R. Kazakevičienė: dainuojantys vaikai yra paženklinti | Diena.lt

R. KAZAKEVIČIENĖ: DAINUOJANTYS VAIKAI YRA PAŽENKLINTI

Kauno rajono savivaldybės tarybos narė, Akademijos mokyklos-darželio pradinių klasių mokytoja, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto tautinių šokių ansamblio „Ave Vita“ choro grupės vadovė, VDU Ugnės Karvelis gimnazijos mišraus kvinteto DREVI, Akademijos mokyklos-darželio „Gilė“ vokalinio ansamblio „Drevinukas“ vadovė Rasa Kazakevičienė veikiausiai savo pareigas išvardytų kita tvarka. Pastarojo kolektyvo pavadinimas garsiai skamba ne tik pakaunėje, jis raško aukščiausius apdovanojimus prestižiniuose respublikiniuose konkursuose. Sėkmė lydi ir DREVI.

Pergalių dosnus pavasaris

Šis pavasaris „Drevinukui” buvo itin dosnus: pirma vieta laimėta Kauno rajono konkurse „Mažieji talentai”, Didysis prizas ir nominacija „Už artistiškumą” I respublikiniame jaunųjų dainininkų konkurse „Mano dainų pavasaris”, vykusiame Garliavoje. Pirma vieta atiteko ir V respublikiniame vaikų ir jaunimo dainavimo konkurse „Garsų sūkury” Ukmergėje. Pats didžiausias kolektyvo laimėjimas – respublikinio TV konkurso „Dainų dainelė 2022“ laureato vardas. Tokį pat titulą pelnė ir kitas Rasos vadovaujamas kolektyvas – mišrus kvintetas DREVI.

„Dainų dainelės“ konkursu gyvenu nuo šešerių metukų. Tuomet pati pirmąkart labai nedrąsiai lipau į „Dainų dainelės“ sceną. Sūkurys įsuko ilgam – juk tai vienas unikaliausių, ilgametes tradicijas turinčių ir tęsiančių šalies muzikinių renginių“, – šypsojosi pašnekovė.

Sėkmės dedamosios

Vaikų vokalinis ansamblis „Drevinukas“ – R.Kazakevičienės ir jos auklėjamų 4b klasės mokinukų kasdienės draugystės kūrinys. „Kadangi po pamokų mielai pasiliekame dainuoti, ši veikla tapo ne varginančiu darbu, o maloniu laiko praleidimu drauge ir, svarbiausia, – su muzika. Kai ji – muzika – gyvena su mumis ir mumyse, dingsta visa tai, kas pikta, šiurkštu, liūdna, pasaulis dainuoja kartu su mumis, o mintys ir siekiai tiesiog įgauna sparnus! Todėl nenuostabu, kad mažieji nuo pirmos klasės į sceną kaskart lipa su žiburiukais akyse ir degančiomis širdelėmis – jie tiesiog gyvena scena! Nesuvaidintas vaikų tikrumas, nuoširdumas, manau, ir padeda sėkmingai dalyvauti įvairiuose konkursuose, džiaugtis pergalėmis“, – pasakojo „Gilės“ 4b klasės auklėtoja. Neperdedu – jos lūpomis tariamas žodis „muzika“ skamba taip, kad jį norisi rašyti didžiąja raide.

Kaita: šiais mokslo metais DREVI tapo mišriu kvintetu. / Rasos Kazakevičienės asmeninio albumo nuotr.

Muzikinių kolektyvų vadovė pripažino: didelę įtaką konkursuose daro ir pasirinktas kūrinys, svarbu, kiek jis pasieks klausytojų širdis. DREVI atliekama gerai žinoma Andriaus Kulikausko daina „Gintarai“ kiekvieną užburia nuoširdumu ir šviesa, o mažųjų dainelė paperka linksma ir giedria nuotaika. „Drevinuko“ atliekamai dainelei „Kelionė į vakarą“ muziką kūriau pati“, – prisipažino pašnekovė.

Kai ji – muzika – gyvena su mumis ir mumyse, dingsta visa tai, kas pikta, šiurkštu, liūdna, pasaulis dainuoja kartu su mumis, o mintys ir siekiai tiesiog įgauna sparnus!

Laikinumas, trunkantis 23 metus

Paklausta, kokia šilto ir mielo pavadinimo – „Drevinukas“ – kilmė, moteris nusišypsojo užburiančia šypsena ir atskleidė ne tik pavadinimo kilmę, bet ir savo filosofiją. „Mes nuo pat pirmos klasės labai daug dirbame gamtoje ir, tiesą pasakius, gyvename gamtoje. Kiekvienas žmogus turėtų gyventi gamtoje, juk sakoma: iš dulkės – į dulkę. Bet tai nereiškia, kad mes gyvenime turime būti tik dulkele. Nuo pat pirmos klasės mokau vaikus, kad kiekviena dulkelė būtų savita, kad jie nebijotų tiek dainuoti, tiek piešti, tiek būti geri žmonės“, – sakė R.Kazakevičienė.

Pavadinimas, pasak pašnekovės, atsirado atsitiktinai. Prieš 23 metus ji rado žaislą, kurį taikliausiai apibūdina žodis „kažkas“. „Tuo metu su vaikais turėjome pamoką gamtoje, piešėme prie medžių ir nusprendėme: tebus tas žaislas „Drevinukas“. Kaip tik mums prisireikė skubiai koncertuoti, o ansamblis pavadinimo neturėjo, tad jį irgi taip pavadinome. Galvojome, kad tai bus laikinai, bet laikinumas – ilgiausias šioje žemėje: vokalinis ansamblis gyvuoja jau 27 metus“, – istoriją pasakojo R.Kazakevičienė.

Per tą laiką šimtai mažųjų Akademijos gyventojų pabuvo drevinukais, pamėgo dainavimą, patyrė scenos jaudulį, paragavo pergalių skonio.

Nuotaika: drevinukai su žiburiukais akyse lipa ne tik į sceną. / Rasos Kazakevičienės asmeninio albumo nuotr.

Kai drevinukai užauga

Tačiau, pasak jų mokytojos, ateina laikas, kai mažieji drevinukai užauga, iškeliauja į vyresnes klases. Tuomet jie jau tampa DREVI dainininkais, o atkeliavę pirmokėliai perima „Drevinuko“ vardą. Būtent toks virsmas dainorėlių laukia ir šį rudenį. DREVI dar 2020–2021 mokslo metais buvo visas ansamblis, o dabar beliko tik penki atlikėjai, kiti jau pernai baigė mokyklą.

„Smagiausia matyti, kaip jie vieni kitus palaiko konkursuose. Dainuojantys vaikai yra paženklinti vaikai. Paženklinti gerumu, jautrumu ir dvasingumu. Žvelgiant tiek į mano mažųjų dainorėlių – ketvirtokų – laimingas akeles, tiek į nuostabiųjų DREVI gimnazistų susimąsčiusius veidus, matau juose kitokius žmones. Jie iš tiesų suvokia, kad sėkmė yra visur, šalia, jos tiek daug! Reikia tik sugebėti ją pasiimti: įdėti jėgų, pastangų, o svarbiausia – noro ir nesumeluotos širdies šilumos“, – įsitikinusi pašnekovė.

Įvertinta ir mokytoja

Veikli moteris anksčiau yra prisipažinusi, kad jai nepavyktų įsivaizduoti gyvenimo be darbo su vaikais: „Jis kasdien teikia teigiamų emocijų. Juk visos teigiamos emocijos – džiaugsmas, entuziazmas, meilė – padeda judėti į priekį ir siekti užsibrėžtų tikslų.“ Tikriausiai toks požiūris ir yra sėkmingos veiklos paslaptis.

Talentinga mokytoja daug kartų skatinta gimnazijos, rajono, respublikos atsakingų vadovų padėkomis ir apdovanojimais. 2017 m. už sėkmingą jaunųjų talentų ugdymą ir nuoširdų pedagoginį darbą R.Kazakevičienei įteiktas Kauno rajono savivaldybės III lygio Garbės ženklas.

GALERIJA

  • Rasa Kazakevičienė
  • Kaita: šiais mokslo metais DREVI tapo mišriu kvintetu.
  • Nuotaika: drevinukai su žiburiukais akyse lipa ne tik į sceną.
Rasos Kazakevičienės asmeninio albumo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Daiva

Tai Mokytoja iš didžiosios raidės!

Jolanta

Šauni mokytoja ir šaunūs jos vadovaujami kolektyvai. Sėkmės jiems!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS