P. Keras – apie karantiną Kaune: kaip gyvensime nuo trečiadienio? (interviu) | Diena.lt

P. KERAS – APIE KARANTINĄ KAUNE: KAIP GYVENSIME NUO TREČIADIENIO? (INTERVIU)

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Daugėjant užsikrėtimų COVID-19 infekcija, nuo trečiadienio Kaune įvedamas vietinis karantinas. Pagrindinis akcentas – viešojoje erdvėje, net ir gryname ore dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones. Daugiau dėmesio sulauks ir viešojo maitinimo įstaigos. Miesto atstovai neslepia, kad būtent į pareigūnų akiratį pastarosios paklius dažniau.

Kauno Ekstremalių situacijų ir operacijų valdymo centro vadovas Paulius Keras portalui kauno.diena.lt komentavo, kas miestiečių laukia nuo trečiadienio bei kaip gyvensime ateinančias dvi savaites. Pasak specialisto, kiekvienas turi laikytis karantino reikalavimų, nes, kitu atveju, vargu, ar pavyks virusą sustabdyti.

– Kokie pagrindiniai dalykai įsigalios nuo trečiadienio?

– Pagrindinis dalykas – kaukių dėvėjimas visose vietose, įskaitant ir lauke. Taip pat – kavinių darbo laiko ribojimas bei visose paslaugų be renginių vietose turi būti užtikrintas 10 kv.m plotas vienam asmeniui bei 2 m atstumai tarp žmonių. Taip pat kitą savaitę 5-12 klasių mokiniams bus vykdomas nuotolinis mokymas. Dėl pradinukų kol kas tokio nutarimo nėra.

Paulius Keras/Vilmanto Raupelio nuotr.

– Kokia bus vykdoma kontrolė? Ar ją vykdys tik Viešosios tvarkos skyrius, ar ir policija?

– Tiek policija, tiek Viešosios tvarkos skyrius atliks periodinius patikrinimus įvairiose įmonėse. Bus tikrinamas ir darbo laikas, ir kaip laikosi numatytų atstumų bei kitų karantino reikalavimų. Žinoma, bus stebima ir ar gyventojai dėvi kaukes.

Pastarąsias kelias savaites Viešosios tvarkos skyrius vykdė maitinimo įstaigų kontrolę, tad dabar ji bus dar intensyvesnė. Užfiksavus pažeidimus, paprastai pakakdavo tik įspėti ir būdavo imamasi priemonių ir reikalavimai toliau vykdomi.

– Kaip dėl viešojo transporto? Ar nebus grąžinta tvarka, kuomet pas vairuotoją nebuvo galima nusipirkti bilietų?

– Dabar stebėsime keleivių srautus, kaip jie keisis karantino laikotarpiu. Jei keleivių skaičius išaugs, planuojame leisti daugiau maršrutų tam, kad būtų galima užtikrinti saugius atstumus ir viešasis transportas nebūtų perkrautas. Šiuo metu bilietų įsigijimo tvarkos keisti neketiname.

– Ar bus dezinfekuojamos viešosios erdvės, suoliukai?

– Vėl dezinfekuoti stoteles mes pradėjome prieš gerą mėnesį. Taip pat dezinfekuojamos viešos erdvės, suoleliai, kita mažoji architektūra, prie kurios žmonės gali žmonės. Žinoma, nuolat dezinfekuojamos viešojo transporto priemonės.

Dabar reikia raginti miestiečius, kad ateinančias 14 dienų jie laikytųsi reikalavimų ir pasisaugotų tam, kad galėtumėme po to grįžti į normalų gyvenimą.

– Pavasarį viešosiose aikštelėse buvo nuimti ir krepšinio lankai. Ar šio karantino metu taip pat taikysite tokią praktiką?

– Na dabar orai tokie, kad didelio kiekio žmonių krepšinio aikštelėse turbūt nėra. Žinoma, stebėsime, koks yra žmonių sąmoningumas. Jei matysime, kad žmonės visgi krepšinio aikštelėse buriuojasi, grįšime prie tokio sprendimo svarstymo.

– Ar planuojama riboti judėjimą tarp miesto ir rajono?

– Kol kas jokių judėjimo ribojimų nėra, bet, žinoma, tai jau ne mūsų, o centrinės valdžios sprendimas. Jei Nacionalinis visuomenės sveikatos centras rekomenduos imtis papildomų priemonių, jos bus įvestos.

– Ar planuojama didinti testavimo apimtis?

– Testavimo apimtys priklauso nuo poreikio. Šiai dienai turime pakankamai vietų mobiliajame punkte, kiekvieną dieną galima rasti laisvų vietų, tad kol kas testavimas yra pakankamas. Tačiau, esant poreikiui, tikrai galime apimtis didinti.

– Jūsų nuomone, ar šis vietinis karantinas smarkiai paveiks Kauno ekonomiką?

– Sunku pasakyti, kiek laiko karantinas truks, ar jis bus pratęstas, ar bus sugriežtinti apribojimai. Tačiau dabartiniai sprendimai labai ženkliai pabloginti ekonominės situacijos neturėtų. Dabar reikia raginti miestiečius, kad ateinančias 14 dienų jie laikytųsi reikalavimų ir pasisaugotų tam, kad galėtumėme po to grįžti į normalų gyvenimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (47)

Ni

Tiems, kuriems nėra viruso, nereikia nešioti kaukių, kurie negali be pramogų, barų, naktinių klubų gyventi, gal kokį mėnesiuką padirbėkit savanoriais ligoninėse, kur siaučia virusas. Tada gal nustosit bliuznyt nesamones. išminčiai.

Modesta

Nustokit kliedet nesamones.Policija turi savo darba ir i kaukes ar kitus reikalavimus nekreipia demesio.As pati dirbu policijoj ir ta puikiai zinau.Tad nekalbekit nesamoniu ir neklaidinkit zmoniu.

pirmiausia

uzbaik nebaiktus darbus kerai kuriais zmones tau bado akis o su vyrusu nesirung jis pats pasirinks ir kad nebutum 1
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS