Senolis dusina kaimynus: smirdi? Bet aš nieko bloga nedarau | Diena.lt

SENOLIS DUSINA KAIMYNUS: SMIRDI? BET AŠ NIEKO BLOGA NEDARAU

„Smirdi? Bet aš nieko bloga nedarau“, – lyg niekur nieko ištarė daugiabučio Vilijampolėje gyventojas, kurio buto durys aplipusios musėmis, o į laiptinę patenkantis tvaikas kaimynams atima žadą.

Aplinkiniai – susirūpinę

Vilijampolėje, Demokratų gatvėje, esančiame daugiabutyje gyvenantis 93 metų J. B. jau senokai yra šio namo problema. „Kauno diena“ apie tai sužinojo sulaukusi senolio kaimynų laiško.

„Galbūt ten kažkas mirė, o galbūt kažkas nesugeba susitvarkyti? Jau atsibodo kentėti šią smarvę, kuri jau jaučiama net atsidarius langą. Čia jau visiškai antisanitarinės sąlygos. Baisu ateit į laiptinę, nuo kvapo pats gali nuvirst, visur skraido musės“, – dėstoma laiške.

Paprašėme paaiškinti, kodėl laišką siuntė į redakciją, o ne socialinėms tarnyboms, seniūnijai, bet atsakymo nesulaukėme.

Nuolatinės bėdos

Nuvykę minėtu adresu netrukus išsiaiškinome, kad laiške aprašytas butas gerai žinomas ne tik artimiems kaimynams, bet ir kitų laiptinių gyventojams.

„Tas žmogus praėjusios vasaros pradžioje vos nesukėlė gaisro. Jo niekas neprižiūri, dėl senatvės savimi pasirūpinti negali, todėl baisu, kad toliau bus dar blogiau“, – nuogąstavo viena daugiabučio gyventojų.

Tvaikas koridoriuje – sunkiai pakeliamas, durys – purvinos, skraido musės. Pasibeldus netrukus duris pravėrė senas žmogus, tačiau nepasakytumei, kad labai suvargęs ir bejėgis.

„Smirdi? Bet aš nieko blogo nedarau“, – ramiu balsu paaiškino senolis.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Užsiminė apie anūkus

Paklaustas, ar turi artimųjų – brolių, seserų, vaikų, sakė, kad visi mirę. Tačiau pridūrė turintis du anūkus, kurie, anot jo, gyvena kažkur toli.

Atsinešė ant kieto popieriaus lapo surašytus telefonų numerius su vardais. Parodė, kurie numeriai anūkų ir paaiškino: „Nelabai jiems prisiskambinsite.“

Senolis tikino, kad jam nereikia jokios pagalbos, kad gali pats savimi pasirūpinti.

„Dar anūkai padeda. Nueinu į parduotuvę, į turgų“, – sakė daugiabučio gyventojas ir pridūrė, kad dalis buto priklauso vienam iš anūkų.

Pamatėme, kad senolio bute – didžiulė netvarka, sienos ir grindys padengtos pelėsiu, tualete – balos.

Tačiau į visa tai žiūrėdamas pensininkas aiškino, kad viskas tvarkinga ir jis nematantis čia nieko bloga.

Nežino, kur kreiptis

Kaimynai pasakojo, kad itin garbaus amžiaus pensininkas nekonfliktiškas, niekas nėra jo matęs išgėrusio.

„Matau, kad šiukšles pats išsineša, eina į turgų, parduotuvę, kartais pasilabina, kartais ne. Tačiau tokia kaimynystė – tikra nelaimė. Negalime normaliai gyventi. Nežinome, kur kreiptis ir niekas mums nepadeda“ – apgailestavo viena iš tolimesnių kaimynių.

Visiems sako: ko jūs norite, aš pats susitvarkau, kas jums negerai.

Kita namo gyventoja tvirtino niekada nepastebėjusi, kad pas senolį kas nors lankytųsi.

Užklijavo kištukinius lizdus

„Panašu, kad jis visiškai neturi artimųjų. Su niekuo nebendrauja. Visiems sako: ko jūs norite, aš pats susitvarkau, kas jums negerai“, – stebėjosi daugiabučio gyventoja.

Užsukę pas visiškai greta netvarkingo buto gyvenančius žmones, pamatėme, kad nuo tvaiko jie saugosi kaip išmanydami – bandant išvengti smarvės, viename bute lipnia juosta buvo užklijuoti kištukiniai lizdai.

Kelias dienas skambinome senolio nurodytais anūkų telefono numeriais, tačiau prisiskambinti nepavyko.

Būdas: bandydami apsisaugoti nuo blogų kvapų kaimynai užklijavo elektros kištukinius lizdus. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Žadėjo pasirūpinti

Paprašėme situaciją pakomentuoti Vilijampolės seniūnijos: kas turėtų pasirūpinti pensininku, kuriam reikia priežiūros ir dėl kurio turi bėdų niekuo dėti gyventojai?

Seniūnija informavo, kad pirmas skundas dėl netvarkos minėtame bute buvo gautas 2021 m. pabaigoje.

„Gyventoja kreipėsi dėl name gyvenančio senyvo amžiaus asmens, kuriam reikalinga pagalba. 2021 m. gruodžio 29 d. Vilijampolės seniūnija informavo namą administruojančią įmonę UAB „Kauno butų ūkis“ ir Kauno miesto socialinių paslaugų centrą apie susiklosčiusią situaciją. 2022 m. sausio 5 d. socialinio darbo organizatorės apsilankė minėtu adresu, suteikė informacijos asmeniui ir jo giminaičiui apie Kauno miesto socialinių paslaugų centro teikiamas paslaugas. 2023 m. gyventojų skundų šiuo adresu Vilijampolės seniūnijoje negauta“, – dėstoma Vilijampolės seniūnijos redakcijai atsiųstame paaiškinime.

Komentarą pateikė ir Kauno miesto socialinių paslaugų centro socialinio darbo organizatorės Vilijampolės seniūnijoje. Paaiškinime rašoma: „2023 m. rugsėjo 28 d. Kauno miesto socialinių paslaugų centro socialinio darbo organizatorės apsilankė adresu Demokratų g., bendravo su ten gyvenančiu senoliu, informavo jį apie galimas gauti socialinės priežiūros (pagalbos į namus) paslaugas, kurių kol kas jis kategoriškai atsisakė. Taip pat susisiekė su jo artimaisiais, kuriems buvo suteiktos informavimo, konsultavimo paslaugos. Artimieji pažadėjo susidariusią situaciją spręsti, sutvarkyti šį butą ir su Kauno miesto socialinių paslaugų centro socialinio darbo organizatorėmis bendradarbiauti. Apsilankymas šiuo adresu numatytas po savaitės.“

GALERIJA

  • Bėda: rūpestingai besitvarkančiame daugiabutyje, vienas apleistas butas – kaip šaukštas deguto.
  • Senolis dusina kaimynus: smirdi? Bet aš nieko bloga nedarau
  • Senolis dusina kaimynus: smirdi? Bet aš nieko bloga nedarau
  • Senolis dusina kaimynus: smirdi? Bet aš nieko bloga nedarau
  • Senolis dusina kaimynus: smirdi? Bet aš nieko bloga nedarau
  • Senolis dusina kaimynus: smirdi? Bet aš nieko bloga nedarau
  • Senolis dusina kaimynus: smirdi? Bet aš nieko bloga nedarau
  • Senolis dusina kaimynus: smirdi? Bet aš nieko bloga nedarau
  • Senolis dusina kaimynus: smirdi? Bet aš nieko bloga nedarau
  • Senolis dusina kaimynus: smirdi? Bet aš nieko bloga nedarau
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (59)

Nu jo

Klaipėdoje dirbau soc. Darbą. Tai senolė, tremtine buvus, taip užvertė butą šiukšlem ir ne tik. Tuštinasi į maksimos maišus ir krovė, krovė. Įeiti būdavo neįmanoma, dvokas baisus. Aptarnaudavau laiptinėje, paduoda vau maistą laiptinėje. Dabar nežinau ar be gyva, nesimaudziusi, dvokiantį močiutė. Vaikų neturėjo, vyras miręs, tik giminaitę garsią aktorę turėjo, bet šiai rūpėjo tik butas.

PASTEBĖJIMAS

Tarakonų, blakių ir smarvės teikėjas. Žiauru, kai nežinai iš kur sulaukti pagalbos.

l a b i a u rūpi AUGINTINIAI nei tarpusavio santykiai ,

visa tai rodo, kaip greitai įsisavinome VAKARŲ "vertybes" --prarasdami ŽMOGAUS priedermę - šeimą, bendrystę , be kurios žmogus tampa nužmogėjęs gobšus s u v y t ę s individas, ir tokių ,l a u k i n ė j e apsuptyje, NIEKAS nenori gyventi - tiesiog vieni kitus ė d a iki sunaikinimo ir tokią tikrovę sukūrėme, girgžgėdami kaip vežimo ratai ir nepastebimai s u s v e t i m ė j o m e - prarasdami ž m o g i š k u m ą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS