Pamaina vasarai: moksleivius pakeitė statybininkai | Diena.lt

PAMAINA VASARAI: MOKSLEIVIUS PAKEITĖ STATYBININKAI

Kol moksleiviai bando atsipūsti nuo mokslų, Kauno mokyklose pradeda šeimininkauti statybininkai. Vos per du mėnesius miesto švietimo įstaigos turi būti paruoštos naujiems mokslo metams.

Didžiosios statybos

Šią vasarą bus atnaujinta ne viena Kauno švietimo įstaiga. Vienos mokyklos ir darželiai kitais mokslo metais pradžiugins bendruomenę atnaujintu fasadu, pro kurį nebepūs žvarbus vėjas. Yra ir tokių švietimo įstaigų, kurios tikisi per du mėnesius gerokai išplėsti mokymo erdves ir rugsėjį pasitikti daugiau moksleivių.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė „Kauno dienai“ sakė, kad šią vasarą fasadus apšiltinti numatyta Aleksoto, „Daigelio“, „Kregždutės“, „Kodėlčiuko“, „Spragtuko“, „Pienės“, „Vaivorykštės“ ir Žaliakalnio lopšeliuose-darželiuose. Taip pat darbininkai juos dailina Tirkiliškių mokykloje-darželyje, „Varpelio“ pradinėje mokykloje, Kauno Jurgio Dobkevičiaus progimnazijoje, Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre ir Kauno 1-ojoje muzikos mokykloje.

Terminai: dauguma darbų turėtų būti užbaigti per vasarą, tačiau gali būti, kad kai kas persikels ir į mokslo metus. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

„Įstaigų išorės atnaujinimą tęsia „Saulės“ ir S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijos“, – pridūrė E.Andriuškienė.

Nemažai Kauno švietimo įstaigų tvarkomi ne tik fasadai, bet ir stogai. Tai leis sumažinti šiluminės energijos vartojimą.

Savivaldybės atstovai atkreipė dėmesį ir į kitus statybos darbus, kurie leis vaikams aktyviai sportuoti ir leisti laisvalaikį. Todėl vasaros metu atnaujinamos sporto treniruočių vidaus ir lauko erdvės.

6 mln. eurų – tokia suma šiemet skirta Kauno mokyklų remontui.

„Vaikų aktyviam laisvalaikiui renovuojami stadionai. Sutvarkytas erdves sportui turės Vytauto Didžiojo universiteto klasikinio ugdymo ir B.Brazdžionio mokyklos“, – teigė administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Nemažai iššūkių kyla dėl to, kaip kai kuriuose miegamuosiuose rajonuose patenkinti švietimo įstaigų poreikį, todėl miestas ieško sprendimų, kaip padidinti vietų skaičių darželiuose ar mokyklose. Dabar skelbiama, kad rekonstruojamas Jūratės g. 19 esantis pastatas, statytas 1962 m. Šio pastato rekonstrukcija apima kone didžiausius darbus, susijusius su Kauno šveitimo įstaigų remontu.

„Per trumpą laiką sutvarkytas statinys: pašalinti defektai, kapitališkai tvarkomi fasadai, vykdoma vaikų žaidimų ir poilsio patalpų modernizacija, bendrųjų zonų ir specialistų kabinetų atnaujinimas, tvarkoma aplinka. Prie senojo pastato iškilo ir du nauji priestatai. Čia planuojama įrengti devynių grupių darželį“, – apie tai, kad Vilijampolėje atsiras daugiau ikimokyklinio ugdymo vietų, pranešė E.Andriuškienė.

Pasak jos, statybos planuojamos ir sparčiai augančiuose Romainiuose, Vijūkų g. 78. Šiuo metu ruošiamas darželio projektas, o statybas planuojama pradėti 2022 m. antroje pusėje. Sklype iškils vieno aukšto 260 vietų darželis – jis bus vienas didžiausių Kaune. Šalia darželio bus projektuojama ir pradinukams skirta ugdymo įstaiga.

Šiemet dar trijose Kauno ugdymo įstaigose numatomos statybos: projektuojamas priestatas prie darželio, esančio Dvarų g. 49. Planuose ir Tirkiliškių pradinės mokyklos didinimas. Ją norima išplėsti nuo 400 iki 2 tūkst. kv.m. Tada čia tilptų apie penkiolika klasių.

„Taip pat bus plečiama Kauno A.Puškino gimnazija, įsikūrusi Vytauto pr. 50. Planuojama pastatyti ketvirtą aukštą“, – „Kauno dienai“ sakė administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Paaukštės: A.Puškino gimnazijoje bus statomas ketvirtas aukštas. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Smulkesni darbai

Kitose mokyklose ir darželiuose vasarą bus remontuojamos erdvės vaikams, modernizuojamos virtuvės, atnaujinamos bendrosios patalpos: valgyklos, sporto ar aktų salės. Taip pat dėmesys skiriamas patalpoms pritaikyti neįgaliųjų poreikiams.

Pasak E.Andriuškienės, sanitariniai mazgai, vandentiekio ir nuotekų sistemos atnaujinamos lopšeliuose-darželiuose „Liepaitė“ ir „Tukas“. Šildymo sistema ir elektros instaliacija tvarkoma lopšeliuose-darželiuose „Klevelis“, „Kūlverstukas, „Žara“, „Girstutis“, „Smalsutis, „Spindulys“, „Svirnelis“, „Žvangutis“, Šančių lopšelyje darželyje ir Šilo pradinėje mokykloje, mokykloje-darželyje „Rūtelė“, VDU „Atžalyno“ progimnazijoje, T. Ivanausko Palemono ir Rokų gimnazijose.

„Kauno lopšelio-darželio „Spindulėlis“ pastatas ir patalpos pritaikomos neįgaliems vaikams“, – pridūrė pašnekovė.

Keičia: Jūratės g. 19 pastate buvo įsikūrusi kultūros įstaiga, dabar darbininkai ją pritaiko švietimo reikmėms. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Terminai ir kaina

Kauno savivaldybė siekia, kad kuo daugiau vaikų sugrįžtų į atnaujintas mokyklas, todėl statybininkai turi sparčiai suktis. Tačiau, tikėtina, kai kurių darbų jie nespės atlikti per du mėnesius, todėl jie gali vykti per mokslo metus.

„Norime, kad vaikai sugrįžtų į jau atnaujintas įstaigas, todėl kosmetinius ir mažos apimties tvarkybos darbus planuojama atlikti per vasarą. Sudėtingesni darbai – fasado ir stogo remontas, vidaus patalpų modernizacija, inžinerinių sistemų atnaujinimas – gali užtrukti iki metų pabaigos, bet tai nesutrukdys vaikų ugdymui.

Jeigu mokyklų remonto darbams koją kiš didėjančios logistikos ar medžiagų kainos, dalis jų gali persikelti ir į kitus metus“, – nurodė E.Andriuškienė.

Šiais metais Kauno miesto švietimo įstaigų remontui skirta per 6 mln. eurų. Ugdymo įstaigų atnaujinimo darbai finansuojami iš savivaldybės biudžeto. Prie KTU inžinerijos licėjaus atnaujinimo šiek tiek prisideda Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

GALERIJA

  • Pamaina vasarai: moksleivius pakeitė statybininkai
  • Pamaina vasarai: moksleivius pakeitė statybininkai
  • Pamaina vasarai: moksleivius pakeitė statybininkai
  • Pamaina vasarai: moksleivius pakeitė statybininkai
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Vika

Saunu! Smagu ziureti i atnaujintus pastatu fasadus.

Elisabete

Paskolos pasiūlymas. paštas: ( credito.activo@laposte.net ) Pone, ponia, įmonė ar asmuo, jūs ieškote paskolos savo veiklai atnaujinti, paskolos projektui įgyvendinti, paskolos namui, paskolos verslui, paskolos automobiliui įsigyti, paskola savo verslui kurti, paskola asmeniniams poreikiams tenkinti, tada pas mus viskas galima. Suteikiame asmenines paskolas nuo 4 000 iki 5 000 000 eurų su nominalia 03% palūkanų norma, nepriklausomai nuo prašomos sumos. Susisiekite su mumis ir nurodykite tikslią paskolos sumą bei grąžinimo terminą. Kreditas jus įpareigoja ir turi būti grąžintas. paštas: ( credito.activo@laposte.net )

o

gal griauna kaip profsajungu rumus ?'''

SUSIJUSIOS NAUJIENOS