Pakaunės paplūdimiuose šiemet daugiausia investuota į saugumą | Diena.lt

PAKAUNĖS PAPLŪDIMIUOSE ŠIEMET DAUGIAUSIA INVESTUOTA Į SAUGUMĄ

Kiekviena karštesnė diena, ypač savaitgaliais, žmones jau masina laiką leisti prie vandens telkinių. Vieni lepindamiesi saulės spinduliais apsirūpina vitaminu D, o drąsesni jau spėjo atidaryti maudynių sezoną. „Kauno diena“ pasidomėjo, kaip jam pasiruošta pakaunėje.

Kokybės dar netikrino

Pasak Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriaus vyr. specialistės Giedrės Juknienės, pagal grafiką pirmasis vandens mėginys bus imamas gegužės 27 d., o paskui – kas dvi savaitės iki rugpjūčio pabaigos. Reguliariai vanduo bus tiriamas Kulautuvos karjere ir Dubysos upėje ties Partikų kaimu. Tai oficialiai įteisintos maudynių vietos pakaunėje. Kol kas seniūnai, seniūnaičiai ar bendruomenių atstovai nesikreipė į savivaldybę prašydami ištirti vandenį ir kitose vietose. „Tačiau jei toks prašymas bus – tirsime“, – patikino G. Juknienė.

Kauno rajone yra daugiau vietų, kurias gyventojai vadina paplūdimiais ir mėgsta leisti laisvalaikį. Tai buvęs Kvesų karjeras Batniavos seniūnijoje, du karjerai Drąseikiuose (Lapių seniūnija), Neveronių tvenkinys, smėlėta pakrantė prie Kauno marių įlankos (Samylų seniūnija), prie Dubysos Daučionių kaime (Vilkijos apylinkių seniūnija), Tabariškių karjeras ir Gaižėnų tvenkinys Ringaudų seniūnijoje, Vilemų karjeras Zapyškio seniūnijoje, prie Nemuno, ties Zapyškio prieplauka (greta Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios), valčių nuleidimo vieta Nemune (Taurakiemio seniūnija) ir Vilkijoje – ties keltu per Nemuną ir Tvenkinio gatvėje.

Trauka: erdvė prie Neveronių tvenkinio populiari ne tik maudynių sezono metu. / A. Barkausko nuotr.

Statomos raudonosios spintos

Kauno rajono savivaldybė šiemet pasirūpino, kad pagrindinėse maudynių ir vandens pramogų vietose būtų saugiau – keturiolikoje jų Kauno rajono priešgaisrinė saugos tarnyba (PST) baigia įrengti specialias spintas su būtiniausiomis gelbėjimo priemonėmis. Raudonose metalinėse spintose poilsiautojai ras gelbėjimo ratą, neskęstančią virvę, pirmosios medicinos pagalbos vaistinėlę. Ši idėja kilo Kauno rajono merui Valerijui Makūnui.

Viliamasi, kad poilsiautojai gelbėjimo priemonėmis naudosis atsakingai.

Prireikus gelbėjimo priemonėmis galės pasinaudoti kiekvienas poilsiautojas. „Rinkinio dėžė yra užrakinta, todėl reikės išdaužti dešinėje dėžės pusėje esantį stikliuką, paimti raktelį ir atrakinti dėžę“, – instrukciją pateikė Kauno rajono PST vadovas Rytis Velžys. Viliamasi, kad poilsiautojai gelbėjimo priemonėmis naudosis atsakingai.

Papildomų saugumo priemonių netrukus bus imtasi ir prie Drąseikių karjero. „Žmonės yra įpratę sakyti: prie Drąseikių karjero. Tačiau karjerai yra du ir jie vienas nuo kito gerokai nutolę. Atsitikus nelaimei, gelbėtojai gali atvykti ne prie to vandens telkinio ir sugaišti daug laiko. Todėl prie abiejų tvenkinių bus statomi informaciniai stendai, nurodantys, kuris tai karjeras, kad žmonės galėtų tiksliai tarnyboms pranešti vietą, kurioje atsitiko nelaimė“, – pasakojo R. Velžys.

A. Barkausko nuotr.

Laukia atsakingų lankytojų

Seniūnė Dalia Šiušienė patikino: Kulautuva maudynių sezonui jau pasiruošusi. Prie karjero yra persirengimo kabinos, gelbėjimo stotis. Poilsiautojai laiką gali leisti tinklinio ar treniruoklių aikštelėse, vaikai – žaidimų aikštelėse, yra rampa riedlentininkams. Karjerą specialiu taku gali pasiekti ir žmonės, turintys negalią.

„Jau pradėjo veikti vandenlenčių parkas ir gelbėtojų komanda. Tačiau vanduo tiek Nemune, tiek paplūdimyje dar nenuslūgęs“, – sakė seniūnė.

Populiarumu Kulautuvai beveik nenusileidžia ir Neveronys. „Džiaugiamės atnaujintu paplūdimiu. Tikimės, kad netrukus broką pašalins ir vaikų žaidimų aikštelę įrengiantys rangovai. Tada jau būsime visiškai pasiruošę ir lauksime poilsiautojų“, – sakė Neveronių seniūnė Aldona Petkevičienė.

Galimybės: upės ir kiti vandens telkiniai Kauno rajone leidžia įvairiai pramogauti. / A. Barkausko nuotr.

Prie Neveronių tvenkinio sutvarkytos pakrantės, įrengta smėlio paplūdimio zona, pontoninis lieptas, takeliai, paspirtukų ir riedlenčių trasa, pastatyta suolelių, persirengimo kabina, biotualetų.

Vanduo tvenkinyje pasižymi gera kokybe, kartais net įvardijama geriausia maudynių vieta pakaunėje. „Labai neišgirkite, – šypsojosi A. Petkevičienė. – Ką darysime, kai plūstelės didžiulė banga žmonių, norinčių tuo įsitikinti?“

Nors erdvė išties nemaža, šiltu oru susirenka gausybė žmonių. „Tai ne tik neveroniškių mėgstama vieta. Atvyksta ir iš kaimyninės Karmėlavos seniūnijos, Kauno, Kaišiadorių rajonų. Esame svetingi ir laukiame atsakingų lankytojų, kurie neniokoja įrengtos infrastruktūros“, – sakė seniūnė.

Pasak Batniavos seniūno Šarūno Pikelio, iki maudynių sezono pradžios Kvesų karjero paplūdimyje bus pastatytos persirengimo kabinos, įrengta kita minimali infrastruktūra: suolelių, šiukšlių dėžių.

Seniūnijos iniciatyva ankstesniais metais įrengta maudynių vieta, tinklinio aikštelė, pastatyta grilinė, persirengimo kabina, lieptelis. Nors poilsiautojai yra palyginti kultūringi, teritoriją prižiūri ir tvarką palaiko seniūnijos darbininkai. Dažniausiai, pasak seniūno, čia lankosi žvejai.

Reikmenys: raudonose metalinėse spintose poilsiautojai ras gelbėjimo ratą, neskęstančią virvę, pirmosios medicinos pagalbos vaistinėlę. / A. Barkausko nuotr.

Kvesų karjeras jau ir dabar populiarus tarp vietos ir aplinkinių kaimų gyventojų. Jo patrauklumą turėtų dar labiau padidinti netrukus atsirasianti mažųjų laivų modeliavimo bazė.

Seniūnija ir vietos bendruomenė deda pastangų atgaivinti Velnyną. Taip vietos gyventojai vadina Batniavos tvenkinį Naujienos kaime. Šiuo metu, pasak seniūno, rengiamas projektas valymo darbams.

Lapių seniūno pareigas laikinai einanti Gita Kaminskienė patikino, kad Drąseikių karjerai šiemet bus ne tik saugesni. Prie vieno jų ketinama praplėsti paplūdimio zoną. „Bendruomenė parengė projektą, laimėjo finansavimą, smagu, kad lankytojams atsiras daugiau komforto“, – džiaugėsi G. Kaminskienė.

Pramogos: mėgėjų laukia paspirtukų ir riedlenčių trasa. / A. Barkausko nuotr.


Kaip elgtis vandenyje

Maudynių sezoną pasitinkant, Kauno rajono PST primena kelias svarbias taisykles:

• Nepalikite be priežiūros mažamečių vaikų prie vandens telkinių.

• Nestovėkite ir nežaiskite ten, kur galima netikėtai įkristi į vandenį. Tai gali būti prieplaukos ar molo kraštas, tiltas, status krantas.

• Nesimaudykite nežinomose, nuošaliose vietose. Geriau pasirinkite paplūdimį arba vietą, kur maudosi daugiau žmonių ir / ar kur yra budinčių gelbėtojų.

• Neplaukite už plūdurų, nors ir esate geras plaukikas.

• Nešokinėkite į vandenį nežinomoje vietoje – galite susižaloti atsitrenkę į dugne esančius daiktus.

• Nesimaudykite iškart pavalgę, išgėrę alkoholinių gėrimų.

• Perkaitę saulėje nešokite staiga į vandenį, prieš tai juo apsišlakstykite.

• Negalima plaukti į laivų farvaterį arba artintis prie praplaukiančių laivų. Jus gali įtraukti laivo sraigtai.

• Neplaukiokite ant pripučiamų čiužinių, padangų kamerų, savadarbių plaustų ar kitų priemonių.

• Ypač pavojinga išdykauti valtyje, vaikščioti joje, ją supti, nes valtis gali apvirsti.

• Jeigu pradėjote skęsti, pasistenkite įkvėpti kuo daugiau oro, o dėmesį į save atkreipkite mojuodami rankomis.

• Pamatę skęstantį žmogų, šaukdami mėginkite atkreipti aplinkinių dėmesį ir skambinkite bendrojo pagalbos centro numeriu 112. Paskui įsitikinkite, ar šalia nėra kokios nors gelbėjimo (gelbėjimo rato, valties ir kt.) arba parankinės priemonės, kuri neskęsta (kamuolio, čiužinio ir kt.).

• Jeigu įmanoma, pamėginkite pasiekti skęstantįjį ranka, lazda, stora medžio šaka arba numeskite jam virvę.

• Jeigu šalia nieko daugiau nėra, pamėginkite gelbėti skęstantį, priplaukę prie jo plaukiojimo priemone (valtimi, vandens dviračiu), gelbėjimo ar parankine priemone, kuri neskęsta, ir paduoti ją skęstančiam žmogui per saugų atstumą, kad jis negalėtų jūsų sugriebti.

• Įsidėmėkite, kad gelbėti skęstantį gali tik geras plaukikas, kuris išmano gelbėjimo būdus ir moka tai atlikti praktiškai.

GALERIJA

  • Pakaunės paplūdimiuose šiemet daugiausia investuota į saugumą
  • Pakaunės paplūdimiuose šiemet daugiausia investuota į saugumą
  • Pakaunės paplūdimiuose šiemet daugiausia investuota į saugumą
  • Pakaunės paplūdimiuose šiemet daugiausia investuota į saugumą
  • Pakaunės paplūdimiuose šiemet daugiausia investuota į saugumą
  • Pakaunės paplūdimiuose šiemet daugiausia investuota į saugumą
  • Pakaunės paplūdimiuose šiemet daugiausia investuota į saugumą
A. Barkausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

taip nevykusiai statomos persirengimo kabinos tik pas mus

tiek prie jūros, tiek kituose paplūdimiuose - tieisog gausus lėšų švaistymas - nuvažiuokite bent į Latvijos pajūrį ir paižiūrėkite kaip iš to pačio medžiagų kiekio pagamina persirengimo kabinas - keturiems persirengti...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS