PSO kuria siužetą apie pandemijos valdymą Kaune | Diena.lt

PSO KURIA SIUŽETĄ APIE PANDEMIJOS VALDYMĄ KAUNE

Šią savaitę į Kauną užsukę Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovai lankėsi Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre (NVSC), mobiliajame testavimo punkte, Vakcinacijos centre, dairėsi po miestą. Įamžinti vaizdai, pokalbiai bus panaudoti vaizdo siužetui, kuris pasieks milijonus žmonių. PSO filmavimo komandos lankėsi ir dar trijose šalyse.

Ne visuomet įvertinamas

Pagrindine siužeto Lietuvoje heroje tapo NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Pilvelytė. Interviu su ja apie per pandemiją užgriuvusius iššūkius, nelengvą patirtį, galimybes ir ateities viltis filmuotas darbovietėje, tačiau komanda su pašnekove vyko ir iki jos namų.

Ši specialistė siužetui pasirinkta kaip visuomenės sveikatos darbuotoja, turinti daug patirties atsekant sergančiųjų COVID-19 kontaktus, atliekant kitus COVID-19 pandemijai valdyti reikalingus darbus.

„Norėjome, kad vaizdo siužeto herojumi taptų visuomenės sveikatos specialistas, žmogus, mažiau žinomas žiniasklaidai, bet diena iš dienos atsakingai atliekantis savo darbą. Nebūtinai iš sostinės, bet sąžiningai dirbantis ne visuomet įvertinamą, nors labai svarbų darbą. Norėjome atkreipti dėmesį į kontaktų atsekimo ir bendradarbiavimo su visuomene pandemijos metu svarbą. Taip pat atkreipti politikos formuotojų dėmesį, kad svarbu didinti paramą ir pagalbą kontaktams atsekti bei investuoti į šią svarbią funkciją“, – „Kauno dienai“ pasakojo PSO atstovybės Lietuvoje vadovė Ingrida Zurlytė.

Ji neslėpė džiaugsmo ir pasididžiavimo, kad Lietuva dalyvauja šioje iniciatyvoje. „Tai galimybė prisidėti pagerbiant sveikatos priežiūros ir globos įstaigose dirbančius žmones ir išreikšti padėką už jų atsidavimą ir pasiaukojamą darbą pandemijos metu“, – teigė I.Zurlytė.

Akcentavo vienybę

Prabilusi apie nuolatinius iššūkius valdant COVID-19 pandemiją, su kuriais susidūrė visas pasaulis, vadovė akcentavo vienybę. „Kartu patiriame pergales ir kai kuriuos nusivylimus. Kartu mokomės ir stengiamės pagerinti atsaką. Apskritai gerai vertiname Lietuvos ir Kauno pastangas suvaldyti SARS-CoV-2 viruso ir jo atmainų bei COVID-19 ligos plitimą ir padarinius. Operatyvus vakcinavimo centrų organizavimas ir didelis vakcinų prieinamumas – tik vienas iš daugelio dalykų, kuriuos galima būtų paminėti“, – sakė PSO atstovybės Lietuvoje vadovė.

Kaunas ne pirmą kartą yra PSO dėmesio centre ir reprezentuoja Lietuvą Europoje ir pasaulyje. I.Zurlytė išreiškė viltį, kad galbūt pastaroji iniciatyva „paskatins atskleisti daugiau asmeninių istorijų iš pandemijos kasdienybės, ir ne tik“.

PSO filmavimo komanda Kaune lankėsi mobiliajame testavimo punkte, Vakcinacijos centre ir fiksavo kasdienį veiksmą mieste. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Ji priminė, kad Kaunas yra PSO Sveikų miestų tinklo narys, o Kauno regionas – PSO Sveikų regionų tinklo narys. Lietuvos sveikatos mokslų universitete yra du PSO bendradarbiavimo centrai: neinfekcinių ligų prevencijos ir kontrolės bei slaugos mokymo ir praktikos srityse. LSMU įvairūs padaliniai yra daugelio PSO iniciatyvų dalyviai.

Laiko neskaičiuoja

Siužetas apie G.Pilvelytės asmenines, o kartu ir viso Kauno, Lietuvos pastangas, įdirbį bandant suvaldyti pandemiją, pasieks milijonus žmonių.

G.Pilvelytė NVSC dirba beveik trejus metus.  „Dar vaikystėje supratau, kad sveikata nėra tik ligos buvimas arba nebuvimas. Visuomenės sveikata sujungia įvairias akademines sritis, leidžia pažiūrėti į žmogų kaip į visumą, taip pat padeda kuo anksčiau nustatyti sveikatos problemas ir tinkamai reaguoti, kad būtų išvengta ligos“, – pasirinkimą argumentavo epidemiologė.

Iš pradžių ji buvo atsakinga už tuberkuliozės valdymą, prevencinių programų įgyvendinimą. Vėliau su kolegomis ėmėsi valdyti tymų protrūkį, kuris buvo suliepsnojęs Kauno apskrityje. Tuomet teko mobilizuotis visai komandai, bet tuometis iššūkis nė iš tolo neprilygo tam, kas jos, kolegų ir visos visuomenės laukė jau netrukus.

COVID-19 visą darbo laiką, dėmesį ir nemenką dalį laisvalaikio privertė skirti vien tik koronaviruso pandemijai, neribotam laikui atidedant visas prevencines programas. Liko tik tokie būtinieji darbai, kaip, pavyzdžiui, tuberkuliozės ar kitų užkrečiamųjų ligų židinio ištyrimas.

G.Pilvelytė kalbėjo, kad net ir dabar, kai jau daug ką žinome apie šį virusą, tebėra išlikę daug nežinomybės, o tai tikrai nepalengvina bendravimo su visuomene. „Per porą COVID-19 metų visuomenė labai pavargo nuo įtampos, besikeičiančių taisyklių, apribojimų, bet jų daugiau ar mažiau laikosi“, – pastebėjo specialistė ir paragino nepasiduoti psichologiniam nuovargiui bei stengtis kuo mažiau kontaktuoti.

G.Pilvelytė filmuoti pasirinkta norint atkreipti dėmesį į kontaktų atsekimo ir bendradarbiavimo su visuomene pandemijos metu svarbą. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Pasieks visas šalis

PSO komanda Kaune viešėjo besirengdama Pasaulinės visuotinės sveikatos priežiūros aprėpties (PVSPA) dienai, minimai gruodį. Siužetai bus svarbi šiai dienai skirto tarptautinio renginio dalis. Jie bus viešinami įvairiais kanalais ir platformose visose šalyse. Dalį filmuotos medžiagos planuojama naudoti įvairiuose PSO Europos regiono biuro rengiamuose siužetuose pandemijos valdymui aktualiomis temomis.

Danijoje buvo kalbinta ilgalaikės priežiūros darbuotoja, Kirgizijoje – pirminės sveikatos priežiūros gydytojas. Maltoje siužeto centre buvo slaugytojai ir intensyviosios terapijos skyriaus darbuotojai.

PVSPA šventė – tai kartu ir raginimas „skubiai investuoti į sveikatos priežiūros darbuotojus, kad būtų dalijamasi dividendais sveikatos, darbo vietų, ekonominių galimybių ir teisingumo srityse“, raginimas visoms šalims apsaugoti, investuoti ir veikti kartu su sveikatos priežiūros ir globos specialistais, kuriems priklauso ir turintys, ir neturintys medicininio išsilavinimo darbuotojai.

Testavimui, darbui vakcinavimo centre surinkti norą pareiškę KMP darbuotojai, iki tol ėję visai kitas pareigas. Šiai svarbiai misijai jie atidavė visas savo jėgas.

Pavyzdys kitiems

Per pastaruosius kelerius metus visi ypač pajutome sveikatos ir priežiūros darbuotojų bei apskritai šios visos sistemos svarbą. Testavimą ir vakcinavimą nuo COVID-19 Kaune organizuojančios ir vykdančios Kauno miesto poliklinikos (KMP) kolektyvui nuo pat pirmųjų dienų teko didžiulė atsakomybė ir krūvis. Organizacine prasme KMP tapo šalies lydere, kuri savo pavyzdžiu palengvino, pagreitino šiuos procesus kituose miestuose, vietovėse.

KMP Kalniečių padalinio ir Kauno vakcinavimo centro vadovė Iveta Dubrova neslėpė, kad teko dirbti neskaičiuojant valandų. „Testavimui, darbui vakcinavimo centre surinkti norą pareiškę KMP darbuotojai, iki tol ėję visai kitas pareigas. Šiai svarbiai misijai jie atidavė visas savo jėgas“, – kalbėjo I.Dubrova.

Besitestuojančių žmonių skaičiai svyruoja, o ateinančiųjų skiepytis srautai Kaune pastaruoju metu padvigubėjo. Ankstesnėmis savaitėmis vakcinuotis ateidavo po 4 tūkst. žmonių. Pastarąją sulaukta 8  tūkst.

Didžioji dalis skiepijami jau trečią kartą, tačiau ateinama ir antrosios, ir pirmosios dozės.

Be Vakcinacijos centro skiepyti nuo COVID-19 jau imta ir visuose KMP padaliniuose bei privačiose įstaigose. Imunizuotų kauniečių yra 75,9 proc.

GALERIJA

  • Misija: G.Pilvelytė filmuoti pasirinkta norint atkreipti dėmesį į kontaktų atsekimo ir bendradarbiavimo su visuomene pandemijos metu svarbą.
  • PSO kuria siužetą apie pandemijos valdymą Kaune
  • PSO kuria siužetą apie pandemijos valdymą Kaune
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (15)

lalalai

Taip taip ir prisideda tik Kauno miesto poliklinika.. :)

L

Ce ne pandemija o klandemija apdulkejusio besmegenio sugalvota uzdeks zmones zudyti su šudo marmalo vakcinomis

By. Rka deėjęs

FYLMAS NEWYSPROČIAMS, MOKSLO AUKOMS :-))))) Viskas bus surezisuota kad korona - baidykle..... O mire nuo jos VISAME VISAME PASAULYJE VOS tiktai 5 mln zmoniu !!! Nuo rukymo, nuo avariju keliuose dar daugiau ŽUSTA ZMONIU..... o visiems nusišikti, uz koronininkus daugiau moka GAL?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS