Pažadai griūvančio namo gyventojams subliūško: neaišku, kada galės sugrįžti | Diena.lt

PAŽADAI GRIŪVANČIO NAMO GYVENTOJAMS SUBLIŪŠKO: NEAIŠKU, KADA GALĖS SUGRĮŽTI

Beveik prieš mėnesį iš namų Biržiškų gatvėje dėl skilusios penkiaaukščio sienos evakuoti vienos laiptinės gyventojai gyvena apimti nežinios – remonto darbai dar nepajudėjo, todėl neaišku, kada galės sugrįžti į savo būstus visam laikui.

Terminas prailgs

Kai liepos 25 d. liepta evakuotis iš avarinės būklės laiptinės, gyventojai buvo maitinami pažadais, kad sugrįžti į savo butus jie galės maždaug po mėnesio. Tačiau šiuo metu pas artimuosius, bičiulius ir Šeimos krizių centre besiglaudžiantys kauniečiai trečiadienį pačių inicijuotame susirinkime su daugiabutį administruojančios bendrovės "Būsto valda" atstovais išgirdo naują scenarijų.

Gyventojų teigimu, paaiškėjo, kad galutinės reikalingų atlikti remonto darbų laiptinėje detalės tebederinamos. "Mus informavo, kad kitą antradienį bus baigtos projekto korekcijos ir pasirašyta sutartis su vienu iš dviejų remonto darbus atliksiančių rangovų. Tik tada laiptinėje galės pradėti realius darbus. Tikėtina, kad tai bus rugsėjis. Kur mums dėtis? Kaimynai skundžiasi, kad yra priversti klajoti iš vienos vietos į kitą. Kai kurie iš jų – senyvo amžiaus, sugrįžimo į namus juk gali ir nesulaukti. Su vyru dabar gyvename sūnaus šeimos namuose. Bet tai ne tas pats. Kai pagalvoju apie visa tai, kas vyksta, padidėja kraujospūdis, o iš akių pradeda byrėti ašaros", – atviravo evakuotos laiptinės gyventoja Jadvyga.

Sueižėjusios sienos, nubyrėjęs tinkas, įtrūkę laiptai, o jų aikštelės paremtos dideliais metaliniais strypais. Toks vaizdas pasitinka tenykščių akis, kai šie paskirtomis dienomis, lydimi atsakingų atstovų, žengia į savo būstus pasiimti reikalingų daiktų.

Kauno daugiabučio sienoje atsivėrė didžiulis plyšys

Vilmanto Raupelio nuotr.

Pripažino iš dalies

Gyventojos teigimu, laiptinė bus remontuojama trimis etapais. Ypatingą dėmesį ketinama skirti ir butui, kuriame dar 2015-aisiais vykdant savavališkus remonto darbus buvo nugriauta viena iš atraminių sienų. Būtent dėl pastarosios priežasties prieš ketverius metus Biržiškų g. 11-ojo penkiaaukščio laiptinė ekspertų pripažinta esanti avarinės būklės.

Bėgant laikui, situacija dar pablogėjo. Kaip teigta anksčiau, prie išorinės daugiabučio sienos skilimo galėjo prisidėti ir grunto vibracijos vykdant geležinkelio tiesimo Kaune darbus.

"Atraminę sieną savo bute išgriovęs, bet specialistų neįsileisdavęs kaimynas susirinkime taip pat pasirodė. Jis atsinešė kažkokių dokumentų ir besdamas į juos pirštu tvirtino, kad dėl visko kalti gerokai paplauti pastato pamatai, todėl savo kaltę pripažino tik iš dalies. Kai bendrovės "Būsto valda" atstovų paklausėme, ar už sienos tvirtinimo darbus minėto kaimyno būste teks mokėti mums visiems, atsakymo neišgirdome", – pasipiktinimo neslėpė Jadvyga.

Nesibaigiantys mokesčiai

Paklausta, ar susirinkimo metu buvo įvardyta apytikslė finansinė našta, teksianti viso namo gyventojams už avarinės būklės laiptinėje planuojamus atlikti remonto darbus, kaunietė sakė nugirdusi, kad galutiniai skaičiai kol kas nėra aiškūs. Tačiau moteris neabejoja – piniginės paplonės gerokai. O ir miesto valdžios parama nelaimės užkluptiems tenykščiams esą nebus didelė.

Kai kurie iš jų – senyvo amžiaus, sugrįžimo į namus juk gali ir nesulaukti.

"Būsto valdos" atstovai užsiminė, kad Kauno miesto savivaldybė kompensuos iki 15 proc. būsimos galutinės sumos. O pirmąją įmoką rangovui, kurią sudaro apie 30 tūkst., sumokės "Būsto valda". Tačiau mes, gyventojai, turėsime šiuos pinigus palaipsniui grąžinti. Mokesčiai vis nesibaigia, mūsų namas – kone aukso vertės", – apmaudo neslėpė pašnekovė.

Remontas vilkinamas?

Kaip portalui kauno.diena.lt sakė bendrovės "Būsto valda" direktorius Gintaras Bilevičius, kiek užtruks laiptinės remonto darbai ir kiek jie kainuos, kol kas neaišku. Tačiau ekspertai esą rekomendavo penkiaaukščio Biržiškų g. 11 avarinę būklę likviduoti templėmis tvirtinant ne tik laikančiąsias laiptinės sienas, bet ir išgriautą atraminę sieną minėtame bute, pakursčiusiame esamas bėdas.

Vėliau esą turėtų vykti vidaus koridorių-laiptų aikštelių sijų ir pamatų tvirtinimas, o galiausiai tektų sutvarkyti lietaus nuotekų tinklų sistemą, kad vanduo neplautų pamatų.

 

 

"Ekspertų vertinimu, gyventojai į butus galės grįžti tik baigus sijų tvirtinimo darbus laiptų aikštelėse. Tačiau susiduriame su veiksmų vilkinimu – projektuotojai negali baigti korekcijų projekte, kol neapsilankė atraminę sieną prieš ketverius metus išgriovusio asmens bute. Būsto savininkas raštu teigė nesantis Lietuvoje ir į butą specialistus galėsiantis įleisti tik rugpjūčio 26 d. Jei sutartą datą jis į būstą neįsileis, patekti į vidų bus galima tik su teismo leidimu, tačiau tai užtruktų", – aiškino "Būsto valdos" direktorius.

Pageidauja didesnio pasirinkimo

G.Bilevičius tvirtino, kad rangovas, kuris sienų tvirtinimo darbus galėtų pradėti rugsėjo pradžioje, rastas. Pasak pašnekovo, daugiabutyje lankėsi įmonė "Polista" ir įvertinusi būtinus techninius sprendimus apskaičiavo, kad tokio pobūdžio darbų evakuotoje laiptinėje suma siektų 70 tūkst. eurų. Darbai turėtų užtrukti tris savaites. Tačiau gyventojai esą išreiškė pageidavimą sulaukti daugiau pasiūlymų iš skirtingų rangovų.

"Organizuodami remontą, pasiūlėme patikimą rangovą, geriausius terminus ir aiškias kainas. Gyventojai vis dėlto nusprendė ieškoti pigesnio galimo varianto. Turime vykdyti jų valią. Apmaudu, nes jau galėtume pradėti sienų tvirtinimo darbus, o savininkai sprendžia, ar mokėti projektuotojams už atliktas projekto korekcijas", – tikino "Būsto valdos" atstovas ir pridūrė, kad, visiems numatytiems remonto darbų etapams atskirai vykdant konkursus, darbai daugiabutyje gali užtrukti pusę metų ir ilgiau.

Teisiniu keliu

Paklaustas, ar už remonto darbų dalį, numatytą atlikti savininko, išgriovusio laikančiąją sieną savo bute, teks mokėti visiems namo gyventojams, G.Bilievičius patvirtino – finansinė našta teks visiems penkiaaukščio gyventojams, nebent jie pasiryžtų sumą iš kaltininko išieškoti per teismą.

"Namą administruojanti bendrovė negali imtis iniciatyvos ir tikrinti ar juolab bausti butuose statybas vykdančius asmenis. Taip pat nesame atsakingi už remonto darbų apmokėjimą. Atstovaujame gyventojams organizuodami visus darbus ir suteikdami garantijas rangovams", – "Būsto valdos" poziciją pateikė jis.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Civilinės saugos ir mobilizacijos poskyrio vedėja Raminta Jančauskaitė užsiminė, kad kol kas nėra aišku, kurią dalį išlaidų už remonto darbus tiksliai kompensuos miesto valdžia. Šis klausimas esą bus sprendžiamas rugsėjį vyksiančiame Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje.

Per avarinės būklės laiptinės Biržiškų g. 11 evakuaciją iš 22 butų iškeldinti 36 gyventojai. Tik trys iš jų, Kauno miesto savivaldybės pateiktais duomenimis, šiuo metu yra nemokamai apsigyvenę Šeimos krizių centre. Kiti, tikėtina, glaudžiasi artimųjų, bičiulių namuose arba nuomojasi būstą.

Rašyti komentarą
Komentarai (42)

Danguole

Juk namai statyti 1962m. Neilgai ir kiti namai laikysis.

Pakaunietis

Ketverius metus kasmet turi būti įvertinama namo būklė pagal STR reikalavimus, vadinasi popierėliai tvarkingi.Bet ką veikia K.Miškinio vadovaujamas skyrius? Iš kur p. JADVYGA žino kad išgriauta atraminė siena esanti laiptinės pusėje? Tai gal būt buto savininkas tiems darbams turėjo leidimą, atlikus darbus turėjo būti patikrinta.Gal n-metų per kiaurą stogą varvėjo vanduo.Na kuo plyšis didesnis tuo atliekamų darbų sąmata didesnė.....Deja vargšeliai gyventojai riejasi, glaudžiasi pakampėse, o išsinuomuotų butus. O NUOMOS IŠLAIDAS APMOKA solidariai namo techninis prižiurėtojas ,atsakingi sav. klerkai, iš savo asmeninių lėšų. .Tada gal pajudėtų darbi ieems džinai.O ŠIOJE APYDARDOJE IŠRINKTAS SEIMO SEIMO NARYS GAL SUSIDOMĖTŲ ŠIA PROBLEMA?Ach tiesa jiems dzin...svarbu ketverius metus pagyventi atsipūtusI O JUK BUVO VIENAS ŽINGSNIS IKI TRAGEDIJOS....

Ramus

Jo-jo, pasakė ir namas pakils kaip ant sparnų, hm Auksazine, atsirado
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS