Rekordininkė abiturientė knygas skaitė jau trejų | Diena.lt

REKORDININKĖ ABITURIENTĖ KNYGAS SKAITĖ JAU TREJŲ

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Rotušėje šią savaitę apdovanoti geriausi Kauno abiturientai. Tarp jų – ir šimtukais egzaminus išlaikiusi šešiolikmetė Sintija Raudonytė. Lietuvos rekordų knygoje mergaitė pažymėta kaip jauniausia gimnazistė.

Visada stengėsi

Į Kauno "Saulės" gimnaziją Sintija įstojo būdama dvylikos metų, o šiemet ją baigė. Valstybinius egzaminus jauniausia Lietuvoje gimnazistė išlaikė puikiai. Šimtukais įvertintos anglų kalbos, matematikos ir fizikos žinios.

"Visada stengiausi mokytis. 12-oje klasėje gal šiek tiek labiau. Dar prisidėjo ruošimasis olimpiadai, todėl laiko prieš valstybinius egzaminus nebuvo tiek daug. Tačiau jo liko ir laisvalaikiui", – šypsojosi Sintija.

Sintijos mama Rasma Raudonienė iš mergaitės kambario atnešė kelis storus segtuvus. Juose dukrai įteikti diplomai, padėkos už dalyvavimą įvairiose mokslo ir kitose veiklose. "Ji dirba daugiau nei bet kuris suaugęs žmogus", – pastebėjo R.Raudonienė.

Sintija nedvejodama išpyškino receptą, kaip pasiekti, kad prieš egzaminus nereikėtų nakvoti prie knygų. "Turiu tokį įprotį, jei kažkas nelabai patinka ar nesiseka, pasistengiu tai pateikti sau kaip iššūkį. Tada siekiu tikslo, kad išmokčiau tai, ko dar nemokėjau", – atviravo šimtukininkė.

Iš trečios į penktą klasę

Sintija Kauno Žaliakalnio pradinę mokyklą pradėjo lankyti penkerių metų. Po metų, būdama šešerių, papildomai įstojo mokytis į Aleksandro Kačanausko muzikos mokyklos fortepijono klasę.

"Groti ji norėjo iš karto, kai pradėjo lankyti pirmą klasę. Mums teko protingai gudrauti, kad dar metus palauktų. Nerimavome, kad gali būti per sunku", – praėjusiomis baimėmis dalijosi mama.

Baigiant trečią klasę, mokytoja pranešė tėvams, kad Sintijai pradinėje mokykloje nėra ką veikti. Ji ketvirtokų testus išlaikė be jokių problemų. Būdama aštuonerių metų, Sintija tapo penktoke.

Nuo pirmos klasės ji dalyvauja ne tik gimnazijos matematikos, fizikos ir rusų kalbos olimpiadose, bet ir respublikinėse olimpiadose ir konkursuose. Papildomai, be muzikos mokyklos, Sintija mokėsi jaunųjų fizikų mokykloje "Fotonas" ir itin gabių mokinių papildomo ugdymo mokykloje "Fizikos olimpas". Ji taip pat lanko kovinės savigynos treniruotes.

"Į savigynos treniruotes žiūriu kaip į sportą, o ne tik tam, kad nuo kažko apsiginčiau. Nėra tiek daug sporto šakų, kurios mane domintų. Mokykloje lankiau stalo teniso treniruotes. Labai patiko. Nei plaukimas, nei šokiai taip netraukė. Klasės draugė pasiūlė savigynos treniruotės ir jos man patiko. Tai Izraelio kariuomenės naudojama patirtimi paremtos treniruotės. Pagrindinis moto – natūralus atsakas į grėsmę", – bėrė pavyzdinga mokinukė.

Ji buvo susižavėjusi ir šaudymo treniruotėmis. "Mano šaudymas buvo trumpas. Mama greitai užraukė treniruotes. Broliai priprašė, kad parneščiau šovinių. Taip ir padariau, tada mama ir nubaudė", – šypsojosi S.Raudonytė.

Sintija nedvejodama atskleidė ir ateities planus – Vilniaus universitetas, taikomosios fizikos specialybė. Mama spėja, kad Sintijos tėtis, kuris pagal specialybę yra fizikas, užkrėtė dukrą domėtis šiuo mokslu.

Pasak R.Raudonienės, mergaitės fortepijono mokytojas apraudojo, kad mokinė pasuko ne muzikos kryptimi. Sintijai puikiai sekėsi groti. Ji dalyvavo daugybėje konkursų ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Jaunoji pianistė ir ten skynė laurus.

Atsiskleidė anksti

Sintija nė kiek nesureikšmino savo gabumų ir pernelyg jauno amžiaus. Priešingai, mergaitė viską pasakojo taip, tarsi visa, ką ji darė, daro, yra savaime suprantamas dalykas, o ne kažkoks išskirtinumas.

R.Raudonienė pasakojo, kad Sintija kalbėti ėmė pusės metukų. Būdama dvejų jau pažinojo raides, o pirmą žodį perskaitė 2 metų 3 mėnesių. Trejų metų jau pradėjo skaityti knygas. Ketverių jau skaitė Astridos Lindgren knygas, Hario Poterio tomai Sintijos rankose ėmė tirpti penkerių.

"Nebežinojome su vyru, ką daryti. Skaityti moka, rašyti moka, į mokyklą nori. Nerimavome, kad tokiai mažai gali būti per sunku susikaupti per pamokas. Lankėmės daugybėje komisijų, atlikome daug testų ir specialistai pripažino, kad pagal brandą ji gali eiti į pirmą klasę. Taip ir pradėjome", – pasakojo mama.

Neeilinius dukters gabumus mama pastebėdavo kartais visai paprastuose dalykuose. Kartą mergaitė buvo paprašyta 18 medinių sumuštiniams susmeigti pagaliukų padalyti į lygias dalis. Sintija paėmė visus pagaliukus į krūvelę, suspaudė delniukuose, o paskui atskyrė. Abiejuose delniukuose buvo po devynis pagaliukus. Mažylei tebuvo dveji.

Tradicinių žaislų mergaitė per daug nemėgo. Jai visada labiau patiko žaislai arba net atitinkamos medžiagos, iš kurių pati galėdavo pasidaryti ištisą žaidimų lauką. Mama jau net tiksliai neprisimena,  kelių metų būdama ji pasistatė kažką panašaus į elektrinę ir žaidė.

Nesureikšmina dovanos

Išgirdusi mamos pasakojimą apie jos neįprastus žaidimus ir žaislus, Sintija įsiterpė: "Labiausiai man patikdavo žaisti su sese. Ji sugalvodavo man įvairių užduočių, mįslių, surašydavo ant lapukų, o aš įminusi vieną, galėdavau rasti ir spręsti kitą ir taip tolyn, kaip galvosūkį spręsdavau", – Sintijos sesė dvylika metų vyresnė ir šiuo metu mokosi doktorantūros studijose Vilniuje.

Sesė yra ir geriausia Sintijos draugė. Mergaitė neslėpė, kad su klasės draugais, kol įstojo į "Saulės" gimnaziją, nelabai sekėsi rasti bendrą kalbą. "Jie į mane labiau žiūrėjo kaip į kažkokį zoologijos sodo eksponatą", – su šypsena mena Sintija tuos laikus, kai jautėsi šiek tiek atstumta bendraamžių.

Dabar Sintija juokiasi, kad išgirdę atsakymą kelintoje klasėje mokosi ir kiek jai metų, pažįstami būdavo šokiruoti. "Bet aš išmokau labai greitai išberti tą tiradą, nes mane jau erzino panašūs klausimai, ir po to bendrauti normaliai", – paaiškino Sintija.

Situacija su bendraklasiais pasikeitė jau tapus gimnaziste. Tada mergaitė pajuto, kad imami vertinti jos gebėjimai, nuomonė. Atsirado ir bičiulių. Sintija sutiko, kad greičiausiai daugelį stebino tokios jaunos mergaitės neeiliniai gebėjimai. "Man nepatinka, kai žmonės tai sureikšmina. Kiekvienas turi kuo didžiuotis. Nesu jau tiek išskirtinė, kad būtų galima stebėtis ir išskirtinai elgtis", – kuklinosi jauniausia Lietuvoje šimtukininkė.

GALERIJA

  • Rekordininkė abiturientė knygas skaitė jau trejų
  • Rekordininkė abiturientė knygas skaitė jau trejų
  • Rekordininkė abiturientė knygas skaitė jau trejų
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (20)

anot komiko Raikino.....

,,citat,pit,kurit y hodit naciala odnovremeno,,, .... -skaityt ,gert, rukyt ir vaiksciot pradejo vienu metu nuo metuku....

Anonimas

Uz tat dabar su akiniais vaiksto

Anas

Nieko nuostabaus, aš skaičiau nuo penkių, kaimo vaikas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS