Unikalus pakaunės architektūrinis žemėlapis: kas labiausiai prisidėjo prie Kauno rajono jaukumo? | Diena.lt

UNIKALUS PAKAUNĖS ARCHITEKTŪRINIS ŽEMĖLAPIS: KAS LABIAUSIAI PRISIDĖJO PRIE KAUNO RAJONO JAUKUMO?

Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia ir jos prieigos, mineralinio vandens biuvetė Kulautuvoje, Šaltinio aikštė Kačerginėje, renginių aikštė Vilkijoje – tai erdvės pakaunėje, kurios pastaruoju metu pasikeitė iš esmės. Liepos 1-ąją, minint Tarptautinę architektų dieną, pasidomėjome, kurie šios profesijos atstovai prisidėjo daugiausia, kad Kauno rajonas būtų jaukus ir šiuolaikiškas.

Tiek biuvetė, tiek Šaltinio aikštė, tiek restauruota seniausia Lietuvos šventovė – kitų didelių darbų startas. "Mūsų idėja – sutvarkyti visą kurortinę teritoriją, kuriai priklauso Kulautuva, Kačerginė ir dalis Zapyškio. Šių miestelių atnaujinimo vizijos rengiamos atskirai, tačiau yra bendras matymas ir jungtis, kartu išsaugant kiekvienos seniūnijos savitumą", – "Kauno dienai" anksčiau yra sakiusi Kauno rajono savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja, savivaldybės vyr. architektė Kalvinskaitė.

Pranašas savame krašte

Naują įvaizdį pakaunės kurortinei trijulei sukūrė du architektai: "Studija Archispektras" vadovas Aidas Kalinauskas ir Gintaras Prikockis iš bendrovės "Erdvės norma". Pastarasis pateikė apatinės Zapyškio dalies viziją, o A.Kalinauskas pasiūlė sprendinius Kačerginei ir Kulautuvai. Kulautuvoje gyvenantis architektas teigė jaučiąs didesnę atsakomybę ir norintis, kad sprendiniai įtiktų visai bendruomenei. Pirmąją kregždę – mineralinio vandens biuvetę, atidarytą gegužės 28 d., kulautuviškiai ir miestelio svečiai įvertino teigiamai.

Vietinis: Kulautuvoje gyvenantis architektas A.Kalinauskas stengiasi, kad sprendiniai įtiktų visai bendruomenei. / Seniūnijos nuotr.

Pasak Urbanistikos skyriaus vedėjo pavaduotojos Irenos Bertašiūtės, ta pati nata skambės ir atnaujinant kitas Kulautuvos viešąsias erdves. "Kulautuvoje urbanistine jungtimi pasirinktas rūdintas metalas – iš jo bus daromi unikalūs, specialioms paskirtims pritaikyti ir architektūriškai išraiškingi statiniai: autobusų stotelės, turgaus paviljonas, pavėsinės ir mažosios architektūros elementai: suoliukai, dviračių laikikliai, gėlių vazonai, gatvių pavadinimų lentelės ir kita", – sakė I.Bertašiūtė.

Pasak Urbanistikos skyriaus vedėjo pavaduotojos, įspūdingai atrodo ir A.Kalinausko parengtas Kauno rajono savivaldybei priklausančio valgyklos-klubo pastato Akacijų alėjoje rekonstrukcijos projektas. Į atnaujintas patalpas ketinama perkelti keturias šiuo metu senuose ir poreikių nebeatitinkančiuose pastatuose įsikūrusias įstaigas: Pakaunės PSPC Kulautuvos šeimos gydytojo kabinetą, Kauno rajono Raudondvario kultūros centro Kulautuvos laisvalaikio salę, Kauno rajono viešosios bibliotekos filialą Kulautuvos biblioteką ir Kulautuvos seniūniją.

Iš herbo – į miestelį

O štai Kačerginėje, kurioje gausu medinės architektūros, dabar madingo rūdinto metalo invazijos nebus. Miestelyje, kurio herbe puikuojasi kankorėžiai, darnią visumą kurs kankorėžio motyvas.

Jo luobelę primenanti rombo forma atsikartos ir bus naudojama kaip pagrindas klojant šaligatvius, atsispindės mažojoje architektūroje. Stilizuotais kankorėžiais taps ir aplinką darkantys bei nuobodūs inžineriniai statiniai: siurblinė, ESO apskaitos tinklas ir kt.

Ne vien kelias ir degalinė

Du tvarkybos projektus – Zapyškio bažnyčios ir infrastruktūros šalia jos – rengęs G.Prikockis sieks, kad Zapyškis nebūtų vien intensyvus krašto kelias, prie kurio išsidėstę nameliai. "Triukšmas, kelio atitvarai, elektros stulpai ir atramos, daugybė priraizgytų laidų. Dėl to miestelio kaip ir nesijaučia, per jį tiesiog praleki. O juk Zapyškis turi ne tik pagrindinę gatvę, bet ir aikštę. Tačiau joje esanti degalinė darko vaizdą. Atrodo, kad Zapyškis – tai visi labo kelias ir degalinė", – sakė G.Prikockis.

Siekis: Zapyškio bažnyčios ir infrastruktūros šalia jos tvarkybos projektus rengęs G.Prikockis sieks, kad Zapyškis nebūtų vien intensyvus krašto kelias, prie kurio išsidėstę nameliai. / Seniūnijos nuotr.

Kadangi stipriausi miestelio struktūros elementai gatvė ir Nemuno krantas tarpusavyje jungiasi Muziejaus gatve, architektas siūlo trūkstamą jungtį daryti ties senosiomis kapinaitėmis, miestelį sujungti dviem pasivaikščiojimų žiedais, pakeisti pagrindinės gatvės įvaizdį apželdinant ją medžiais, sutvarkant šaligatvius, įrengiant šiuolaikišką apšvietimą ir vienos stilistikos mažąją architektūrą.

Architektūriniame žemėlapyje daug pėdsakų

Ryškų pėdsaką pakaunės architektūriniame žemėlapyje yra palikusi labai kūrybinga asmenybė Violeta Beigienė ir bendrovės "Cedra" kolektyvas, kuris suprojektavo Garliavos "Kaimynystės" parką, Vilkijos renginių aikštę, parengė Kauno rajono savivaldybės pastato rekonstrukcijos projektą, įamžino istorinę atmintį ir architektūros darbais pagyvino įvairias pakaunės erdves. Svarbių ir modernių objektų Kauno rajone autoriai yra "Architektų biuras G.Natkevičius ir partneriai", bendrovės "Archas" ir "Erdvės norma".

Svarba: ryškų pėdsaką pakaunės architektūriniame žemėlapyje yra palikusi V.Beigienė. / Seniūnijos nuotr.

"Dabar Kauno rajonas koncentruojasi ties mokslo paskirties pastatais, vaikų darželiais, tarp kurių nemažai modulinių (vieną iš jų projektavo A.Kalinauskas). Iškilo ir nemažai gamybinės paskirties objektų. Galbūt jie ir neformuoja pakaunės architektūrinio veido, tačiau vertiname už kitą aspektą: sukuria naujų darbo vietų, skatina investicijas. Yra ir pagyrimo žodžio vertų naujų kvartalų", – vardijo I.Bertašiūtė.

GALERIJA

  • Siekis: Zapyškio bažnyčios tvarkybos projektus rengęs G.Prikockis sieks, kad Zapyškis nebūtų vien intensyvus krašto kelias, prie kurio išsidėstę nameliai.
  • Vietinis: Kulautuvoje gyvenantis architektas A.Kalinauskas stengiasi, kad sprendiniai įtiktų visai bendruomenei.
  • Svarba: ryškų pėdsaką pakaunės architektūriniame žemėlapyje yra palikusi V.Beigienė.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Zapyškis

Zapyškio projektas - nuostabus, o puolė pavyduoliai

Edas

Kam ta aikštė Vilkijoje, jei ten nieko nevyksta. Nebent ant popieriaus. Kažin ar dar yra kultūros ir laisvalaikio salė? Ar tik etatai už kuriuos gaunami pinigai?

Dar

O Kalinauskas tai neblogai projektuoja, teigiamai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS