Šalies gimtadieniui darželinukus papuošė tautiniais drabužiais | Diena.lt

ŠALIES GIMTADIENIUI DARŽELINUKUS PAPUOŠĖ TAUTINIAIS DRABUŽIAIS

Kauno rajono vaikų darželiuose išradingai ir kūrybingai paminėta Lietuvos valstybės atkūrimo diena. Turbūt labiausiai ši šventė įsimins Kačerginės pradinės mokyklos-daugiafunkcio centro "Nykštukų" grupės mažyliams. Jiems ikimokyklinio ugdymo mokytoja Vaclava Valevičienė pasiuvo ir išsiuvinėjo tautinius drabužėlius.

"Visą laiką svajojau, kad augantis vaikas pajaustų tautiškumą. Daug metų Dzūkijoje dirbau su folkloro ansambliais, dėvėjau tautinius drabužius, todėl norėjau, kad ir mano ugdytiniai Lietuvos gimtadieniui būtų pasipuošę", – sakė gražios idėjos autorė.

Siuvo laisvadieniais ir vakarais

Karantino metu grupę lanko dvylika mažylių iš 20. Berniukams V.Valevičienė pasiuvo tautines varlytes, išsiuvinėjo marškinių apykakles. Šešios mažosios lietuvaitės darželyje vasario 15-ąją vilkėjo tautiniais sijonukais ir liemenėmis, siuvinėjimais puoštais marškinukais, ryšėjo siuvinėtomis prijuostėmis. Ikimokyklinio ugdymo mokytoja apgailestavo, kad pritrūko kelių juostų ir neslėpė, kad mergaičių papuošimas pareikalavo gerokai daugiau laiko.

"Man patinka šis užsiėmimas, neskaičiavau laiko, kiek užtruko pasiūti komplektą vienai mergaitei, manau, kad prireikė dviejų savaitgalių. Be to, prie siuvimo mašinos sėsdavau kaskart grįžusi iš darbo, nors vakarai dar ilgi, kartais nuvogdavau ir kelias valandas miego. Siūdama įsivaizduodavau konkretų vaiką, įdėjau nemažai meilės, todėl ir tikėjausi, kad drabužiai patiks auklėtiniams", – pasakojo V.Valevičienė.

"Nykštukų" grupės vaikučiai nėra dideli – 3–4 metukų, tačiau jiems labai patiko ikimokyklinio ugdymo mokytojos sukurti tautiniai ansambliai, jie nenorėjo persirengti net eidami į lauką. "Vaikučiai buvo tokie laimingi ir gražūs, kad man atrodė kaip gyvos mažos tautinės lėlytės. Žinoma, drabužėliai nėra autentiški, bet vis į tą pusę", – džiaugėsi ir ikimokyklinio ugdymo mokytoja. Audinių ji tvirtino prikaupusi iš anksčiau: juos atidavė Dzūkijos senolės.

Šventės proga pasipuošė ir "Nykštukų" grupės ikimokyklinio ugdymo mokytoja. Jos tautiniai drabužiai autentiški, sijonui – mažiausiai 100 metų. Jį moteris iš varėniškės kuparo (senovinė skrynia – red. past.) gavo dovanų, kai dirbo su folkloro ansambliu.

V.Valevičienei patriotiška idėja kilo likus mažai laiko iki Vasario 16-osios, todėl ji nespėjo sukurti tautinių drabužių visiems 20 grupės vaikučių, tačiau ji tikisi, kad sumanymą pavyks įgyvendinti iki kitos šalies istorijoje svarbios datos – Kovo 11-osios.

"Nykštukų" grupės auklėtoja V.Valevičienė mažylius papuošė Lietuvos gimtadieniui. (Kačerginės pradinės mokyklos-daugiafunkcio centro nuotr.)

Atkeliavo mamos audiniai

Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga V.Valevičienė papuošė ir grupę. "Panaudojau jau anapilin iškeliavusios mamos austus darbus: rankšluostį ir užtiesalą arba dzūkiškai – divoną. Namuose turėjau senovišką pintinę ir mamos verpimo ratelį. Šalies vėliavos spalvų paukštelius aplikavome kartu su vaikučiais", – vardijo pašnekovė.

"Nykštukai" atliko ir programėlę "Mažoj širdelėj – Lietuva": deklamavo eilėraštį apie Lietuvą, šoko lietuvių liaudies šokį "Upytėlė teka", dainavo "Pas močiutę augau" ir "Garnys, garnys".

"Esu dzūkė. Ankstesnė mano veikla buvo susijusi su papročių saugojimu, tautiškumo ir patriotiškumo puoselėjimu. Darželyje dirbu penkerius metai, manau, kad laikas šia dvasia pradėti ugdyti naują kartą, ir po mažą meilės dalelytę turime įdėti visi", – sakė V.Valevičienė.

"Jau ne vienus metus stebiuosi šios ikimokyklinio ugdymo mokytojos entuziazmu, nuoširdumu, meile vaikams ir savo dirbamam darbui. Mano mažylis į darželį noriai eina dėl to, kad, jo žodžiais, "Vacytė jį myli ir laukia". Tai viena iš kūrybiškiausių mano matytų auklėtojų apskritai. Lietuva prasideda nuo tokių žmonių kaip Vaclava", – šiltai apie auklėtoją ir iniciatyvą atsiliepė mama Aistė.

GALERIJA

  • Proga: „Nykštukų“ grupės auklėtoja V.Valevičienė mažylius papuošė Lietuvos gimtadieniui.
  • Susidomėjimas: vaikučiams buvo smalsu, kaip veikia senovinis verpimo ratelis.
  • Šalies gimtadieniui darželinukus papuošė tautiniais drabužiais
Kačerginės pradinės mokyklos-daugiafunkcio centro nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Regina

Kaip gražu,vaikučiams pilietiškumas ugdomas nuo mažens.

giedre

kokie jūs nuostabūs,šaunūs

Asta

Šaunuolė! Kokia graži ir nesavanaudiška idėja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS