Protingiausias kaunietis draugų pagal IQ nesirenka | Diena.lt

PROTINGIAUSIAS KAUNIETIS DRAUGŲ PAGAL IQ NESIRENKA

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Protingiausias kaunietis draugų pagal IQ nesirenka – humoras ir asmeninis žavesys esą kur kas svarbiau nei intelekto lygio koficientas.

Knygos vietoj televizoriaus

Būkite atviri, ar be visagalio "Google" pagalbos atsakytumėte, kokia gėlė yra branduolinio nusiginklavimo simbolis arba koks Rusijos baleto šokėjas ir choreografas dėl psichikos ligos buvo priverstas baigti karjerą?

Kaunietis Vytautas Juodagalvis ilgai negalvojęs atsakytų, kad gėlė, sugerianti radiaciją, – saulėgrąža, o šokėjas, žmonių vadintas dieviškuoju klounu, 1950 m. miręs psichiatrijos ligoninėje nuo šizofrenijos – Vaclavas Nižinskis.

Kauno technologijos universiteto (KTU) Cheminės technologijos fakultete besidarbuojančio vyro žinios – ne Dievo dovana, o nepažabojamas smalsumas.

"Vakarais po darbų ir kitos veiklos retai įsitaisau prie televizoriaus, o jei jau žiūriu, tai ne pramoginius kanalus, bet tik tuos, kurie man duoda naudos. Dažniausiai tai "Discovery" kanalas, – 56-erių vyresnysis laborantas, KTU profsąjungos pirmininkas neslėpė, kur kas dažniau nei televizoriaus pultą į ranką imantis knygas. – Nemažai laiko praleidžiu prie interneto ieškomas man įdomios informacijos. Nuolat dalyvauju "Protų mūšiuose" su draugų komanda."

Geriausias antrus metus

Vyro noras žinoti kuo daugiau, praėjusį savaitgalį įvertintas geriausiojo titulu, – birželio 3 d. visuose šalies miestuose vykusiame Pasaulio viktorinos čempionato Lietuvos etape, V.Juodagalvis išrinktas protingiausiu kauniečiu.

"Koks jausmas? Žinoma, malonu, tačiau suprantu, kad šis titulas galioja tik tarp dalyvių. Yra daugybė protingų žmonių, kurie čempionate nedalyvavo, – kalbėjo vienas iš pusketvirto šimto dalyvių. – Susidomėjimas protų mūšiais mūsų šalyje rekordiškas. Ne veltui Lietuva tapo pirmąja šalimi pagal dalyvių skaičių, tenkantį šalies gyventojui. Žinoma, nepralenkiami čia Indijos gyventojai."

Visuose miestuose, kuriuose vyksta čempionatas, užduodami lygiai tie patys 240 klausimų, išverstų į vietos kalbas, – 120 pirmajame ir tiek pat antrajame etapuose. Visi jie suskirstyti į keturias temas: komunikavimas, mokslas, istorija, pramogos.

"Kiekvienam etapui skiriama valanda, vadinasi, perskaityti klausimą ir į jį atsakyti dalyvis turi po 30 sek. Reikia reaguoti greitai, o bėgant metams tai vis sunkiau, - kalbėjo viktorinos meistro laipsnį turintis kaunietis, prieš metus taip pat pripažintas protingiausiu kauniečiu. – Žinoma, norėčiau gauti ir didmeistrio titulą – tai įmanoma kelis kartus iš eilės laimėjus šalies lygiu, tačiau abejoju, ar man pavyks. Jei atsukčiau laiką dvidešimt ar trisdešimt metų atgal, neabejoju su tuomete galva ir tuomete reakcija toli eičiau."

Vakarais po darbų ir kitos veiklos retai įsitaisau prie televizoriaus, o jei jau žiūriu, tai ne pramoginius kanalus, bet tik tuos, kurie man duoda naudos.

Kalba keliomis kalbomis

Specialiai čempionatui V.Juodagalvis nesiruošė. Tai esą būtų sunku padaryti.

"Visų klausimų juk nenuspėsi, – šyptelėjo gudragalvis ir ėmė žarstyti paties išbandytus receptus. – Svarbiausia prieš tokius renginius tinkamai pailsėti, gerai maitintis ir nepamiršti amino rūgščių. Ar žinojote, kad smegenys sudaro tik 2 proc. žmogaus kūno, bet sunaudoja 20 proc. per parą jam reikalingos energijos. Tai organas, dirbantis be poilsio. Net ir naktį. Jį reikia pamaitinti. Beje, jei jau prakalbome apie smegenis, jas būtina nuolat mankštinti."

Kaip? Duoti intensyvaus krūvio – daug skaityti, spręsti kryžiažodžius, mokytis kalbų. Mokslininkai, pasak V.Juodagalvio, įrodė, kad žmonėms, kurie moka bent kelias užsienio kalbas, tikimybė susirgti Alzheimeriu ar kita sunkia senatvine liga, sumažėja net 20 proc.

"Aš pats kalbu angliškai, rusiškai, lenkiškai. Galiu skaityti čekų, ukrainiečių, baltarusių kalbomis", – savo žinių skrynelės turiniu dalijosi protingiausias kaunietis.

Humoras ir intelektas

Atstumą matuojame metrais, kilometrais, svorį – gramais, kilogramais, tonomis, temperatūrą – laipsniais. Kuo išmatuoti protą? Knygomis? Paklaustas V.Juodagalvis buvo labai konkretus.

"Pagrindinis matas – IQ. Tiesa, jis nėra labai tikslus, nes neparodo sėkmės gyvenime ir asmeninėje veikloje. Sėkmė yra labai svarbu. Gali turėti ir kur kas žemesnį IQ nei dauguma, tačiau pasiekti kur kas daugiau nei likusieji", – linksma nata baigdamas pokalbį protingiausias kaunietis pridūrė dar vieną labai svarbią detalę: – Tie patys mokslininkai įrodė, kad žmonių, turinčių humoro jausmą, didesnis ir IQ, todėl nebūkite surūgę."

V.Juodagalvis gyvena datų, cheminių elementų ir dažnam mūsų sunkiai įkandamų terminų pasaulyje, tačiau draugų pagal koeficientą, kuris nurodo asmens intelekto lygį, jis nesirenka. Svarbiausia jam – asmenybė, tuomet esą su žmogumi galima kalbėti ne tik apie Falkiopingo mūšis, kai danai sumušė Švedijos karaliaus Alberto pajėgas ir į nelaisvę paėmė patį monarchą, ar lemputės išradėją Tomą Edisoną, bet ir apie kur kas žemiškesnius dalykus.

"Taip, ne su visais galiu pakalbėti istorinėmis ar kitomis temomis, kur jaučiuosi stiprus. Tokiu atveju visuomet galiu pasikalbėti pats su savimi", – proporcingą savo humoro ir intelekto santykį dar sykį patvirtino pašnekovas.

GALERIJA

  • Protingiausias kaunietis draugų pagal IQ nesirenka
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

pazistantis

Koks jis protingas su beprocio sypsena....

Lulu

Jei žinios apie homiką Nižinskį ir saulėgrąžas skatina vadinti žmogų super protingu, tada "Kaunadienei' ir tai rašeivai šakės... Aišku, fain, kai asmuo turi daug atsitiktinių, nesisteminių, palaidų žinių, Bet kad dėl to protingiausias?! Chebrytė teisingai rašo: už merą Kaune protingesnio, gražesnio, doresnio ir mylimesnio iki kadencijos pabaigos nebus.

Labai abejoju ir

baikit juokus.Kas pažįsta Vytautą, tai, turbūt, lėtesnį žmogų sudėtinga sutikti, o dėl jo humoro jausmo, tai labaaai suabejočiau. Gal jis parodomas tik išrinktiesiems (pvz., žurnalistei).
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS