Pirmiausia – pinigai, o butą parodys vėliau | Diena.lt

PIRMIAUSIA – PINIGAI, O BUTĄ PARODYS VĖLIAU

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Ieškantis išsinuomoti buto Juozas įtaria susidūręs su aferiste. "Siūlo iškart atvykti pasirašyti sutartį, sumokėti 90 eurų, ir tik tada bus aprodyti butai", – stebėjosi kaunietis.

Reikalauja 90 eurų

Kaune ilgalaikei nuomai buto ieškantis vyras pasakojo, kad portale skelbiu.lt. jo dėmesį patraukė keli skelbimai, kuriuose viešinamos gražios nuotraukos, o ir nuomos kainos nurodomos nedidelės. Vyrui itin patiko Geležinio Vilko gatvėje esantis dviejų kambarių butas, kurio nuoma per mėnesį siektų 220 eurų.

"Tvarkingas dviejų kambarių butas, po remonto. Gali būti visi baldai ir reikalinga buitinė technika. Plastikiniai langai, šarvo durys, kodinė laiptinė, ramūs kaimynai. Nedidelės šildymo sąskaitos. Sutvarkyta aplinka. Pasirašoma sutartis. Papildomą informaciją mielai suteiksiu telefonu. Apžiūrint butą derinamas nuomos terminas ir galutinė nuomos kaina", – rašoma buto skelbime.

Teigiama, kad 46 kv. m ploto butas yra penkių aukštų blokiniame name, trečiame aukšte. 1978 m. statytame name yra centrinis šildymas.

"Skelbimas įdėtas spalio 29 d., nuotraukos labai gražios, kaina – žemesnė nei rinkos, tad akys už tokio pasiūlymo užkimba. Butas – kaip saldainiukas, – pasakojo vyras, panoręs šį butą apžiūrėti gyvai. – Kontaktinis asmuo – Asta, nurodytas telefono numeris. Paskambinau, pasakiau, kad noriu apžiūrėti butą, o ji iškart sako: ateikite, sudarome nuomos sutartį, susimokate 90 eurų. Kai sudarysiu sutartį, tada mane veš aprodyti butų. Susidaro įspūdis, kad ji gražiomis kelių pigių butų nuotraukomis bando privilioti žmones pasirašyti sutartis, susimokėti 90 eurų, o ne suteikti žmonėms paslaugą."

Dar pokalbio metu kauniečiui kilo klausimų, ar išties šie butai egzistuoja, ar išties viešinamos jų nuotraukos. Galbūt žmonių dėmesys patraukiamas itin tvarkingų butų nuotraukomis, o klientai vežami apžiūrėti visai kitų patalpų?

"Kai paprašiau parodyti butą, ji pradėjo sukti uodegą, o kai pamatė, kad nesiruošiu sudaryti sutarties, atsakė, kad buto nenuomoja vyrui, tik dirbančiai šeimai. Jos vardu yra du trys butai, o jų kainos – žemesnės nei rinkos. Nežinau, ar ši moteris yra aferistė, ar nekilnojamojo turto brokerė, kuri nesąžiningai elgiasi. Greičiausiai yra daug žmonių, kurie nuo jos nukentėjo", – svarstė pašnekovas.

skelbiu.lt nuotr.

Įmoka – už apžiūrą

"Kauno dienos" žurnalistai susisiekė skelbime nurodytu telefono numeriu ir kaip būsimi klientai bandė sužinoti, kada būtų galima apžiūrėti Geležinio Vilko gatvėje esantį butą.

Pasiteiravus, ar kalbama su ponia Asta, iškart buvo pasakyta, kad tokiu vardu moters čia nėra ir tuomet pasipylė informacija.

"Mūsų puslapis yra pavadintas Asta 007, – aiškino telefonu atsiliepusi moteris ir toliau bėrė žodžius. – Mes esame įmonė, turime butų ir kiekvieną dieną gauname naujų, tik jų nededame į skelbimus. Esmė – kiekvieną dieną butai atsinaujina ir duodame juos žmogui žiūrėti, kol išsirenka. Tačiau mūsų paslauga yra mokama – vienkartinis mokestis yra 90 eurų. Jeigu jis tinka,  pirmiausia atvykstate į biurą: užsisakote paslaugą ir pasakysite viską, kas mums reikalinga, ką turime žinoti: kas gyvens, ko reikia, kur reikia, kainą ir kada galite žiūrėti. Visas kitas darbas – mūsų. Mes viską suderiname ir pranešame, duodame viską – adresus, telefonus, pasakome laiką, viską. Po vieną klientą į butus siunčiame. Butų turime, paslauga kainuoja 90 eurų, jeigu tinka, tai užsirašote laiką nuo 11 iki 18 val. ir atvykstate į biurą. Reikia turėti dokumentus, kaukę, telefoną. Čia vietoje viską susikalbame ir susirašome."

Pasakius, kad butas ir toliau domina, bei pasiteiravus, kokie yra keliami reikalavimai, telefonu kalbėjusi moteris dar kartą akcentavo, kad viską susitarsime, ir paklausė, kas jame gyvens. Pasakėme, kad šeima. "Šeima? Be vaikų ir gyvūnų? – į šį klausimą atsakėme, kad bute gyvens tik vyras ir moteris. – Na, ir viskas, jeigu tinka mokestis, atvykstate pas mus. Viską suderiname ir siūlome tol, kol išsirenkate butą. Dėl vieno buto pas mus nesirašo, įmoka yra ne dėl vieno buto. Jeigu nuvykstate į butą tuo laiku, kai mes pasakome, atvyksta šeimininkai, bute būnate šeimininkai ir jūs – jei tinka butas, rezervuojate ir pranešate, kad daugiau nebesiūlytume. Jeigu kas nors netinka šeimininkui ar jums, siūlome kitus butus."

Susidaro įspūdis, kad ji gražiomis kelių pigių butų nuotraukomis bando privilioti žmones pasirašyti sutartis, susimokėti 90 eurų, o ne suteikti žmonėms paslaugą.

Dar kartą pasiteiravus moters vardo, ji tik atsakė: "Savo vardų mes specialiai nesakome, nes paskui tuo naudojasi."

Teko prisistatyti

Po šio pokalbio telefonu atsiliepusiai moteriai prisistatau, kad po gauto skaitytojo laiško dėl painios situacijos skambina "Kauno dienos" žurnalistė. Tačiau užduoti klausimus pašnekovei buvo sunkoka, nes ji vėl bėrė žodžius.

"Tokių skundų per 20 metų nėra buvę, skundžia tas, kas nėra buvęs, nežino ar nesupranta, arba šmeižia iš pavydo. Mes net nesigiliname ir nesistengiame nieko aiškintis. Mes 20 metų dirbame ir žmonės 20 metų yra patenkinti – seni klientai grįžta, – sakė pašnekovė ir vėl kartojo jau anksčiau pasakytą informaciją: – Teikiame paslaugą, kol žmogus išsirenka butą. Mums šeimininkai duoda nuotraukas ir viską susako, pasako, kada butas bus laisvas. Kiek šeimininkų – tiek skirtingų dalykų."

Moteris teigė, jeigu buto ieškančiam žmogui netinka siūlomos sąlygos, niekas jo neverčia važiuoti į biurą, registruotis ir mokėti 90 eurų.

Ar žmogui, kuris neišsirenka buto, yra grąžinami sumokėti pinigai? "Mes teikiame nuomojamų butų paslaugą – kiekvieną dieną yra teikiama informacija. Atvažiavo, susimokėjo, nuvažiavo į vieną butą, jeigu jam netinka, tada atvyksta ir grąžina už mūsų darbą procentą. Įvertiname, kiek žmogus žiūrėjo butų ir grąžiname jo sumokėtą sumą – viskas. Jokių kitų dalykų aš neišvartysiu", – aiškino pašnekovė.

Dar kartą pasitikslinus, ar dalis sumos iš 90 eurų klientui, priklausomai nuo jo aplankytų butų skaičiaus, negrąžinama ir nugula į įmonės sąskaitą, moteris atšovė: "O tai kaip jūs manote? Yra sutartis ir ji galioja tol, kol žmogus išsinuomoja butą. Mes iš paskos į butus nevažinėjame, atvyksta šeimininkas ir aprodo. Pas mus nebūna taip, kad neišsinuomotų, bet būna atvejų, kad žmogui kažkas atsitinka ar pasikeičia aplinkybės, tarkim, jis išvyksta į užsienį, tai, žinoma, pasiimame procentą. Kartais būna, kad nieko nepadarome, o žmogus, tarkim, išvyksta į užsienį, tai tada jis visą sumą pasiima. Čia yra darbas."

Paklausus, per kokį terminą asmuo turi išsirinkti butą, moteris teigė, kad tam skirtas mėnuo. "Mes paliekame mėnesį, tačiau tiek laiko tikrai nereikia – išsirenka greičiau. Žmogus žino, koks rajonas, kokia kaina tinka, kalbamės su šeimininkais ir siunčiame į butus. Būna, kad patį pirmą butą ir pasiima", – tikino pašnekovė.

Ar buvo tokių atvejų, kai asmuo neišrinko buto? "Jeigu ir buvo kažkada toks atvejis, tada jam grąžiname įmoką ir kalba baigta. Jeigu jis įvardija, ko jam reikia, tai per vieną ar antrą savaitę išsirenka, o jei ne – tai reiškia, kad jam kažko ne to reikia. Gal jis parazituoja, žiūri butus ir apgaudinėja šeimininkus?" – nukirto ji.

Pasiteiravus, kodėl vyrui buvo atsisakyta aprodyti Geležinio Vilko gatvėje esantį butą ir vėliau teigta, kad jis skirtas studentams, nors skelbime apie tai neužsimenama, pašnekovė prisipažino prisimenanti šį pokalbį.

"Kalbėjome su vyriškiu, kuris reikalavo siųsti į butą, kurio šeimininkai nori studentų. Jau netgi telefonu jauti žmogų, kaip jis reaguoja į tą įmoką. Jis vos nesiplūsdamas sakė, kad moka už debesis. Tai, aišku, pasakysi, kad ieškotų buto tiesiai per šeimininkus. Kam vargti ir pyktis? Vienas žmogus ateina su tokia aura, kad malonu susitikti ir antrą kartą, o atėjus kitam pasakai, kad bandytų pats ieškotis buto. Nenorime to blogio į save tempti, – aiškino pašnekovė. – Pradėjome dirbti kitaip – nepriimame visų, kurie kiša pinigus. Mes turime nuskenuoti žmones, nes šeimininkai nori, kad jiems nereikėtų telefonu atsiliepinėti, bendrauti su žmonėmis iš gatvės, kurie skolų palieka. Tegul jis pirmiausia užsiregistruoja, o tada jau priekaištus reiškia."

Pasiteiravus, ar pašnekovė yra nekilnojamojo turto pirkimu, pardavimu ir nuoma užsiimančios įmonės "NT pikas", mat būtent skelbimų pabaigoje yra nurodoma ši įmonė, darbuotoja, pašnekovė patikino, kad taip: "Jūs kalbate su direktore." Vis dėlto pasiteiravus, ar ji yra vadovė, kurios vardas ir pavardė yra nurodomi puslapyje rekvizitai.lt, moteris atšovė: "Neprivalau jums aiškinti, ar esu ji."

Puslapyje rekvizitai.lt nurodytais kontaktais su vadove susisiekti nepavyko. Čia nurodytas telefono numeris yra kitoks nei pašnekovės.

Negali garantuoti

Po kelių dienų portale skelbiu.lt jau buvo rašoma, kad dviejų kambarių buto Geležinio Vilko gatvėje skelbimo galiojimo laikas yra pasibaigęs. Vėl susisiekus su pašnekove ir pradėjus kalbėti apie rastą dominantį skelbimą, ji tikino, kad skelbimas dar nieko nereiškia.

Butas nelaukia, kol jūs atvyksite. Negaliu jums pasakyti, ar kol jūs atvyksite, internete jūsų nusižiūrėtas butas bus likęs.

Išgirdus apie pigiau nei rinkos kaina nuomojamus butus, patariama būti atidiems, nes tuo neretai dangstosi sukčiai. (skelbiu.lt nuotr.)

"Skelbimas nieko nereiškia – nesvarbu, kad jūs jį matote. Kai dedame skelbimą, iškart kas 20 min. į butus siunčiame du, tris, keturis klientus. Butas nelaukia, kol jūs atvyksite. Negaliu jums pasakyti, ar kol jūs atvyksite, internete jūsų nusižiūrėtas butas bus likęs", – telefonu atsiliepusi moteris teigė, kad jeigu skelbime rašoma, kad pasibaigė galiojimo terminas, tuomet šis butas yra rezervuotas.

Moteris vėl akcentavo, kad jie teikia paslaugą, padedančią susirasti butus nuomotis. Paslaugos kaina – 90 eurų. "Juos galima susimokėti atvykus į biurą Taikos pr. 59 arba per interneto banką", – sakė moteris.

Paklausus, ar galima atvažiuoti į biurą ir pakalbėti akis į akį dėl teikiamos paslaugos, pašnekovė pasiteiravo, ar ne viską aiškiai išdėstė: "Dėl ko jūs norite važiuoti? Ar aš jums dar visko nepaaiškinau? Jeigu atvažiuosite, tai mes viską tą patį kalbėsimės kaip ir telefonu", – sakė moteris.

Kilus abejonių, ar įmonė neima mokesčio tiek iš butų ieškančių žmonių, tiek iš butus nuomojančių savininkų, buvo susisiekta tuo pačiu telefono numeriu ir paklausta, kokios sąlygos yra keliamos asmenims, kurie nori nekilnojamąjį butą išnuomoti. "Mokesčio neimame. Reikia aprašyti butą, atsiųsti jo nuotraukas ir parašyti, kokių nuomininkų tikimasi", – aiškino perskambinusi moteris, kuri prisistatė Ayda. Puslapyje rekvizitai.lt nurodoma, kad "NT piko" vadovės vardas yra Ayda.

Skundai – reti

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) atstovai teigė dėl minimų paslaugų teikėjų nesulaukę tokio pobūdžio vartotojų skundų. Anot tarnybos atstovų, vartotojų skundai dėl butų nuomos yra labai reti.

"Iš jūsų pateiktos informacijos manytina, kad vartotojams yra siūlomos tarpininkavimo paslaugos, siekiant pagelbėti surasti vartotojo poreikius labiausiai atitinkantį butą, už kurias taikomas atitinkamas tarpininkavimo paslaugos mokestis, – teigė Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus vyresnioji patarėja Natalija Jarmulkovič. – Pažymime, kad, prieš sudarydamas vartojimo sutartį, verslininkas privalo aiškiai ir suprantamai suteikti vartotojui būtiną, teisingą, išsamią ir neklaidinančią informaciją apie parduodamas prekes ir teikiamas paslaugas, prekių ir paslaugų kainą bei kt. Pareiga įrodyti, kad informacija pagal šį straipsnį yra suteikta vartotojui, tenka verslininkui. Verslininkas, neįvykdęs arba netinkamai įvykdęs pareigą suteikti informaciją vartotojui, turi atlyginti dėl to vartotojo patirtus nuostolius. Prieš sudarant paslaugų sutartį, paslaugų teikėjas privalo suteikti klientui išsamią informaciją, susijusią su teikiamų paslaugų prigimtimi, jų teikimo sąlygomis, paslaugų kaina, paslaugų teikimo terminais, galimais padariniais, ir kitokią informaciją, turinčią įtakos kliento apsisprendimui sudaryti sutartį."

Artūro Morozovo nuotr.

Specialistė atkreipė dėmesį, kad kiekvienas verslininkas turi teisę laisvai nusistatyti prekių ar paslaugų kainas, prekių pardavimo ar paslaugų teikimo mokesčius ir kitas prekių pardavimo ar paslaugų teikimo sąlygas, tačiau verslininkui kyla pareiga iš anksto supažindinti kitą sutarties šalį su šiomis sąlygomis, kurios, be kita ko, turi būti išreikštos aiškiai ir suprantamai bei neprieštarauti norminiams teisės aktams.


Dažniausiai sukčiaujama skelbimų portaluose

Lietuvos kriminalinės policijos biuro vyriausioji specialistė Jelena Sirgėdienė teigė, kad šio atvejo negalima vienareikšmiškai vertinti kaip sukčiavimo. "Būtina gilintis į įvykio aplinkybes, teikiamų paslaugų sąlygas, apimtis ir rezultatus; duomenų apie gautus analogiškus asmenų skundus policijoje neturime", – sakė specialistė.

Pasak J.Sirgėdienės, nusikalstamų veikų, susijusių su sukčiavimu, pasitaiko pačių įvairiausių, tarp jų ir susijusių su avansiniais apmokėjimais. Specialistė atkreipė dėmesį, kad kiekvienas asmuo turi atsakingai įvertinti siūlomų paslaugų ir prekių kokybę. "Tiriant sukčiavimus, kiekvieno individualaus įvykio tyrimas gali vykti skirtingai. Tai priklauso nuo konkrečios veikos aplinkybių, subjektyviųjų ir objektyviųjų veikos požymių. Priklausomai nuo įvykio aplinkybių ir padarytos žalos dydžio, gali būti pradėtas ikiteisminis tyrimas ar administracinio nusižengimo tyrimas, – aiškino policijos atstovė. – Avansinio sukčiavimo mechanizmas dažniausiai pasireiškia populiariuose skelbimų portaluose paskelbiant melagingus skelbimus apie pigiau už įprastą rinkos kainą parduodamą prekę ar paslaugą ir prašoma pervesti išankstinį mokėjimą (avansą). Paprastai vengiama tiesioginio kontakto. Asmuo prekės negauna, o po kurio laiko skelbimas pašalinamas."

J.Sirgėdienė apgailestauja, kad, nepaisant žiniasklaidoje ir viešojoje erdvėje nuolat platinamų įspėjimų bei patarimų kaip nepatekti į sukčių pinkles, nuo įvairių sukčiavimų vis dar nukenčia gan daug patiklių žmonių. "Vienas svarbiausių patarimų – kritiškai vertinti pasiūlymus, kuriuose siūlomos, prekės ar paslaugos. Taip pat patartina nesiųsti avanso asmenims, kurių nepažįstate, prekes ir paslaugas pirkti tik iš patikimų asmenų ir (ar) internetinių parduotuvių, – pataria specialistė. – Kilus įtarimui, kad susidūrėte su sukčiumi ar jį pastebėjote, nedelsdami praneškite policijai telefonu 112. Kodėl? Pranešę policijai padėsite efektyviau ir greičiau išaiškinti sukčius – visi gauti pranešimai yra registruojami, analizuojami, gretinami ir susiejami pagal bendrus požymius."

GALERIJA

  • Budrumas: išgirdus apie pigiau nei rinkos kaina nuomojamus butus, patariama būti atidiems, nes tuo neretai dangstosi sukčiai.
  • Pirmiausia – pinigai, o butą parodys vėliau
  • Pirmiausia – pinigai, o butą parodys vėliau
  • Pirmiausia – pinigai, o butą parodys vėliau
  • Pirmiausia – pinigai, o butą parodys vėliau
  • Pirmiausia – pinigai, o butą parodys vėliau
skelbiu.lt nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

ITA

Ka noret is tokiu veikeju jei Kauno viduri zymios firmos NTB BROKERIS IGNAS PAEME 100E UZ NUOMUOJAMO BUTO PARODYMA.Otaip!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonimas

Pas mus DURNAS kas antras tiktai reikia duoti jiems sansa pasireiksti.

Pirmiausiai

Pirmiausiai - rasti Durnių... kurį ir bažnyčioj muša
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS