ESO veda iš kantrybės kauniečius: ar jūs savame prote? | Diena.lt

ESO VEDA IŠ KANTRYBĖS KAUNIEČIUS: AR JŪS SAVAME PROTE?

Kauniečius iš vėžių išmušė netikėta žinia iš Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) – elektros nebus nuo ankstaus ryto, kai visi ruošiasi į darbus ar mokyklas. „Žmonės, ar jūs savame prote?“ – plūdo gyventoja, tačiau ESO atstovai pateikė atsakymą, kodėl priimtas būtent toks sprendimas.

Kaitalioja datą ir laiką

„Kadangi mikrorajonas – naujas, nežinau, gal elektra atjungiama dėl to, kad prie elektros tinklo prijungiami nauji vartotojai. Gruodžio 8 dieną irgi turėjo atjungti elektrą. Buvome pasipiktinę, kad žiemą ir visai dienai... Mūsų šildymo sistema – elektrinė, juk visi gyvename nuosavuose namuose. Kodėl elektrą būtinai reikia atjungti žiemą?!“ – plūdo Vyčio Kryžiaus gatvės gyventoja.

Pašnekovė neslėpė – pykdo ir tai, kad bendrovė ESO atsiunčia daugybę žinučių su planuojamų darbų datomis ir laikais, tačiau esą jie ne visada įgyvendinami – neretai pranešama, kad darbai atliekami nebus. „Nukėlė į gruodžio 13 dieną, paskui atšaukė. Tada nukėlė į 14 dieną ir vėl atšaukė. Skambinome klausti: tai kada, po velnių, atjungsite elektrą?! Mums reikia pasiruošti arba kur nors išvažiuoti, nes atjungti elektrą planuota visai dienai nuo 8 val. ryto iki 20 val. vakaro. Aišku, nebuvo taip, kad tiek ilgai jos neturėjome. Toks intervalas pasakomas su rezervu. Šiaip ne taip tą dieną išgyvenome...“ – atviravo moteris.

„Blaškymasis neapsisprendžiant, kurią dieną bus atjungta elektra veda iš kantrybės. Visą naktį kūrenome beveik dusdami, nes ruošėmės ilgam elektros atjungimui, jei negalėsime kūrenti, kad bent šiluma išliktų“, – pridūrė ji.

Nuo ryto – be elektros

Dar vienas akibrokštas, kurio sulaukė Vyčio Kryžiaus gatvės gyventoja – žinia apie tai, kad norint užtikrinti elektros tiekimo kokybę tinklas gruodžio 21-ąją bus remontuojamas du kartus – nuo 6.30 val. iki 8 val. ir nuo 19 val. iki 21 val.

„Skambinau ir klausiau: žmonės, ar jūs savame prote? Kodėl atjungti elektrą reikia būtent tada, kai visas rajonas ruošiasi į darbus, mokyklas? Juk jei nebus elektros, neturėsime nei karšto vandens, nei šviesos, nei galimybės papusryčiauti. Nebent keltumėmės 5 val. ryto, kad spėtume pasiruošti iki 7 val., o paskui sėdėtume ir lauktume, kol galėsime išeiti. Aš negalėsiu atidaryti net garažo vartų, nes jie – elektriniai“, – vardijo moteris.

Skaitytojos nuotr.

Skaitytojos nuotr.

Bandyti susitarti, kad elektros tiekimas būtų atjungtas bent nuo 8 val. ryto, o ne nuo 6.30 val., skambinant bendruoju ESO klientų aptarnavimo numeriu esą taip pat neįmanoma – konsultantai nieko konkretaus nepasako, o viršesnių atsakingų asmenų kontaktų neduoda. „Konsultantai tepasako: labai atsiprašome už nepatogumus. Na, taip, ką jie dar, vargšai, gali padaryti ar pakeisti...“ – nusivylimo neslėpė kaunietė.

„Visi žmonės keliasi 6.30 val. arba 7 val., kad 8 val. būtų darbe arba mokykloje. Ar čia pokštas? Rašiau ESO klausdama, ar toks laikas jiems atrodo normalus, bet gavau tik automatinį atsakymą, kad su manimi artimiausiu metu susisieks, bet niekas nesusisiekė. Suprantu, jei elektra būtų atjungiama savaitgalį, kai žmonės ilgiau miega ir niekur nereikia skubėti, bet darbo dieną – per patį pasiruošimo piką...“ – stebėjosi Vyčio Kryžiaus gatvės gyventoja.

Jei planuojami darbai, tai gal galima suplanuoti ir normalesnes elektos atjungimo valandas?

Moteris sakė šitaip nesipiktintų, jei būtų pranešta, kad elektros tiekimas bus nutrauktas dėl kokio nors gedimo – dalyko, kurio paprastai neįmanoma nuspėti iš anksto. Tačiau čia, juk kas kita – remonto darbai geresnei elektros tiekimo kokybei užtikrinti. „Jei planuojami darbai, tai gal galima suplanuoti ir normalesnes elektros atjungimo valandas?“ – retoriškai klausė kaunietė.

Įvardijo priežastį

Portalo kauno.diena.lt žurnalistams pirmadienį susisiekus su bendrovės ESO Ryšių su visuomene projektų vadovu Pauliumi Kalmantu, šis paaiškino, kodėl Vyčio Kryžiaus gatvės gyventojai antradienį elektros neturės nuo ankstyvo ryto.

Tam ir statomas generatorius, kad toje gatvėje ir apylinkėse būtų sukelta kuo mažiau nepatogumų dieną ir gyventojai turėtų elektrą.

„Darbai tinklo patikimumui didinti pradedami nuo 8 val., tačiau iki to laiko yra statomas generatorius. Tuo metu galimi elektros tiekimo sutrikimai. Tačiau tam ir statomas generatorius, kad toje gatvėje ir apylinkėse būtų sukelta kuo mažiau nepatogumų dieną ir gyventojai turėtų elektrą. Todėl yra numatyta statyti elektros generatorius. Juos bestatant, be abejo, yra numatyti trumpalaikiai elektros tiekimo nutraukimai ryte ir vakare tam, kad būtų atjungtas įprastas maitinimas, kuris bus taisomas, ir prijungtas generatorius. Statome generatorius ten, kur leidžia galimybės, ir tai darome, kad klientai pajustų kuo mažiau nepatogumų, susijusių su šiais remontais“, – aiškino pašnekovas.

Jis pabrėžė, kad tikrai nebus taip, kad pusantros valandos – nuo 6.30 val. iki 8 val. visą laiką gyventojams nebus tiekiama elektra. Elektros tiekimas esą nutruks tik tuo metu, kai bus keičiamas energijos šaltinis.

Paklaustas apie tai, kodėl ESO neretai keičia planuojamų atlikti darbų datas ir laikus, P. Kalmantas aiškino, kad norimiems atlikti darbams dažniausiai koją kiša oro sąlygos. 

„Jei yra šalčiai ir temperatūra smarkiai svyruoja, planinių patikimumo gerinimo darbų nevykdome. Apie planinius remonto darbus gyventojai įspėjami prieš penkias darbo dienas ir parą prieš juos atliekant. Bet jeigu oras pasikeičia – siekia penkis laipsnius šalčio – darbus trumpiname, o kai perkopia dešimt laipsnių šalčio – juos stabdome nukeldami vėlesniam laikui, kad elektros tiekimas nebūtų atjungtas per šalčius“, – teigė ESO atstovas.

Vyčio Kryžiaus gatvėje, pasak P. Kalmanto, – itin nusidėvėjęs elektros tinklas, todėl reikia atlikti rekonstrukcijos darbus. „Esant tokiai oro temperatūrai darbus vykdyti galime, todėl pajungiame generatorių, kad gyventojai nesusidurtų su problemomis – jie pajus tik trumpalaikius sutrikimus, kai generatorius bus pajungiamas ir atjungiamas. Visą dieną šildymas ir visa kita, kas varoma elektra, veiks, nes mes pasirūpiname generatoriumi“, – pakartojo jis.

Darbai, užtikrinantys patikimą elektros tiekimą gyventojams, vyksta pagal planą ir jie turi būti atliekami nuolatos. „Darbus turime daryti dabar, jei lauktume šiltų metų laikų, tada vėl būtų bėdų – žmonės pyktų, kad per karščius neveikia kondicionieriai“, – aiškino P. Kalmantas.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Zuvis

Kodel rasot kad rusas ateis. Cia ir ruso nereikia valdziazmogiai suvirskins tauta! O del elektros tai be jos gyvenu jau 3 metus ir nieko! Rusas pajunge laisvoj lietuvoj iskirpo! O cia anekdotas!

kiesa

Turėtų įjungti iš atsarginių rezervų kodėl turi žmonės šalti

vladas

Pratinkitės ištyžėliai.Dabar jūs dejuojate dėl kelių valandų,bet kai ateis rusas su trenksmais ir nebus savaitėmis,o gal mėnesiais,va tada ir padejuosite.Gal ir gerai būtu,nes išliktu stipriausieji,nes dabar priviso visokios neaiškios lyties individų ir visokių ištyžėlių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS