Raudondvario dvarui COVID-19 subrandino naujų idėjų | Diena.lt

RAUDONDVARIO DVARUI COVID-19 SUBRANDINO NAUJŲ IDĖJŲ

Raudondvario gyventojams, kurie nuolat užsuka į dvarą, gal kiek mažiau į akis krenta tai, kaip jis kasdien gražėja. O štai svečiai fiksuoja pokyčius: parke iškilusias gėlių skulptūras, žiedų puošiamas tvoras, suvešėjusį rožyną. Gyvenimas Raudondvario dvaro sodyboje grįžta į senas vėžes: daugėja užsienio turistų – latvių, baltarusių, lenkų – ir kitų lankytojų, vyksta renginiai, o santuokų – dar daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

Pigiau ir ilgiau

"Ne vienus metus matėme Raudondvario dvarą paskendusį žalumoje ir visiems tas vaizdas tiko. Pernai Valstybės dienos renginyje gana netikėtai atsirado floristikos festivalis. Įvertinome, kiek reikia įdėti darbo, pastangų ir lėšų, kad dvaro sodyba būtų graži... tris dienas. Trys dienos ir gėlių jūra iškeliauja į konteinerį! Mano nuomone, jei jau ką nors darome, turime daryti taip, kad tuo, kas sukurta, čia atėjęs žmogus galėtų pasigrožėti bet kurią dieną, o ne vien šventės metu, ir bent kelis mėnesius. Suskaičiavome ir galiu drąsiai tvirtinti: šiųmetė idėja kainuoja gerokai pigiau", – šypsojosi viešosios įstaigos Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė.

Snieguolė Navickienė

"Kauno dienai" lankantis Raudondvario dvaro sodyboje su komanda kaip tik triūsė pakaunės gėlininkas Simonas Zareckas, puošiantis ne tik šį, bet ir Pakruojo dvarą. Abu šie dvarai skirtingi, todėl Raudondvaryje vyrauja kitokie sprendimai. Stengiamasi skulptūromis neužimti renginiams skirtos erdvės, žydėjimo laiką pratęsti pavėsį mėgstančias gėles įkurdinant po medžiais, parinkti tam tikrus augalus.

"Esame įpratę uždirbti daug, o šiemet daugiau išleidžiame, todėl gėlių skulptūrų nebus labai daug", – paklausta, kiek iš viso dvare atsiras tokių puošmenų, sakė S.Navickienė.

Dabar gėlėse skendinčios metalo skulptūros, apželdintas pianinas, jau anksčiau į dvaro sodybą atriedėjusi karieta artėjant gražiausioms žiemos šventėms bus papuošti lempelėmis ir girliandomis ir skleis šviesą ir jaukumą. Taigi, karantino metu subrandinta idėja dėl savo tvarumo dar labiau atpigs.

Svajoja apie Raudondvario festivalį

Nors birželį dar buvo kiek mažiau gėlių skulptūrų, Raudondvaryje jau vyko Gėlių ir muzikos vakarai. Sušvelnėjus karantinui, o vėliau jį atšaukus, Raudondvario dvaras tradicijų neatsisakė, tik jas transformavo: dabar dauguma koncertų yra nemokami, iš vidaus persikėlė į lauką.

"Iki karantino suplanuotus mažesnius koncertus perkėlėme į penktadienius ir šeštadienius, patys už juos sumokame. Šiuo metu vadovaujamės principu: visų pinigų neuždirbsi, o žmonės, laikęsi karantino reikalavimų, dabar turi gauti dvasinio peno. Mes esame dėl žmonių, o jie yra dėl mūsų", – patikino Raudondvario dvaro direktorė.

Klausytojų pamėgtus vasaros vakarus svarstoma rengti ir kitais metais. "Ne kartą esu rengusi projektus Kultūros rėmimo fondui, bet finansavimo nesulaukėme. Nepaisant to, idėjos nepaleisime. Jei yra Kristupo festivalis, Pažaislio festivalis, gali būti ir Raudondvario festivalis", – sakė S.Navickienė.

Nutilęs pianinas prabilo gėlių kalba.

Planuotos šventės laukia eilėje

Birželio 20 d. turėjusios skambėti Jeronimo Miliaus ir Česlovo Gabalio atliekamos geriausios roko baladės persikėlė į Raudondvario bendruomenės Valstybės dienos šventę. Dar vienas šių atlikėjų koncertas turėtų įvykti spalio 16 d. Tą patį mėnesį turėtų vykti ir teatralizuotas ispaniškos muzikos koncertas "Historia de un amor", o Vilhelmo Čepinskio kūrybos vakaras – šiek tiek anksčiau, rugsėjo pradžioje.

Rugpjūtį Raudondvario dvare bus pagerbiami šimtukininkai, įteikiami atestatai Raudondvario gimnazijos abiturientams, vasaros šeštadieniais vyks profesionaliosios muzikos koncertai, filmų vakarai su gyva muzika. "Jau galvojame apie Rugsėjo 1-osios šventę. Atsigauna Menų inkubatoriaus veikla, grįžta rezidentai su edukacijomis, atsiranda viena kita konferencija, kiti renginiai. Savo eilės laukia kultūros darbuotojų, medikų pagerbimo šventės", – vardijo S.Navickienė.

Neatšauktas ir, matyt, jau tradicinis tapsiantis įspūdingą skaičių Lietuvos atlikėjų ir grupių subursiantis festivalis "M.A.M.A. vasara". Pernai pasižiūrėti Jazzu, "Daddy Was A Milkman", "8 Kambario", Donato Montvydo, Radistų, "Happyendless", Vido Bareikio, "Flying Saucer Gang", "Colours Of Bubbles", Junior A, Jurijaus, Mad Money ir daugelio kitų atlikėjų pasirodymų į Raudondvario dvaro sodybą suplūdo 8 tūkst. žiūrovų. Šiemet klausytojų laukiama mažiau, tačiau jie galės mėgautis turtinga programa.

Spalį planuojamas ir naujas renginys – medžioklės ir amatų šventė. "Apskritai ruduo bus derlingas, renginių grafikas sparčiai pildosi", – džiaugėsi Raudondvario dvaro direktorė.

Skaičiuoja karantino pranašumus

Tiesą pasakius, šis pakaunės perlas nebuvo apmiręs net karantino metu. Nors tuomet čia tris kartus per dieną apsilankydavo Karo policija, parke nuolat būdavo žmonių. Jie nevaikščiojo būriais, laikėsi atstumų, dėvėjo kaukes.

Jei yra Kristupo festivalis, Pažaislio festivalis, gali būti ir Raudondvario festivalis.

"Čia vyrauja tam tikra rutina: kai kurie raudondvariečiai kiekvieną rytą ateina pasivaikščioti. Yra mėgstančių nuolat užsukti ir dieną. Tai mamos su mažais vaikais, miestelio senjorai. Tikrai negaliu sakyti, kad COVID-19 Raudondvario dvarui pakenkė. Žinoma, pradžioje išsigandome, kaip reikės elgtis, nes buvome suplanavę gausybę renginių, teko juos atšaukti. Nežinomybė, kokie bus reikalavimai renginiams, kaip apsaugoti žmones, ar iš viso jie eis į renginius, šiek tiek slėgė. Ką nors organizuodami, vadovavomės principu: nesvarbu, kiek žmonių ateis, mes privalome būti pasiruošę ir jų laukti, parodyti jiems dėmesį. Štilio metu dirbome prie projektų: dvaro sodybos aplinkos, gėlyno, parko, galimų renginių", – pasakojo S.Navickienė.

Kolegos vis prašo Kauno rajono merą Valerijų Makūną supažindinti su Raudondvario dvaro sodyba.

Nemažai karantino pranašumų išvardijusi pašnekovė pažadėjo – kitais metais laukia dar daugiau naujienų. Raudondvario dvaras kartu su Bauskės (Latvija) pilimi laimėjo projektą, todėl turėtų atsirasti keletas naujų švenčių. "Norime išsigryninti ir turėti pilies dieną, kurios užuomazgų jau būta prieš keletą metų. Liepos 60-osios šventė geriausiai parodo, ko reikia žmonėms. Jie labai mėgsta karnavalines atrakcijas. Esame kvietę klubo "Viduramžių pasiuntiniai" narius, damos, riteriai, fakyrai ir jų pasirodymai atliepia dvaro kultūrą. Pilies diena galėtų būti karnavalinė. Juk jau turėsime drabužinę. Persirengti, pasipuošti, pasijausti dvariškiais ir nusifotografuoti galės visi norintys šventės dalyviai", – žadėjo Raudondvario dvaro vadovė.

GALERIJA

  • Domėjimasis: kolegos vis prašo Kauno rajono merą Valerijų Makūną supažindinti su Raudondvario dvaro sodyba.
  • Raudondvario dvarui COVID-19 subrandino naujų idėjų
  • Kitoks: iš kibiro gali lietis ir gėlių vanduo.
  • Snieguolė Navickienė
  • Praktiška: damą nuo karščio saugo skrybėlė ir vėduoklė.
  • Transformacija: nutilęs pianinas prabilo gėlių kalba.
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Zola

Man tie visą vasarą žydinrys augau atrodo geriau neivienkartinus festas. Kabau gera aura tame parke.

kaktusas

nesuk galvos, amarili ir neskaičiuok svetimų pinigų, juk pačiam mokėti tai nereikėjo?! o ko daugiau reikia tokiam doram lietuviui kaip tau? :)

saulė

Smagu, kad tiek daug dėmesio skiriama grožiui. Žinoma ir renginiai džiugina.Linkime sėkmės direktorei ir toliau taip gražiai dirbti visų labui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS