Pravieniškėse per dešimt dienų nukentėjus antram pareigūnui, profsąjunga graso protestu | Diena.lt

PRAVIENIŠKĖSE PER DEŠIMT DIENŲ NUKENTĖJUS ANTRAM PAREIGŪNUI, PROFSĄJUNGA GRASO PROTESTU

Praėjusią savaitę Pravieniškių kalėjime nuteistajam sužalojus pareigūną, Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjunga (LRITĮPS) akcentuoja mananti, jog šis incidentas įvyko dėl kalėjimo administracijos vadybos politikos ir pranešė svarstanti protestuoti.

Šeštadienį pranešta, kad pamainos perdavimo keitimosi metu uždaroje Pravieniškių 1-ojo kalėjimo zonoje nuteistasis šliūkštelėjo karštą vandenį Saugumo valdymo skyriaus pareigūnui į veidą. Dėl šio įvykio ir patirtų sužalojimų pareigūnas buvo pristatytas į Kauno klinikas.

Kai pranešė LRITĮPS, netrukus po įvykio buvo peržiūrėta vaizdo medžiaga, kuri esą patvirtino, kad pareigūnas elgėsi laikydamasis galiojančių instrukcijų.

LRITĮPS vadovas L. Pauliukas mano, kad Lietuvos kalėjimų tarnyba ir Teisingumo ministerija per mažai dėmesio skiria įkalinimo įstaigose dirbančių pareigūnų saugumui.

„Kai per dešimt dienų vienas po kito pasikartoja tokie įvykiai, ima atrodyti, kad nuteistieji tampa nebaudžiamais zonos karaliukais. Kalėjimas – ne sanatorija, čia atsidūrę žmonės yra nusikaltę visuomenei, todėl jiems ne tik turi būti sudarytos žmoniškos sąlygos atlikti paskirtą bausmę, bet ir galioti taisyklės, tačiau, panašu, kad instrukcijos ir taisyklės galioja tik pareigūnams. Kada paskutinį kartą Kalėjimų tarnybos vadovybė ar Teisingumo ministerija viešai kalbėjo apie pareigūnų saugumą ir saugių darbo sąlygų sudarymą jiems, užtat apie nuteistųjų teises – nuolat“,  – LRITĮPS cituojamas profsąjungos pirmininkas K. Pauliukas.

Kai per dešimt dienų vienas po kito pasikartoja tokie įvykiai, ima atrodyti, kad nuteistieji tampa nebaudžiamais zonos karaliukais.

Pasak LRITĮPS pirmininko, Pravieniškių 1-asis kalėjimas esą tapo vieta, kurioje nebenori dirbti pareigūnai ir kur darbuotojų trūkumas yra didžiausias, o netrukus gali tapti sudėtinga surinkti reikiamą pamainą. K. Pauliukas stebisi, kad pastaruoju metu minėtai įstaigai vadovavęs Linas Nanartavičius pakilo karjeros laiptais ir tapo Lietuvos kalėjimų tarnybos direktoriaus pavaduotoju. 

„Taip susiklostė per tam tikrą laikotarpį, šio kalėjimo vadovu tapus L. Nanartavičiui. Pareigūnai skundžiasi nepakenčiamomis darbo sąlygomis ir vadovybės požiūriu į juos bei netikusia komunikacija. Penktadienį, minėtas vadovas atsisveikino su Pravieniškių kalėjimu ir nuo šiandien tapo Kalėjimų tarnybos direktoriaus pavaduotoju. Mums, profesinės sąjungos atstovams, sunkiai suvokiamas toks šuolis karjeros laiptais, kai Pravieniškių 1-asis kalėjimas nėra pavyzdinis, tai rodo ir iš čia į kitus kalėjimus bėgančių pareigūnų srautai, vien per praėjusią savaitę, mano žiniomis, prašymus išeiti pateikė keturi pareigūnai“, – sakė K. Pauliukas.

Pasak LRITĮPS pirmininko, vos prieš dešimt dienų įvyko įvykis, kai buvo sužalotas pareigūnas ir netrukus po jo dar vienas išpuolis.

„Tai taip pat rodo, kad iš praėjusio įvykio nepasimokyta. Kokią žinutę po jo kalėjimo vadovybė nusiuntė nuteistiesiems? Ar jiems buvo primintos jų pareigos ir tvarka kalėjime, kodėl nebuvo sugriežtintos sąlygos? Ar buvo pademonstruota, kad su tokiais įvykiais nebus taikstomasi, o taip pasielgęs nuteistasis sulauks deramos bausmės?“, – stebisi LRITĮPS pirmininkas.

LRITĮPS dėl susidariusios situacijos Pravieniškių 1-ajame kalėjime svarsto surengti protesto akciją.

„Profesinė sąjunga svarsto galimybę surengti protesto akciją, siekiant atkreipti dėmesį į problemą, kai visas Kalėjimų tarnybos dėmesys sukoncentruojamas tik į nuteistųjų sąlygų gerinimą ir jų reikalavimų vykdymą, paliekant pareigūnui tik tarno misiją, kuris žūtbūt turi pildyti nuteistųjų norus ir jokiu būdu netrikdyti jų ramybės“, – nurodoma LRITĮPS pranešime.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Pravieniškių kalėjime įvykęs pareigūno išpuolimas tapo antruoju tokiu incidentu minėtoje įstaigoje per 10 dienų.

Kaip skelbė portalas „Delfi.lt“, birželio 20 d. Pravieniškių kalėjime nuteistasis sužalojo pareigūną. Kaip naujienų portalui nurodė Lietuvos kalėjimų tarnyba, incidentas įvyko tada, kai nuteistasis buvo vedamas iš pasivaikščiojimo kiemų. Vyras paspruko nuo pareigūno ir užpuolė šalia buvusį kitą pareigūną.

Asmuo užpuolimą įvykdė su, kaip įtariama, stiklo ar plytelės šuke. Užpuolimo metu pareigūnas gynėsi, jam stipriai sužalotas delnas ir riešas. Pareigūnas išvežtas į gydymo įstaigą.

Portalo duomenimis, šį išpuolį nuteistasis planavo iš anksto. Pažymima, kad jis ne kartą yra teistas dėl vagysčių, fizinio smurto sukėlimo, žiauraus elgesio su gyvūnais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS