Pakaunėje įsibėgėja apšvietimo modernizavimo projektas | Diena.lt

PAKAUNĖJE ĮSIBĖGĖJA APŠVIETIMO MODERNIZAVIMO PROJEKTAS

Sausio 2 d. Kauno rajono savivaldybė apšvietimo tinklus perdavė bendrovei „Frineta”. Pagal sutartį ši telekomunikacijų, ryšių, elektros įrangos bendrovė jį turėtų modernizuoti per dvejus metus. Tiek užsakovų, tiek rangovų nuomone, tiek laiko neprireiks, apšvietimo lempoms pakeisti greičiausiai užteks metų, o vėliau bus atliekami įvairūs derinimai, dokumentacijos tvarkymo darbai.

Projekto „Gatvių apšvietimo infrastruktūros modernizavimas Kauno rajono savivaldybėje“ vertė – 10, 4 mln. eurų su PVM. ES lėšos sudaro 1, 5 mln. eurų, o likusią dalį – 8,9 mln. eurų – savivaldybės lėšos. Daugiausia šviestuvų – 1 096 – bus įdiegta Garliavos, Raudondvario (970) ir Karmėlavos (668) seniūnijose.

Sutartis penkiolikai metų

Su minėta įmone rankomis sukirsta ilgam. Bendra projekto trukmė – penkiolika metų. Per dvejus metus 25-iose Kauno rajono seniūnijose bus pagerintas gatvių apšvietimas. Dar trylika metų „Frineta” eksploatuos visą Kauno rajono apšvietimą.

Ši bendrovė yra laimėjusi Kauno miesto, Alytaus ir Šilutės rajonų savivaldybių skelbtus gatvių apšvietimo konkursus. Todėl neabejojama, kad bendrovė susidoros ir su kilusiais iššūkiais Kauno rajone.

Pasak bendrovės vadovo Andriaus Balevičiaus, pakaunės apšvietimo tinklas didžiulis – 10 tūkst. šviestuvų, jį perprasti nepaprasta. „Pirmiausia susipažinome su visu tinklu. Didžioji jo dalis – 80 proc. – nuo sovietmečio, pasenusi ir nusidėvėjusi, o likusi – modernizuota ir gana tvarkinga. Tačiau prieš 8–10 metų pakeisti LED šviestuvai jau spėjo pasenti ir yra mažiau efektyvūs, nes anuomet LED technologija nebuvo taip stipriai išvystyta kaip dabar. Džiaugiamės, kad sutaupysime netgi šiek tiek daugiau, nei planavome“, – tvirtino A. Balevičius.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Modernesnis ir efektyvesnis

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Mantas Rikteris sakė: „Projekto tikslas – padidinti Kauno rajono savivaldybės gyvenviečių gatvių apšvietimo sistemos energinį efektyvumą.“ Jo bus siekiama atnaujinant Kauno rajono savivaldybės gatvių apšvietimo infrastruktūrą, diegiant modernias ir efektyvias apšvietimo ir valdymo priemones: natrio ir gyvsidabrio šviestuvai bus keičiami į šviestuvus su LED lempomis ir savaiminio temdymo moduliais.

Tikimasi, kad tai leis sumažinti Kauno rajono savivaldybės administracijos išlaidas, skirtas gatvėms apšviesti, eismo įvykių ir nusikalstamumo rizikas, šviesos taršą Kauno rajone ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją į aplinką.

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas pasidžiaugė ne tik ekonomija – vienu kartu bus pagerintas kelių tinklo apšvietimas, apšviesti pėsčiųjų takai, viešos erdvės. „Tačiau Kauno rajonas plečiasi, jo užstatymas toliau intensyvėja, atsiranda naujų kvartalų ir gatvių, kurioms taip pat reikalingas apšvietimas. Naujai apgyvendintos teritorijos nebus pamirštos, šiai sričiai taip pat bus skiriamas didesnis dėmesys ir finansavimas, bet tai bus vykdoma pagal seniūnijoms skiriamus asignavimus ir planus, pasitarus su gyventojais ir seniūnaičiais“, – sakė M. Rikteris.

Regimanto Zakšensko nuotr.

„Projekto esmė – jo laimėtojas savo lėšomis modernizuos visą Kauno rajono apšvietimo tinklą, pakeisdamas visus senus šviestuvus į LED, senas maitinimo spintas naujomis ir savo lėšomis įrengs išmaniąją apšvietimo valdymo sistemą, kuri siųs pranešimus apie šviestuvų gedimus. Sutaupytos lėšos padengs visus savivaldybės mokėjimus laimėtojui už modernizuotą apšvietimo tinklą. Sutaupyti lėšų leis didelis LED šviestuvų efektyvumas ir įdiegtos pritemdymo sistemos mažo eismo intensyvumo metu“, – aiškino A. Balevičius.

Pasak „Frinetos“ direktoriaus, Kauno rajone LED šviestuvai naudos apie penkis šešis kartus mažiau elektros energijos nei seni šviestuvai. Be to, pagerės gatvių apšvietos parametrai ir eismo saugumas.

Savivaldybė konkurso laimėtojai taip pat perduos apšvietimo tinklo priežiūrą ir patikės šalinti gedimus. Tai bus daroma sutaupytomis lėšomis.

Projekto tikslas – padidinti Kauno rajono savivaldybės gyvenviečių gatvių apšvietimo sistemos energinį efektyvumą.

A. Balevičius pabrėžė: „Mūsų komanda labiau pratusi dirbti su verslo partneriais nei su viešuoju sektoriumi. Kitose savivaldybėse buvo gana sudėtinga prisitaikyti ir rasti bendrą kalbą kai kuriais darbiniais klausimais. Kauno rajono savivaldybė nustebino savo jaunatvišku ir energingu kolektyvu, dauguma savivaldybės darbuotojų yra tikrai aukštos kompetencijos. Nors mūsų vykdomas projektas visame savivaldybės projektų kontekste nedidelis, prireikus išspręsti tam tikrus strateginius projekto klausimus, savivaldybės darbuotojai visada randa laiko, net pats administracijos direktorius dalyvauja aptariant projekto eigą.“

Pasak „Frinetos“ direktoriaus, verslo sektoriuje tai būtų savaime suprantama ir įprasta, kad darbuotojai suinteresuoti vykdomų projektų eiga, bet valstybinėse įstaigose, deja, taip yra ne visada. „Atrodo, Kauno rajono savivaldybės administracijai tikrai rūpi rajono ūkis. Nors kartais tam tikri reikalavimai iš administracijos darbuotojų būna griežti, bet dažniausiai teisingi“, – tvirtino pašnekovas.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Pabuvojo visose seniūnijose

Bendrovės specialistai jau spėjo pabuvoti visose 25 seniūnijose. Kai kuriose vietovėse šiuo metu yra atlikta didžioji dalis darbų. Tarp tokių patenka Akademijos miestelis, Kulautuva, Neveronys, Užliedžiai. Rudenį, kai jau bus tamsūs vakarai, atnaujintu apšvietimu galės džiaugti gerokai daugiau miestelių ir gyvenviečių.

„Darbai dabar intensyvėja, dėl karo Ukrainoje buvo ir tebėra pailgėję komponentų pristatymo terminai. Dabar jau nemažą jų dalį gavome, laukiame savivaldybės sprendimo dėl specialių prailgintų gembių, dirbame ten, kur jų nereikia“, – teigė pašnekovas.

Šiuo metu Kauno rajone jau yra pritaikyta arba pakeista apie 2 500 šviestuvų.

Siūlo patobulinimų

Susipažinę su apšvietimo tinklu, rangovai pamatė, kad esama tokių vietų, kurias galima patobulinti. „Kadangi projekte nebuvo numatyta, jei pakeitimams pritars užsakovas – Kauno rajono savivaldybė, ant nuo kelių ir gatvių nutolusių atramų ketiname dėti ilgesnes gembes. Tai leistų šviestuvus priartinti prie gatvės, nes, kai jie pernelyg nutolę, akina, be to, kinta apšvietimo parametrai, naudojama daugiau elektros energijos“, – sakė A. Balevičius.

Specialistų nuomone, optimalus apšvietimas – iki 5 m nuo gatvės. Pakaunėje yra tokių vietų, kur šviestuvai nuo gatvės nutolę apie 8–9 m, gembės juos leistų priartinti 3,5 m.

GALERIJA

  • Pakaunėje įsibėgėja apšvietimo modernizavimo projektas
  • Pakaunėje įsibėgėja apšvietimo modernizavimo projektas
  • Pakaunėje įsibėgėja apšvietimo modernizavimo projektas
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

bbd

Kada po velnių bus apšviestas vakarinis aplinkelis,nuo 9 forto iki žemkės-eismas intensyvus,tamsu kaip šiknoj,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS