Oro tarša Kaune tebeviršija normas: svarstoma, ar dėl to kaltas gaisras Alytuje | Diena.lt

ORO TARŠA KAUNE TEBEVIRŠIJA NORMAS: SVARSTOMA, AR DĖL TO KALTAS GAISRAS ALYTUJE

Praėjusios savaitės pradžios įvykis Alytuje, kai užsiliepsnojo pastatas, kuriame laikytos padangų granulės, pasėjo paniką ir Kaune. Gyventojai teigia savaitgalį jutę įtartinus kvapus, galimai atslinkusius iš minėtos nelaimės vietos. Tačiau, nors Petrašiūnuose veikiančios oro kokybės tikrinimo stoties rodmenys pirmadienį viršija įprastas normas, specialistai negali nei patvirtinti, nei paneigti, jog užterštumas mieste padidėjo dėl gaisro Alytuje, kurio iki šiol nepavyko pilnai likviduoti.

Portalo kauno.diena.lt skaitytojai, savaitgalį sekę naujienas, informuojančias apie oro užterštumą Kaune, užsiminė, kad nosis abi dienas kamavo įtartini kvapai, o akims užkliuvo danguje besiplaikstantys balkšvi bei rusvi dūmai.

Aleksotas, Vilijampolė, Žaliakalnis, Šilainiai, Dainava, Eiguliai, Gričiupis – tai tik nedidelė dalis mikrorajonų gyventojų, besiskundusių pastarosios kilmės nemaloniais pojūčiais. Pasak kai kurių, kvapai ir dūmai nuslinko ir į Kauno rajone esantį Akademijos miestelį.

Užterštumas tebeviršija normas

„Pirmadienio rytą Petrašiūnų oro kokybės tikrinimo stotyje nebuvo viršijamos oro užterštumo normos. Tačiau po vidurdienio rodikliai – šiek tiek padidėję. Jei norma yra 50 mikrogramų, šiuo metu kietųjų dalelių ore rodikliai pakilę iki 59 mikrogramų kubiniame metre. Ar bus viršyta paros norma, sužinosime rytoj“, – portalui sakė Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Jurga Pakrosnienė.

Užsiminus apie savaitgalį Kaune ir Kauno rajone gyventojų justus kvapus bei pastebėtus dūmus, pašnekovė teigė, jog pastarosiomis dienomis dėl temperatūrų skirtumų buvo susidaręs pažemio rūkas, neleidęs sklaidytis teršalams. Todėl greičiausiai, tai, ką juto žmonės, buvo ne Alytaus gaisro, o vietinės žmonių ūkinės veiklos pasekmė. Esą, jei užterštas oras būtų atslinkęs iš minėtos nelaimės vietos, kvapas būtų pradėtas justi anksčiau ir taip greitai nepradingtų.

Milžiniškas gamyklos gaisras Alytuje

"Facebook" grupės "Alytaus miesto ritmas", Alytaus savivaldybės, KAM nuotr.

Ore – vėžį sukeliančios medžiagos

„Kol kas sunku visiškai paneigti ar patvirtinti faktą. Nors vyraujantys vėjai iš tiesų pūtė kryptimi link Kauno, bet juk pakeliui yra Prienai ir Birštonas, pirmiausiai nemalonų kvapą pajustų šių miestų gyventojai. Tačiau Aplinkos apsaugos agentūros specialistų duomenimis, didžiausias užterštumas vis dar fiksuojamas Alytaus rajone ir šiek tiek mieste. Tiesa, kadangi dega padangos, išskiriančios išties pavojingas kancerogenines medžiagas, sunku nuspėti, kokiu atstumu ore gali pasklisti dalelės. Tačiau, jei jos ir pasiektų Kauną, koncentracijos kiekis nebūtų didelis“, – kalbėjo J. Pakrosnienė.

 

 

Kaip portalui kauno.diena.lt sakė Aplinkos apsaugos agentūros Oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja Zita Šilienė, nors situacija dėl oro užterštumo yra paūmėjusi visuose šalies miestuose, tačiau Kaune situacija yra kur kas prastesnė nei kitur. Ar tam įtakos galėjo turėti gaisras Alytuje, taip pat esą negalima nei paneigti, nei patvirtinti.

Kadangi dega padangos, išskiriančios išties pavojingas kancerogenines medžiagas, sunku nuspėti, kokiu atstumu ore gali pasklisti dalelės.

„Rudenį oro užterštumas padidėja dėl tolimųjų pernašų, atslenkančių iš pietinių Europos regionų, – net nuo Ispanijos. Šiuo metu pastebima, jog kietųjų dalelių koncentracijos padidėjimas į Lietuvą ateina iš pietinių regionų, nes oro užterštumas iki vidutinio lygio padidėjęs ir kituose miestuose. Dėl to galima pastebėti dūmų sankaupas“, – detalizavo ji pridurdama, kad Aplinkos apsaugos departamento atstovai jau išsiuntė privalomuosius nurodymus vienai Kauno įmonei, esančiai netoli oro kokybės tikrinimo stoties Petrašiūnuose, bei vykdančiai statybinių atliekų perdirbimą.

Savaitgalį vyravo šiaurės bei šiaurės vakarų krypties vėjai. Pirmadienį stebima nepastovi vėjo kryptis, kuri nesklaido teršalų. Kadangi gaisras Alytuje iki šiol nėra galutinai likviduotas – padangos tebesmilksta, specialistai seka informaciją apie oro užterštumą. Stebėjimus keletą dienų jie vykdys ir tada, kai problema bus pašalinta.

Valstybės ekstremalių situacijų komisija apsilankė Alytaus gaisravietėje

Alytaus miesto savivaldybės nuotr.

Griežti apribojimai vaikams

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento duomenimis, dėl pirmadienį Petrašiūnų stotelėje viršytų nustatytų kietųjų dalelių normos, ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų veikla lauke neorganizuojama, mokinių kūno kultūros pratybos negali vykti lauke.

Specialistų teigimu, kietosios ore sklandančios dalelės turi poveikį gyventojų centrinei nervų sistemai, gali dirginti akių, nosies ir gerklės gleivinę, sukelti kvėpavimo sutrikimus bei turėti įtakos širdies ir kraujagyslių ligų paūmėjimui. Oro taršai ypač jautrūs kūdikiai ir vaikai iki 5 metų amžiaus, nėščios moterys, vyresnio amžiaus asmenys.

Padidėjus oro taršai gyventojams patariama:

* riboti darbinę veiklą ir fizinį aktyvumą lauke;

* vaikams neorganizuoti kūno kultūros pratybų lauke;

* mankštintis uždarose patalpose ar vietose, kurios yra atokiau nuo judrių gatvių;

* neatidarinėti orlaidžių, langų;

* sergantiems lėtinėmis ligomis pasirūpinti vaistų atsarga;

* blogai pasijutus kreiptis į gydytoją.

Vykdo derybas dėl naujos įrangos

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus atstovė J. Pakrosnienė portalui prasitarė, jog šiuo metu vyksta derybos su Aplinkos apsaugos agentūra dėl naujos oro užterštumo sistemos įdiegimo Kaune. Įranga esą leistų matuoti oro kokybę 30 ar daugiau skirtingų vietų mieste.

„Naujoji įranga yra kur kas kompaktiškesnė, jos veikimui nereikalingi specialūs elektros įvadai. Duomenys į bazę siunčiami nuotoliniu būdu per daviklius, todėl įranga padėtų sužinoti daug platesnę informaciją apie užterštumą Kaune nei dabartinė oro kokybės tikrinimo stotis Petrašiūnuose, kurios išlaikymas miestui kainuoja šimtus tūkstančių. Tikimės, kad kitąmet galėsime įvykdyti viešąjį pirkimą“, – vylėsi ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

Mega

Prie Megos įsikūrusiuose garažuose nuolat rūksta įtartini dūmai,kurie turi ne tik degančios gumos kvapo,bet ir degančių dažų kvapo.Taigi,"KAMINUKAS"galėtų laikas nuo laiko patikrinti,ypač nuo Megos pusės rūkstančius kaminukus.

Anonimas

kasmet mus nuodija nuosavi namai.jei islaikai nama idek filtrus i kamina.prie buvusio telekomo link pasiles g nuosavi namai.ten taip dumina nezinau kuo kurena kad taikos pr kreves pr negai langu atidaryyti.niekam nesvarbu.ka veikia tie kurie uzterstuma matuoja.atvaziuotu pamatuoti.visa gamtos aplinka miega kabinetuose.niekas kaune nei gamtos nei medziu nesaugoja.neidomu niekam kad medziai sugeria tarsa nuodus

V.L

Kaune esantys gamtos apsaugos padaliniai nesugeba sukontroliuot kuo kurena privatus namai naktimis ir per iseigines. Nu pabuskit viena kart ir pradekit atidirbinet jums mokamus atlyginimus...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS