Rugsėjo 1-oji nuspalvinta įkurtuvėmis naujuose ir rekonstruotuose darželiuose | Diena.lt

RUGSĖJO 1-OJI NUSPALVINTA ĮKURTUVĖMIS NAUJUOSE IR REKONSTRUOTUOSE DARŽELIUOSE

Laukiančių patekti į darželius vaikučių eilė pakaunėje gerokai sutrumpėjo. Mažiesiems Kauno rajono gyventojams sukurta 700 naujų ikimokyklinio ugdymo vietų.

Pasitelkė įvairias formas

"Rugsėjo 1-oji mums džiugi ir tuo, kad gerokai išplėtėme ikimokyklinio ugdymo galimybes. Tai darėme taikydami įvairias formas: plėsdami šeimos darželius, rekonstruodami ir modernizuodami senuosius pastatus, statydami konteinerinius darželius", – sakė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Mokslo ir žinių diena prasidėjo įkurtuvėmis naujai pastatytame Giraitės darželyje ir rekonstruotame Raudondvario lopšelyje-darželyje "Vyturėlis".

Darželiui bendruomenės pageidavimu grąžintas senasis pavadinimas. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

"Ši diena mums neeilinė – Giraitėje sudarytos galimybės darželį lankyti dar 80 vaikučių. Šalia senojo Giraitės darželio pastatytame naujame moduliniame pastate įkurtos trys grupės 60-iai vaikų, o Užliedžiuose, Ledos gatvėje, – 20-iai darželinukų. Tačiau eilėje dar laukia apie 300 vaikų, todėl ir ateityje laukiame panašių sprendimų", – tvirtino Giraitės darželio direktorė Laura Siderevičienė.

Kauno rajono savivaldybė šiais metais darželių plėtrai, nuomai, išlaikymui ir darbo užmokesčiui skyrė 4 mln. eurų.

Pastatė žaibiškai

Įstaigos vadovė džiaugėsi, kad naujasis darželis buvo pastatytas labai greitai. "Liepos 10 d. projektą pristatėme bendruomenei, o šiandien jau turime rezultatą – visiškai įrengtą naują darželį", – sakė Giraitės darželio direktorė.

Giraitės gyventojos Deimantės Chmieliauskės vaikas darželį lanko antri metai. Jauna moteris patikino, kad eilėje teko laukti palyginti neilgai, ir prisipažino, kad pradžioje į būsimą modulinį darželį žiūrėjo gana skeptiškai. "Tikrai keistai reagavau pamačiusi projektą. Galvojau, kad bus niūru. Pamačiusi galutinį rezultatą, nudžiugau. Viduje darželis šviesus, jaukus ir spalvingas, lauke yra gerai įrengta žaidimų aikštelė", – sakė D.Chmieliauskė.

Giraitės gyventoja D.Chmieliauskė į būsimą modulinį darželį pradžioje žiūrėjo gana skeptiškai, bet pamačiusi galutinį rezultatą nudžiugo. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Raudondvaryje eilės nebeliko

O štai rekonstruotas Raudondvario lopšelis-darželis "Vyturėlis" patenkino visų raudondvariečių poreikį. Tiesa, ši įstaiga kol kas labiau žinoma kaip Raudondvario Anelės ir Augustino Kriauzų pradinė mokykla-darželis. Pernai rugsėjo 1-ąją pradinukams persikėlus į rekonstruotą pastatą Instituto gatvėje, atsirado laisvų patalpų. Darželis pertvarkytas iš esmės: rekonstruotas pastato vidus, pasirūpinta naujais baldais, atnaujinta statinio išorė, sutvarkyta aplinka, įrengti nauji aikštynai. Ne mažiau reikšminga ir kita permaina – darželiui bendruomenės pageidavimu grąžintas senasis pavadinimas. Iki rekonstrukcijos čia buvo šešios darželio grupės, dabar – trylika grupių su 240 vaikučių.

"Bendruomenei Rugsėjo 1-oji – labai džiugi šventė, šis rugsėjis tikrai išskirtinis. Džiaugiuosi ir aš, nes pavyko susidoroti su atsiradusiais iššūkiais", – šypsojosi Raudondvario lopšelio-darželio "Vyturėlis" direktorė Žydrūnė Jankūnienė.

Gerokai daugiau darželinukų gali priimti ir rekonstruoti bei praplėsti Ilgakiemio pradinė mokykla-darželis, Eigirgalos darželis "Saulutė".

Urbanizacija užbėga už akių

Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius "Kauno dienai" sakė, kad iš viso rajone gyvenamąją vietą deklaravo 5 103 darželinio amžiaus vaikai. 3 866 mažyliai lanko Kauno rajono, o 236 – kitų savivaldybių darželius. Nepatekusių būrelis irgi dar nemažas – 547. "Ikimokyklinio ugdymo paslaugų poreikis išliko Užliedžių, Domeikavos, Garliavos, Akademijos, Ringaudų, Lapių, Samylų seniūnijose", – vardijo Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas.

Pasak J.Petkevičiaus, Kauno rajono savivaldybė, didindama ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo paslaugų prieinamumą, per pastaruosius devynerius metus (2011–2019 m.) papildomai sukomplektavo 74 ugdymo grupes ir priėmė 1 422 vaikus. Kauno rajonas, ypač priemiestinės gyvenvietės, sparčiai urbanizuojamos, dažniausiai kuriasi jaunos šeimos, o gyventojų skaičius jau kuris laikas perkopė 100 tūkst., todėl savivaldybė, net ir dėdama didžiules pastangas, nespėja patenkinti ikimokyklinio ugdymo poreikio.

Keletą darželių įvairiose seniūnijose stato verslininkai. Šiuos pastatus savivaldybė ketina išsinuomoti. Iš viso 2020–2021 m. planuojama įrengti 100 naujų grupių, kuriose tilptų 1 920 mažųjų Kauno rajono gyventojų.

Įkurtuvių bus daugiau

Meras V.Makūnas patikino, kad artimiausiu metu numatomos darželių įkurtuvės Akademijoje ir Domeikavoje. Spalį dešimt ugdymo grupių su 200 vietų pradės veikti moduliniuose darželiuose prie VšĮ VDU Ugnės Karvelis gimnazijos. Jau galima drąsiai kalbėti ir apie privačių investuotojų statomo darželio Domeikavoje atidarymą. Ši ikimokyklinio ugdymo įstaiga lauks 160 vaikučių. Garliavoje privatūs investuotojai taip pat planuoja statyti 12 grupių darželį, kuriame bus galimybė ugdyti 240 vaikų.

Raudondvario lopšelyje-darželyje mažųjų laukė nauji baldai, atnaujintos erdvės. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Pasak J.Petkevičiaus, tolesni modernizavimo planai ir vietų darželinukams didinimas siejami su Ilgakiemio mokykla-darželiu, Užliedžių ir Ramučių daugiafunkciais centrais, Neveronių, Karmėlavos, Kulautuvos, Zapyškio ir Lapių lopšeliais-darželiais, Girionių darželiu ir Garliavos lopšeliu-darželiu "Obelėlė".

Kauno rajono savivaldybė šiais metais darželių plėtrai, nuomai, išlaikymui ir darbo užmokesčiui skyrė 4 mln. eurų.

GALERIJA

  • Požiūris: Giraitės gyventoja D.Chmieliauskė į būsimą modulinį darželį pradžioje žiūrėjo gana skeptiškai, bet pamačiusi galutinį rezultatą nudžiugo.
  • Permaina: darželiui bendruomenės pageidavimu grąžintas senasis pavadinimas.
  • Pagalba: perkirpti simbolinę juostelę direktorei L.Siderevičienei, merui V.Makūnui ir statytojams – bendrovės „Chramo“ projektų vadovui Karoliui Vilimui padėjo Giraitės darželio vaikučiai.
  • Pažintis: naujajame darželyje tenka susipažinti ir su naujais žaislais.
  • Rugsėjo 1-oji nuspalvinta įkurtuvėmis naujuose ir rekonstruotuose darželiuose
  • Prisitaikė: siekiant saugumo, atidarymo šventė surengta lauke.
  • Prisitaikė: siekiant saugumo, atidarymo šventė surengta lauke.
  • Šviežumas: Raudondvario lopšelyje-darželyje mažųjų laukė nauji baldai, atnaujintos erdvės.
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS