„Nuovos“ įsipareigojimų labirintuose: ar tikrai vyksta geranoriškas bendravimas su gyventojais? | Diena.lt

„NUOVOS“ ĮSIPAREIGOJIMŲ LABIRINTUOSE: AR TIKRAI VYKSTA GERANORIŠKAS BENDRAVIMAS SU GYVENTOJAIS?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Nekilnojamojo turto vystytojai įmonių grupė "Nuova" pateikė savo versiją dėl "Akacijų vilų" gyventojų išsakytų priekaištų. Įmonė tikina, kad vyksta geranoriškas bendravimas. Tik ar tikrai?

Statytojo žodis

"Kauno diena" rašė, kad buvusio dvaro teritorijoje ant Šilainių šlaito pastatytų keturaukščių namų kvartalo "Akacijų vilos" gyventojams nuotaiką temdo rūdijančios namo konstrukcijos, ant  garažo lubų atsiradęs pelėsis.

Nekilnojamojo turto vystytojai įmonių grupė "Nuova", pristatydama šį kvartalą, nevengia gražių epitetų, kaip prestižiniai butai su stulbinančia panorama.

"Nuova" įmonių grupės rinkodaros projektų vadovė Deimantė Kairienė komentare į gyventojų priekaištus nurodė, kad namas buvo atiduotas vertinti Statybos užbaigimo komisijai, laikantis visų oficialių reikalavimų, ir kiekvienas yra atsakingas už savo įsipareigojimus. "Esame statytojai, o rangovai privalo sutvarkyti atsiradusius defektus taip, kaip nurodo Lietuvos įstatymai", – aiškino D.Kairienė.

Tačiau gyventojai dar kartą patikino, kad namas buvo atiduotas vertinti be turėklų į automobilių aikštelę ir langų apsauginių grotelių, o su rangovu gyventojams niekada neteko bendrauti. Jie net nežino, kas jis yra.

"Mums šiuo metu yra svarbiausia užbaigti ekspertuoti namą, išsiaiškinti, kiek padaryta broko, ir pareikalauti iš statytojo tokios kokybės, kokią jie skelbiasi sukūrę, kaip jie patys vadina, prestižiniame "Akacijų vilų" kvartale", – pabrėžė gyventojai.

Iš "Nuovos" butus įsigiję kauniečiai laukia nepriklausomos ekspertizės išvadų. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Dokumentų detektyvas

Pasak gyventojų, jie nėra nei statybų, nei teisės  specialistai, todėl dėl jiems kliūvančių namo blogybių bendru sutarimu ryžosi kreiptis į statybos ekspertus. Kodėl ryžosi? Todėl, kad statybų ekspertizė – nepigi paslauga, atsieisianti gyventojams, greičiausiai, ne vieną tūkstantį eurų. Kreipiantis į ekspertus, reikėjo atitinkamų dokumentų, kurių, tikino, negavę iš statytojo tiek, kiek tikėtasi.

"Nuova" aiškina priešingai. "Užklausą dėl dokumentų pateikimo elektroniniu paštu iš gyventojų gavome sausio 27 d. ir visa turima informacija buvo pateikta gyventojų atstovui jau kitą dieną", – nurodė rinkodaros projektų vadovė D.Kairienė.

"Netiesa. Pirmą elektroninį laišką su prašymu perduoti techninį ir darbo projektus, statybos darbų žurnalus ir rangos sutartis siunčiau sausio 20 d. Tą pačią dieną kalbėjau su Pranu ("Nuova Capital" direktorius Pranas Sindaravičius – red .past.) telefonu ir prašiau perduoti dokumentus. Jis tada iškart pasakė, kad rangos sutarčių neduos, nes ten yra konfidenciali informacija, o dėl visos kitos dokumentacijos prašė skirti laiko, kol surinks", – dėstė gyventojai.

Jie nurodo, kad dar ne kartą su "Nuovos" atstovu kalbėję telefonu, buvo sudaryta galimybė pavartyti statybos žurnalus. Anot gyventojų, sausio 27 d. jie gavo laišką be jokių prisegtų dokumentų ir tik kitą dieną, t.y. sausio 28-ąją, pasiekė esą nereikšminga jų dalis.

"Tai buvo, atrodo, statinio architektūros projekto keitimo bylutė, ne visos sudėties. Taigi, "Nuova", sakydama, kad perdavė iškart visą turimą dokumentaciją, meluoja, nes ir toliau ją siuntinėja dalimis. Iki šiol ne visa atsiųsta, kokia yra numatyta pagal Lietuvos įstatymus", – dėstė gyventojai.

Įsipareigojimų niuansai

Įmonių grupės "Nuova" atstovė išvardijo ir Civilinio kodekso straipsnius, kuriais remiantis butų ir kitų patalpų savininkams bendrosios dalinės nuosavybės teise priklauso namo bendro naudojimo patalpos, pagrindinės namo konstrukcijos, bendrojo naudojimo mechaninė, elektros, sanitarinė-techninė ir kitokia įranga. "Visa tai – namo bendraturčių bendra nuosavybė", – komentare mini D.Kairienė.

Gyventojai šių atsakomybių nesikrato, tik kelia retorinį klausimą: "Kodėl "Nuova" trukdo mums su savo nuosavybe elgtis, kaip mes norime, t.y. neduoda dokumentų, kurie mums priklauso, – klausia gyventojai. – Neturėdami dokumentų, konkrečiai – statybos darbų žurnalų, negalime pakomentuoti dėl garantinių laikotarpių, nes mes nežinome, kas ten įrašyta ir kas toks yra rangovas."

Įstatymai numato penkerių metų garantinį laikotarpį, o kai kuriais atvejais – ir ilgesnį. Gyventojų skaičiavimu, namas buvo atiduotas vertinti 2020 m. ir, greičiausiai, nuo to laiko skaičiuojamas garantinis laikotarpis.

Primintas bendraturčių prievoles gyventojai atremia Statybos įstatymo straipsniu apie Statinio garantinį terminą. Jame aprašytos nekilnojamojo turto vystytojo prievolės garantiniu laikotarpiu. Šiame straipsnyje apibrėžti ne tik rangovo ir statytojo santykiai, bet ir nekilnojamojo turto vystytojo atsakomybė to turto įgijėjui.

Šio straipsnio 3 dalyje rašoma: "Nekilnojamojo turto vystytojas atsako statinio įgijėjui už garantinio laikotarpio rangovo prievolių neįvykdymą ar netinkamą įvykdymą. Užtikrindamas šį reikalavimą, nekilnojamojo turto vystytojas turi pateikti statinio įgijėjui dokumentą, kuriuo užtikrinamas garantinio laikotarpio prievolių įvykdymas pagal pasirašytą rangos sutartį."

Administratoriaus atsiradimas

Dar vienas ginčytinas dalykas – "Akacijų vilų" administratoriaus atsiradimas. "Nuovos" rinkodaros projektų vadovė D.Kairienė nurodė, kad statytojas esą atliko namo administratorių kainų ir kokybės analizę, įvertino visus komercinius pasiūlymus ir išskirtinėje vietoje įrengtų "Akacijų vilų" administratoriumi buvo pasirinkta bendrovė "Santermita".

Anot D.Kairienės, 2020 m. rudenį "Akacijų vilų" gyventojai balsuodami patys nusprendė nekurti bendrijos ir dėl patrauklių kainų pasilikti tą patį administratorių.

Gyventojai nurodo už administravimą "Santermitai" pradėję mokėti maždaug nuo 2019 m. kovo. Tačiau, tikina, kad nieko nežinantys, kaip jis buvo parinktas. Nei kada nors anksčiau, nei dabar dėl administratoriaus esą jokio balsavimo nebuvo. Anot gyventojų, jie tik pasikalbėjo, kad kol kas lieka su "Santermita", kol viską išsiaiškins.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

"Apie patrauklias kainas tikrai kalbos nebuvo, nes mes jau seniai matėme, kad yra problemų ir dėl sąskaitų tarifų, ir dėl neaiškių sumų, staiga atsiradusių iš niekur. Tiesiog nusprendėme viską tvarkytis palaipsniui. Bendrijos kurti nebandėme, nes niekas nenorėjo tos iniciatyvos prisiimti, kol name tokia netvarka", – dėstė gyventojai.

"Nuova", sakydama, kad perdavė iškart visą turimą dokumentaciją, meluoja, nes ir toliau ją siuntinėja dalimis.

Pastarosiomis dienomis gyventojai sako gavę laiškus iš Kauno savivaldybės apie ketinimą paskirti administratorių. Gyventojų vertinimu, visas šias administratoriaus paskyrimo peripetijas, greičiausiai, turėtų spręsti teisėsauga.

Maloni detalė

"Nuovos" rinkodaros projektų vadovė D.Kairienė pateikė nuotraukas, liudijančias, kad visuose "Akacijų vilų" kvartalo butuose yra įrengti šilumos skaitikliai. Pirmame rašinyje, publikuotame vasario 24 d., įsivėlė netikslumas dėl skaitiklių, kadangi ne visi su "Kauno diena" kalbėję gyventojai jau nuolat gyvena naujai pastatytuose namuose.

Tačiau kalbėdami apie skaitiklius ir jų tiesioginę paskirtį gyventojai kelia klausimą, kodėl tam tikri mokesčiai skaičiuojami ne pagal skaitiklių parodymus, o pagal jiems nesuprantamas formules. Gyventojai tikina ne kartą prašę "Santermitos" pateikti aiškias sąskaitas, tačiau per kone dvejus metus jų taip ir nesulaukę.

Vis dėlto yra ir malonių pokyčių. Namo grįžtančius "Akacijų vilos" gyventojus jau pasitinka naujai įrengti vartai. Iki tol prie įvažos styrojusios detalės tik bylojo, kad kažkada čia būta kelio užtvaro.

D.Kairienė komentare nurodė, kad kelio užtvaras buvo pastatytas dar 2019 m. lapkričio mėnesį: "Tačiau, norėdami pasigrožėti nuostabia Kauno panorama, "Akacijų vilas" ėmė lankyti daug žmonių. Tad norėdami dar didesnės ramybės kvartalo gyventojai 2020 m. spalį išreiškė norą įrengti stumdomus vartus. Šį pageidavimą geranoriškai ėmėme vykdyti savo lėšomis: 2020 m. gruodžio mėnesį pradėjome darbus."

Gyventojai iš dalies sutinka su "Nuovos" komentaru, tačiau patikslina, kad vartus įsirengti gyventojai planavo savo iniciatyva. Kadangi "Akacijų vilose" dar yra neparduotų butų, kreipėsi į "Nuovą", kad prisidėtų. Tada esą ir sulaukė pasiūlymo, kad "Nuova" savo lėšomis įrengia vartus.

"Tuo pačiu metu mes planavome įsirengti ir vejos laistymo sistemą, todėl Pranas ("Nuova Capital" direktorius Pranas Sindaravičius – red. past.) pasiūlė, kad "Nuova" mums pastatys vartus, bet prie laistymo sistemos neprisidės", – paaiškino gyventojai.

GALERIJA

  • „Nuovos“ įsipareigojimų labirintuose: ar tikrai vyksta geranoriškas bendravimas su gyventojais?
  • „Nuovos“ įsipareigojimų labirintuose: ar tikrai vyksta geranoriškas bendravimas su gyventojais?
  • „Nuovos“ įsipareigojimų labirintuose: ar tikrai vyksta geranoriškas bendravimas su gyventojais?
  • „Nuovos“ įsipareigojimų labirintuose: ar tikrai vyksta geranoriškas bendravimas su gyventojais?
  • „Nuovos“ įsipareigojimų labirintuose: ar tikrai vyksta geranoriškas bendravimas su gyventojais?
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

as

rekomendacija pasidometi kaip jie patys prisideda uz neparduotus butus tada bus aiskiau, kodel parduotiems saskaitos atrodo didesnes ;)

pirkejas nuovos broko

reikia dabartini vadova nuovos del aferos su sutartimi su santermita patraukti baudziamajai atsakomybei,yra suklastota dokumentai ,fiktyvi sutartis, ir dabar dar meluoja ,kad viskas teiseta--tikrai turi susidometi atitinkamos tarnybos

kalnu gatves gyventojas

saunu matyti ,pagaliau issakoma pirkeju nuomone ,skundai,--tikiuosi ir daugiau bus komentaru .Reikia pajungti ir daugiau spaudos,teisetvarka, vartotoju teisiu tarnyba ir visiems pasamdyti bendrai advokata
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS