Šviežios daržovės turguje: pabrango ne visos | Diena.lt

ŠVIEŽIOS DARŽOVĖS TURGUJE: PABRANGO NE VISOS

Pavasario žalumynais turguje prekiaujantys ūkininkai neslėpė, kad kai kurių daržovių kainos didesnės nei pernai, bet, anot jų, pirkėjų tai negąsdina – daugelis nori sveiko maisto.

Staigiai sumažino kainą

Prie Kauno pilies šeštadieniais veikiančiame turguje prekystaliai nelūžo nuo šviežių daržovių, tačiau pasirinkimas buvo nemenkas – nuo dilgėlių iki šviežutėlių agurkų.

Tik nuskintų, dar geltonais žiedeliais aplipusių agurkų kilogramas prieš mėnesį kainavo 7 eurus, praėjusį šeštadienį – apie 5 eurus. Bet buvo galima nusipirkti ir už 3 eurus.

„Prekybą jau baigiame. Liko daug neparduotų, todėl dabar parduodame pigiau – už kilogramą tik 3 eurai. Bet pažiūrėkite, kokie agurkėliai – kvepiantys, traškūs, nedideli“, – sakė iš Kėdainių rajono atvežtais agurkais prie Kauno pilies prekiaujančios dvi moterys.

Pristigo agurkų

Tačiau kai kurie prekybininkai šviežių agurkų pristigo ir gailėjosi, kad neatsivežė daugiau.

Netoli Garliavos ūkį turintis Valentas pasakojo, kad agurkus pasėjo vasario viduryje.

Pasiūla: prekystaliai nelūžo nuo žalumynų, tačiau pasirinkimas buvo gana įvairus. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

„Šiandien į turgų atvežiau pirmą agurkų derlių. Prekyba puiki. Per kelias valandas pardaviau devynis maišus agurkų. Teliko vienas, gaila, kad daugiau neatsivežiau“, – nuogąstavo Valentas.

Jis neslėpė, kad ant jo prekystalio esančių kai kurių daržovių kainos yra didesnės nei praėjusiais metais.

„Anksčiau salotų kilogramas pas mane kainavo 6–7 eurus, dabar – 8 eurai. Pirkėjų tai negąsdina, daugelis mane pažįsta ir pasitiki mano produkcijos kokybe“, – patikino ūkininkas.

Džiaugiasi paklausa

Alšėnų seniūnijoje esančiame Digrių kaime nedidelį ūkį turinčios Renatos tvirtinimu, pirkėjai akivaizdžiai pasiilgę šviežių daržovių.

„Kai kurių daržovių kainas šiek tiek padidinome, bet, pavyzdžiui, svogūnai, salotos kainuoja kaip ir pernai. Pabrango rečiau ir mažesniais kiekiais vartojamos daržovės – salierai, špinatai“, – sakė ūkininkė.

Įvairias daržoves ji augina 20 a ploto plėvele dengtame šiltnamyje.

„Esame mažiukai augintojai, nenaudojame jokių chemikalų. Tik kartais pageriname žemę durpių substratu. Šiais metais dėl vėsaus pavasario užauginome nedaug daržovių, tačiau prekyba vyksta puikiai – žmonės nori žalumynų“, – atkreipė dėmesį Renata.

Jos turimame šiltnamyje dar nesunoko agurkų derlius. Moteris tvirtino kol kas nežinanti, už kiek juos pardavinės.

„Agurkus auginame malkomis šildomame šiltnamyje. Malkos pabrango, viskas brangsta“, – apgailestavo pašnekovė.

Paklausa: ūkininkas džiaugėsi gera prekyba agurkais – per kelias valandas pardavė devynis maišus. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Stengiasi nebranginti

Iš Rumšiškių rajone esančių Dovainonių į turgų prekiauti atvykęs Alvydas sakė besistengiantis išlaikyti praėjusių metų kainas.

„Palyginti su praėjusiais metais, kainos liko tokios pačios. Aišku, dėl padidėjusių sąnaudų yra poreikis didinti kainas, bet norime būti patrauklesni pirkėjams. 100 g špinatų pas mane kainuoja 80 centų, tiek pat kainuoja ir salotos, ridikėlių ryšulėlis – euras, rūgštynių ryšulėlis – 80 centų“, – dėstė Alvydas.

Ne per toliausiai nuo jo vien tiktai šparaginėmis pupelėmis (trijų rūšių) prekiaujantis Pijus sakė, kad, palyginti su praėjusiais metais, šparagų ryšulėlis pabrango apie 50 centų: šiais metais 250 g šparaginių pupelių kainuoja 3 eurus.

Iš Jonavos rajone esančių Užusalių atvykęs Vygantas pardavinėjo šiltnamyje užaugintus raudonuosius ir baltuosius ridikėlius – euras už ryšulėlį. Svogūnėlių ryšulėlis pas jį kainavo 80 centų, salierų kilogramas – 2,5 euro.

Nedidelį prekystalį turguje turinti Lijana siūlė pirkti ne tik salotų, porų, špinatų, kitų daržovių, bet ir pienių lapų: 100 g lapų – 2 eurai.

Patikimi: salotos ir svogūnai – gerai pažįstami ir bene populiariausi žalumynai. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Paklausa – stabili

Ukmergės rajono ūkininkė Genovaitė praėjusį šeštadienį prekiavo ekologiškomis daržovėmis.

Anot jos, tokių prekių paklausa – nuolat didėjanti, kainos šiek tiek didinamos, bet paklausa išlieka stabili. Pavyzdžiui, 100 g meškinio česnako lapų – 1,5 euro, tokia pati ir dilgėlių kaina.

„Dilgėlės tinka ir sriubai, ir arbatai. Kaip panaudoti, priklauso nuo išradingumo ir skonio“, – pabrėžė ekologiška produkcija prekiaujanti ūkininkė.

GALERIJA

  • Patikimi: salotos ir svogūnai – gerai pažįstami ir bene populiariausi žalumynai.
  • Pasiūla: prekystaliai nelūžo nuo žalumynų, tačiau pasirinkimas buvo gana įvairus.
  • Nesigrūdo: pirkėjų nebuvo itin gausu.
  • Pabrangę: tarp pabrangusių daržovių – įvairių rūšių šparaginės pupelės.
  • Paklausa: ūkininkas džiaugėsi gera prekyba agurkais – per kelias valandas pardavė devynis maišus.
  • Nekito: ridikėlių kainos, atrodo, liko stabilios: kalbinti ūkininkai tvirtino jų nebranginę.
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

yja

ar žmonės jau nuo proto nuvažiavo, kad ėda pienių lapus ir dilgėles, o dar ir tokius pinigus moka. vitaminai vitaminais, bet ir smegenų reik turėt.

tadas žurnalistui

tu genijus.

Uk

Kainos bebrotybe as anglijoj trumpus lenkiskus perku po 2.8 svaro
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS