Pakaunės mokyklos: netrūks įkurtuvių ir džiugių naujienų | Diena.lt

PAKAUNĖS MOKYKLOS: NETRŪKS ĮKURTUVIŲ IR DŽIUGIŲ NAUJIENŲ

Rugsėjo 1-oji šiemet pakaunėje skambės itin šventinėmis natomis. Čia atidaromos dvi naujos mokyklos, o visi moksleiviai Mokslo ir žinių dieną kviečiami švęsti Raudondvario dvare su žvaigždėmis, kilusiomis iš Kauno rajono ar turinčių sąsajų su šiuo kraštu.

Naujose pradinėse – apie 600 mokinių

Pirmą kartą mokyklinis skambutis pradinukus pakvies į buvusį ASU bendrabutį Studentų g. 3, Akademijoje. Šiame pastate keleri metai jau veikia lopšelio-darželio "Ąžuolėlis" grupės, o šiemet trečias ir ketvirtas aukštas pritaikyti pradinei mokyklai. Naujoje pradinėje mokykloje laukiama 275 vaikučių, čia bus 11 klasių, valgykla, sporto salė, kitos patalpos, privalomos tokiai įstaigai.

Kitos džiaugsmingos įkurtuvės vyks Raudondvaryje. Atnaujintose buvusio Žemės ūkio inžinerijos instituto patalpose įsikurs ne tik Raudondvario Anelės ir Augustino Kriauzų pradinė mokykla su 13 klasių komplektų, bet ir Garliavos meno mokyklos filialas. Skaičiuojama, kad šią mokyklą lankys 307 vaikučiai. Išsikėlus pradinei mokyklai Raudondvario lopšelis-darželis taip pat bus atnaujintas, jame liks tik darželinukai.

Vietų trūkumo pradinukams problemai spręsti savivaldybė investavo daugiau kaip 3 mln. eurų.

Garliavos Jonučių progimnazijoje atidaroma papildomai įrengta klasė, nes mokinių šioje ugdymo įstaigoje pastebimai didėja.

Pasak Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto vedėjo Jono Petkevičiaus, vietų trūkumo pradinukams problemai spręsti savivaldybė investavo daugiau kaip 3 mln. eurų. Tačiau, pasak vedėjo, naują mokyklą reikėtų atidaryti Garliavoje, sunkiai moksleiviai telpa ir Domeikavos gimnazijoje. Ją atnaujinus, per dvejus metus mokinių skaičius padidėjo dviem šimtais, tai liudija, kad tai, kokios yra mokymosi erdvės, yra labai svarbu.

Džiugesnė Rugsėjo 1-oji bus Neveronių gimnazijoje ir Garliavos ugdymo įstaigose – čia atnaujinti stadionai.

Šiemet pakaunės mokyklose laukiama 9 518 moksleivių. Visos jos vaikus pasitiks kvepiančios dažais, kosmetiškai padailintos, tam papildomai skirti 25 tūkst. eurų.

Netrūksta iššūkių

Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto vedėjas neslėpė: daugelyje rajono mokyklų jau reikėtų atnaujinti komunalinio ūkio infrastruktūrą: keisti santechnikos įrenginius, vandentiekio tinklus, šildymo sistemą. "Kadangi lėšų kiekis yra ribotas, komisija įvertino, kuriose mokyklose yra didžiausias nusidėvėjimas ir skyrė 46 tūkst. eurų vandentiekio, šildymo sistemos ir sanitarinių mazgų remontui Garliavos Jonučių progimnazijoje, Kulautuvos, Zapyškio ir Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinėse mokyklose, Kačerginės pradinėje ir Ilgakiemio mokykloje darželyje", – teigė J. Petkevičius.

Pasak vedėjo, pakaunėje susiduriama ir su pedagogų senėjimo problema, jų amžiaus vidurkis jau perkopė 50 metų. "Jaunų specialistų ypač sunku prisivilioti į nutolusias mokyklas, nes negalime pasiūlyti viso etato ir didelio atlyginimo. Kol kas trūksta fizikos mokytojų Babtuose, Čekiškėje ir Karmėlavoje, anglų kalbos mokytojo Vilkijoje, matematikos mokytojo Neveronyse, muzikos mokytojų Karmėlavoje ir Vandžiogaloje. Džiaugiamės, kad mokykloms jau pavyko susirasti pradinių klasių mokytojus", – sakė J.Petkevičius.

Jonas Petkevičius

Įsitvirtina naujovės

Pasak Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto vedėjo, biudžeto lėšų šiemet skirta ir ugdymo įstaigų virtuvėms bei jų įrangai atnaujinti siekiant įdiegti naujas priemones, keičiant maitinimo kultūrą, taikant mokinių savitarnos (vadinamojo švediško stalo) aptarnavimo modelį. Pernai švediško stalo principas buvo taikomas šešiose rajono mokyklose: Karmėlavos Balio Buračo, Raudondvario, Vilkijos gimnazijose, Lapių ir Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinėse mokyklose, Ringaudų pradinėje mokykloje, o šiemet prisijungs dar penkios: Ežerėlio ir Zapyškio pagrindinės mokyklos, Neveronių ir Piliuonos gimnazijos, Ilgakiemio mokykla-darželis. Kiekvienai iš jų buvo skirta po 1,5 tūkst. eurų, o tęsiančioms veiklą po 400 eurų. Švediško stalo modelis taip pat bus taikomas Raudondvario A. ir A.Kriauzų mokykloje-darželyje ir Akademijos mokykloje-darželyje "Gilė", kuriose rugsėjo 1 d. bus atidarytos naujos šiuolaikiškos valgyklos su jaukiomis valgymo erdvėmis ir modernia technologine įranga, pritaikyta pradinių klasių mokinių savitarnai.

Labai populiari Kauno rajone tapo STEAM – gamtos, technologijų, inžinerijos, matematikos ir kūrybiškumo ugdymo – programa. Ją diegia Šlienavos ir Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos, Garliavos Jonučių progimnazija, Akademijos Ugnės Karvelis, Babtų, Neveronių gimnazijos. Šlienavos ir Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos įrengė laboratorijas pradinio ugdymo mokiniams eksperimentams atlikti. Toliau sėkmingai vyksta projektas "Mokyklų aprūpinimas gamtos ir technologinių mokslų priemonėmis", kurį įgyvendinus Kauno rajono savivaldybės mokyklos gaus mokymo priemonių ir įrangos už 212 tūkst. eurų.

Kačerginės pradinė mokykla ir Rokų mokykla-darželis, patekę tarp 40 šalies ugdymo įstaigų, jau praėjusiais mokslo metais dalyvavo bandomajame visos dienos mokyklos projekte. Šių ugdymo įstaigų vaikams buvo sudarytos sąlygos visą dieną praleisti mokykloje pirmą dienos pusę mokantis, o vėliau, iki 18 val. – pailsėti, žaisti, dalyvauti būrelių veikloje ar ekskursijose. "Šiemet tapti visos dienos mokykla norą pareiškė naujai kuriamos Akademijos mokyklos-darželio "Gilė" bendruomenė. Šį modelį taikyti pageidauja ir Šlienavos bei Zapyškio pagrindinės mokyklos ir Panevėžiuko mokykla-daugiafunkcis centras", – vardijo Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto vedėjas.

Iškėlus pradines klases, lengviau atsipūs Akademijos Ugnės Karvelis gimnazija – viena didžiausių Kauno rajono gimnazijų. Ši ugdymo įstaiga ruošiasi tapti VDU universitetine gimnazija. Šiais mokslo metais pradės veikti talentingų mokinių akademija, kuriai unikalų ugdymo turinį sukūrė VDU ir talkins įgyvendinant konkrečias mokymo programas.

"Dirbti su iš užsienio grįžusiais mokiniais yra pasirengusi Karmėlavos Balio Buračo gimnazija. Mokytojai dalyvavo tarptautiniame projekte ir yra pasirengę priimti į pakaunę grįžusių emigrantų vaikus ir į Kauno rajono įmones atvykusių dirbti specialistų atžalas. Jau parengta ir metodinė medžiaga, kaip tokią paslaugą teikti", – tvirtino  J.Petkevičius.

Kadangi Laisvojoje ekonominėje zonoje Karmėlavos seniūnijoje sparčiai daugėja įmonių, įtraukiant jau veikiančių atstovus, Kauno rajono savivaldybės tarybos narius, Kauno aukštąsias mokyklas bei kolegijas, planuojama pasirašyti trišalį susitarimą ir kurti profesinio orientavimo programą. "Tai suteiktų galimybę mūsų moksleiviams susipažinti su vis daugiau populiarumo įgaunančiomis inžinerinėmis ir kitomis profesijomis. Aukštosios mokyklos ir kolegijos pateiktų teoriją apie tokias profesijas, o privatus verslas sudarytų galimybes moksleiviams LEZ įmonėse su jomis susipažinti praktiškai. Kauno rajono savivaldybė ketina parengti profesinio orientavimo tvarką, kad ugdymas būtų kryptingas", – sakė Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto vedėjas.

GALERIJA

  • Pakaunės mokyklos: netrūks įkurtuvių ir džiugių naujienų
  • Pakaunės mokyklos: netrūks įkurtuvių ir džiugių naujienų
  • Pakaunės mokyklos: netrūks įkurtuvių ir džiugių naujienų
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Nuomonė

Nėra kuo džiaugtis, netvarka bado akis, prie daugiabučių perpldyti atliekų konteineriai, vienur blizginam, kitur prieš netvarką užsimerkiam

Hm

O kada mastaiciuose prades statyti pradine mokykla su darzeliu? Jau zada kelinti metai..gal ir nuo garliavos kruviis nusiims

Gediminas

Jei būtų raudona, irgi kam nors užkliūtų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS