Po Alytaus gaisro Kaune didesnės kontrolės nebus? | Diena.lt

PO ALYTAUS GAISRO KAUNE DIDESNĖS KONTROLĖS NEBUS?

Po didelio padangų gaisro Alytuje žvilgsniai krypsta į kitas padangas perdirbančias įmones. Tiesa, aplinkosaugininkai pripažįsta, kad servisai, kurie taip pat sandėliuoja didelius kiekius padangų, specialiai tikrinti nebus. Juos specialistai aplankys tik gavę skundus.

Tik viena įmonė

"Kauno diena" pasidomėjo, ar Kaune yra padangų perdirbimo įmonių, kurių teritorijoje galėtų būti sandėliuojami dideli kiekiai padangų.

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) nurodė, kad Kaune veikia vos viena tokia įmonė.

"Šiuo metu Kauno regione išduotą galiojantį taršos leidimą turi tik bendrovė "Ekobaltika". Planinis Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos (AAD) pareigūnų patikrinimas įmonėje atliktas 2018 m. birželį, tačiau tuomet įmonė veiklos dar nevykdė. Šiemet numatyta atlikti planinį įmonės patikrinimą ketvirtą metų ketvirtį", – dienraščiui nurodė aplinkos apsaugos specialistai.

Pasak AAD atstovų, kitų įmonių, kurios vykdytų atliekų tvarkymo veiklą ir kurioms būtų reikalingas taršos leidimas, šiuo metu regione nėra.

Specialiai netikrins

Vis dėlto Kauno mieste veikia ne vienas autoservisas, kuriuose keičiamos padangos, o senos sandėliuojamos tam skirtose patalpose arba tiesiog po atviru dangumi. Atrodo, kad aplinkosaugininkai tokių vietų nelaiko keliančiomis pavojų ir specialiai tikrinti neskuba.

Nurodoma, kad pagal galiojančius įstatymus į AAD planinių patikrinimų planus įtraukiamos tik tos įmonės, kurių veiklai yra reikalingas taršos leidimas. Autoservisams toks leidimas nėra reikalingas, todėl vizitai į tokias bendroves organizuojami tik tada, kai kažkas skundžiasi.

Kauno regione yra ir veikiančių padangų restauratorių, surinkėjų ir vežėjų. Tačiau jų veiklai taršos leidimai nereikalingi.

"Atliekų tvarkymo ūkio subjektų patikrinimų metu tikrinama leidimo sąlygų laikymasis, atliekų naudojimo ir šalinimo techninio reglamento reikalavimų laikymasis, vertinami atliekų tvarkymo apskaitos ir ataskaitų duomenys bei vykdoma kitų teisės aktų, nustatančių atliekų tvarkymo reikalavimus, priežiūra. Tačiau AAD neatlieka priešgaisrinės apsaugos reikalavimų laikymosi kontrolės.

Kauno regione yra ir veikiančių padangų restauratorių, surinkėjų ir vežėjų. Tačiau jų veiklai taršos leidimai nereikalingi. Vadinasi, į AAD planinių patikrinimų planą šie objektai nėra įtraukiami, tačiau gali būti tikrinami gavus pranešimų apie aplinkosaugos pažeidimus", – pažymėta "Kauno dienai" atsiųstame AAD komentare.

Milžiniškas gamyklos gaisras Alytuje

"Facebook" grupės "Alytaus miesto ritmas", Alytaus savivaldybės, KAM nuotr.

Padangų kalnai

"Kauno diena" primena, kad mieste jau ne vieną kartą buvo kilę problemų, susijusių su netinkamu padangų sandėliavimu. Viena įmonė buvo sukrovusi kalnus senų padangų visai šalia parko, o kita nesugebėjo tinkamai sutvarkyti pakeistų padangų, todėl po daugiabučio langais kilo gaisras.

Prieš kelerius metus Savanorių prospekte, Kalniečių parko papėdėje, viena įmonė po atviru dangumi buvo sukrovusi šimtus panaudotų padangų. Šalia įsikūrusių verslo centrų darbuotojai pradėjo skųstis dėl sklindančios gumos smarvės ir gaisro pavojaus. Po derybų su verslininkais šie sutiko susirinkti visas padangas ir išsikelti kitur.

Nors vieną padangų židinį pavyko iškeldinti iš miesto, tačiau kitose Kauno vietose pamoka nebuvo išmokta. Šių metų pavasarį užsiliepsnojo padangos Taikos prospekte įsikūrusiame autoservise. Tiršti dūmai kamuoliais vertėsi į šalia esančius daugiabučius. Tąkart žmonės nenukentėjo, tačiau neabejojama, kad aplinkai žala padaryta.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Tik gave skundą

Aplinkosaugos specialystai išneš užpakalius iš kabinetų ir šeip ne taip nuvažiuos pažiūrėt kas ten darosi su senom padangom. Va čia tai darbas! Nieko neveikiant gaut tukstantinius atlyginimus. Ar mes kur nors esam mate vaikščiojant ar bent jau pravažiuojant aplinkosaugininkus. Net ir kai jų reikia, negali prisišaukt, ir iš vis kodėl mes mokesčių mokėtojai turim juos išlaikyt. Aš manau kad iš vis šita šaraškė mum nereikalinga, jokios naudos iš jos nėra, tik nuostolis.

Kaip šitaip galima!

Nieko nedirbant gaut didelius atlyginimus. Tai nachuj reikalingi tie specialistai, kurie nevažinėja ir netikrina, o algas gauna už dyka. Jie sėdi tik prie kompų kabinetuose, ir net rurų neišnešdami gauna algas. Tai kam iš vis reikalingi tie specialistai, dyki sėdintys.

jo

ES šiukšlynas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS