Diskusijos dėl trikojų nerimsta: ar šiems vairuotojams tikrai reikia mokėti baudas? | Diena.lt

DISKUSIJOS DĖL TRIKOJŲ NERIMSTA: AR ŠIEMS VAIRUOTOJAMS TIKRAI REIKIA MOKĖTI BAUDAS?

Policijai paviešinus nuotrauką, kurioje mobiliuoju greičio matuokliu užfiksuoti du lakstūnai, kilo klausimų, ar abu užfiksuoti vairuotojai pažeidė Kelių eismo taisykles (KET)?

Pasak Kauno policijos atstovų, „Mitsubishi“ ir „Honda“ automobilių vairuotojai kelyje A6 (Kaunas - Zarasai - Daugpilis)  lenktyniavo ir buvo užfiksuoti mobilaus greičio matuoklio. Abiejų automobilių fiksuotas greitis buvo vienodas –  162 km/val. 

„Remiantis trikojo instrukcija, abejoju, ar šią nuotrauką būtų galima naudoti teisme, norint įrodyti, kad automobilis tikrai važiavo tokiu greičiu. Trikojo instrukcijoje aiškiai parašyta, kad pagalbiniame rėmelyje negali būti jokios kitos transporto priemonės detalių, o jeigu atkreipsime dėmesį į šią nuotrauką, matysime, kad pagalbiniame rėmelyje, kuris apima mašinos priekį, yra įlindusi kita mašina. Trikojo apraše nurodoma, kad tokios nuotraukos teisme, ginčytinu atveju, nebūtų galima naudoti“, – sakė skaitytojas Mykolas.

Policijos paviešinta nuotrauka.

„Trikojis daro pagalbinį rėmelį, pagal kurį sprendžia, kuri transporto priemonė viršijo greitį. Kadangi visa tai atlieka automatika, žmogus į tai nesikiša, tai tas rėmelis yra labai svarbi detalė“, – pastebėjo vairuotojas, kuris gerai nusimano apie mobiliųjų greičio matuoklių veikimą. 

Fragmentas iš mobilaus greičio matuoklio „Poliscan FM1“ instrukcijos.

Mykolas iš savo patirties pastebėjo, kad vairuotojui kartu su skirta bauda nėra iškart siunčiama ir nuotrauka. „Prašiau policijos atsiųsti nuotrauką tris kartus, tačiau jos taip ir negavau. Jie nesureagavo į mano prašymą“, – teigė vyras.

Apskųsti 104 atvejai 

Portalas kauno.diena.lt kreipėsi į Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus specialistus ir pasiteiravo, kaip jie vertina šią situaciją.

– Mobilaus greičio matuoklio „Poliscan FM1“ instrukcijoje, 137 pavyzdyje, rašoma, kad jeigu automobilio numeriai fiksuojami taip, kaip nurodyta nuotraukoje, negalima tvirtinti, kad vairuotojas padarė KET nusižengimą. Atkreipiame dėmesį į tą zoną, kurią apima kvadratas (pagalbinis rėmelis): čia vienos transporto priemonės kuris nors kampas kliudo ir šalia važiuojančią transporto priemonę. Ar policijos paviešintoje nuotraukoje nėra užfiksuotas toks atvejis, apie kurį kalbama instrukcijoje?

– Pažeidimui kvalifikuoti yra naudojami reikalavimus atitinkantys pažeidimo fiksavimo duomenys, nuotraukos informacinėje juostoje yra nurodoma pažeidimo laikas, data, kurioje juostoje važiuojančios transporto priemonės greitis užfiksuotas ir kiti duomenys.

Primename, kad administracinėn atsakomybėn traukiami asmenys Administracinių nusižengimų protokole pastebėję neatitikimus gali kreiptis pranešime nurodytu elektroniniu paštu.

– Kiek automobilių vienu metu ir kokiomis aplinkybėmis gali fiksuoti vienas ir tas pats mobilus greičio matuoklis „Poliscan FM1“?

– Mobilusis greičio matuoklis gali fiksuoti visas transporto priemones, esančias kontroliuojamame kelio ruože.

– Kokiais būdais automobilio vairuotojas, nesutikdamas su jam skirta bauda, gali kreiptis ir prašyti atsiųsti nuotrauką, metrologinės matuoklio patikros dokumento kopiją ir kitą informaciją?

– Prašymus ir skundus raštu galima pateikti tiesiogiai asmeniui ar jo atstovui atvykus į instituciją, atsiuntus prašymą ar skundą paštu arba elektroninėmis priemonėmis: elektroniniu būdu per specialiai tam sukurtą informacinę sistemą, faksu ar elektroniniu paštu.

Prašymas ir skundas raštu turi būti:

1. Parašytas valstybine kalba arba turėti vertimą į valstybinę kalbą, kurio tikrumas būtų paliudytas Lietuvos Respublikos notariato įstatymo nustatyta tvarka;

2. Parašytas įskaitomai;

3. Asmens pasirašytas.

Prašymas raštu, atsiųstas institucijai elektroninėmis priemonėmis, turi būti pasirašytas kvalifikuotu elektroniniu parašu arba suformuotas elektroninėmis priemonėmis, kurios leidžia užtikrinti teksto vientisumą ir nepakeičiamumą.

– Kiek per šiuos metus buvo sulaukta skundų iš vairuotojų, kuriuos užfiksavo mobilus greičio matuoklis ir buvo paskirta bauda, ir kurie nesutiko su minėta nuobauda?

– Atskira statistika dėl apskųstų nutarimų administracinių nusižengimų bylose, kai KET pažeidimai buvo užfiksuoti mobiliaisiais greičio matavimo prietaisais, nėra vedama. 2020 m. sausio - rugpjūčio mėn. Administracinių nusižengimų registre iš viso buvo įregistruoti 250 025 greičio viršijimo atvejai, iš jų 104 atvejai, kai nutarimai administracinių nusižengimų bylose buvo apskųsti.

– Prašau paaiškinti, kodėl kartu su vairuotojui skirta bauda nėra iškart siunčiama ir nuotrauka?

– Pagal galiojančius teisės aktus tai nėra privaloma. 

GALERIJA

  • Diskusijos dėl trikojų nerimsta: ar šiems vairuotojams tikrai reikia mokėti baudas?
  • Diskusijos dėl trikojų nerimsta: ar šiems vairuotojams tikrai reikia mokėti baudas?
Rašyti komentarą
Komentarai (19)

H

Teisės aktai pykstasi su normalia logika . Klausiu KODĖL . Taip neturi būti.

Euras pocijijai

PIRKIT DAAAARRR. Jėga tvarka jaučiasi.

dar viena mintis

čia gi įteisinta afera, jie rašo šimtus tūkstančių reikalavimų susimokėi už viršytą greitį bet daug iš jų yra dėl įvairiausių priežasčių niekiniai, bet jie vis tiek juos išsiunčia nes didelė dalis susimoka nes su "neklystančiais" bylinėtis kainuoja brangiai, jie tą žino, dėl to ir užsiima tokiu reketu. Reikalavimą išsiūsti kainuoja eurą kitą ir jei bent keli procentai nuo neteisėtų reikalavimų susimoka - pelnas garantuotas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS