Sujudo dėl Centrinio pašto: statuso suteikimas – tik pirmas svarbus žingsnis | Diena.lt

SUJUDO DĖL CENTRINIO PAŠTO: STATUSO SUTEIKIMAS – TIK PIRMAS SVARBUS ŽINGSNIS

Premjerui Sauliui Skverneliui susirūpinus Kauno centrinio pašto pastato likimu, neseniai jis paskelbtas valstybės saugomu kultūros objektu. Toks žingsnis ne tik leis išsaugoti pastatą.

Susidomėjimas objektu

"Šis objektas nėra dar vienas eilinis pastatas. Vyriausybė jaučia pareigą jį išsaugoti. Kauno centrinis paštas yra ne tik legendinė vieta daugeliui kauniečių, bet ir vienas svarbiausių tarpukario valstybės reprezentacinių statinių. Tai mūsų moderniosios architektūros ir tautinio stiliaus idėjų simbolis. Esu tikras, kad šis kultūros paveldo objektas turi likti valstybės nuosavybe ir būti sėkmingai pritaikytas jos reikmėms", – teigė premjeras ir pridūrė, kad statuso suteikimas tėra pirmas svarbus žingsnis, nes būtina atgaivinti šį statinį.

Kultūros ministerijos atstovai aiškino, kad Kauno centrinio pašto išsaugojimo klausimu domėjosi ir miestiečiai, ir valdžia.

"Šių metų pradžioje ministerija sulaukė tiek visuomenininkų pasiūlymų, tiek ir ministro pirmininko S.Skvernelio pavedimo išnagrinėti galimybę suteikti Kauno centrinio pašto rūmams kultūros paminklo statusą ir juos įrašyti į Valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą.

Atsižvelgdama į tai, ministerija pavedė Kultūros paveldo departamentui prie Kultūros ministerijos (KPD) skubos tvarka parengti dokumentus, reikalingus Kauno centrinio pašto rūmams paskelbti valstybės saugomais ir juos pateikti ministerijai. Balandžio 29 d. kultūros ministro įsakymu Kauno centrinio pašto rūmai paskelbti valstybės saugomu kultūros paveldo objektu", – komentavo Kultūros ministerijos atstovai.

Taps kultūros paminklu?

Kauno centrinį paštą paskelbus valstybės saugomu objektu, atsiveria kelias objektui suteikti dar didesnę apsaugą.

"Tai buvo pirmas žingsnis, siekiant šį objektą paskelbti kultūros paminklu ir po to jį įrašyti į Valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą. Šiuo metu ministerija laukia medžiagos iš KPD, reikalingos rengti Vyriausybės nutarimo projektą dėl minėto objekto paskelbimo kultūros paminklu. Ministerija, gavusi iš KPD reikiamą medžiagą, nedelsiant parengs ir teisės aktų nustatyta tvarka teiks derinti Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimo projektą dėl minėto objekto paskelbimo kultūros paminklu.

Vyriausybei priėmus nutarimą dėl Kauno centrinio pašto rūmų paskelbimo kultūros paminklu, ministerija turės teisinį pagrindą rengti kitą Vyriausybės nutarimo projektą – dėl Kauno centrinio pašto rūmų įrašymo į Valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą", – visą teisinės apsaugos veiksmų seką aiškino Kultūros ministerijos atstovai.

Anot paveldosaugininkų, įrašius Kauno centrinį paštą į Valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą, bus galima pradėti pastato paėmimo visuomenės poreikiams procesą.

"Šių veiksmų nauda ta, kad pastatas išliks valstybės nuosavybė, ateityje juo bus tinkamai rūpinamasi, užtikrinamas valstybės finansavimas", – ir apie pinigus, skirtus pastato priežiūrai, "Kauno dienai" užsiminė Kultūros ministerija.

Šių veiksmų nauda ta, kad pastatas išliks valstybės nuosavybė, ateityje juo bus tinkamai rūpinamasi, užtikrinamas valstybės finansavimas.

Šeimininkas neaiškus

Kol kas ministerija negali pasakyti, kas valdys Centrinį paštą. Paveldo sergėtojai tik pabrėžia, kad pastatas turės būti prieinamas visuomenei. Pirmame aukšte turės išlikti ir Pašto skyrius.

"Ministerijai ne tiek svarbu, kas bus savininkas ar valdytojas, ar pastato naujoji paskirtis bet svarbu, kad jis būtų prieinamas visuomenei, ypač jo pirmasis aukštas. Šiandien ministerija dar negali pasakyti, kas bus naujasis pastato valdytojas. Įrašius Kauno centrinio pašto rūmus į Valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą, tikriausiai kurį laiką jo priežiūra rūpinsis Turto bankas. Tačiau šiuo metu sunku tvirtai teigti, ar bus būtent taip", – teigė Kultūros ministerijos atstovai.

Paveldosaugininkai "Kauno dienai" patikslino, kad į kultūros paveldo registrą Centrinis paštas įrašytas dar 1973 m. Dabar jam suteiktas valstybės saugomo objekto statusas parodo, kad tai dar reikšmingesnis kultūros objektas. Paveldo specialistai tikino, kad nėra ribojimų, kokia veikla ten negalėtų vykti, tačiau pabrėžiama, jog reikės išsaugoti senuosius elementus.

"Šiam kultūros paveldo objektui yra nustatytos vertingosios savybės, kurios negali būti pažeistos. Visa išlikusi vertinga materija negali būti pakeista ar suniokota, nepriklausomai, kokia veikla pašte vyks. Čia tikrai labai daug išlikusios autentikos, pradedant langų rankenomis, langais, ornamentuotomis grindų plytelėmis, baigiant pačiu pastato tūriu ir architektūrine išraiška. Tai tikrai vertingas objektas", – "Kauno dienai" sakė KPD Kauno skyriaus vyr. specialistas Andrius Liakas.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

skaitytoja

nuostabu, kad kazkam parupo toks grazus statinys, o tai jau galvojau bus taip kaip ir su daugeliu graziu akiai mielu pastatu, viliuosi , kad jo nenugriaus ir neperduos i privatininku rankas, nebus jo vietoj statinio su stiklinem sienom ir uzraasu-ISNUOMUOJAMA, ko apstu Kaune ir jo rajone

kaip

visada sekantys žingsniai bus NESVARBŪS

Anonimas

kodel negali but centrinis pastas ZUM ? manau butu gera vieta ir pastatas isnaudotas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS