Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje | Diena.lt

PAKAUNĖS VERSLAS: INOVATYVUS, MODERNUS, SOCIALIAI ATSAKINGAS IR ŽINOMAS PASAULYJE

Tradiciškai, kai jau pradedami skaičiuoti metų rezultatai, Raudondvario menų inkubatoriuje pagerbti pakaunės verslininkai, padėkota už jų indėlį į rajono gerovę, nominuotos sėkmingiausiai dirbusios įmonės ir paskelbti šiųmečio konkurso "Sukurta Kauno rajone" nugalėtojai.

Meras Valerijus Makūnas visuomet pabrėžia, verslas Kauno rajono savivaldybei yra labai svarbus. "Visų pirma mes suprantame, kad tai – darbo vietų kūrimas, su verslu susijusi žmonių gyvenimo kokybė. Galime pasidžiaugti, kad pakaunėje turime penkias zonas, kuriose gerai jaučiasi verslas, ir gyvenamojo sektoriaus plėtrą, gyventojai čia taip pat gerai jaučiasi. Paslaugų buvimas, darna leidžia eiti sėkmės keliu. Labiausiai džiaugiamės verslu, kuris ateina ne tik į LEZ, bet ir į Garliavą, Sitkūnų kadastrinę vietovę. Galime pasidžiaugti, kad Kauno rajoną pasirinko "Continental", "Hella", "Hollister", "Lidl" ir plėtoja socialiai atsakingą verslą. Ne mažiau džiugu, nes įspūdingomis investicijomis šiemet nustebino ne tik didžiosios tarptautinės, bet ir lietuviško kapitalo įmonės", – sakė V.Makūnas.

 

Seimo narė Raminta Popovienė akcentavo: "Šiandien labiausiai norime pasidžiaugti tuo, kad verslas pakaunėje yra socialiai atsakingas." O šventinėje ceremonijoje dalyvavę Kauno krašto pramonininkų ir darbdavių asociacijos prezidentas Jonas Guzavičius ir Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Zigmas Dargevičius gyrė ir verslininkus, ir Kauno rajono savivaldybės vadovų požiūrį į verslą.

Džiugu, nes įspūdingomis investicijomis šiemet nustebino ne tik didžiosios tarptautinės, bet ir lietuviško kapitalo įmonės.

Beveik pusė nominantų – iš Karmėlavos seniūnijos

Prieš dvidešimt aštuonerius metus įsteigta spaustuvė "Kopa" veiklą pradėjo nuo trijų žmonių prie vieno darbo stalo viename kambaryje ir stabiliai augo. Kaune 15 metų veikusi spaustuvė iš Žaliakalnio pernai persikėlė į modernias patalpas laisvojoje ekonominėje zonoje Karmėlavos seniūnijoje. Šiandien įmonėje dirba daugiau kaip 140 darbuotojų ir spausdina knygas, meno albumus, gyvenimo būdo žurnalus. Klientai spaustuvę "Kopa" vertina už puikią užsakymų atlikimo kokybę ir giria už aukštą organizacijos kultūrą.

Saulius Mudėnas, spaustuvės "Kopa" generalinis direktorius, pabrėžė, kad gamybinėje įmonėje svarbu gera ventiliacija, natūrali šviesa, geras vaizdas pro langus. Administracijos darbuotojai gali dirbti ergonomiškai įrengtuose kabinetuose ar persikelti į kurią nors kitą jiems patinkančią erdvę. Įmonėje veikia jauki valgykla, o gamybines pertraukėles darbuotojai gali leisti skoningai įrengtose poilsio zonose lauke ar viduje.

Nominacija už investicijų pritraukimą į Kauno rajono savivaldybę atiteko kitai LEZ naujokei – moderniausiai baldų gamyklai Europoje "Geras baldų fabrikas". Akcinė bendrovė "Freda" į šį projektą pakaunėje investavo 53 mln. eurų.

Naujos kartos baldai "Gerame baldų fabrike" gaminami naudojant pažangiausias technologijas: UV LED spinduliuotės dažymo, lengvo surinkimo ("Klik-Klik") ir lengvo korinio skydo technologijas. Baldų gamykloje šiuo metu dirba 250 žmonių, o 61 darbuotojas yra iš Kauno rajono.

Bendrovės valdybos pirmininkas Rimas Varanauskas tvirtino: "Fredos" plėtra "Geru baldų fabriku" laisvojoje ekonominėje zonoje nesibaigs. Šalia naujojo pastato bendrovė yra rezervavusi dar vieną maždaug 50 tūkst. kv. m ploto sklypą, kuriame bus statomas sandėlis.

Viešbutį "Air Hotel" ir Kauno oro uostą skiria vos 50 metrų. Čia patogu apsistoti, kai skrydžio laikas labai anksti ar labai vėlai. Dažniausiai "Air Hotel" renkasi Kopenhagos, Londono ir Varšuvos kryptimis skrendantys keleiviai. Platformoje Booking.com svečiai viešbučio vietą vertina itin gerai – 9,7 balo. Net ir lapkričio pabaigoje, kai turizmo srautai yra sumažėję, viešbutis užpildytas, pasak jo vadovės Ernestos Nenėnienės, 70 proc.

2017 m. sausio pabaigoje Karmėlavoje duris atvėręs viešbutis ne tik prisideda prie turizmo puoselėjimo Kauno rajone, bet ir leidžia geriau gyventi Karmėlavos smulkiajam verslui: maitinimo įmonėms, parduotuvėms, automobilių nuomos paslaugos teikėjams.

70 proc. Kauno rajono verslo yra smulkusis ir jo vaidmuo pakaunės ekonominiame gyvenime – ne mažesnis nei čia besikuriančių tarptautinių kompanijų. Dauguma nedidelių įmonių yra žinomos toli už Kauno rajono ribų. Toks yra ir šeimos restoranas "DU". Šią vasarą vos tris mėnesius Ramučiuose veikiančiam šeimos restoranui apžvalgininkas Andrius Užkalnis davė penkias žąsis iš penkių. Labiausiai jį sužavėjo firminis "DU" patiekalas – čeburekai.

Iš mamos Aldonos Valentinos Savickienės perėmusi verslą, restorano savininkė Daiva Čapkauskienė jį plėtoja 24 metai. Optimizmu trykštanti moteris neburnojo valdžios dėl mokesčių, nekeiksnojo tikrintojų, jos žodžiais, tėra vienintelis sunkumas – darbuotojų trūkumas. Dar lengviau verslininkė išvardijo sėkmės dedamąsias. Tai – šeimos narių palaikymas ir puiki virtuvės šefė.

Pasižymėjo naujakuriai

Spaustuvė "Kopa", kurios vadovui įteiktas apdovanojimas už aukštą organizacijos kultūrą, ir "Geras baldų fabrikas", kurio savininkai įvertinti už investicijų pritraukimą į Kauno rajono savivaldybę, yra naujakuriai LEZ. Tarp nominantų esama ir daugiau naujakurių.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, per tris šių metų ketvirčius daugiausia mokesčių ir kitų įmokų Kauno rajone sumokėjo uždaroji akcinė bendrovė "Agrokoncerno grupė" ir pateko į juridinių asmenų TOP penkiasdešimtuką. Taigi ji ir buvo nenuginčijamai geriausia pretendentė į nominaciją "Už indėlį į biudžetą".

Agrokoncerno įmonių grupė šiandien yra viena didžiausių Lietuvos žemdirbių partnerių aprūpinimo agrochemija, žemės ūkio produkcijos realizavimo ir kitose žemės ūkio verslo srityse. Anksčiau bendrovė buvo įsikūrusi Kaune ir, pasak "Agrokoncerno" įmonių grupės generalinio direktoriaus Valdo Eimonto, jautė atotrūkį nuo žemdirbių. Prieš metus "Agrokoncerno grupė" atsikėlė į Babtus.

Nors pastarieji ketveri metai žemdirbiams buvo išties sunkūs, bendrovė patenkinta finansiniais rezultatais, Babtų bendruomenė labai patenkinta naujakuriais. Nors metai išties yra neilgas laiko tarpas, tačiau "Agrokoncerno grupė" jau padėjo surengti Babtų miestelio šventę, kartu minėjo Kovo 11-ąją, gražiai bendradarbiavimas plėtojasi ir su Babtų gimnazija.

O štai uždaroji akcinė bendrovė "Tauriga" šiemet iš Babtų seniūnijos persikėlė į erdvų ir modernų pastatą Užliedžių seniūnijoje. "Tauriga" lengviesiems automobiliams gamina priekabas "Tauras", jomis prekiauja ir teikia serviso paslaugas.

"Tauriga" jau anksčiau yra pelniusi "Gazelės" apdovanojimą kaip sparčiai besivystanti, skaidriai veiklą vykdanti įmonė. Tačiau jos direktorius Povilas Grigaitis didžiausios plėtros metais įvardijo 2019-uosius. Naujoje lietuviškų priekabų gamykloje sumontuoti ir nauji įrenginiai. Anksčiau "Tauriga" per metus pagamindavo apie 1 tūkst. priekabų, o dabar apimtis galės padidinti trigubai. Už sėkmingą verslo plėtrą apdovanota įmonė dabar intensyviai ieško naujų rinkų.

Seniūnijų ramsčiai

Šiųmetėje parodoje "Rinkis prekę lietuvišką" Zapyškyje veikiančioje gamykloje "Akvatera LT" pagamintas "Nature‘s Protection" pašaras balto kailio šunims pelnė aukso medalį. Produktas buvo kuriamas kartu su veisėjais, gyvūnų mitybos specialistais ir veterinarais.

Tyrimams, eksperimentams ir ingredientų derinimui prireikė trejų metų. Dabar unikalios formulės pašaras gali padėti išspręsti rimtą balto ir šviesaus kailio šunų problemą – sumažinti rudų ašarų ir seilių dėmių atsiradimą po akimis, aplink barzdą ir letenas.

Šis Kauno rajone gaminamas inovatyvus pašaras jau pelnė ir augintinių šeimininkų simpatijas ne tik mūsų šalyje – produktas eksportuojamas į daugiau kaip 50 pasaulio šalių. Tauras Plungė, bendrovės "Kika group" vadovas, atsiėmęs apdovanojimą už inovacijas, sakė, kad inovacija pareikalavo modernizacijos: į pašarų gamyklos atnaujinimą šiemet investuota daugiau nei 3,5 mln. eurų.

O štai nominacija už socialiai atsakingą verslą šiemet iškeliavo į gretimą – Ežerėlio seniūniją. Didžiausia šios seniūnijos įmonė – uždaroji akcinė bendrovė "Klasmann-Deilmann Ežerėlis" – ne tik prisideda prie visų šio miesto švenčių bei renginių organizavimo ir juose dalyvauja. Prieš kelerius metus Ežerėlį papuošė skulptoriaus Pijaus Česiūno sukurtas paminklas "Ežerėlio durpynui – 100 metų". Jis pastatytas "Klasmann-Deilmann Ežerėlis" lėšomis, o aikštės tvarkymo darbus finansavo Kauno rajono savivaldybė. Ežerėlio durpyną eksploatuojanti ir dviejų kategorijų durpes gaminanti įmonė finansiškai paremia ir Ežerėlio slaugos namus. Bendrovės vadovas Giedrius Kavaliauskas įsitikinęs – šiuolaikinis verslas turi būti socialiai atsakingas.

Neseniai Kauno rajono meras Valerijus Makūnas ir bendrovės direktorius G.Kavaliauskas pasirašė bendradarbiavimo sutartį kartu plėtoti infrastruktūrą Kauno rajone. Sutarta Ežerėlyje tiesti naują beveik 3 km ilgio vietinės reikšmės kelią ir investuoti per 1 mln. eurų.

1991 m. Kauno rajone Ilgakiemyje įkurta bendrovė "Naujasis Nevėžis" daugeliui lietuvių asocijuojasi su šūkiu "Oho!" Šio prekės ženklo sausi pusryčiai, traškučiai, batonėliai ir sūrūs užkandžiai žinomi daugiau kaip penkiasdešimtyje pasaulio šalių, eksportuojama 60 proc. įmonės produkcijos. Gediminas Krutulis, UAB "Naujasis Nevėžis" direktorius, pabrėžė: viena yra žinoti, kad eksporto rinkos yra naudingos, ir visai kas kita – į jas patekti. Produkcija turi atitikti daugybę skirtingų reikalavimų, susijusių ne tik su kokybe, bet ir su religija. Be to, tenka reaguoti į nuolat besikeičiančius vartotojų poreikius. Už eksportą įvertintas "Naujasis Nevėžis" planuoja, kad kitais metais šalių, į kurias eksportuojama įmonės produkcija, sąrašą papildys Japonija, Kanada ir Izraelis.

Šios įmonės, kaip ir kitos šiemet Kauno rajono savivaldybės pastebėtos ir įvertintos už pasiekimus, yra seniūnijos pagalbininkės sprendžiant iškilusias problemas ar organizuojant renginius.

Šiemet moterų mažiau

Ankstesniais metais Kauno rajono verslininkų pagerbimo šventėse tarp nominuotųjų būdavo beveik pusė moterų, šiemet ant nugalėtojų pakylos kopė tik dvi. Vis dėlto Kauno rajono pavyzdys griauna įsisenėjusius stereotipus apie verslininkes moteris, esą jos sunkiau ryžtasi kurti savo verslus ar vadovauti įmonei. Pakaunėje išties gausu tiek savo verslus plėtojančių, tiek garsioms įmonėms vadovaujančių moterų.

Nijolė Šauklienė, UAB "Šauka" direktorė, įkūrė 1994 metais ir pradžioje užsiėmė prekyba. Dabar moteris vadovauja 20 darbuotojų kolektyvui ir 20 metų organizuoja maitinimą dviejose Garliavos mokyklose. "Moteris versle" nominaciją šiemet pelniusi N.Šauklienė aktyviai dalyvauja Kauno rajono visuomeniniame gyvenime, talkina, kai reikalinga maitinimo paslauga, organizuojant pačias įvairiausias rajono šventes, renginius ir konferencijas.

Kuria unikalius produktus

Verslininkų pagerbimo vakare buvo apdovanoti ir konkurso "Sukurta Kauno rajone" laureatai. Šiam konkursui buvo pateikta 19 įvairių produktų, iš kurių komisija atrinko tris.

Naujos kartos ultragarsiniai lietuviški vandens skaitikliai, gaminami Kauno LEZ gamykloje "Axioma Metering", reiškia tikrą perversmą apskaitos prietaisų pramonėje. Iš Kauno rajono jie keliauja į visą pasaulį, bet diegiami ir Lietuvoje.

Bendrovė "Marseta" kryptingai ieško būdų, kaip efektyviai užgesinti gaisrą. Įmonės kolektyvas sukūrė ekologišką purškiamą gesinimo priemonę be pavojingų priedų aplinkai. Gamina ir nedidelius gesintuvus, kurie gali greitai užgesinti netikėtai užsiliepsnojusią keptuvę, orkaitę arba kokį elektrinį prietaisą.

Ekologišką "Cosmoway" kosmetiką jau spėjo pamėgti Lietuvos moterys. Tačiau nedaug kas žino, kad ji gaminama Piliuonos gyvenvietėje, o šią įmonę įkūrė veiklūs vilniečiai. "Cosmoway" komanda labai atsakingai renkasi medžiagas ir didelį dėmesį skiria ekologiniam švietimui. "Cosmoway" intensyviai maitinanti plaukų kaukė su kokoso aliejumi per trumpą laiką tapo perkamiausia plaukų priežiūros priemone, o jos kūrėjams įteiktas konkurso "Pagaminta Kauno rajone" prizas.

GALERIJA

  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
  • Pakaunės verslas: inovatyvus, modernus, socialiai atsakingas ir žinomas pasaulyje
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Irena

Gal jau laikas statyti naujus darzelius rajone

Gediminas

o man klausimas kilo paskaičius. jeigu Kaune taip gerai, kodėl verslininkai bėga į rajoną?

Gedas

Susirinko pakaunės skurstantieji....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS