Painiava Registrų centre: nekilnojamasis turtas netikėtai tapo kilnojamuoju | Diena.lt

PAINIAVA REGISTRŲ CENTRE: NEKILNOJAMASIS TURTAS NETIKĖTAI TAPO KILNOJAMUOJU

Užliedžių gyventojas ieško teisybės, kaip galėjo atsitikti, kad nekilnojamasis turtas staiga tapo kilnojamuoju. Jo turima ūkinio pastato dalis Registrų centro duomenimis perkelta į kitą pastatą.

Nesutampa dokumentai

Užliedžiuose gyvenantis Kostas vargsta dėl ūkinio pastato dalies, kuria naudojasi jau beveik 30 metų. Vyras, pirkdamas butą, kartu įsigijo ir apie 40 kv. m ūkinio pastato dalį. Jis pasakojo, kad kiekvienam butui priklausė lygi ūkinio pastato dalis. Apie pirkinį patvirtina ir turimi dokumentai. Tačiau dabar Registrų centro duomenys neatitinka realybės.

Kostas pasakojo, kad dabartinėje dokumentacijoje privelta ypač daug klaidų, tačiau Registrų centras jų neketina ištaisyti. Vyras vardijo, kad buvo keistas adresas ir dabar jam priklausančio ūkinio pastato dalis priskirta Smėlio g. 1 pastatui, nors jis yra kelis šimtus metrų nuo to, kurio dalį vyras realiai įsigijo.

"Dabar į tą naują adresą sukišti gal dešimt savininkų. Man priklauso viena šeštoji pastato dalies, apie 42 kv. m. Tame ūkiniame pastate esu apsitvarkęs, susidėliojęs savo daiktus. Brėžiniuose yra nurodyti trys dideli mūriniai ūkiniai pastatai, o dabar, kai pažiūri į oficialius dokumentus, viskas išdraskyta, perbraukyta. Man dabar sako, kad tame pastate, kur visada buvau įsikūręs, man nieko nepriklauso. Pagal naujus dokumentus mano dalis yra visai kitame pastate.

Aš juk visus pirkimo dokumentus turiu, o dabar mane mėto iš vieno pastato į kitą. Tuoj pasakys, kad Biržuose gyvenu. Kodėl aš dabar turiu eiti pas kitus žmones ir prašyti, kad su manimi pasikeistų ūkinio pastato dalimi, nes ten, kur aš susitvarkiau, priklauso jau ne man, o aš išmestas kitur. Čia nekilnojamasis turtas pasidarė lakstantis", – stebėjosi Kostas.

Jis nurodė, kad dabar net nesutampa pastato unikalūs numeriai. Statinio, kurio dokumentus turi vyras, unikalaus numerio Registrų centre jau nebėra. Pastatui esą suteiktas kitas numeris, tačiau specialistai negali paaiškinti, kodėl be savininkų žinios taip nutiko. Kaip dabar jiems susitvarkyti dokumentus, kad viskas sutaptų?

"Registrų centras aiškina, kad nieko nežino. Esą ką jiems atsiunčia, tą jie ir registruoja. Jie man sakė, kad seniau buvo kitaip matuota, o dabar reikia viską lazeriu pamatuoti. Išsikviečiau matininką, tas paprašė parodyti, kur realiai yra mano turtas. Tuomet tapo dar labiau neaišku. Jis nieko negali man matuoti, nes aš negaliu įrodyti, kad mano turtas būtent šiame, o ne kitame pastate. Vienoje bylutėje net yra pačios Registrų centro vadovės ištaisymai, pribraukymai, kur aš jau perkeltas kitur", – apie tai, kad kreipėsi ir į matininkus, ir į Registrų centrą, nurodė užliediškis Kostas.

Vyras tikino, kad visai netoliese yra identiškai atrodantys keli ūkiniai pastatai, tačiau Registrų centre skiriasi jų plotas. Vienas pastatas esą dabar užima vos 100 kv. m plotą, nors jo rekonstrukcija nebuvo daryta ir plotas nesikeitė, tad ir Registrų centre turėtų būti nurodyta apie 350 kv. m.

Gyventojas jau seniai įsigijo ūkinio pastato dalį, bet oficialiai ji dabar yra kitame pastate. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

"Man priklauso viena šeštoji pastato dalies. Jei pagal naujus dokumentus žiūrėtume, man lieka maždaug 1 kv. m. Vos ne spintos dydžio turtas", – piktinosi Kostas.

Jis nurodė, kad neaišku, ir kaip buvo perbraižyta gatvė, tad dabartiniuose planuose yra visai kitoks vaizdas, nei yra realybėje ir senoje pastato byloje.

Čia nekilnojamasis turtas pasidarė lakstantis.

Paveldėjimo klausimai

Užliedžių gyventojas pasakojo, kad netikslūs dokumentai kelia problemų ne tik dėl to, jog neaišku, kur ir kokia nuosavybė jam priklauso, tačiau ir tai, kad į jo turtą jau kėsinasi kiti.

Kostas nurodė, kad į jį jau kreipėsi asmenys, kurie nurodė, jog pagal paveldėjimo teisę jiems priklauso vos ne pusė ūkinio pastato, kuriuo naudojosi gyventojai. Vyras stebėjosi, kaip taip gali būti, nes ūkinio pastato dalys buvo po lygiai paskirstytos pagal butus.

"Nežinau, kur dar kas sumalta, jei visiems turi būti po septynioliktąją pastato dalį. Gal jau kas nors susitarė. Be to, nėra logikos, jei pas jus ateitų kas nors į butą ir pasakytų, kad vienas kambarys jiems priklauso. Čia su ūkiniu pastatu gaunasi taip pat. Dabar neaišku, kam kuri dalis tiksliai priklauso, o taisyti niekas nenori, visos institucijos į save virveles tampo. Registrų centras gyrėsi, kas perėmė Inventorizacijos biurą, kad dabar tvarkys visus reikalus ir už viską atsakys, nors realiai jie už nieką neatsako, tik pakelia penkis kartus kainas, jog galėtų popieriuką atsiųsti", – pasisakė pašnekovas.

Siūlo matuoti

"Kauno diena" susisiekė su Registrų centro atstovais, nupasakojo, kokia Užliedžių gyventojo situacija, ir pasiteiravo, ką gyventojas turėtų daryti, kad sutaptų jo turimi ir oficialūs dokumentai. Registrų centras nesiteikė detaliai paaiškinti, dėl kokių priežasčių vyro nuosavybė buvo perkelta į kitą pastatą.

"Asmuo turi kreiptis į kadastrinius matavimus atliekančius asmenis ir užsisakyti naują nekilnojamojo turto kadastro duomenų bylą. Pastato plotas buvo pakeistas 2020 m., tikslinant buto ir ūkinio pastato kadastro duomenis. Registrų centre saugomoje nekilnojamojo turto kadastro duomenų byloje nenustatytos centro koordinatės, todėl, neturint naujos nekilnojamojo turto kadastro bylos, negalima identifikuoti tikslios daikto buvimo vietos", – dienraščiui komentavo Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus.

P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

Kaip buvo minėta, Kostas kreipėsi į matininkus, tačiau jie padėti negalėjo, nes oficialiai užliediškio turtas yra kitame pastate. Šiuo atveju matininkai neturi galimybės įrodyti, kad gyventojo turtas yra kitur. Kaip pasakojo Kostas, matininkai atsisakė daryti naujus kadastrinius matavimus to pastato, kuris užliediškiui nepriklauso. Tad Registrų centras nuo aiškios situacijos paaiškinimo tik išsisukinėjo toliau.

Dienraštis pasikonsultavo ir su nepriklausomais matininkais. Šie stebėjosi Registrų centro pozicija ir aiškino, kad jie patys turi savo matininkus ir galėtų laisvai ištaisyti klaidas. Specialistai patikino, kad kol nebus naujų kadastrinių duomenų, Užliedžių gyventojas vargu, ar ką nors įrodys.

GALERIJA

  • Paieškos: užliediškis Kostas kreipėsi į įvairias institucijas, bet niekas nesiruošia sutvarkyti dokumentų.
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Artas

Aga... man taip pat reikes pasitikslinti. Panasus variantas... Kazkodel namas tvarkomas Mano bustas "dingo" papildomas statinys... Reikes issiaiskinti registra.... Kvepia plesikavimu....

H

Laikas tą centrą naikinti . Kas diena vis naujiena .Kartais tiesiog rankos niežti ......

Lietuvos įstatymų leidėjai priima ir taiso įstatymus .

Įstatymai priimami taip kad teismai ir valdininkai renkasi iš trijų variantų ,kaip nori taip ir pasuka norima pozicija ir priima. Kaip,, sutarsi ''tam variantui ir pritars. Lietuvos įstatymų leidėjai priima taip įstatymus ,kad juos galima apeiti ,pakreipti norima palakia linkme ir galiausiai iš teismo ar valdininkų galimai sprendimus nupirkti. Priimtuose įstatymuose yra tiek skylių ,kad sprendimai bus taikomi taip kaip sugebėsi atsilyginti sprendimo priėmėjui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS