Rotušėje įsikurs kavinė? | Diena.lt

ROTUŠĖJE ĮSIKURS KAVINĖ?

Siūloma leisti išnuomoti dalį patalpų Kauno rotušės pastate, kur veiktų viešojo maitinimo įstaiga. Pasak savivaldybės atstovų, tai būtų dar vienas traukos objektas, bet yra ir papildomų sąlygų.

To dar nebuvo

Baltąja gulbe tituluojama Kauno rotušė jau šią vasarą po rekonstrukcijos vėl atvers duris lankytojams. Anksčiau čia veikė Kauno miesto muziejus ir santuokų erdvė, tačiau dabar planuojama dalyje rotušės leisti veikti kavinei. Tokios veiklos viename pagrindinių Kauno objektų dar nebuvo.

Užregistruotas sprendimo projektas, kuriame numatoma leisti išnuomoti 52,35 kv. m rotušės ervės, kurioje veiktų kavinė. Kauno miesto tarybai pritarus tokiam siūlymui, bus ieškomas patalpų operatorius, kuris pirmame rotušės aukšte teiktų viešojo maitinimo ir renginių organizavimo veiklos paslaugas.

„Planuojame, kad šiose patalpose veiks kavinė, kuri galės organizuoti protmūšius, literatūros vakarus ar kitas panašaus pobūdžio veiklas. Patalpos yra numatytos kavinės veiklai vykdyti. Jose yra atskirai suformuotas sanitarinis mazgas, suprojektuotas baro baldas. Kavinės patalpos turi atskirą įėjimą iš lauko pusės. Pagal projektą, kavinės patalpų subnuoma negalima. Būsimas kavinės operatorius galės joje prekiauti gėrimais, maistu, su kavinės veikla susijusiais daiktais ar suvenyrais“, – dienraščiui teigė Kauno vicemeras Mantas Jurgutis.

Pasak jo, viešojo maitinimo įstaiga prestižiniame Kauno objekte galėtų tapti dar vienu traukos centru.

„Visuose didžiuosiuose muziejuose veikia bent viena erdvė, skirta poilsiui, įspūdžiams aptarti. Siekiame, kad Kauno miesto muziejaus lankytojai jaustųsi patogiai ir turėtų galimybę atsigaivinti ar užkąsti. Kauno rotušė yra traukos objektas, o kavinė lankytojams suteiks komfortiškos patirties“, – kodėl rotušėje reikia vietos, kur būtų galima išgerti kavos ar pasimėgauti gardžiu patiekalu, nurodė mero pavaduotojas.

Pokyčiai: Rotušės aikštėje po rekonstrukcijos bus vieno lygo danga, neliks fontano. / Kauno miesto savivaldybės kompiuterinis vaizdas

Kokios sąlygos keliamos?

Projekte įvardyta, kad miestas už 52,35 kv. m nuomojamą rotušės plotą norėtų kas mėnesį gauti 800 eurų. Tokia nuomos kaina nustatyta pagal atliktą rinkos tyrimą, atsižvelgiant į patalpų dydį ir jų funkcionalumą.

Tačiau nuomos kaina – ne vienintelė veikimo sąlyga. Kadangi rotušė – išskirtinis paveldo objektas, nurodoma, kaip įrengti patalpas, kokią iškabą lauke pakabinti, todėl būsimų nuomininkų laukia nemažai įvairių derinimų.

„Kauno rotušė – kultūros paveldo objektas, tad lauko iškabą privaloma suderinti su Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Kauno skyriumi. Jei pateiktas iškabos projektas neatitinka specialiųjų reikalavimų, bus ieškoma sprendimo, kuris geriausiai dera su pastato architektūra.

Be to, kavinės interjeras ir eksterjeras privalės būti derinami su muziejaus atstovais, architektais ir paveldosaugininkais, siekiant išlaikyti Kauno rotušės projekto vientisumą, laikantis numatytų dizaino sprendimų“, – papildomas sąlygas erdvių nuomininkams vardijo M. Jurgutis.

Visuose didžiuosiuose muziejuose veikia bent viena erdvė, skirta poilsiui, įspūdžiams aptarti.

Rotušėje toliau veiks Kauno muziejaus padalinys ir bus sudaromos civilinės santuokos. Būsimos kavinės veikla turės būti derinama ir su minėtomis savivaldybės veiklomis.

„Kavinė visada veiks muziejaus darbo laiku. Muziejaus nedarbo valandomis į kavinę bus galima patekti per atskirą įėjimą, o kavinės veikimo laiką galės nustatyti pats operatorius. Norime, kad kavinė būtų atvira visiems“, – teigė Kauno vicemeras.

Kokie darbai atlikti?

Kauno rotušėje jau atliktas vidaus patalpų kapitalinis remontas, fasado atnaujinimo ir apšvietimo darbai, pastatas visiškai pritaikytas muziejinei veiklai.

„Šiuo metu Kauno rotušėje įrengiama Kauno miesto muziejaus ekspozicija, – kalbėjo M. Jurgutis. – Tvarkant nacionalinės reikšmės paveldo pastatą, iššūkių niekuomet netrūksta. Su jais susidurta ir čia. Buvo iškilusi problema, kai negalėjome įrengti numatyto dydžio lifto, kuris tenkintų visų grupių poreikius, tad teko įrengti mažesnį. Atsižvelgiant į drėgmės poveikį, taip pat papildomai numatyti drėgmės surinktuvai, padėsiantys užtikrinti reikiamą mikroklimatą tiek lankytojams, tiek eksponatams.“

Jis nurodė, kad Kauno rotušę po rekonstrukcijos planuojama atidaryti jau liepą. Santuokų ceremonijos, Civilinės metrikacijos skyriaus specialistų sprendimu, į rotušę sugrįš kitų metų sausį.

Ar Kauno rotušėje galės veikti kavinė, miesto taryba spręs birželio 11-osios posėdyje.

Atidarymas: po rekontrukcijos rotušę planuojama atverti liepą, bet santuokos ceremonijos čia sugrįš tik kitų metų sausį. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Laukia rekonstrukcijos

Primename, kad kai po atnaujinimo duris atvers rotušės pastatas, bus užverta dalis Rotušės aikštės ir čia prasidės rekonstrukcija, visiškai pakeisianti aikštės vaizdą.

„Rotušės aikštės rekonstrukcijos darbus planuojama pradėti šių metų rudenį. Šiuo metu vyksta statybos leidimo gavimo procedūros“, – nurodė Kauno mero pavaduotojas.

Anksčiau skelbta, kad architektams idėją, kaip pakeisti šią Senamiesčio erdvę, diktavo įvairūs istoriniai laikotarpiai.

„Po rekonstrukcijos pasikeitusi Rotušės aikštė atskleis istorinius ir funkcinius šios miesto aikštės bruožus. Pagrindinis pokytis bus pačios aikštės erdvės suvokimas, grindžiamas senojo – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikotarpio – Kauno turgaus aikštės kontekstu.

Šis laikotarpis, kai aikštė buvo vientisa plokštuma nuo fasado iki fasado, yra išskirtinai svarbus ir pasirinktas kaip aikštės koncepcijos pagrindas. Žinoma, neišvengiamai respektuojant aikštėje nugulusius kitų laikotarpių istorinius sluoksnius, virtusius vertingosiomis savybėmis, kaip, pavyzdžiui, esamas autentiškas tašytų akmenų ir riedulių grindinys“, – yra sakiusi „SOMA Architects“ architektė Lina Bareikytė-Dumčiuvienė.

Ji aiškino, kad rekonstruota aikštė bus nevaržoma iškiliomis kliūtimis, o pjauto granito plokštės, kurių atsiras aikštės centre ir buvusių šaligatvių zonose, savo gabaritais bus artimos grindinio akmeniui. Be to, tašyto akmens grindinys sukurs vientisą dangą, užtikrinančią laisvą judėjimą visiems aikštės lankytojams.

„Pėsčiųjų prioritetas bus sustiprintas, kadangi esamos gatvės zonos paverčiamos daugiafunkce erdve. Automobilių eismas bus leidžiamas tik tam tikromis gatvėmis, o visa aikštė bus skirta miesto šventėms, renginiams, paviljonams, turgeliams ir kitoms pramogoms, suteikiant kauniečiams daugiau vietos laisvalaikiui. Be to, į aikštę galės plėstis lauko kavinės, kurioms bus skiriamos tam tikros zonos“, – planuojamus aikštės pokyčius vardijo architektė.

Pasak ekspertės, rekonstruojant didelis dėmesys skiriamas dangai – grindinys bus viename lygyje, be paaukštėjimų. Autentiškas tašytų akmenų ir riedulių grindinys bus išsaugotas ir perklotas ant naujo pagrindo, o naujoji granito danga, kurios įvairūs spalvos tonai parinkti taikantis prie esamos tašytų akmenų dangos, harmoningai susilies su senaisiais akmenimis. „Dangoje išryškinami vaško lydymo krosnių ir XVII a. kromų pastato pamatų kontūrai. Tai taps mažuoju muziejumi po atviru dangumi, atskleidžiančiu Kauno istoriją“, – pažymėjo L. Bareikytė-Dumčiuvienė.

Be to, projekte numatyta išsaugoti brandžius medžius, o aplink juos bus sukurtos žaliosios saleles. Jos pagerins sąlygas medžiams augti. Šios salelės bus įrengtos su skirtingo dydžio apskritais granito masyvo suoliukais, kurie primins nugludintą akmenį su medinėmis sėdėjimo zonomis.

„Šiaurės rytų dalyje, prie Jūračio Zalenso fontano, bus pertvarkyta žalioji aikštės zona, kurioje išplečiami medžių pomedžiai, medžių grupes sujungiant su želdiniais ir granito masyvo suoliukais. Prie Jėzuitų bažnyčios esantis fontanas „Laimės šulinys“ bus išmontuotas. Vietoj jo atsiras nauja vandens zona, ypač svarbi karštuoju metų sezonu“, – apie tai, kad pokyčiai palies ir fontanus, kalbėjo projekto architektė.

Aikštėje bus modernizuojami tinklai, lietaus nuvedimo sistemos, numatomos naujos elektros sistemos skirtingiems aikštės įveiklinimo scenarijams. Aikštės apšvietimas taip pat atnaujinamas, naujomis technologijomis apšviečiant ne tik patį aikštės perimetrą, bet ir svarbius ją juosiančius fasadus.

„Kol vyks rekonstrukcija, Kalėdų miestelis planuojamas naujai sutvarkytose erdvėse Vienybės aikštėje ir Studentų skvere“, – apie tai, kad kurį laiką kalėdinio šurmulio Rotušės aikštėje nebus, anksčiau „Kauno dienai“ yra komentavęs Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Planuojama, kad Rotušės aikštės rekonstrukcija truks apie dvejus metus. Numatoma darbų kaina – apie 10 mln. eurų, kurie bus skirti iš Kauno miesto savivaldybės biudžeto.

GALERIJA

  • Rotušėje įsikurs kavinė?
  • Rotušėje įsikurs kavinė?
Regimanto Zakšensko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (39)

Senai laikas humanizuoti

Rotušę- pritaikyti įvairioms paslaugoms- kavinei,suvenyrų ar amatininkų krautuvėlėms.Negali toks pastatas tarnauti išskirtinai vestuvininkams, nuo to jis yra funkcionaliai anemiškas.

Elena,

kiek tau metukų?Ar šiaip buka?

elena

taigi jau anais laikais buvo baras berots Gildija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS