Pandemija sulėtino daugiabučių namų renovacijos tempus Kauno rajone | Diena.lt

PANDEMIJA SULĖTINO DAUGIABUČIŲ NAMŲ RENOVACIJOS TEMPUS KAUNO RAJONE

Prieš užklumpant pandemijai, Kauno rajone, kaip ir visoje Lietuvoje, senų, energiškai neefektyvių daugiabučių renovacijos tempai buvo įgavę pagreitį. Įsitikinę modernizacijos pranašumais, vis daugiau gyventojų patys ėmėsi iniciatyvos, kad daugiabutis, kuriame gyvena, būtų atnaujintas. COVID-19 daugiabučių namų renovacijos tempus gerokai sulėtino.

Nekantrauja grįžti prie įprastų sąlygų

"Perspektyvos pandemijos akivaizdoje labai niūrios. Pagrindinis renovacijos proceso dalykas – gyvas bendravimas susirinkimuose su butų savininkais. To jau ilgą laiką daryti negalime. Balsuojant raštu, visas renovacijos pirminis etapas pristatant gyventojams investicinius projektus yra labai komplikuotas. VŠĮ Būsto energijos taupymo agentūros 8 kvietimas atidedamas vis tikintis, kad bus suvaldyta epideminė situacija Lietuvoje ir galėsime grįžti prie įprastų darbo sąlygų", – sakė UAB Komunalinių paslaugų centro (KPC) direktoriaus pavaduotojas Saulius Saliklis.

Atsižvelgiant į susidariusią situaciją, aplinkos ministro įsakymu pratęstas terminas teikti paraiškas daugiabučiams renovuoti pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą. Paraiškos bus priimamos iki birželio 1 d.

Darbai: šiuo metu tvarkomas Vilniaus g. 6 (Karmėlava) daugiabučio namo fasadas. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Daugiausia – Garliavoje

Perspektyvos pandemijos akivaizdoje labai niūrios.

KPC, pasak direktoriaus pavaduotojo, nuo 2013 m. Kauno rajone įgyvendino 56 daugiabučių namų renovacijos (modernizavimo) projektus. Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) duomenimis, pakaunėje renovuota 10 proc. senų ir energiškai neefektyvių daugiabučių.

Didžiausia daugiabučių namų koncentracija yra Garliavoje, čia jų ir daugiausia atnaujinta – net 20. Ežerėlyje renovuoti septyni, Babtuose ir Raudondvaryje – po šešis, Karmėlavoje – keturi, Akademijoje ir Neveronyse – po tris, Žiegždriuose ir Domeikavoje – po du namus. Po vieną daugiabučių atnaujinimo pavyzdį – Ringauduose, Kulautuvoje ir Vilkijoje.

Baigiamas: renovuotų daugiabučių Kauno rajone sąrašą netrukus papildys Pilėnų g. 12 namas Akademijoje. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Sėkmės pavyzdžių nestokoja

"Kiekvienas atnaujintas senas daugiabutis jau yra sėkmingas pavyzdys, nesvarbu, kokias priemones pasirinko butų savininkai. Renovacija žymiai pagerina gyventojų gyvenimo kokybę visais aspektais: sumažėja mokesčiai už šildymą, pasikeičia namo išvaizda, pakyla būsto vertė", – teigė S.Saliklis, paprašytas įvardyti kelis sėkmingiausius pavyzdžius Kauno rajone.

Vis dėlto renovacijos procesas Kauno rajone atnešė kelis iškalbingus pokyčius. Garliavoje yra daugiabutis – čempionas, kuriam po atnaujinimo pavyksta sutaupyti apie 68 proc. šilumos energijos. Taip pat yra namų, pasiekusių B klasę ir įspūdingą estetinį vaizdą. Pavyzdžiui, Ežerėlyje puikiai atnaujintas dviejų aukštų namas su gražia mansarda. Tai gražus, netipinis renovacijos pavyzdys, kuriuo seka ir kiti netipinės architektūros namai.

Pavyzdinis: šis projektas įgyvendintas Ežerėlyje. / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

"Džiaugiamės ne tik Ežerėlio daugiabučių namų renovacija, bet ir kiemų, šaligatvių, vaikų žaidimo aikštelės atnaujinimu ir šį projektą, kaip pavyzdį, galime pateikti kitiems. Tai Kauno rajono savivaldybės administracijos, Ežerėlio seniūnijos ir KPC bendras darbas", – teigė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Mantas Rikteris.

Renovuojami devyni daugiabučiai

Šiuo metu pakaunėje dirbama prie septyniolikos daugiabučių namų renovacijos (modernizavimo) projektų.

"Devyniuose daugiabučiuose namuose vyksta statybos rangos darbai, trims namams perkami rangos darbai, penkiems namams paruošti techniniai darbo projektai ir laukiama statybos leidimų", – vardijo S.Saliklis.

Pasak KPC direktoriaus pavaduotojo, išskyrus sulėtėjusius tempus, kitų pokyčių atnaujinant daugiabučius namus nėra: finansavimo tebėra tiek pat, paliktos tos pačios sąlygos kaip ir ankstesniais etapais.

Kompleksiškai: renovavus daugiabutį, sutvarkomas ir jo kiemas. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Tokiems projektams valstybės parama rangos darbams yra 30 proc., bet visą dokumentaciją – investicinį projektą, techninį darbo projektą ir jo ekspertizę, techninę priežiūrą, administravimo išlaidas – 100 proc. apmoka BETA.

"Be to, visiems pripažintiems socialiai remtiniems butų savininkams 100 proc. dengiamas tenkantis kredito mokėjimas ir palūkanos kas mėnesį. Lengvatinis kreditas duodamas 20 metų su 3 proc. palūkanomis pirmus penkerius metus, vėliau palūkanos gali kisti pagal EURIBOR (angl. Euro Interbank Offered Rate – euro tarpbankinės rinkos palūkanų norma – red. pastaba)", – patikslino KPC direktoriaus pavaduotojas.

GALERIJA

  • Pandemija sulėtino daugiabučių namų renovacijos tempus Kauno rajone
  • Pandemija sulėtino daugiabučių namų renovacijos tempus Kauno rajone
  • Pandemija sulėtino daugiabučių namų renovacijos tempus Kauno rajone
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

varanas

Estetinis vaizdas - laikinas dalykas, pamacius Kalnieciu renovuotus namus, tada jau is karto geriau dazyti zaliai... Be to, kam apklijuoti grazias baltas plytas? Renovuokime laiptines, stoga, vamzdynus, tai suprantama, tada susitvarkys ir sildymas

LITVA

tai kad visi geri darbininkai dirba uzsienyje, mums beliko ukrainieciai ir visokie ten gruzinai...kokybes nelauk

SUSIJUSIOS NAUJIENOS