Skiepijimo procesas pakaunėje: ką liudija skaičiai? | Diena.lt

SKIEPIJIMO PROCESAS PAKAUNĖJE: KĄ LIUDIJA SKAIČIAI?

Gydytojų kasdienybė siaučiant COVID-19 ligai yra gerokai pasikeitusi, kupina iššūkių. Kovai su pandemija visi medikai skyrė daug jėgų ir laiko. Vis dėlto pakaunėje esama išties nemažai sektinų pavyzdžių. Tai šeimos gydytojai, kuriems pavyko pasiekti aukštesnių nei šalies vidurkis skiepijimo rezultatų ir kurių indėlis prisidedant prie pandeminės situacijos valdymo yra svaresnis.

Ilgo darbo rezultatas

"Pilėnų klinikoje" dirba penkiolika šeimos gydytojų, prie šios įstaigos yra prisirašę 11 548 pacientai. 8 570 jų yra pasiskiepiję arba persirgę. Geriausius rezultatus "Pilėnų klinikoje" demonstruoja gydytoja Edita Šėlienė: pasiskiepijusiųjų arba persirgusiųjųjų gretose yra 82,99 proc. visų jos pacientų. Nuo E.Šėlienės nedaug atsilieka Aleksandra Chmieliauskienė (80,59 proc.) ir Regina Žilinskienė (80,22 proc.). Santykinai dar aukštesnį rezultatą – 83,15 proc. – yra pasiekusi Jolita Masaitienė, tačiau ji turi gerokai mažiau pacientų nei išvardytos kolegės.

"Mano apylinkėje gerų skiepijimo rezultatų pasiekti pavyko slaugytojos Irenos Petkevičienės dėka, – visų nuopelnų sau neprisiėmė šeimos gydytoja E.Šėlienė. – I.Petkevičienė dirbo negailėdama laiko po darbo, skambino pacientams, kalbėdavosi."

Šioje sveikatos priežiūros įstaigoje E.Šėlienė dirba 20 metų, nuo pat jos atidarymo. "Aš visada buvau už profilaktiką, už skiepus. Savo pacientams, kurie jau tapo suaugę, įskiepijau, kad skiepytis būtina. Jie tai žino, ir daugumos įtikinėti net nereikia. Tai ilgo darbo rezultatas. Ir pati parodžiau pavyzdį. Jei pacientas paklausia, ar reikėtų skiepytis, ir sulaukia atsakymo: ai, nežinau arba nebūtinai, greičiausiai jis apsispręs nesiskiepyti", – pasakojo šeimos gydytoja.

Senbuvė: E.Šėlienė „Pilėnų klinikoje“ dirba 20 metų, nuo pat jos atidarymo. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

E.Šėlienę labiausiai džiugina tai, kad ypač geri skiepijimo rezultatai yra dviejose vyriausių asmenų amžiaus grupėse. Būtent šiems pacientams COVID-19 liga yra rizikingiausia, jie, kai suserga, dažniausiai patenka į ligoninę ir intensyvios terapijos skyrių.

"Situacija vis dar tebėra įtempta ir sudėtinga, keičiasi įstatymai dėl saviizoliacijos, nedarbingumo pažymėjimų ir kitų dalykų. Nuolat reikia gilintis, studijuoti dokumentus, krūviai vis dar tebėra gerokai didesni nei ikipandeminiu laikotarpiu", – neslėpė pašnekovė.

Pacientai supranta naudą

UAB "InMedica" Garliavos padalinys aptarnauja 5 822 pacientus, 3 463 iš jų gali tikėtis nesusirgti arba lengvesnės ligos formos. Šiame padalinyje dirba penkios šeimos gydytojos ir keturios iš jų yra pasiekusios aukštesnį nei 74,4 proc. pasiskiepijusiųjų rezultatą, o Ilona Velžienė – net 78,01 proc.

Spalio 22-osios ryto duomenimis, Kauno rajone iš viso buvo paskiepyta 64,2 proc. visų Kauno rajone gyvenančių asmenų.

Šeimos gydytoja Zita Tvarijonienė taip pat pabrėžė, kad aukšti skiepijimo rodikliai – 77,85 proc. – yra bendro darbo rezultatas. "Manau, kad ir pacientai jau yra sąmoningesni ir suprato skiepų naudą. Juk susirgus pasiskiepijus, simptomai bus lengvesni. Dauguma suvokia, kad verčiau sulaukti nepageidaujamų reakcijų pasiskiepijus, nei atsidurti reanimacijoje, priėmus sprendimą nesiskiepyti", – sakė pašnekovė.

Z.Tvarijonienė pasidžiaugė, kad vyriausių pacientų amžiaus grupėje nepasiskiepiję liko tik tie, kurie pagal medicinines indikacijas to daryti negali. "Tarp jaunų žmonių nepasiskiepijusių yra mažiau, kai kurie turi savo nuomonę ir nusprendė pasimokyti ne iš svetimų, o iš savų klaidų, jų įtikinti nepavyksta", – apgailestavo medikė.

Nuopelnai: šeimos gydytoja Z.Tvarijonienė pabrėžė, kad aukšti skiepijimo rodikliai yra bendro darbo rezultatas. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Šeimos gydytoja neslėpė, kad situacija, palyginti su ikipandenimiu laikotarpiu, sveikatos priežiūros įstaigoje pasikeitė iš esmės. "Nebeliko grūsčių už kabinetų durų, pacientų srautai suvaldyti taip, kad neliktų eilės. Manau, kad žmonėms taip yra patogiau, nereikia gaišti laiko laukiant priėmimo, be to, palankiau infekcijos požiūriu – jie jaučiasi saugesni. Nemaža dalis pacientų konsultuojami nuotoliniu būdu. Gydytojams, manau, yra sunkiau: situaciją tenka išnarplioti telefonu, jei nepavyksta – skirti kontaktinę konsultaciją", – kalbėjo pašnekovė.

Šeimos gydytoja pabrėžė: nors eilių už durų nebeliko, darbo krūvis išaugo. "Be kitų dalykų, teko mokytis ir laiko vadybos, tačiau to dar iki galo išmokti nepavyko, esu atsiliekančiųjų gretose", – šypsodamasi prisipažino Z.Tvarijonienė.

Gausu gerųjų pavyzdžių

Kauno rajono savivaldybės gydytojas Paulius Žvinakis įvardijo dar kelias šioje situacijoje puikiai besidarbuojančias šeimos gydytojas. Tai Egidija Grėbliauskienė iš Garliavos pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC), Indrė Rakauskienė iš Vilkijos PSPC ir Milda Knezienė iš Pakaunės PSPC, tačiau su šiomis gydytojomis "Kauno dienai" susisiekti nepavyko.

Pasak savivaldybės gydytojo, spalio 18-osios ryto duomenimis, Kauno rajone iš viso buvo paskiepyti 62 296 gyventojai, arba 63,9 proc. visų Kauno rajone gyvenančių asmenų. "Daugiausia pasiskiepijusių gyventojų yra 70–74 metų grupėje – 84,6 proc., tačiau labai minimaliai atsilieka ir 65–69 metų grupė – 84,5 proc. Mažiausiai paskiepytų – 32,9 proc. – yra tarp 12–15 metų gyventojų", – skaičius vardijo P.Žvinakis.

Kovoje su pandemija lyderis pakaunėje yra UAB "InMedica" Garliavos padalinys, kuriame pasiskiepijusių dalis sudaro 75,5 proc. visų prisirašiusių pacientų. Daugiausia pasiskiepijusių yra 50–65 metų grupėje (81,2 proc.) ir 16–39 metų grupėje (79,6 proc.), nedaug atsilieka ir vyresnės grupės – 77,7 proc. (40–64 metų) ir 76,5 proc. (65 metų ir vyresnių).

Patogiau: „InMedica“ Garliavos padalinyje nebeliko grūsčių už kabinetų durų, pacientų srautai suvaldyti taip, kad neliktų eilės. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Viltingus rezultatus demonstruoja ir "Pilėnų klinika": čia paskiepyta 74,2 proc. prie šios įstaigos prisirašiusių pacientų ir VšĮ Vilkijos PSPC, kur skiepytis ryžosi 71,2 proc. prisirašiusių pacientų, bei VšĮ Pakaunės PSPC – paskiepyta 71 proc. prie įstaigos prisirašiusių pacientų.

Daugiausia pasiskiepijusių gyventojų yra 70–74 metų grupėje – 84,6 proc., tačiau labai minimaliai atsilieka ir 65–69 metų grupė – 84,5 proc.

Savivaldybės gydytojas informavo, kad pakaunės gyventojai COVID-19 vakcina pasiskiepyti gali asmens sveikatos priežiūros įstaigose, prie kurių jie yra prisirašę: "InMedica" Garliavoje, Domeikavoje, Pilėnų klinikoje, "MediCa klinikoje", Babtų ir Jonučių šeimos sveikatos centruose, Rožukienės Ąžuolyno šeimos medicinos centro Lapių skyriuje, Šlienavos sveikatos priežiūros centre, Raudondvario klinikoje, Pakaunės, Garliavos, Vilkijos pirminės sveikatos priežiūros centruose arba Kauno rajono vakcinavimo centruose: Akademijoje, Domeikavoje, Raudondvaryje bei Vilkijoje.

"Gyventojai, norintys pasiskiepyti pirma COVID-19 vakcinos doze arba revakcinuotis, gali kreiptis tiesiogiai į savo gydymo įstaigą. Jeigu dėl tam tikrų priežasčių gyventojai nori skiepytis namuose, taip pat gali kreiptis į savo šeimos gydytoją ar gydymo įstaigos registratūrą. Registruotis skiepui nuo COVID-19 vakcinacijos centruose galima tel. 1808 arba internetu", – sakė P.Žvinakis.

Kaip sekėsi pakaunės skiepų autobuso komandai

Vakcinacijos autobuso komanda dirbo nuo liepos 1 d. Iš pradžių po seniūnijas pagal iš anksto suplanuotą maršrutą kursavo mažasis vakcinacijos autobusas, šalia kurio skiepijimui buvo statomos palapinės arba skiepijama seniūnijų patalpose. Nuo rugpjūčio 15 d. darbą pradėjo didysis vakcinacijos autobusas, kurio viduje buvo organizuojamas skiepijimo procesas, šis autobusas darbą vykdė iki spalio 14 d.

Skiepų autobusas pabuvojo 120 vietovių, kai kurios seniūnijos buvo aplankytos daugiau nei po tris kartus.

Vakcinacijos autobuse paskiepyta 2 090 asmenų. Nors skaičius nedidelis, tačiau jis svarus, mat galėjo pasiskiepyti žmonės, kurie gyvena nutolusiose vietovėse ir neturi galimybės atvykti į vakcinacijos centrus.

Rezultatyviausiai skiepų autobuso komanda pasidarbavo Babtų seniūnijoje. Rugpjūčio 20 d. vieno išvykimo metu buvo paskiepyta 115 gyventojų. P.Žvinakio nuomone, tam įtakos turėjo seniūnijos įdėtas darbas, papildomas gyventojų informavimas, pavėžėjimas iš tolimesnių gyvenviečių iki skiepijimo autobuso ir pasirinktos skiepijimo vietos, nes skiepijama buvo skirtingose seniūnijos vietovėse, atsižvelgiant į gyventojų skaičių.

GALERIJA

  • Nuopelnai: šeimos gydytoja Z.Tvarijonienė pabrėžė, kad aukšti skiepijimo rodikliai yra bendro darbo rezultatas.
  • Senbuvė: E.Šėlienė „Pilėnų klinikoje“ dirba 20 metų, nuo pat jos atidarymo.
  • Patogiau: „InMedica“ Garliavos padalinyje nebeliko grūsčių už kabinetų durų, pacientų srautai suvaldyti taip, kad neliktų eilės.
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

uz skiepus alaus arba skalbimo milteliu norinciu bus

tyu

buku kaimo degradu komentarai

doze

gavau dabar turiu aus vais kiek temsiu nezinau
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS