Rudeninės gėrybės – iš Maironio puoselėto sodo | Diena.lt

RUDENINĖS GĖRYBĖS – IŠ MAIRONIO PUOSELĖTO SODO

Paskutinėmis vasaros dienomis soduose sunokusios gėrybės praneša apie tai, kad ruduo – ant nosies. Rudeniškomis gėrybėmis džiugina ir Maironio sodelis Senamiestyje.

Maironio lietuvių literatūros muziejaus darbuotojai socialiniuose tinkluose pasidalijo riešutų saujos nuotrauka. Tai – gėrybės iš tautos dainiumi vadinamo Jono Mačiulio-Maironio sodo, kurį jis labai puoselėjo. Tačiau gėrybių yra ir daugiau.

Derlius nėra labai didelis, tačiau labai simboliškas.

"Derlius nėra labai didelis, tačiau labai simboliškas. Obuoliukai yra Maironio dalis, jis nuo obelų yra neatsiejamas. Jis labai rūpinosi obelimis ir mėgo obuolius. Pasakojamos net legendos, kaip poetas šiuo sodu rūpinosi, iš kelionių parsiveždavo įvairiausių medžių, krūmų, ir gėlių rūšių. Dabar yra išlikusi viena Maironio obelis, dar viena kriaušė", – pasakojo Kauno rotušės pašonėje veikiančio muziejaus direktorė Deimantė Cibulskienė.

Anot jos, šiais metais poeto sode užderėjo gan nemažai obuolių, kriaušių derlius – kuklesnis. Lazdyno riešutų bus taip pat daugiau nei viena saujelė, tačiau apie Maironio pomėgį riešutams yra mažai žinoma.

"Maironio bute eksponuojamas medinis riešutų spaustukas, tad tik galime spėti, kad jis labai mėgo riešutus, tačiau nėra išlikusių tiesioginių prisiminimų ar užrašų, kurie pasakotų apie riešutus ir apie tai, kokie poetui buvo skaniausi", – kalbėjo D.Cibulskienė.

Maironio lietuvių literatūros muziejaus vadovė tikino, kad nors rudeninių gėrybių maišais neveši, tačiau vis tiek smalsiausi lankytojai galės paskanauti poeto sodo obuoliukų ar riešutų. Po žiemos čia liaunas galveles vėl kels snieguolės – pirmosios pavasario pranašės.

GALERIJA

  • Rudeninės gėrybės – iš Maironio puoselėto sodo
  • Rudeninės gėrybės – iš Maironio puoselėto sodo
Eitvydo Kinaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Artūras

Kur Žaliakalnyje Maironis savo meilužei namus pastatė ?

Gražus

Maironio palikimas -- ne tik Poezija, bet ir Sodelis... Tai 2 paminklai, kuriuos mūsų Dainius Maironis sukūrė savo rankomis ir širdimi...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS