Po kosminių sąskaitų už šildymą – kaltųjų paieškos | Diena.lt

PO KOSMINIŲ SĄSKAITŲ UŽ ŠILDYMĄ – KALTŲJŲ PAIEŠKOS

Vieno Šančių daugiabučio gyventojai sulauks kompensacijų už tai, kad į orą buvo paleistas didelis šilumos kiekis. Pernai gyventojai gavo kosmines sąskaitas už šildymą.

Atliko patikrinimą

"Kauno diena" rašė, kad A.Juozapavičiaus pr. 48A daugiabučio gyventojams praėjusių metų spalį šildymas buvo įjungtas apie 20 d., tačiau vos už savaitę jiems buvo įteiktos ypač didelės sąskaitos. Dviejų kambarių butui – maždaug 150 eurų, o trijų kambarių – apie 200 eurų.

Gyventojai nesutiko mokėti, juolab kad namas naujai renovuotas, ir kreipėsi į atsakingas institucijas, kad būtų išsiaiškinta, kur nukeliavo šiluma bei kas padengs patirtus nuostolius.

Neseniai daugiabutyje apsilankė Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) atstovai.

"Mūsų specialistai tikrino daugiabučio namo renovacijos projektinę dokumentaciją. Įvertinta, ar šilumos punkte ir namo šildymo sistemoje sumontuota įranga atitinka projektinius sprendimus ir projekto techninės specifikacijos reikalavimus, taip pat buvo patikrinta, ar atlikti visi reikalingi bandymai sumontavus naują šilumos punktą ir namo šildymo sistemą bei kita", – "Kauno dienai" pasakojo VERT Veiklos valdymo skyriaus patarėja Aistė Griškonytė.

Ji nurodė, kad patikrinus objektą buvo nustatyta, jog naujos šildymo sistemos montavimo darbai atlikti nepažeidžiant projektinių sprendimų, buvo atlikti ir privalomi šilumos punkto ir šildymo sistemos bandymai. Specialistai pripažįsta, kad sudėtinga po trijų mėnesių nustatyti, kur iškeliavo šiluma, tačiau daro prielaidas, kad ji galėjo išeiti prijungus seną sistemą. O kai šiluma pradėjo tekėti naująja šilumos sistema, padėtis normalizavosi.

"Nėra galimybių šiuo metu nustatyti, kodėl pastate 2019 m. spalį buvo suvartotas žymiai didesnis šilumos kiekis, nes šiluma į namą buvo patiekta esant senam, nerenovuotam šilumos punktui. 2019 m. lapkričio 6 d. senas šilumos punktas demontuotas ir pastatytas naujas.

Susitikimo metu rangovas, vykdęs pastato renovaciją, patvirtino, kad 2019 m. spalio 18 d. įjungė pastatui šildymą su senu šilumos punktu, neįsitikinęs, kad sistema tinkamai paruošta eksploatuoti", – tęsė VERT atstovė.

Ji pažymėjo, kad pagal šilumą namui tiekiančios bendrovės "Kauno energija" tarnybai pateiktus duomenis matyti, jog šilumos apskaitos prietaisas, kuris buvo sumontuotas sename šilumos punkte, metrologinės patikros metu pripažintas tinkamu naudoti, todėl negalėjo būti netiksliai apskaičiuotas šilumos kiekis.

Žadamos kompensacijos

"Kauno diena" pasidomėjo, ar yra galimybė, kad gyventojams būtų kompensuotos išlaidos už nepagrįstai dideles šildymo sąskaitas. Patikrinimą atlikusios tarnybos atstovai teigė, kad A.Juozapavičiaus pr. 48A renovacijos darbus atlikęs rangovas bendrovė "Dengsta" pažadėjo dalį išlaidų apmokėti. Dabar reikia tik apskaičiuoti, koks realus šilumos kiekis pasiekė gyventojus, o kiek šilumos energijos išėjo neaišku kur.

"Rangovas, susitikimo metu prisiėmė atsakomybę atlyginti gyventojų patirtus nuostolius. Gavus raštišką rangovo patvirtinimą dėl nuostolių atlyginimo, "Kauno energija" perskaičiuos šiame name suvartotą šilumos kiekį laikotarpiu nuo 2019 m. spalio 18 iki 2019 m. lapkričio 6 d., kad rangovas galėtų kompensuoti gyventojų permoką. Planuojama, kad gyventojams permoka bus grąžinta apskaičiuojant mokėjimus už 2020 m. sausį suvartotą šilumos energiją, t.y. gyventojai mažesnes sąskaitas gaus 2020 m. vasario mėnesį", – komentavo VERT atstovai.

Niekas tos šilumos nematė, nei aš jos į kišenę įsidėjau.

Renovacijos darbus atliekančios bendrovės "Dengsta" vadovas Tomas Vaitekūnas dienraščiui aiškino, kad kalti yra visi, nes jie, gyventojų prašymu, seną šilumos punktą prijungė prie naujos šildymo sistemos, tačiau punkto priežiūrą vykdžiusi "Santermita" nepatikrino, ar viskas padaryta tinkamai. Vis dėlto jis pažadėjo, kad gyventojams patirti nuostoliai bus kompensuoti.

"Mes sutikome skirtumą padengti, bet kaltės vienareikšmiškai mes neprisiimame, nes kalti yra visi: mes, "Santermita", "Būsto valda". Kai šaltukas atėjo, gyventojų prašymu, seną šilumos mazgą prijungėme prie naujų radiatorių ir įspėjome "Santermitą", kad tą darbą padarėme. Jie gi tą punktą prižiūri ir gauna už tai pinigus. Jie turėjo atvažiuoti ir pažiūrėti, ar gerai prijungta, o tik po kelių mėnesių sužinojome, kad didesnės sąskaitos atėjo.

Niekas tos šilumos nematė, nei aš jos į kišenę įsidėjau. Kai pastatėme naują punktą, tada buvo viskas gerai. Mums aiškino, kadangi mes perėmėme statybvietę, pirmas kaltininkas esame mes. Taip ir sutarėme, kad prisiimame atsakomybę, kad nereikėtų vaikščioti po teismus ir kai "Kauno energija" perskaičiuos sąskaitas, mes tą dalį kompensuosime", – aiškino T.Vaitekūnas.

Išmatuoti kiekiai

Šilumos energiją minėtam daugiabučiui tiekianti bendrovė "Kauno energija" pateikė savo poziciją. Pasak bendrovės atstovų, jie atsakingi už tai, kad energija atitekėtų iki namo, o kas jo viduje – rūpinasi namo administratorius arba jo samdomos įmonės. "Kauno energija" paneigė ir mitus, esą skaitiklis buvo sugedęs ir rodė netikslius rodmenis.

Pirmą kartą istoriją dėl neadekvačiai didelių šildymo sąskaitų "Kauno diena" aprašė praėjusių metų gruodžio pradžioje. Tąkart A.Juozapavičiaus pr. 48A daugiabučio administratorius "Būsto valda" bandė versti kaltę energetikams. Tačiau bendrovės atstovai iškart pareiškė, kad tokie administratoriaus pareiškimai neatitinka realybės.

"Bendrovė "Kauno energija" informuoja, kad šie UAB "Būsto valda" atstovų teiginiai netikslūs ir gali klaidinti vartotojus. Minėtas įvadinis šilumos skaitiklis buvo techniškai (metrologiškai) tvarkingas, nebuvo sugedęs, o jo išmatuoti suvartotos šilumos kiekiai yra teisingi. Tai patvirtina metrologinės patikros dokumentas, išduotas patikrinus skaitiklį iškart jį nuėmus. Pagal galiojančią vidaus tvarką, kiekvienas šilumos skaitiklis, jį nuėmus, tikrinamas metrologiškai", – teigė "Kauno energijos" Komunikacijos skyriaus projektų vadovas Udrys Staselka.

Jis pridūrė, kad skaitiklis buvo keičiamas ne "Kauno energijos", o būtent šilumos punkto rekonstrukcijos darbus vykdžiusių asmenų prašymu ir iniciatyva.

Kratėsi atsakomybės

Vos pirmąkart išgirdus Šančių daugiabučio gyventojų skundus dėl ypač didelių sąskaitų už šildymą, "Kauno diena" įvairioms bendrovėms, susijusioms su minėtu daugiabučiu, išsiuntė klausimus ir paprašė paaiškinti, kodėl po renovacijos gyventojus pasiekė kelis šimtus siekiantis galvos skausmas dėl šildymo. Tąkart atsakyti panoro ne visi. Kiti savo atsakomybės neįžvelgė.

Tada dienraštis kreipėsi į šilumos punktą prižiūrinčią bendrovę "Santermita", kad ši paaiškintų, ar nebuvo kokių sistemos gedimų, lėmusių tokias dideles šilumos sąskaitas gyventojams. Tačiau bendrovės atstovai nurodė kreiptis į "Būsto valdą", kuri administruoja A.Juozapavičiaus pr. 48A daugiabutį. Administratorius tada įžvelgė tik "Kauno energijos" atsakomybę esą dėl netvarkingų skaitiklių.

"Didelis šilumos suvartojimo kiekis name priskaičiuotas dar esant senam šilumos punktui ir skaitikliui. Atnaujinus punktą ir skaitiklį, energijos suvartojimas name vėl tapo normalus. Dideles sąskaitas gyventojai gavo ne dėl atnaujinto šilumos punkto", – komentavo "Būsto valdos" Renovacijos padalinio vadybininkas Mindaugas Ramelis.

Renovacijos ypatumai

"Kauno dienai" minėto namo gyventojai rodė ne tik milžiniškas sąskaitas už šildymą, tačiau vardijo ir kitus keistus renovacijos sprendimus. Pirmiausia kauniečiams užkliuvo darbų pabaigimo terminai. Pasak jų, daugiabučio renovacija prasidėjo praėjusių metų sausį ir turėjo būti baigta iki rudens, tačiau jau spaudžiant šaltukui darbų pabaigos dar nebuvo matyti. Žmonės pirštu baksnojo ir į kitas renovacijos spragas.

"Nė vienas laiptinės langas neatsidaro, tad kaip juos išvalyti? Prašėme, kad įrengtų normaliai, bet sulaukdavome atsakymo, kad toks projektas. Tą patį darbininkai atsakydavo ir kai klausėme, kodėl neįrengti balkonų stogeliai, nors prieš pradedant renovaciją gyventojai buvo išsakę šiuos pageidavimus. Kalbant apie balkonus, kokybė prasta, viskas kreivai padaryta. Pažiūrėkite, skiriasi tarpai tarp turėklų. Pas mane jis padarytas iki žemės, o pas kaimynus matyti didelis tarpas", – renovacijos sopulius prieš daugiau nei mėnesį aprodė vietos gyventoja.

Tąkart keistai atrodė ir aplink vieną butą neužbaigta išorinė namo apdaila. Daugiabutis apšiltintas, o ant viršaus sumontuotos specialios plokštės, tačiau vienas antro aukšto butas atrodė tarsi pamirštas. Anot gyventojų, pastoliai jau seniai buvo nuardyti, aplinkiniai butai apšiltinti, tačiau vienas taip ir paliktas likimo valiai.

GALERIJA

  • Po kosminių sąskaitų už šildymą – kaltųjų paieškos
  • Po kosminių sąskaitų už šildymą – kaltųjų paieškos
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (27)

šulcas

per žinias pasakė,kad reikia priimti pataisą,kad nereikėtu rinkti gyventoju parašų dėl renovacijos,o imti ir daryti renovacija,o sąskaitas atsiusti po jos baigimo.Taip kalbėjo direktorius statybininkų kurie daro renovacijas jo pavardės gaila neprisimenu

...

ACH, štai ir DAR vienas šiluminininkų MELAS dūmais parūko! Prisiminkim, prieš pora metų tie 'čiulbuonėliai' KRANKĖ: "Praeitų metų gruodžio vid.temperatūra buvo -4C, kai užpraeitų TIK -2C, tai yra. šaltesnis buvo DVIGUBAI, o sąskaitos didesnės TIK 50%"; kol paskui komentatoriai GERAI pastebėjo: "Reikia skaičiuot ABSOLIUČIAI, vienu atveju jūs nuo -2C šildėt iki +18C, TIK 20 laipsnių, kitais metais reikėjo šildyt 22 laipsnius, T.Y., tik 10% daugiau, tai KODĖL sąskaitos didesnės NET 50%?". Po to šio 'suokimo' daugiau negirdėjom, dabar prasidėjo KITAS: "KALTOS kiauros sienos!". Ir - KĄ dabar turim: namas JAU renovuotas, sienos JAU aplipintos ("buvo nustatyta, jog naujos šildymo sistemos montavimo darbai atlikti nepažeidžiant projektinių sprendimų, buvo atlikti ir privalomi šilumos punkto ir šildymo sistemos bandymai"), BET tos sąskaitos IR VĖL tendencingos... ir vėl ESĄ kaltų nėra, nes: 'skaitiklis MŪSŲ patikrinimu geras", bloga ESĄ sena sistema... o GAL tie kurie skaitiklius VALDO?..

Dirbes prie to.

Nereikia galvoti, kad blokiniu namu isorines sienos neapsiltintos.Padarykit pjuvi pamatysit.Grynas betonas tik perdangos ir vidines pertvaros. Isorei sutbarkyti uztenka tik geru fasadiniu dazu. na ir siules sutvarkyti. dar stogas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS