Pandemija apkarpė Kauno valdininkų keliones | Diena.lt

PANDEMIJA APKARPĖ KAUNO VALDININKŲ KELIONES

Vis dar besitęsianti COVID-19 pandemija pakoregavo Kauno valdininkų komandiruočių tvarkaraštį. Kelionių į užsienį buvo gerokai mažiau, sumenko ir delegacijų vizitų į Kauną.

Virtualūs pokalbiai

Nors įprastais metais Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis kartais nuvykdavo į kitą šalį pasisemti patirties ir su partneriais aptarti įvairių idėjų, šiemet realių kelionių teko atsisakyti.

Pandemija privertė įprastas komandiruotes iškeisti į virtualius pokalbius prie kompiuterio ekrano ir taip megzti Kaunui būtinus ryšius su užsienio partneriais. Į komandiruotes šiemet nevyko ir savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas.

„Šiemet, kaip ir praėjusiais metais, dėl objektyvių priežasčių komandiruočių buvo vos keletas – tik pačios svarbiausios. Pasaulinės pandemijos laikotarpiu komandiruočių akivaizdžiai sumažėjo. Nemažai jų išvis atsisakyta. Jas pakeitė alternatyvus būdas susisiekti ir bendrauti nuotoliniu būdu. Kai kurie partneriai dėl to negali atvykti ir pas mus“, – šiųmetes komandiruočių tendencijas įvardijo Kauno savivaldybės Užsienio ryšių skyriaus vedėja Lina Duobaitė.

Kaunas neabejotinai sulauks daugybės svečių tarptautiniu mastu kitų metų sausio antroje pusėje, kai įvyks projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ didysis atidarymo renginys“.

Išvyko žvalgytis

Savivaldybės atstovė vardijo tas keliones, į kurias miesto atstovai visgi vyko. Štai mero pavaduotojas Mantas Jurgutis lapkritį svečiavosi Ispanijoje, kur apžiūrėjo Bilbao miestą.

„Bilbao Biskaja dizaino savaitės 2021“ renginyje pristatytos Kauno miesto iniciatyvos dizaino srityje, taip pat apsikeista patirtimi kūrybinių industrijų ir dizaino srityje bei užmegzti kontaktai, sužinota apie Bilbao miesto sprendimų naujoves ir kryptis. Be apsilankymo konferencijoje, jos atidaryme Bilbao Guggenheimo muziejuje, parodose, Kauno miesto savivaldybės delegacijai Bilbao miesto savivaldybė parengė ir atskirą dalykinę programą“, – vicemero kelionės tikslą įvardijo L.Duobaitė.

Pats M.Jurgutis „Kauno dienai“ tikino, kad Bilbao muziejus buvo tik vienas komandiruotės akcentų. Be to, vizito metu Kauno delegacija pakvietė Bilbao miesto atstovus sudalyvauti „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ atidarymo programoje.

M.Jurgutis Bilbao mieste apžiūrėjo įvairius dizaino sprendimus, kaip miestą paversti patogesniu. (Manto Jurgučio nuotr.)

„Žiūrėjome, kaip šiame mieste įveiklinamos pakrantės, kaip miesto erdves sujungia tiltai, kokia yra paveldo objektų tvarkymo specifika bei kaip padaryti miestą patogų visiems. Per maždaug pusantros dienos pėsčiomis įveikėme apie 40 km atstumą. Mūsų tikslas buvo apžiūrėti sprendinius, susijusius su darniu judumu. Šioje kelionėje buvo nuo labai diplomatinių iki praktinių susitikimų“, – intensyvią kelionę Bilbao mieste pristatė M.Jurgutis.

Kur lankėsi kiti?

Savivaldybės atstovai nurodė, kad tiek tarybos narių, tiek administracijos darbuotojų kelionių šiemet taip pat buvo gerokai mažiau.

Štai direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė lankėsi Hanzos miestų sąjungos komisijos posėdyje Vokietijoje, kuris vyko spalio 15–18 d. Kartu į šią kelionę vyko Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė ir Užsienio ryšių skyriaus vedėja L.Duobaitė.

„Vokietijoje Hanzos klausimais kartą per metus vyksta posėdžiai. Juose privalo dalyvauti po vieną miestą iš kiekvienos Hanzos valstybės, o Kaunas yra vienintelis Hanzos miestas Lietuvoje. Buvo aptariami einamieji organizacijos klausimai, projektai, renginiai, biudžetas ir kitos aktualios temos. Kaunui svarbus ryšys su šia organizacija. Šiuo atveju buvo naudinga tiesiogiai sužinoti apie planuojamas Tarptautines „Hanzos dienas 2022“ Vokietijoje, kuriose galėtų dalyvauti Kaunas“, – pasakojo Užsienio ryšių skyriaus vedėja.

Tarybos narys Jonas Audėjaitis šiemet vyko į dvi komandiruotes. Birželį jis apsilankė Aleso mieste Prancūzijoje, kuriame vyko prancūzų instituto Lietuvoje ir gatvės meno tinklo „Circostrada“ organizuojamas renginys „Focus“.

„Kelionės tikslas – dalyvauti seminare-kursuose „Dėmesys teritorijoms ir menams“ ("Focus about Territories & Arts") bei užmegzti kontaktus, pasikeisti patirtimi urbanistikos ir meno srityse, sužinoti apie urbanistinių sprendimų naujoves ir kryptis. Renginyje dalyvavo įvairių šalių architektai, menininkai, institucijos ir asmenys iš įvairių tarpdisciplininių sričių“, – pažymėjo L.Duobaitė.

Užsienio ryšių skyriaus vyriausiasis specialistas Raimundas Šmitas 2021-aisiais lankė Brno miestą, esantį Čekijoje. Greta dalyvavimo kasmečiame renginyje – tarptautiniame sportinių šokių turnyre, kuriame dalyvavo šokėjai iš Kauno, savivaldybės atstovas turėjo ir atskirą dalykinę programą mieste.

Į komandiruotę šiemet vyko ir Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė. Ji spalį lankėsi Šveicarijoje, kurioje siekė perimti šios šalies švietimo įstaigų vadovų vertingąją atsakingos lyderystės patirtį mokinių pasiekimams gerinti. Buvo siekiama sustiprinti Kauno ir Šveicarijos bendradarbiavimą švietimo srityje.

„Panašūs ryšiai jau šeštus metus Kauną sieją su Hiracukos miestu Japonijoje. Tai pasiteisina, mat japonų švietimo ir ugdymo procesų patirtis pasitelkiama ir mūsų mieste, kurio abiturientai kelerius metus iš eilės demonstruoja aukščiausius brandos egzaminų rezultatus“, – „Kauno dienai“ pridūrė L.Duobaitė.

Į kelionių traukinį spėjo įšokti Užsienio ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Lina Lauciūtė-Žagarė, kuri gruodžio pradžioje grįžo iš Meksikoje vykusios konferencijos. Iš dienraščiui pateiktų komandiruočių sąrašo matyti, kad būtent ši specialistė vyko į tolimiausią kelionę, nes kiti apsiribojo Europa.

„Konferencijoje buvo keltas tikslas pristatyti pranešimą „15 metų patirtis įgyvendinant programą Kauno mieste“ ir pasidalyti Kauno miesto bendradarbiavimo su Islandija patirtimi dalyvaujant programoje „Planetos jaunimas“. Beveik visos šio vizito išlaidos (lėktuvo bilietai, apgyvendinimas, maitinimas ir pan.) buvo apmokėti pačių organizatorių“, – apie tai, kad ši komandiruotė miesto biudžeto labai nepaplonino, nurodė Užsienio ryšių skyriaus vedėja.

Ką parvežė miestui?

Komandiruotes apžvelgę specialistai pažymėjo, kad šiemet iš kelionių miesto atstovai Kaunui parvežė naujų idėjų, vizijų, kaip būtų galima tvarkyti viešąsias erdves, perimta geroji kitų miestų patirtis. Be to, Kauno vardas skambėjo tarptautinėje rinkoje. Tad po kelionių dabar bus lengviau regzti ateities planus.

„Išskirti galėtume komandiruotę į Bilbao. Jos nauda ypač pasitarnaus Kaunui augant ir vystantis – parvežtos plėtros, pokyčių idėjos, naujausios pasaulinės miestų tvarkymo ir dizaino tendencijos.

Verta išskirti komandiruotę į Šveicariją, nes šios šalies švietimo sistema laikoma viena geriausių visame pasaulyje – organizuojant ugdymo ir ugdymosi procesą, pedagoginį ir vadybinį darbą, taikomas atsakingos lyderystės modelis. Gauta daug vertingos informacijos, kurią galima efektyviai pritaikyti ir Kauno miesto ugdymo įstaigų praktikoje“, – komentavo L.Duobaitė.

Šiemet iš Kauno biudžeto komandiruotėms buvo skirta daugiau nei 7,3 tūkst. eurų.

Prancūzijoje buvo surengta Kauno tarpukario modernizmo paroda, skirta UNESCO. (Kauno m. savivaldybės nuotr.)

Nuotoliniai susitikimai

Nors Kauno savivaldybės atstovai šiemet nedaug keliavo, tačiau ryšiai su kitais miestais partneriais nenutrūko. Į Kauną šiemet buvo atvykusios vos kelios delegacijos, su kitais partneriais ryšiai palaikyti per nuotolinius renginius.

„Ryšiai tikrai nenutrūko. Miesto pareiga juos išlaikyti ir stiprinti. Per šiuos metus įgyvendinti ir keli nuotoliniai projektai bei renginiai“, – kalbėjo L.Duobaitė.

Nuotoliniu būdu Kaunas bendravo su Skandinavijos šalimis. Pavasarį buvo surengti du nuotoliniai forumai, skirti Kauno miesto gyventojams. Vienas – švietimo srityje, kur dalyvavo partneriai iš Suomijos, Norvegijos, kitas – miesto plėtros ir tvarumo srityje. Šiame renginyje patirtimi dalijosi partneriai iš Švedijos, Norvegijos, Suomijos.

L.Duobaitė tikino, kad Japonijos Hiracukos miesto rotušėje surengta Kauno vaikų piešinių paroda, skirta Tokijo olimpinėms žaidynėms. Šiame mieste buvo apgyvendinta Lietuvos olimpiečių delegacija. Hiracukos rotušėje vyko įvairūs renginiai ir olimpiečiams, ir miestiečiams.

Japonijos ambasadoriaus vizitas pas Kauno merą – vienas iš nedaugelio. (Kauno miesto savivaldybės nuotr.)

Su partneriu Vokietijoje – Lipės apskritimi – surengti keli nuotoliniai renginiai, skirti Kauno mokytojams švietimo tema.

„Vyksta nuotoliniai susitikimai su partneriais iš Prancūzijos, Švedijos, Italijos, Čekijos, aptariant įvairius renginius. Nuotoliniu būdu dalyvauta ir miestų tinklų renginiuose – Miestų sąjungos posėdžiuose ir Generalinėje asamblėjoje, Hanzos miestų sąjungos delegatų posėdyje (transliuotas iš Rygos), UNESCO Besimokančių miestų tinklo kasmečiame forume“, – apie virtualiai palaikomus ryšius su užsienio partneriais, kalbėjo L.Duobaitė.

Į Kauną šiemet buvo atvykusi Tartu delegacija dėl Europos kultūros sostinės klausimų, kadangi Tartu šį titulą perims 2026-aisiais.

„Planuota priimti ir daugiau delegacijų, tačiau kol kas jos atšauktos. Kaunas neabejotinai sulauks daugybės svečių tarptautiniu mastu kitų metų sausio antroje pusėje, kai įvyks projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ didysis atidarymo renginys“, – vilčių sulaukti kitąmet į Kauną atvyksiančių užsienio delegacijų išreiškė savivaldybės atstovė.

GALERIJA

  • Tikslas: M.Jurgutis Bilbao mieste apžiūrėjo įvairius dizaino sprendimus, kaip miestą paversti patogesniu.
  • Susitiko: Japonijos ambasadoriaus vizitas pas Kauno merą – vienas iš nedaugelio.
  • Paroda: Prancūzijoje buvo surengta Kauno tarpukario modernizmo paroda, skirta UNESCO.
M. Jurgučio, Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

xxx

Kažin, švietimo Onytei nepatiktų ekskursija pas Panevėžio mergaites?

Nu jo

Graziai jie cia dankstosi bele pasivalkiot kazkur

Kostui

Taip. Daugeliui caro padlaižių Pravieniškės labai tiktų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS