Svarbu: policija atsakė į dažniausiai užduodamus klausimus dėl judėjimo ribojimų | Diena.lt

SVARBU: POLICIJA ATSAKĖ Į DAŽNIAUSIAI UŽDUODAMUS KLAUSIMUS DĖL JUDĖJIMO RIBOJIMŲ

  • 3

Šiandien visuomenei plačiau paaiškinti nuo trečiadienio įsigaliosiantys nauji judėjimo ribojimai ir jų kontrolė. Preliminariai skaičiuojama, kad jai užtikrinti prireiks apie 1,7 mln. eurų. Lietuvos policija pateikia atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus.

Policijos departamento teigimu, ateinantį savaitgalį budės 670 policijos ekipažų, dar 250 ekipažų – kontrolės postuose.

Įprastai, ne švenčių dienomis, budės 750 ekipažų, dar 60 policijos ekipažų dirbs papildomais ir tikrins judėjimo teisėtumą.

Blokavimo postus prie įvažiavimų į miestus policija įrengs šį savaitgalį – nuo gruodžio 18 dienos 13 val. iki gruodžio 20 dienos 21 val.

Kalėdų laikotarpiu – nuo gruodžio 23 dienos 13 val. iki gruodžio 27 dienos 21 val. Naujųjų metų laikotarpiu – nuo gruodžio 31 dienos 13 val. iki sausio 3 dienos 21 val.

Savivaldybių centrų prieigose įrengtuose postuose bus įrengiamos stebėjimo kameros, statomi draudžiamieji ženklai, dalis įvažiavimų bus užtverta techninėmis priemonėmis.

Kiekviename poste dirbs mažiausiai du pareigūnai, didelio eismo intensyvumo postuose policijai padės jos rėmėjai, taip pat šauliai ir kitos institucijos.

Šių priemonių įgyvendinimui, preliminariai prireiks 1,7 mln. eurų.

Policijos atmintinė – dažniausiai užduodami klausimai

Nuo trečiadienio policija rekomenduoja nevykti niekur, jeigu neturite vykimo ir buvimo teisėtumo pagrindžiančių dokumentų.

Jeigu išvyksite į kitą savivaldybę, o vėliau norėsite grįžti, tą padaryti bus galima tik turint tokius dokumentus, pavyzdžiui, nuomos sutartį, nuosavybės dokumentus, darbo santykius įrodančius dokumentus.

Be šių dokumentų, anot policijos, iki sausio 3 dienos imtinai grįžti nebus galima.

Policija taip pat primena, kad jeigu ne savo gyvenamosios vietos savivaldybėje turite nekilnojamojo turto arba ten esate registruotas, turite teisę išvykti, tačiau jums galioja kiti apribojimai – bendravimas vieno namų ūkio ribose.

„Pavyzdžiui, grįžimas pas tėvus, senelius ir (ar) kitus giminaičius šį reikalavimą pažeistų“, – tvirtina policija.

Jos teigimu, sugriežtinto karantino metu bus galima persikraustyti į kitą savivaldybę, tačiau būtina vykti su visais asmeniniais daiktais, o pareigūnas situaciją įvertins individualiai.

Policija teigia, kad vykstant į savo tikslą galima kirsti ir kelias savivaldybes, bet jos turi būti pakeliui į tą tikslą.

Be to, vykti perduoti maisto ir kitų dalykų į kitas savivaldybes net ir bekontakčiu būdu negalima, išskyrus atvejus, kai rūpinamasi asmenimis, kurie serga arba negali patys savimi pasirūpinti.

Vykti į kitas savivaldybes dėl planinių sveikatos priežiūros paslaugų leidžiama, tačiau irgi būtina turėti dokumentą, pavyzdžiui, el. patvirtinimą iš gydymo įstaigos.

Studentai, atsižvelgiant į tai, kad studijos vyksta nuotoliniu būdu, jeigu išvyks iš miesto, kuriame studijuoja, grįžti į jį negalės, nebent turi bendrabučio ar kitos gyvenamosios vietos nuomos sutartį, ar nekilnojamojo turto, ar yra registruoti toje savivaldybėje.

Apgyvendinimo paslaugų teikimas leidžiamas, tačiau jomis naudotis galima tik gyvenamosios vietos savivaldybės ribose, nepriklausomai nuo to, kada sudaryta apgyvendinimo paslaugų sutartis.

Prekių pristatymas į kitas savivaldybes galimas, atsiėmimas – tik toje pačioje savivaldybėje.

Bendradarbių vykimas vienu automobiliu galimas, skaičius ribojamas tik pagal transporto priemonėje įrengtą maksimalų vietų skaičių. Tokiu atveju asmenys turi pagrįsti, kad dirba kartu – parodyti darbo sutartis, darbuotojų pažymėjimus.

„Kartu būtina laikytis visų valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytų reikalavimų, keliamų darbo metu“, – teigia policija.

Parsivežti vaikus iš kitos savivaldybės galima, tačiau pareigūnai kiekvieną situaciją vertins individualiai.

Jos teigimu, vežti vaikų į kitas savivaldybes, pavyzdžiui, pas senelius, negalima, taip pat negalima jų palikti pas giminaičius toje pačioje savivaldybėje.

„Parsivežti vaikus iš kitos savivaldybės galima, tačiau pareigūnai kiekvieną situaciją vertins individualiai ir galės imtis papildomų priemonių situacijai įvertinti. Pažymėtina, kad net ir leidus pasiimti vaikus, su giminaičiais kontaktuoti negalima“, – tvirtina pareigūnai.

Anot jų, kai vaiko gyvenamoji vieta nustatyta su vienu iš tėvų, judėjimo ribojimų metu su tuo iš tėvų vaikas ir turi būti. Vykti pas kitą iš tėvų galima tik tuo atveju, jei teismo sprendimu vaiko gyvenamoji vieta aiškiai nustatyta pas abu tėvus.

Dėl ne nuotolinių ugdymo paslaugų vežti vaikus į kitą savivaldybę leidžiama, pavyzdžiui, į darželį, tačiau būtina turėti ugdymo paslaugų sutartį.

Galimas ir vykimas į oro, jūrų uostus, autobusų stotis ir iš jų, tačiau būtina turėti bilietus.

Iš užsienio grįžę asmenys, jeigu jiems netaikoma saviizoliacija, jie turi nekilnojamojo turto Lietuvoje, gali vykti ir apsistoti tik ten.

Jeigu nekilnojamojo turto tokie asmenys neturi, gali vykti pas giminaičius, su kuriais bus. Tais atvejais, kai tarp asmenų nėra teisiškai formalių santykių, pareigūnai situaciją žada vertinti individualiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Balamutas

Už dešimt eurų nusipirkau pažymą, kad besąlygiškai remiu, myliu, duoduosi su liberaliom konservatorėm, tad man visi keliai atviri, visur važiuoju, o policmenai tik atiduoda pagarbą. Nauja tvarka, Kaip kadaise.

Klausimėlis

Ar į mišką už miesto bus galima šį savaitgalį išvažiuoti pasivaikščioti ?

Durnynas

Pakazūxa

SUSIJUSIOS NAUJIENOS