klubas. Pats aikštynas ribojasi su Vilko ežero gamtos draustiniu. Aikštyne yra didelis plačių žaidimo koridorių ir patogių žaidimo zonų pasirinkimas. Kai kurių duobučių pasiekimas, priklausomai nuo topografijos, vietovės reljefo ir strategijos, yra ribotas. Aikštyne sudarytos visos galimybės žaidėjui pamatyti savo žaidimo rezultatą – galima stebėti, kaip kamuoliukas lekia per kliūtį arba kaip ridenimo smūgiu pataikoma arti vėliavėlės. Projekte labiausiai išnaudotos vietovėje esančios kliūtys – upės, grioviai, pušynas, pelkėtos zonos ir peizažo reljefas. Tikslas, anot šeimininkų, įkurti aikštyną, kuriame būtų gausu patrauklių vaizdų tiek žaidžiant, tiek stebint iš šalies.

Atminimas: siekiant paminėti golfo pradininką Lietuvoje, „Vilkės“ golfo aikštyne pastatytas paminklas V. Dovidavičiui. (Martyno Dovidavičiaus nuotr.)

Čia yra daug dinaminių duobučių, kurios suteikia galimybių surinkti didelę taškų įvairovę. Vienas pagrindinių aikštyno bruožų – platus diapazonas trumpų ir ilgų keturių, penkių smūgių duobučių.

Aikštynas užima 65 ha plotą, o žaidžiant nueinama daugiau kaip 10 km. M. Dovidavičiaus teigimu, tai, ko gero, vienas sudėtingiausių golfo aikštynų ne tik Lietuvoje, bet ir visame regione.

Nors man patiko krepšinis, teko pasukti į golfą.

Dėmesys naujokams

Nors aikštyne sudarytos visos sąlygos profesionalams, čia ypač laukiami ir golfo naujokai. „Vilkės“ golfo klubo treniruočių aikštėje dirba patyrę treneriai, padedantys pradedantiems įgyti pagrindinių žinių ir išmokti žaisti golfą.

„Puikiai žinau, kad pradžia sunkiausia, todėl svarbu, kad šalia būtų tinkamų žmonių. Pas mus dirba vienas geriausių trenerių Marius Zienius. Jis ypač vertinamas“, – visus svajojančius, tačiau nedrįstančius M. Dovidavičius kvietė patirti golfo malonumą Druskininkuose.

Geriausia apsilankymo laiką suderinti iš anksto, tačiau golfo entuziastai laukiami ir to nepadarę. Juolab kad vasarą aikštynas dirba ilgiau nei įprastai. Klientai laukiami nuo 9 iki 21 val.

Ko reikia naujokams? Svarbiausia, nusiteikimo. Visu kitu pasirūpins „Vilkės“ kolektyvas. Vietoje už kelis eurus galima išsinuomoti lazdas, įsigyti kamuoliukų. Papildomas mokestis skaičiuojamas už trenerio mokymus. Visi naujokai, anot M. Dovidavičiaus, turi išklausyti aštuonių pamokų kursą, po kurio jie gauna žaliąją golfo kortelę („Green Card“). Ji reikalinga visiems norintiems žaisti golfą bet kuriame Lietuvos ar užsienio aikštyne. Dokumentas patvirtina, kad jo savininkas yra susipažinęs su golfo taisyklėmis, išmano žaidimo etiketą, žino, kaip elgtis aikštyne, kaip naudoti inventorių, ir yra pakankamai įvaldęs žaidimo techniką. Žaliosios kortelės kursuose galima dalyvauti individualiai arba grupėse. Baigę kursus, žmonės žino ne tik kaip taisyklingai laikyti lazdą ir smūgiuoti, kad kamuoliukas pasiektų duobutę, bet ir tai, kad eiti į aikštyną su džinsais yra blogas tonas, o dėvint pirštinę rankos nenutrins lazda.

Kartos: M. Dovidavičius aikštyne ypač laukia vaikų ir jaunimo. (Martyno Dovidavičiaus nuotr.)

„Viskas labai paprasta – baigi aštuonias pamokas, įgyji patirties, supratimo ir gauni žaliąją kortelę. Ją turėdamas gali žaisti golfą bet kuriame klube pasaulyje. Žinoma, yra retų išimčių, kur įleidžiami ne visi žaidėjai“, – pažintį su „Vilkės“ golfo aikštynu ir pačiu golfu tęsė pašnekovas.

Atvyksta ir lenkai

„Vilkės“ golfo aikštynas įsikūręs strategiškai patogioje vietoje, todėl čia galima sutikti Druskininkų gyventojų, golfo mėgėjų iš Vilniaus, Kauno ir net Lenkijos.

„Artimiausias golfo aikštynas Lenkijoje yra Varšuvoje, todėl gyvenantiems, tarkim, Augustave Druskininkai daug arčiau“, – M. Dovidavičius pasakojo, kad susidomėjimas golfo aikštynu ypač buvo jaučiamas pandemijos metu.

Veiklos uždarose patalpose, kaip ir žmonių skaičius vienoje vietoje buvo ribojamas, todėl nemažai jų atsigręžė į golfą, nes šis žaidimas žaidžiamas po atviru dangumi, nesibūriuojant. Paklaustas apie statistinio lankytojo amžių pašnekovas tikino, kad jis labai įvairus. Lazdą į rankas ima ir vos aštuonerių vaikai, ir aštuntąją dešimtį perkopę senjorai. Ypatingas dėmesys „Vilkėje“ skiriamas ir patiems mažiausiems. Aikštyne yra įrengta Druskininkų vaikų golfo mokykla, kur vaikai susipažįsta su sportinio lauko žaidimo pradžiamoksliu.

„Esame išskirtiniai dar ir tuo, kad pas mus vaikai iki dvylikos metų gali žaisti nemokamai. Reikia kartų pasikeitimo, kad golfas taptų pripažintu sportu“, – M. Dovidavičius visus norinčius ragino atvykti su šeimomis. Veiklos čia visiems bus sočiai. Teritorijoje įrengtas nedidelis viešbutis, restoranas, todėl atvykę čia neretai praleidžia visą dieną.

„Kiek įprastai pas mus užtrunka žmonės? Patyręs golfo žaidėjas, pasirinkęs aštuoniolikos duobučių lauką, be golfo mašinėlės sužaidžia maždaug per keturias valandas. Nepatyręs – ilgiau. Žinoma, viskas priklauso nuo žmogaus. Dzūkai negaišta laiko. Tą patį galima pasakyti ir apie Šarūną Jasikevičių. Jei neklystu, jis kamuoliukus muša vos ne iš golfo mašinėlės, todėl užtrunka daug trumpiau nei kiti“, – pasakojo M. Dovidavičius.

Žaidžia net per krušą

Patį Martyną Druskininkuose galima sutikti bent porą kartų per savaitę. Vyras aikštyne būna ir eilinėmis dienomis, ir tada, kai vyksta golfo turnyrai. Šie suburia patyrusius žaidėjus, pradedančiuosius, poras ir šeimas. Anot M. Dovidavičiaus, turnyrai organizuojami kone kiekvieną savaitgalį, todėl jėgas gali išbandyti visi norintys. Liepos gale „Vilkės“ golfo aikštyne vyks Lietuvos atviras jaunimo golfo čempionatas. Lazdas čia surems vaikai ir paaugliai iki aštuoniolikos metų.

Situacija: pandemijos metu susidomėjimas golfu, anot Martyno, buvo labai išaugęs. (Martyno Dovidavičiaus nuotr.)

„Pats dažnai žaidžiu golfą ir jei tik yra galimybė, aplankau kitų šalių golfo aikštynus. Žinoma, reikia derintis prie kitų, nes keliauju ne vienas. Smagu, kad žmona jau irgi atrado golfą, todėl vis dažniau galime žaisti kartu“, – apie savo įpročius pasakojo M. Dovidavičius.

Vyras yra išbandęs ne vieną pasaulio aikštyną, vis dėlto labiausiai jam įstrigo medaus mėnesio golfo aikštynai Kretoje ir naktinis žaidimas Dubajuje. Tąkart su Martynu buvo ir jo tėtis.

„Golfas įtraukia kaip ir žvejyba. Pabundi ir žinai, kad tą dieną eisi, nesvarbu, lis lietus, pūs vėjas. Aišku, tokiomis oro sąlygomis nėra smagu, bet žmonės žaidžia. Kiek žinau, Ispanijoje net per krušą žmonės eina į aikštynus“, – golfą, anot pašnekovo, tenka pamiršti tik žiemą.

Tada patalpose žaidžiama su simuliatoriais. „Vilkės“ golfo aikštynas gali pasigirti ilgiausiu sezonu. Užvėręs duris lapkritį, kovą aikštynas laukia visų golfo entuziastų. „Pas mus daug smėlynų, todėl įšalas ateina vėliausiai, o išeina greičiausiai. Šiemet žaidėme sausio 1-ąją, nes oras buvo geras. Svarbu gera apranga ir noras“, – M. Dovidavičiaus teigimu, noro atvykusiems niekada nestinga.

GALERIJA

  • Neša tėčio iškeltą vėliavą: šis žaidimas nėra skirtas vien tik turtuoliams
  • Neša tėčio iškeltą vėliavą: šis žaidimas nėra skirtas vien tik turtuoliams
  • Neša tėčio iškeltą vėliavą: šis žaidimas nėra skirtas vien tik turtuoliams
  • Neša tėčio iškeltą vėliavą: šis žaidimas nėra skirtas vien tik turtuoliams
  • Neša tėčio iškeltą vėliavą: šis žaidimas nėra skirtas vien tik turtuoliams
  • Neša tėčio iškeltą vėliavą: šis žaidimas nėra skirtas vien tik turtuoliams
Justinos Lasauskaitės, Martyno Dovidavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

tikrai ne vien turtuoliams

kažkas turi veją šienauti, šiukšles nurinkti. Negi turtuoliai.

YANKEE GO HOME

Nereikia cia jokiu satanistu jankiu zaidimu!

nėra brangu

nei golfo lazdos nei apranga. Viso gal pora tūkst. euro. Galima ir nuomotis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS